Παρασκευή 23 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προκλητική παρέμβαση Λοβέρδου

Προκλητικός για μια ακόμα φορά ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος δήλωσε χθες από τη Βουλή ότι εμμένει στην απόφασή του να παγώσει με νόμο τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα επιτέθηκε στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, κατηγορώντας τον ότι δίνει αυξήσεις 1,5% και 2%, κάτι που κατά τον υπουργό αποτελεί εμπαιγμό!

Συγκεκριμένα, αφού έδωσε συγχαρητήρια στη ΓΣΕΕ και το ΣΕΒ για την κατάπτυστη Συλλογική Σύμβαση που παγώνει τους μισθούς, επιτέθηκε στον ΟΜΕΔ, λέγοντας ότι «έχουμε ορισμένες κρατικές ελληνικές διαδικασίες, οι οποίες ενδύονται τον μανδύα του καλού, για να δώσουν σε εμάς τάχα τον μανδύα του κακού». Μετά την ψήφιση, είπε, του Μνημονίου και τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δίνουν αυξήσεις 1,5% και 2% και προκλητικά ανέφερε: «Δεν είναι δυνατός αυτός ο εμπαιγμός! Δεν μπορεί κάποιοι να κοροϊδεύουν κάποιους! Δεν μπορεί να κάνουμε μια εθνική προσπάθεια και κάποιοι να μην στοιχίζονται! Δεν μπορεί κάποιοι να μας κοροϊδεύουν, όχι φερόμενοι έξυπνα, αλλά πονηρά και δεν είναι δυνατόν αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί».

Σε αυτό το θέμα, ισχυρίστηκε, θα παρέμβει η κυβέρνηση και όχι για να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις και τη διαιτησία, για την οποία, όπως είπε, θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα τις επόμενες μέρες. Είπε δε ότι οι λύσεις που θα δώσει η κυβέρνηση θα κινούνται στο πλαίσιο του Συντάγματος και στη νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας μέσα στα όρια «της αναδρομικότητας».

Παριστάνουν τους διαμαρτυρόμενους

Με χτεσινή ανακοίνωσή της - δύο ολόκληρες μέρες μετά τις δηλώσεις Λοβέρδου - η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ λέει ότι «η δήλωση του υπουργού Εργασίας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στο θεσμό...». Δηλαδή, η ΓΣΕΕ ακόμα δεν έχει καταλάβει τις προθέσεις της κυβέρνησης και έχει ερωτήματα... Η κοροϊδία δεν έχει όρια. Η ΓΣΕΕ κατάλαβε πολύ καλά, αλλά «ποιεί την νήσσαν». Και πώς να κάνει αλλιώς, αφού τις συλλογικές συμβάσεις δεν τις υπονομεύει μόνον η κυβέρνηση αλλά και η ίδια, με την άθλια Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε; Αλλωστε αυτήν ακριβώς τη Σύμβαση, που μειώνει επί της ουσίας τους μισθούς για τρία ολόκληρα χρόνια, επικαλείται ο Α. Λοβέρδος και την αντιπαραβάλλει με τις αυξήσεις που έδωσαν ορισμένες αποφάσεις του ΟΜΕΔ και τις θεωρεί «εκτός πλαισίου». Γι' αυτό και η φραστική και ήπια «αντίδραση» της πλειοψηφίας περιορίζεται στη διαφύλαξη του «θεσμού» και μόνο. Δεν την ενδιαφέρει η ουσία της αντεργατικής παρέμβασης του υπουργείου και περιορίζεται στα τυπικά. Οπως για ...«τους τύπους» είναι και η ανακοίνωσή της.

Το ίδιο προκλητικά υποκριτική είναι και η στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), το οποίο τώρα ανακάλυψε ότι «το αντιδημοκρατικό αυτό μέτρο δεν έχει σχέση με την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, αλλά με την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και ένα ακόμα δώρο του υπουργού στον ΣΕΒ...». Αλλά δώρα στο ΣΕΒ δεν κάνει μόνο η κυβέρνηση, αλλά και ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός με την κατάπτυστη Σύμβαση που υπέγραψε η ΓΣΕΕ, την οποία χαιρέτισε και ενέκρινε και η πλειοψηφία του ΕΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ