Παρασκευή 23 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΥΛΗ
Ξεκίνησε η συζήτηση για την άρση του καμποτάζ

Ενισχύονται τα μεγάλα συμφέροντα, που ελέγχουν πάνω από το 80% της κρουαζιέρας και η κυβέρνηση προσπαθεί με ψέματα να πείσει το λαό ότι θα έχει όφελος από κάτι τέτοιο, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.

Οι αγώνες των ναυτεργατών θα συνεχιστούν, για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης
Οι αγώνες των ναυτεργατών θα συνεχιστούν, για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης
Το ρόλο της ως υπηρέτη των εφοπλιστών επιβεβαίωσε η κυβέρνηση με την κατάθεση και συζήτηση χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του νομοσχεδίου για την άρση του καμποτάζ, με το οποίο χτυπιούνται τα δικαιώματα των ναυτεργατών, αυξάνεται η ανεργία στο χώρο και εξυπηρετούνται τα μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Η υπουργός Οικονομικών Λ. Κατσέλη ισχυρίστηκε ότι με τις διατάξεις του προωθείται ένα ευέλικτο σχέδιο που δίνει την δυνατότητα στο ελληνικό Δημόσιο να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον και να δημιουργήσει ασφάλεια δικαίου για τις επιχειρήσεις. Κατά την υπουργό, με το νομοσχέδιο εξασφαλίζονται κίνητρα για επενδύσεις και ανάπτυξη και στηρίζεται και η ναυτεργασία με κίνητρα «ενεργούς πολιτικής απασχόλησης». Η Λ. Κατσέλη ισχυρίστηκε ότι με την άρση του καμποτάζ επέρχεται μια τομή από την οποία ωφελημένη θα είναι η οικονομία, αφού «αίρονται περιορισμοί και εμπόδια και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο σε έναν τομέα που διαθέτουμε ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα».

Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως υπηρέτη του κεφαλαίου και στο συγκεκριμένο των εφοπλιστών, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος. Οι εφοπλιστικοί όμιλοι, είπε, αποκομίζουν σκανδαλώδη κέρδη και η παρασιτική τους δραστηριότητα αποτελεί πρόκληση, αφού, όταν κόβονται οι συντάξεις των 500 ευρώ, αυτοί πετάνε εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ενός ποδοσφαιριστή.

Ο βουλευτής είπε ότι με την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας οξύνθηκαν τα προβλήματα εξυπηρέτησης των νησιών της χώρας, υπήρξε προκλητική αύξηση των εισιτηρίων, εντατικοποιήθηκε η εργασία των ναυτεργατών και συρρικνώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων. Ολες οι κυβερνήσεις, συνέχισε, έδωσαν και δίνουν προκλητικά προνόμια στους εφοπλιστές όπως επιδοτήσεις και φορολογική ασυλία και επέτρεψαν την καταλήστευση του ΝΑΤ.

Αναφερόμενος στην κρουαζιέρα, είπε ότι η ΝΔ έκανε την αρχή, αφού επιδότησε τις ασφαλιστικές εισφορές και τόνισε ότι σε λίγο οι κυβερνώντες θα φτάσουν στο σημείο να επιδοτούν και όλο το μισθό, προκειμένου οι εφοπλιστές να έχουν τζάμπα εργαζόμενους. Μάλιστα, οι εφοπλιστές, είπε, ζήτησαν να καταργηθούν και όποιοι περιορισμοί στα κόμιστρα και τα εισιτήρια και προωθούν την επέκταση των συνθηκών γαλέρας στη ναυτιλία, με αποτέλεσμα σε λίγο καιρό το κολαστήριο του «ΖΕΝΙΘ» που έχει σημαία ΕΕ και όχι τρίτης χώρας να θυμίζει παράδεισο.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ότι και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενισχύονται τα μεγάλα συμφέροντα που ελέγχουν πάνω από το 80% της κρουαζιέρας και η κυβέρνηση προσπαθεί με ψέματα να αποβλακώσει το λαό λέγοντας ότι από την απελευθέρωση θα υπάρξει δήθεν όφελος στην ελληνική οικονομία κατά 1,2 δισ. ευρώ, αφού θα αυξηθούν οι ταξιδιώτες κατά ένα εκατομμύριο. Αυτό σημαίνει, παρατήρησε, ότι ο κάθε επιβάτης θα αφήνει 1.000 ευρώ σε κάθε νησί που θα προσεγγίζει, κάτι που είναι μακριά από την πραγματικότητα.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Γ. Πλακιωτάκης είπε ότι για το κόμμα του είναι κεντρική επιλογή η άρση του καμποτάζ και ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν προωθείται η πλήρης απελευθέρωση και δε γίνεται άρση του καμποτάζ. Ζήτησε, δε, να προχωρήσει η κυβέρνηση στην πλήρη άρση του καμποτάζ και όχι να φέρνει ένα νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστικές ρυθμίσεις, αλλά με πολλά θολά σημεία που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα παρά να τα λύσουν.

Υπάρχουν θετικά στοιχεία στην άρση του προστατευτισμού, είπε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Ροντούλης, ισχυριζόμενος ότι με την άρση του καμποτάζ θα έρθει συνάλλαγμα στη χώρα και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Δε θέλω να αδικήσω το νομοθέτημα, γιατί εμείς θέλουμε να συνδράμουμε στην προσπάθεια, είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας έτσι ξεκάθαρα τη στήριξη του κόμματός του στην κυβερνητική πολιτική.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ε. Πασχαλίδου είπε ότι το νομοσχέδιο αντί να ενισχύσει την απασχόληση των Ελλήνων ναυτικών, τους δίνει φιλοδωρήματα και θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ