ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αναθεώρηση της ιστορίας φέρνει η υπόθεση Β. Κόνονοφ

ΜΟΣΧΑ.--

Ως «επικίνδυνο νομικό προηγούμενο» χαρακτήρισε η Κάτω Βουλή της Ρωσίας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) να δικαιώσει τη Λετονία στην υπόθεση του πρώην σοβιετικού παρτιζάνου, Βασίλι Κόνονοφ, 87 ετών. Η Κάτω Βουλή σημειώνει επίσης πως η απόφαση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια «αλλαγή των νομικών προσεγγίσεων για την εκτίμηση των γεγονότων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» και εκτιμά πως η απόφαση του Δικαστηρίου αντικατοπτρίζει «την πολιτική εκδίκησης και σοβινισμού των αρχών της Λετονίας που ενθαρρύνει τους αρχηγούς κρατών να αναθεωρήσουν τις αρχές και τις αποφάσεις του δικαστηρίου της Νυρεμβέργης». «Η απόφαση ...είναι καθαρά πολιτική στο χαρακτήρα της και δε βασίζεται στις διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές και κανόνες του διεθνούς δικαίου», καταλήγει η ανακοίνωση της Κάτω Βουλής.

Υπενθυμίζεται πως οι φιλοναζιστικές αρχές της Λετονίας, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Ιστορίας, συνέλαβαν το 1998, δίκασαν και φυλάκισαν για 20 μήνες τον Β. Κόνονοφ με την κατηγορία της διάπραξης «εγκλημάτων πολέμου» και συγκεκριμένα γιατί η παρτιζάνικη ομάδα, στην οποία ήταν επικεφαλής, εξολόθρευσε το 1944 φυλάκιο δωσίλογων, σκοτώνοντας 9 απ' αυτούς στο χωριό Μάλιε Μπάτι.

Ο Κόνονοφ καταδικάστηκε το Γενάρη του 2000 σε 6 χρόνια φυλάκιση. Στις 25 Απρίλη του 2001 το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας, κάτω από την παγκόσμια κατακραυγή αντιφασιστικών οργανώσεων, ακύρωσε την καταδίκη και αναγνώρισε τις κατηγορίες ως «ανεπαρκώς στηριγμένες και αποδεδειγμένες». Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές της Λετονίας επανήλθαν και τον Απρίλη του 2004 το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας καταδίκασε τον βετεράνο αντιφασίστα σε ποινή 20 μηνών (που είχε ήδη εκτίσει). Κατά της απόφασης αυτής στράφηκε ο Β. Κόνονοφ και κέρδισε τη δικαστική μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Δεκέμβρη του 2007. Στη συνέχεια, η Λετονία ζήτησε την ακύρωση αυτής της απόφασης, η οποία ουσιαστικά ήρθε στις 17 Μάη όταν η Ευρεία Ολομέλεια του παραπάνω Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με οριστική απόφασή της τη δικαίωσε, δηλαδή καταδίκασε την αντιφασιστική δράση.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τελεσίγραφα και τακτικισμοί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντός του εικοσιτετραώρου, το Ιράν θα πρέπει να υπογράψει και να αποστείλει γραπτώς στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας τη συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου, στην οποία κατέληξε με τις ηγεσίες της Βραζιλίας και της Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει, όντως, το έδαφος για «πάγωμα» των επιπλέον κυρώσεων που προωθεί η Ουάσιγκτον στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυτό διέρρεαν, χτες, διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνοντας ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του ιρανικού καθεστώτος στην έδρα της ΔΕΑΕ δεν είχε φτάσει κανένα κείμενο συμφωνίας μέχρι την Παρασκευή το βράδυ.

Εμμεση αλλά σαφή έκκληση προς το Ιράν να ενημερώσει τη ΔΕΑΕ, τάχιστα, προκειμένου η αρμόδια επιτροπή να κρίνει το περιεχόμενό της απηύθυνε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε τη διαμεσολάβησή του στο ζήτημα αποστέλλοντας επιστολή στον Αμερικανό Πρόεδρο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχεται, στην επιστολή του, ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν αποτελεί λύση στο ζήτημα» συμπληρώνει, όμως, ότι «μπορεί να γίνει η ευκαιρία στο έδαφος της οποίας θα επιτευχθεί, στη συνέχεια, μια οριστική λύση. Ας δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία» καταλήγει ο Ερντογάν.

Εντός ΗΠΑ, πάντως, έχουν, ήδη, αρχίσει ν' αναδύονται διπλωματικές φωνές που στρέφουν ορισμένα «βέλη» προς την προεδρία Ομπάμα και κυρίως προς την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, κατηγορώντας την ότι «βιάστηκε να παρουσιάσει το κείμενο επιπλέον κυρώσεων, και δεν άφησε χρόνο στη συμφωνία της Βραζιλίας και Τουρκίας».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενοπλη συμπλοκή στη μεθόριο της Γάζας

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Κατακόρυφα ανέβηκε το θερμόμετρο, χθες, στα σύνορα της νότιας Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, όταν δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι εισήλθαν στο ισραηλινό έδαφος και έπεσαν νεκροί μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες. Το περιστατικό σημειώθηκε χθες το μεσημέρι και, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, δεν εντοπίστηκε κανένας άλλος Παλαιστίνιος στο ισραηλινό έδαφος.

Από την πλευρά της, η «Χαμάς» που έχει στον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας, επιβεβαίωσε ότι δύο ένοπλοι εισήλθαν στο Ισραήλ με στόχο να πραγματοποιήσουν επίθεση. Με τη σειρά της, η ισλαμιστική μικρή οργάνωση «Τζιχάντ» υποστήριξε ότι οι δύο μαχητές ήταν μέλη της.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, μετά την ανταλλαγή πυρών, ισραηλινά τανκς εισήλθαν λίγα μέτρα στο παλαιστινιακό έδαφος και έριξαν τρεις όλμους χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη μόλις ένα 24ωρο μετά την αναχώρηση από την περιοχή του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου, Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος είχε σειρά επαφών με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους, στο πλαίσιο των έμμεσων διαπραγματεύσεων που προωθεί πιεστικά η Ουάσιγκτον, σε μιαν ύστατη προσπάθεια να επιδείξει έστω και κάποια επιφανειακή «πρόοδο» στο Παλαιστινιακό. Οπως υποστήριζαν διπλωματικές, αλλά και δημοσιογραφικές πηγές, ο Μίτσελ δεν πέτυχε, ούτε αυτή τη φορά, κάποιο συγκεκριμένο βήμα στην κατεύθυνση της πραγματικής «αναθέρμανσης» των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, όπως επεδίωκε. Επίσης και χθες συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη ενάντια στην επέκταση των ισραηλινών εποικισμών, ένα θέμα που έχει γίνει ζήτημα τριβής στις σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ και δυσκολεύει σχετικά τα αμερικανικά σχέδια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής των Υπηρεσιών Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ υπέβαλε ο Ντένις Μπλερ, υπό το βάρος της έντονης κριτικής που του ασκείτο το τελευταίο διάστημα για λανθασμένους χειρισμούς όσον αφορά τις τελευταίες αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Διεθνής διάσκεψη για την «αποκατάσταση της έννομης τάξης» στη Σομαλία πραγματοποιείται από χτες στην Κωσταντινούπολη με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και του Σομαλού Προέδρου σεΐχη Σαρίφ Αχμέντ.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Ορκίστηκε χτες ο επανεκλεγείς Πρόεδρος του νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίντ, παρουσία πλήθους εκατοντάδων ατόμων κάτω από τον καυτό ήλιο στην πρωτεύουσα του ημιαυτόνομου νότου, Τζούμπα. Ο Κιίρ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα προωθήσει την ενότητα και τη δημοκρατία στην περιοχή, με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής, την καταπολέμηση της παιδικής θνησιμότητας, αλλά και του αναλφαβητισμού.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Δώδεκα άτομα σκοτώθηκαν χτες το απόγευμα σε συγκρούσεις μεταξύ πολιτών και Αιθιόπων στρατιωτών στην περιοχή Μπουχούντλε, της ημιαυτόνομης βόρειας Σομαλίας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, επισκέφθηκε χτες το Κοσσυφοπέδιο, δηλώνοντας μετά τη συνάντηση με τον διοικητή της KFOR, στρατηγό Μάρκους Μπέντλερ, ότι θα μειωθεί σταδιακά ο αριθμός των στρατιωτών του ΝΑΤΟ ώσπου να παραμείνουν περίπου 2.000 στρατιώτες στην περιοχή.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Σε ποινές κάθειρξης 1.040 ετών ο καθένας, καταδικάστηκαν χτες τρία μέλη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ για τη συμμετοχή τους στη βομβιστική επίθεση στα τέλη του Δεκέμβρη του 2006 στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, επίθεση που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Το δικαστήριο αποφάσισε, επίσης, οι καταδικασθέντες να αποζημιώσουν τους οικείους των δύο θυμάτων με 500.000 και 700.000 ευρώ, αντίστοιχα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνομιλίες με Ταλιμπάν;

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν εμφανίζεται να βρίσκονται στις Μαλδίβες με στόχο τις συνομιλίες για την προώθηση «εθνικής συμφιλίωσης», που αναμένεται να στοιχίσει εκατομμύρια δολάρια. Οι διοργανωτές της ανεπίσημης συνάντησης που ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης υποστηρίζουν ότι θα λάβουν μέρος περισσότερες από 45 αντιπροσωπείες «μαχητών» και «παρατηρητές» της κυβέρνησης. «Ενοχλημένος» εμφανίζεται ο εγκάθετος πρόεδρος Χ. Καρζάι, που ουσιαστικά τον παρακάμπτουν.

Οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, από την άλλη πλευρά, απέναντι στην κατακραυγή που ακολούθησε τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων, ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με τη συμμετοχή Αμερικανών κατοχικών στρατιωτών σε αυτές.

Στο Πακιστάν, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις ενόπλων μοτοσικλετιστών στο Καράτσι, στο πλαίσιο των εθνοτικών συγκρούσεων και αντιθέσεων που καλλιεργεί η κυβέρνηση της χώρας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, μετά την απαγόρευση του Facebook, προχώρησε και στο μπλοκάρισμα του You Tube, για βλάσφημο περιεχόμενο που προσβάλλει το Ισλάμ.

ΙΡΑΚ
Επίθεση κατά πολιτών σε σιιτική πόλη

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η πόλη Κχάλις, ο μοναδικός σιιτικός θύλακας στη σουνιτική Ντιγιάλα, έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο, χτες αργά το απόγευμα. Το αυτοκίνητο εξερράγη σε ανοιχτή αγορά της πόλης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 πολίτες και να τραυματιστούν τουλάχιστον 50, ενώ ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι πιο τραγικός.

Η πόλη είχε γίνει στόχος και το Μάρτη, όταν από διπλή βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 57 άτομα και συχνά χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις εκείνες που προσπαθούν να πυροδοτήσουν έναν νέο γύρο εσωτερικής σεχταριστικής θρησκευτικής αντιπαράθεσης μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Προς το παρόν, πάντως, τα εφιαλτικά αυτά σχέδια δε φαίνεται να πετυχαίνουν το στόχο τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ