ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η ολοήμερη εξόρμηση στο λιμάνι

Ολοήμερη εξόρμηση στο λιμάνι του Πειραιά έχει προγραμματίσει η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ για σήμερα, Παρασκευή. Αντίστοιχες εξορμήσεις θα γίνουν από την Κομματική Οργάνωση Αττικής στα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας.

Με την ανακοίνωση που έχει ετοιμάσει η ΚΟΠ, στόχο έχει να απευθύνει το κάλεσμα του ΚΚΕ προς το επιβατικό κοινό, νησιώτες, ναυτεργάτες να διεκδικήσουν με την οργάνωση της πάλης τους ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος του λαού.

Οπως αναφέρει, η ξεκούραση, ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι προνόμιο, όπως το εμφανίζουν αυτοί που της το στερούν με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, οι δυνάμεις του κεφαλαίου, οι εφοπλιστές, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ευρω-υποταγής, που φορτώνουν την καπιταλιστική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων και συκοφαντούν τους εργατικούς αγώνες.

Είναι δικαίωμα οι απρόσκοπτες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με ασφαλή, σύγχρονα πλοία, με φτηνά εισιτήρια. «Για να υπηρετεί η ναυτιλία το λαό - υπογραμμίζει - πρέπει η εξουσία να περάσει στα χέρια των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».

ΜΕΝΙΔΙ
Εκοψαν το ρεύμα σε απλήρωτη συμβασιούχο!

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα από το ΠΑΜΕ, συνδικάτα και φορείς

Η ΔΕΗ ΑΕ έκοψε το ρεύμα σε εργαζόμενη συμβασιούχο στο Δήμο Μενιδίου, που είναι απλήρωτη εδώ και 13 μήνες! Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση της ΔΕΥΑΠ να κόψει το νερό σε άνεργο οικοδόμο στην Πάτρα, το οποίο μετά από την άμεση παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων επανασυνδέθηκε.

Κάθε μέρα που περνά, επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική που υπηρετεί η κυβέρνηση με βάση τις εντολές του μνημονίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για λογαριασμό του κεφαλαίου θα διαμορφώσει συνθήκες κόλασης για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, καθώς τέτοιου είδους περιστατικά θα πληθαίνουν συνεχώς.

Ξεκαθαρίζοντας ότι τα οξύτατα προβλήματα που βιώνει τη εργατική λαϊκή οικογένεια δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σε ατομικό επίπεδο, σήμερα, στις 10 το πρωί, η Τοπική Γραμματεία Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου του ΠΑΜΕ, η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και συνδικάτα και φορείς της περιοχής πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Αχαρνών, με αίτημα την άμεση πληρωμή όλων των συμβασιούχων που είναι απλήρωτοι για περίπου 13 μήνες.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ Αχαρνών με αίτημα την επανασύνδεση του ρεύματος σε όσους έχει κοπεί.

Θα μας βρίσκουν μπροστά τους

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου του ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων:

«Είναι συλλογική υπόθεση του λαϊκού και ταξικού κινήματος η υπεράσπιση του εργάτη που χτυπιέται. Δε θα επιτρέψουμε να καταστρέφονται οικογένειες, επειδή δεν κατάφεραν να πληρώσουν το λογαριασμό. Ο εργαζόμενος δεν χρωστάει σε κανένα, δεν θα αφήσουμε να θυσιαστεί για τα κέρδη τους. Απαιτείται σήμερα να αναπτύξουμε ένα κίνημα, που, με οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο, θα υπερασπίζεται όλους εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν βασικά αγαθά που έχουν άμεση σχέση με την επιβίωση της οικογένειας.

Είναι αδιανόητο να κόβεται το νερό, το ρεύμα, να ξεσπιτώνεται κόσμος. Μαζί με την ανάπτυξη της πάλης και την οργανωμένη υπεράσπιση της διαβίωσης των εργαζομένων, προϋπόθεση είναι και η πολιτική πάλη που θα παλεύει για την ήττα της αντιλαϊκής πολιτικής για τον δρόμο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Προϋπόθεση είναι να ξέρουμε ποιοι είναι οι αντίπαλοί μας».

Η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ καλεί τις εργαζόμενες, άνεργες, τις συνταξιούχες να σταθούν στο πλάι όσων οικογενειών, «όσων γυναικών τολμάει το αδίστακτο κράτος των καπιταλιστών και οι ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ να στερούν απαραίτητα για την επιβίωση αγαθά, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό».

Καλεί τις εργαζόμενες και τα συνδικάτα να εκφράσουν σήμερα την αλληλεγγύη τους και να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. «Να μην αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο αβοήθητο στο έλεος των Τραπεζών, των ΔΕΚΟ, των πολυεθνικών και όλων όσοι μετράνε τη ζωή μας με τα ευρώ. Το πρόβλημα της συναδέλφισσας, της γειτόνισσας, της μετανάστριας πρέπει να γίνει αφορμή για αγωνιστική κινητοποίηση και ανάδειξη της μόνης μας επιλογής: Μέτωπο αγώνα για μια άλλη πολιτική σε όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Μέτωπο αγώνα για τα καθημερινά μικρά και μεγάλα μας προβλήματα», καταλήγει.

Προκλητική παρέμβαση Λοβέρδου

Προκλητικός για μια ακόμα φορά ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος δήλωσε χθες από τη Βουλή ότι εμμένει στην απόφασή του να παγώσει με νόμο τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα επιτέθηκε στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, κατηγορώντας τον ότι δίνει αυξήσεις 1,5% και 2%, κάτι που κατά τον υπουργό αποτελεί εμπαιγμό!

Συγκεκριμένα, αφού έδωσε συγχαρητήρια στη ΓΣΕΕ και το ΣΕΒ για την κατάπτυστη Συλλογική Σύμβαση που παγώνει τους μισθούς, επιτέθηκε στον ΟΜΕΔ, λέγοντας ότι «έχουμε ορισμένες κρατικές ελληνικές διαδικασίες, οι οποίες ενδύονται τον μανδύα του καλού, για να δώσουν σε εμάς τάχα τον μανδύα του κακού». Μετά την ψήφιση, είπε, του Μνημονίου και τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δίνουν αυξήσεις 1,5% και 2% και προκλητικά ανέφερε: «Δεν είναι δυνατός αυτός ο εμπαιγμός! Δεν μπορεί κάποιοι να κοροϊδεύουν κάποιους! Δεν μπορεί να κάνουμε μια εθνική προσπάθεια και κάποιοι να μην στοιχίζονται! Δεν μπορεί κάποιοι να μας κοροϊδεύουν, όχι φερόμενοι έξυπνα, αλλά πονηρά και δεν είναι δυνατόν αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί».

Σε αυτό το θέμα, ισχυρίστηκε, θα παρέμβει η κυβέρνηση και όχι για να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις και τη διαιτησία, για την οποία, όπως είπε, θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα τις επόμενες μέρες. Είπε δε ότι οι λύσεις που θα δώσει η κυβέρνηση θα κινούνται στο πλαίσιο του Συντάγματος και στη νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας μέσα στα όρια «της αναδρομικότητας».

Παριστάνουν τους διαμαρτυρόμενους

Με χτεσινή ανακοίνωσή της - δύο ολόκληρες μέρες μετά τις δηλώσεις Λοβέρδου - η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ λέει ότι «η δήλωση του υπουργού Εργασίας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στο θεσμό...». Δηλαδή, η ΓΣΕΕ ακόμα δεν έχει καταλάβει τις προθέσεις της κυβέρνησης και έχει ερωτήματα... Η κοροϊδία δεν έχει όρια. Η ΓΣΕΕ κατάλαβε πολύ καλά, αλλά «ποιεί την νήσσαν». Και πώς να κάνει αλλιώς, αφού τις συλλογικές συμβάσεις δεν τις υπονομεύει μόνον η κυβέρνηση αλλά και η ίδια, με την άθλια Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε; Αλλωστε αυτήν ακριβώς τη Σύμβαση, που μειώνει επί της ουσίας τους μισθούς για τρία ολόκληρα χρόνια, επικαλείται ο Α. Λοβέρδος και την αντιπαραβάλλει με τις αυξήσεις που έδωσαν ορισμένες αποφάσεις του ΟΜΕΔ και τις θεωρεί «εκτός πλαισίου». Γι' αυτό και η φραστική και ήπια «αντίδραση» της πλειοψηφίας περιορίζεται στη διαφύλαξη του «θεσμού» και μόνο. Δεν την ενδιαφέρει η ουσία της αντεργατικής παρέμβασης του υπουργείου και περιορίζεται στα τυπικά. Οπως για ...«τους τύπους» είναι και η ανακοίνωσή της.

Το ίδιο προκλητικά υποκριτική είναι και η στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), το οποίο τώρα ανακάλυψε ότι «το αντιδημοκρατικό αυτό μέτρο δεν έχει σχέση με την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, αλλά με την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και ένα ακόμα δώρο του υπουργού στον ΣΕΒ...». Αλλά δώρα στο ΣΕΒ δεν κάνει μόνο η κυβέρνηση, αλλά και ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός με την κατάπτυστη Σύμβαση που υπέγραψε η ΓΣΕΕ, την οποία χαιρέτισε και ενέκρινε και η πλειοψηφία του ΕΚΑ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΥΠΟ - ΧΑΡΤΙ
Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΒ

Δυναμική παρέμβαση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΒ πραγματοποίησε χτες το απόγευμα η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου. Εργαζόμενοι από τον κλάδο του Τύπου και της βιομηχανίας Χάρτου, απαίτησαν να υπογραφεί ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν στην πλ. Κλαυθμώνος και στη συνέχεια με πορεία έφτασαν μπροστά από τα γραφεία του ΣΕΒ, όπου θυροκόλλησαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους, έδωσαν μια πρώτη απάντηση στην εργοδοτική κωλυσιεργία, τον εμπαιγμό και την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, που αρνείται να υπογράψει ικανοποιητική κλαδική και επιχειρησιακή ΣΣΕ.

Ενθαρρυνόμενη η τελευταία, τόσο από την κατάπτυστη ΣΣΕ που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ, όσο και από τη στάση της κυβέρνησης η οποία καταργεί με νομοθετική παρέμβαση τις συμβάσεις που αυξάνουν τους μισθούς, αρνείται με διάφορα προσχήματα να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα, στην ομιλία του στην πλ. Κλαυθμώνος, ο Γιάννης Τόλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να υποκύψουμε και να υπογράψουμε μείωση μισθών, θα οργανώσουμε την πάλη με μεγαλύτερο πείσμα. Εχουμε τη δύναμη, μπορούμε να τα καταφέρουμε, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, εμείς παράγουμε τον πλούτο. Την οργή και την αγανάκτησή μας θα την κάνουμε συνειδητό αγώνα διεκδίκησης, ρήξης και ανατροπής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ