ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μήνυμα διαρκούς αντίστασης και αγώνα έστειλαν λαός και νεολαία

Περήφανη απάντηση και μήνυμα διαρκούς αντίστασης και αγώνα έστειλε χτες ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης και η νεολαία. Πλημμύρισαν το λιμάνι, το χώρο - σύμβολο του αντιπολεμικού αντιΝΑΤΟικού κινήματος. Το χώρο όπου δεκάδες φορές δόθηκαν οι μάχες με τα όργανα καταστολής, που, με εντολή της κυβέρνησης, βρέθηκαν απέναντι στο λαό προκειμένου να διευκολύνουν τη διέλευση των κονβόι του θανάτου.

Εξω από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, απ' όπου πέρασαν σχεδόν όλες οι δυνάμεις θανάτου του ΝΑΤΟ για να συνεχίσουν τον πόλεμο εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού, μετά τον τερματισμό των βομβαρδισμών, το χώρο που παραδίδεται στα ιδιωτικά συμφέροντα μέσα από τη μετοχοποίησή του, προκειμένου καλύτερα να εξυπηρετούνται οι πολυεθνικές που εξορμούν στα Βαλκάνια για την καταλήστευση της περιοχής, οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Θεσσαλονίκης έστειλαν χτες βράδυ άλλο ένα μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Την ώρα που μέσα στο λιμάνι οι παρατρεχάμενοι της κυβέρνησης ετοίμαζαν το χώρο για να πραγματοποιηθεί λίγο αργότερα η επίσημη δεξίωση, παρουσία του πρωθυπουργού, και εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ και της Ασφάλειας είχαν πάρει θέση για να προστατέψουν τα αφεντικά τους, το ΠΑΜΕ έξω από την πύλη μοίραζε συσσίτιο στους ανέργους της πόλης.

Η ανεργία στη «μητρόπολη των Βαλκανίων», όπως αρέσκονται να την αποκαλούν, ξεπερνά το 18%. Επιχειρήσεις κλείνουν με ραγδαία ταχύτητα και την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός συνεχίζει να εμπαίζει τους πολίτες, διαστρέφοντας την πικρή αλήθεια. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί - εκτός αν ο λαός το ανατρέψει- πύλη θανάτου για τη Βαλκανική και εισόδου των πολυεθνικών, πόλη των ανέργων και της εξαθλιωμένης εργατικής τάξης των Βαλκανίων. Το μαρτυρά η ιστορία των τελευταίων 2 χρόνων, που η πόλη μετατράπηκε σε ορμητήριο πολέμου των ΝΑΤΟικών δολοφονικών δυνάμεων. Η μόνιμη παρουσία των επιτελών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών σε κάθε γωνιά της πόλης, η αποστολή αύριο και νέου εκστρατευτικού σώματος (430 άνδρες) στο Κόσσοβο και μια σειρά άλλες πτυχές της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής του νομού.

Εξω από την κεντρική πύλη του λιμανιού, στήθηκε η εξέδρα και λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ, πάνω σε ένα άσπρο πανί, άρχισαν να ξεπροβάλλουν εικόνες φρίκης, από το «ανθρωπιστικό έργο» των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία.

«Από το Λιμάνι πέρασαν 214 πλοία, 91 τρένα, 20.350 οχήματα διαφόρων τύπων, 1.395 τεθωρακισμένα, 8.000 κοντέινερ και 30.000 στρατιώτες. Αλλά και το αεροδρόμιο μέτρησε 482 αεροσκάφη με χιλιάδες στρατιώτες και 27 αεροσκάφη με "ανθρωπιστική βοήθεια"», ανέφερε ο νεολαίος αφηγητής.

Σύμφωνα με καταγγελία της κυβέρνησης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, οι δυνάμεις αυτές σκόρπισαν το θάνατο, τρομοκράτησαν, αιματοκύλησαν Σέρβους, Μαυροβούνιους, Αθίγγανους, Τούρκους και άλλους μη Αλβανούς της επαρχίας. 350.000 Σέρβοι εκδιώχθηκαν με τη βία από την πατρίδα τους. 4.354 τρομοκρατικές επιθέσεις σημειώθηκαν στο διάστημα από 12 Ιούνη 1999 μέχρι τις 27 Φλεβάρη 2000, 910 άτομα δολοφονήθηκαν. 802 άτομα μαζί γυναίκες και παιδιά μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας όπου βασανίστηκαν απάνθρωπα. Πάνω από 50.000 σπίτια καταστράφηκαν. Αρκετές χιλιάδες εγκληματιών και πλιατσικολόγων από την Αλβανία επιτράπηκε να περάσουν στην επαρχία και να τη μετατρέψουν σε προπύργιο του οργανωμένου εγκλήματος.

«Αβιάνο Ιταλίας, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Ελλάδα. Θα μείνουν στην ιστορία σαν τις πύλες εξόρμησης του θανάτου για τους λαούς της Βαλκανικής», τα λόγια της νεαρής, σβήνουν κάτω από το ήχο των τραγουδιών «Σαν το μετανάστη», «Σαν πας στη στράτα στράτα». Αυτόν τον τόπο κολάσεως, το Λιμάνι, πήγε χτες να αποκαθάρει η κυβέρνηση με τη δεξίωση και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έστησε.

Το χρονικό περνά από τη βαρβαρότητα του πολέμου, στη βαρβαρότητα της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής. «Ο λαός μας επέζησε από την πείνα της κατοχής με τη συμβολή του ΕΑΜ. Ο λαός μας δεν πρόκειται να γονατίσει απ' την πολιτική λιτότητας, ανεργίας του ΠΑΣΟΚ. Αντιστέκεται. Θα ανοίξει το δρόμο για μόνιμη σταθερή δουλιά για όλους. Για υγεία, παιδεία, πολιτισμό. Το ΠΑΜΕ δείχνει το δρόμο. Προχωράμε», το μήνυμα ελπίδας. Και τα στοιχεία δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο λαός. Η ανεργία στην πόλη ξεπέρασε το 18%, στους νέους και τις γυναίκες ξεπερνά το 25%. Σε κλάδους που πριν από μερικά χρόνια έσφυζαν, όπως η κλωστοϋφαντουργία, το δέρμα, το μέταλλο, σήμερα η ανεργία έχει ξεπεράσει το 60%. Μια σειρά μονάδες στρατηγικής σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης ξεπουλιούνται ή κλείνουν.

Η ΔΕΘ, που με πανηγυρισμούς εγκαινιάστηκε χθες, βιώνει την εκδίωξη των εργαζομένων (μετατάσσονται) με το πιστόλι στον κρόταφο. Ετοιμάζεται, διασπάται για να περάσει με απόφαση της κυβέρνησης σε χέρια ιδιωτών. Ο ΟΛΘ, το λιμάνι της πόλης, παραδίδεται και αυτό στους επιχειρηματίες. Το χρειάζονται σαν πύλη για τα άνομα συμφέροντά τους στα Βαλκάνια.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα συνεχίζονται για τα μεγάλα έργα πνοής. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης αποτελούν χρόνιο και προκλητικό εμπαιγμό προς το λαό. Η υδροδότηση της πόλης, το μετρό και άλλα είναι έργα που καρκινοβατούν λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να θέτει στην μπάντα τα συμφέροντα των πολλών και να δουλεύει μόνο για τα συμφέροντα των λίγων.

Οι εικόνες τελειώνουν, η αφήγηση σταματά και η μουσική σιωπά, για να βγει στην επιφάνεια η οργή που πλημμυρίζει τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους. Περιμένουν τον πρωθυπουργό με την κουστωδία του να περάσουν το κατώφλι για να τους πουν πως είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν. Να παλέψουν. Η άφιξη του Κ. Σημίτη καθυστερεί. «Οσο και αν αργήσει, εμείς θα είμαστε εδώ. Θα ανταμώσουμε και αύριο (σήμερα), θα δώσουμε το βροντερό "παρών" στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ έξω από την Εκθεση και θα συνεχίσουμε», δηλώνουν αποφασισμένοι οι απολυμένοι της «Good Year», οι εργαζόμενοι στην ΕΚΟ, στον ΟΛΘ.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Γιορτή είναι ο αγώνας
  • Συσσίτιο - σύμβολο του μέλλοντος που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους  έστεισε το ΠΑΜΕ
  • Να γυρίσουμε τη ρότα προς όφελος των πολλών, υποσχέθηκαν οι εργαζόμενοι

Να πούμε όχι στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης
Να πούμε όχι στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης
Το δυνατό μπουρίνι που αναστάτωσε την πόλη μέχρι τις 7.30 χτες το απόγευμα, δεν εμπόδισε την πραγματοποίηση του συσσιτίου. Οι φωτιές άναψαν από νωρίς και η φασολάδα ζεστή -ζεστή άρχισε να σερβίρεται προς τους άνεργους και τους συνταξιούχους. Το γεύμα εμπλουτίστηκε με ελιές, τουρσί πιπεριά και σαρδέλα ψημένη στη σχάρα. Το συσσίτιο που έστησε το ΠΑΜΕ για τους άνεργους της πόλης, ήταν μια καθαρά συμβολική κίνηση, μέσα από την οποία καταγγέλλονταν το μέλλον που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα λαϊκά στρώματα. Ηταν ένα καμπανάκι που χτύπησε προειδοποιώντας για τα χειρότερα μελλούμενα.

Η απάντηση σ' αυτή τη δυσοίωνη προοπτική της εξαθλίωσης και της ελεημοσύνης, ήρθε μέσα από την απαίτηση των εκατοντάδων εργαζομένων για μόνιμη σταθερή δουλιά. Βγήκε μέσα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε στο χώρο.

Οι εργαζόμενοι, οι νεολαίοι που συμμετείχαν στο χτεσινοβραδινό συσσίτιο ξέρουν πως ένα τέτοιο μέλλον δεν ταιριάζει στην περηφάνια του Ελληνα και του κάθε εργαζόμενου. Μέσα από τον αγώνα και το τραγούδι θα γυρίσουν τη ρότα προς όφελος των πολλών. Αυτό διαμήνυσαν με κάθε τρόπο. Εκλαψαν, οργίστηκαν, τραγούδησαν, έφαγαν, ήπιαν και χόρεψαν. Εδειξαν το δικό τους πολιτισμό μέσα από τη δική τους γιορτή. Και ο δικός τους πολιτισμός «είναι ο κοινός αγώνας ενάντια σ' αυτή την πολιτική. Γιορτή είναι ο αγώνας για τη διατήρηση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, της ειρήνης και της φιλίας των λαών», όπως είπε η Ε. Κουκούλα, χαιρετίζοντας από μέρους της ΝΔΕ.

Λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ το γλέντι φούντωσε. Το συγκρότημα της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, διαδέχτηκε το αυτοχρηματοδοτούμενο συγκρότημα Δυτικών Συνοικιών που απαρτιζόταν από νέους μιας άλλης, κοινωνικά αποκλεισμένης, κατηγορίας ανθρώπους της κοινωνίας μας. Από τους τσιγγάνους του Εύοσμου, του Γαλλικού, που ζουν ξεχασμένοι από την αναίσθητη κυβέρνηση που νοιάζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπογράφει «ανθρωπιστικούς βομβαρδισμούς».

Ηταν η ώρα που ο πρωθυπουργός και η κουστωδία του πέρναγαν με τα υπερπολυτελή αυτοκίνητά τους την είσοδο του λιμανιού για να γευτούν το πλουσιοπάροχο γεύμα. Εκείνη ακριβώς την ώρα τους υποδέχονταν με τραγούδια και γιουχαΐσματα οι εργαζόμενοι, οι νεολαίοι, όλοι όσοι βρέθηκαν χτες το βράδυ στην άλλη πάντα, στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ. Και ήταν πολλοί, πάρα πολλοί. Και αποφασισμένοι. Κάτι που ασφαλώς το ένιωσε η κυβερνητική κουστωδία.

Απόψε η «πολιορκία» του χώρου της ΔΕΘ από τους εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας "υποδέχονται" σήμερα, έξω από τις πύλες της ΔΕΘ, τον πρωθυπουργό της λιτότητας και της υποτέλειας και το κυβερνητικό του επιτελείο, ανυπότακτα, μαζικά, αγωνιστικά διατρανώνοντας την απόφασή τους ότι τα νέα δυσβάστακτα δεσμά που χαλκεύουν για το λαό, δε θα περάσουν, θα κουρελιαστούν στην πράξη.

Την ώρα που οι κυβερνώντες και οι παρατρεχάμενοί τους, οι βιομήχανοι και οι χρηματιστές, θα περιοδεύουν τους χώρους της Εκθεσης και θα προετοιμάζονται να παρακαθήσουν στα λουκούλλεια γεύματα, που συνήθως συνοδεύουν αυτές τις επίσημες εμφανίσεις, οι εργαζόμενοι της Β' Ελλάδας, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι νεολαίοι και μαθητές θα πολιορκούν το χώρο της ΔΕΘ με υψωμένα τα λάβαρα του αγώνα, με τα βροντερά τους συνθήματα, ενάντια στην προσπάθεια της άρχουσας τάξης να μας πάει πίσω στο Μεσαίωνα. Το πύρωμα της καρδιάς των μαχητών της ζωής που δε συμβιβάζονται, που δε σκύβουν το κεφάλι, που αρνούνται την "εκσυγχρονιστική" εξαθλίωση και ζητούν ανθρώπινες συνθήκες ζωής γι' αυτούς και τα παιδιά τους, θα πλανάται σήμερα σαν φάντασμα πάνω από τη Θεσσαλονίκη και θα κυνηγά από εδώ και πέρα καθημερινά τον πρωθυπουργό και τους "μάγους" του.

Μαζικό, πρωτοφανή σε όγκο και παλμό, τα τελευταία χρόνια, προβλέπεται το σημερινό συλλαλητήριο του λαού στη Θεσσαλονίκη. Το επιβεβαιώνουν οι συζητήσεις, επαφές με το λαό στις συνοικίες και στους χώρους δουλιάς που είχαν μέχρι και χτες τα κλιμάκια του ΠΑΜΕ, των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων.

Χτες κλιμάκιο του ΠΑΜΕ με τους Θεόδωρο Κυριακίδη και Παναγιώτη Αβραμίδη πραγματοποίησε περιοδεία στα Ελληνικά Πετρέλαια και μίλησε στους εργαζόμενους της επιχείρησης για τα κυβερνητικά μέτρα και τη σημερινή κινητοποίηση. Η ανταπόκριση των εργαζόμενων στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αντίστασης, ήταν θετική.

Το ίδιο κλιμάκιο πραγματοποίησε περιοδεία στις εγκαταστάσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπου έγινε δεκτό με θερμές εκδηλώσεις από τους εργαζόμενους. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ μίλησαν σε συγκέντρωση των εργαζόμενων που σταμάτησαν την εργασία, για να τους ακούσουν και εκδήλωσαν την υποστήριξή τους στο αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΜΕ.

Ο ίδιος πυρετός προετοιμασίας για συμμετοχή στο σημερινό πανεργατικό συλλαλητήριο, παρατηρείται τις τελευταίες μέρες σ' όλες σχεδόν τις πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης.

Λεωφορεία από τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Ομαδική κάθοδος στη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία και Ι.Χ. για συμμετοχή στο συλλαλητήριο αναμένεται από όλες τις πόλεις της περιοχής.

* Τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους εργαζόμενους της Δ. Μακεδονίας (Κοζάνη, Καστοριά Γρεβενά και Φλώρινα) θα αναχωρήσουν στις 4 μ.μ σήμερα από την Κεντρική πλατεία Κοζάνης.

* Από το Κιλκίς θα αναχωρήσουν στις 5.30 μ.μ. από την Πλατεία Ειρήνης.

* Από τις Σέρρες στις 5 μ.μ.

* Από Καβάλα στις 4 μ.μ. από τον Δημοτικό Κήπο.

* Από Δράμα στις 4.30 μ.μ. από την Κεντρική Πλατεία.

* Από Κομοτηνή στις 3.30 μ.μ. από τη Γενική Τράπεζα.

* Από Ξάνθη στις 3.30 από την Πλατεία Ελευθερίας.

* Από Αλεξανδρούπολη στη 1.30 μ.μ. από το Δημαρχείο.

* Από Βέροια και Νάουσα θα αναχωρήσουν επίσης λεωφορεία στις 5.30 μ.μ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητούν αγωνιστική αντιπαράθεση στα αντεργατικά, κυβερνητικά μέτρα

Να αντιπαρατεθεί η ΓΣΕΕ αγωνιστικά για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, ζητούν οι εργαζόμενοι, σε συσκέψεις που πραγματοποιούνται στα Εργατικά Κέντρα της Μακεδονίας και Θράκης.

Αυτό το μήνυμα μετέφεραν οι συνδικαλιστές από τη Βόρεια Ελλάδα στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με την παρουσία του προεδρείου της ΓΣΕΕ. Ολα τα Εργατικά Κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας με ψηφίσματά τους κατηγορούν την κυβέρνηση για τα μέτρα απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων και δηλώνουν έτοιμα να αρχίσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενώ το ΕΚ Σερρών προανήγγειλε τη διοργάνωση πανσερραϊκού συλλαλητηρίου στο πρώτο 20ήμερο του Σεπτέμβρη.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρ. Πολυζωγόπουλος, ανέπτυξε τις γνωστές του θέσεις για τον «κοινωνικό διάλογο» που άρχισε με την κυβέρνηση με θέμα τα εργασιακά, ενώ μίλησε για απεργία τον Οκτώβρη σε περίπτωση που η κυβέρνηση «επιμένει στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων». Απάντηση έδωσαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που παρακολουθούσαν τη συγκέντρωση, οι οποίοι από το βήμα κατήγγειλαν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τη συμμετοχή της στον «κοινωνικό διάλογο» και της οποίας η δράση περιορίζεται στη διοργάνωση ημερίδων και συμποσίων.

«Χρειάζεται ανέβασμα των μορφών πάλης, οι αγώνες δεν πρέπει να έχουν το χαρακτήρα της "ντουφεκιάς"», δήλωσε ο γγ του ΕΚΘ, Θ. Κυριακίδης.

Στην παρέμβασή του ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι το ΠΑΜΕ δεν κατηγορεί την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ γιατί συζητά με την κυβέρνηση ή γιατί λέει αυτά που λέει. «Εμείς την κατηγορούμε επειδή, ενώ γνωρίζει τι χαρακτήρα έχουν τα μέτρα, ενώ γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, ενώ γνωρίζει ότι με τα μέτρα αυτά θα αυξηθεί η ανεργία, θα μεγαλώσει η εκμετάλλευση, θα πολλαπλασιαστεί η φτώχεια, νομιμοποιεί τις επιλογές της κυβέρνησης με τη συμμετοχή της στον "οινωνικό διάλογο". Την κατηγορούμε γιατί στα λόγια εμφανίζεται αντίθετη, στην πράξη όμως δεν κάνει απολύτως τίποτα για να εκφραστεί αυτή η αγανάκτηση και η αντίδραση του κόσμου».

Αναφερόμενους σ' όσους μίλησαν για κρίση στο συνδικαλιστικό κίνημα, τόνισε:

«Υπάρχει κρίση γραμμής. Η γραμμή της συναίνεσης, των κοινωνικών εταίρων, η λογική ότι τώρα πια δε χρειάζονται οι αγώνες, αλλά περίπου μέσα από διαλόγους θα λύνουμε τα προβλήματα. Αυτή όμως η γραμμή θα έχει ακόμη αρνητικότερες συνέπειες για την εργατική τάξη». Τέλος, σε σχέση με τα όσα είπε ο Χρ. Πολυζωγόπουλος για απεργία τον Οκτώβρη, υπογράμμισε: «Να εξαγγέλλεις απεργία και να μην κάνεις τίποτα για την επιτυχία της ή να την υπονομεύεις, φυσικά αυτό δεν είναι αγωνιστική δράση».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, Χρήστος Τρεμπελής, στην ομιλία του υπενθύμισε ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ήταν αυτή που συμμετείχε στον «κοινωνικό διάλογο», που έβγαλε αποτελέσματα πολύ αρνητικά για την εργατική τάξη. Αποτελέσματα που τα βιώνει ήδη ο εργαζόμενος κόσμος στην περιοχή του.

Δεν πρέπει ν' αφήσουμε να περάσουν

Δηλώσεις συνδικαλιστικών στελεχών για τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης

«H επίθεση που δέχεται σήμερα η εργατική τάξη χτυπά όλα τα δικαιώματα, είναι συνολική. Εχει στρατηγική και προοπτική μακρόπνοη για το κεφάλαιο και τον καπιταλισμό και άρα λοιπόν η εργατική τάξη πρέπει συνολικά να αντεπιτεθεί. Για το λόγο αυτό καλούμε όλες τις εργατικές οικογένειες να πάρουν μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο, αύριο (σ. σ. σήμερα) μπροστά στη ΧΑΝΘ». Ηταν το κάλεσμα που απεύθυνε ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Εξηγώντας το λόγο που επιλέχθηκε το Λιμάνι για να γίνει η μεγάλη αυτή πρωτότυπη εκδήλωση διαμαρτυρίας, ανέφερε: «Επειδή συμβολίζει την πάλη του λαού της Θεσσαλονίκης ενάντια στον πόλεμο, για να αναδείξουμε την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και να απαιτήσουμε άμεσα μέτρα για την επιβίωση των ανέργων».

Ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, από Θεσσαλονίκη, αντιπαραθέτει την πραγματικότητα απέναντι στα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης: «Η Θεσσαλονίκη όχι μόνο μητρόπολη των Βαλκανίων δεν είναι, αλλά πρωτεύουσα της ανεργίας. Η βιομηχανική περιοχή της πόλης μας θυμίζει ένα απέραντο νεκροταφείο. Η φτώχεια και η ανέχεια υπάρχουν και θα διογκώνονται. Ολοι μαζί μπορούμε να δώσουμε απάντηση στη λαίλαπα αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση».

Στο χώρο της συγκέντρωσης και ο Δημήτρης Λασπίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Χειριστών Οδηγών Μηχανημάτων ΟΛΘ, που δηλώνει πως κανείς δεν πρέπει να επιτρέψει την εφαρμογή των μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση. «Προεκλογικά έταζε προς τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους καλύτερες συνθήκες δουλιάς, αποδοχές και βελτίωση του επιπέδου ζωής. Σήμερα βλέπουμε πως συνεχίζει στο δρόμο της παρατεταμένης και σκληρής λιτότητας και προχωρά ακόμη παραπέρα στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων που θα πλήξει εργαζόμενους, ανέργους, νέους και νέες. Δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσουν».

Πούλμαν από την Αθήνα

Το ΠΑΜΕ, αλλά και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας διαθέτουν πούλμαν για την μεταφορά στη συγκέντρωση που θα γίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία ΧΑΝΘ. Τα πούλμαν θα αναχωρήσουν σήμερα στις 10 το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Στο πλευρό των εργαζομένων

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Παύλου, με ομόφωνο ψήφισμά του, εκφράζει την ολόπλευρη στήριξή του στους αγώνες των εργαζομένων για την προάσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων, για αναβαθμισμένη δημόσια δωρεάν Υγεία, δημόσια δωρεάν Παιδεία, ενάντια στη μονόπλευρη λιτότητα και την ανεργία. Το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί τους εργαζόμενους και τους κατοίκους του δήμου να δώσουν μαζικό αγωνιστικό «παρών» στο σημερινό παλλαϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία της ΧΑΝΘ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Ολοι στη Θεσσαλονίκη!

Κλιμάκιο στελεχών του εργατικού κινήματος της Λέσβου αποτελούμενο από μέλη των Διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης και του Σωματείου Οικοδόμων Μυτιλήνης αναχώρησε χτες για τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ενάντια στα αντεργατικά αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης.

«Την ώρα που ο πρωθυπουργός θα εξαγγέλλει τις νέες παροχές στο κεφάλαιο, το ΠΑΜΕ θα διαδηλώνει στην κεντρική πύλη της ΔΕΘ ενάντια στις επιχειρούμενες ανατροπές των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων της εργατικής τάξης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου και τονίζει ότι: «Είναι βέβαιο ότι τα στελέχη του εργατικού κινήματος θα αντλήσουν νέες δυνάμεις για την παραπέρα οργάνωση και τον καλύτερο συντονισμό και τον προγραμματισμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του Οκτώβρη, Νοέμβρη, με πανελλαδικό συλλαλητήριο και κινητοποιήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ