Σάββατο 22 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενοπλη συμπλοκή στη μεθόριο της Γάζας

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Κατακόρυφα ανέβηκε το θερμόμετρο, χθες, στα σύνορα της νότιας Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, όταν δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι εισήλθαν στο ισραηλινό έδαφος και έπεσαν νεκροί μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες. Το περιστατικό σημειώθηκε χθες το μεσημέρι και, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, δεν εντοπίστηκε κανένας άλλος Παλαιστίνιος στο ισραηλινό έδαφος.

Από την πλευρά της, η «Χαμάς» που έχει στον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας, επιβεβαίωσε ότι δύο ένοπλοι εισήλθαν στο Ισραήλ με στόχο να πραγματοποιήσουν επίθεση. Με τη σειρά της, η ισλαμιστική μικρή οργάνωση «Τζιχάντ» υποστήριξε ότι οι δύο μαχητές ήταν μέλη της.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, μετά την ανταλλαγή πυρών, ισραηλινά τανκς εισήλθαν λίγα μέτρα στο παλαιστινιακό έδαφος και έριξαν τρεις όλμους χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη μόλις ένα 24ωρο μετά την αναχώρηση από την περιοχή του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου, Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος είχε σειρά επαφών με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους, στο πλαίσιο των έμμεσων διαπραγματεύσεων που προωθεί πιεστικά η Ουάσιγκτον, σε μιαν ύστατη προσπάθεια να επιδείξει έστω και κάποια επιφανειακή «πρόοδο» στο Παλαιστινιακό. Οπως υποστήριζαν διπλωματικές, αλλά και δημοσιογραφικές πηγές, ο Μίτσελ δεν πέτυχε, ούτε αυτή τη φορά, κάποιο συγκεκριμένο βήμα στην κατεύθυνση της πραγματικής «αναθέρμανσης» των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, όπως επεδίωκε. Επίσης και χθες συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη ενάντια στην επέκταση των ισραηλινών εποικισμών, ένα θέμα που έχει γίνει ζήτημα τριβής στις σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ και δυσκολεύει σχετικά τα αμερικανικά σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ