Παρασκευή 23 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Πανεργατική υπόθεση η προστασία των ανέργων

Η κυβέρνηση αρνείται κάθε μέτρο ανακούφισης όσων η πολιτική της πετάει εκτός παραγωγής και, την ίδια στιγμή, χαρίζει πακτωλό χρημάτων στο μεγάλο κεφάλαιο

Αμεσα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων και την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας απαίτησαν τα Συνδικάτα Οικοδόμων από διάφορες περιοχές της χώρας και εκπρόσωποι ταξικών συνδικάτων από άλλους κλάδους, οι οποίοι συμμετείχαν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώθηκε χθες το πρωί στο κέντρο της Αθήνας με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ το «παρών» έδωσαν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η ΟΓΕ και η ΠΑΣΕΒΕ.

Αρχικά έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας και συνάντηση με τον υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο. Με τις απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει και εντείνει την άγρια αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο Γ. Πάσουλας, μιλώντας από το βήμα της συγκέντρωσης, αναφέρθηκε στην άγρια αντεργατική επίθεση που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ΔΝΤ, η ΕΕ και όσοι ακόμα συγκροτούν το μαύρο μέτωπο. Το αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν πάρει είναι ότι «η εργατική δύναμη έγινε το πιο φθηνό εμπόρευμα και η αναπλήρωσή της πανάκριβη».

Ανέδειξε τις ευθύνες της ΓΣΕΕ, που στηρίζει αυτήν την πολιτική και μόλις πριν λίγες μέρες υπέγραψε την κατάπτυστη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που μειώνει τους μισθούς. Πρόσθεσε ότι η εργατική τάξη πρέπει «να τους καταδικάσει πολιτικά, ιδεολογικά, συνδικαλιστικά, να δυναμώσει την ταξική γραμμή στο εργατικό κίνημα. Δεν κάνουμε πίσω, θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στην υπονόμευση και την κατάργηση των ΣΣΕ».

Στιγμιότυπο από την πορεία
Στιγμιότυπο από την πορεία
Ακόμα, αναφέρθηκε στο πάγωμα των δανείων από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και στο σχέδιο νόμου που καταργεί τις μεικτές επιτροπές ελέγχου, τα οποία εντείνουν την επίθεση στη ζωή των εργαζομένων. Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «δε θα επιτρέψουμε να μας οδηγήσουν στην εξαθλίωση, στην επαιτεία». Καταλήγοντας επισήμανε: «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μορφή πάλης για να ανακουφιστούν οι άνεργοι, για να έχει ο κλάδος δουλειά».

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δ. Αγγελόπουλος από το Συνδικάτο Οικοδόμων της Πάτρας, αναφερόμενος στην προχθεσινή δυναμική παρέμβαση του συνδικάτου με την οποία έγινε επανασύνδεση της παροχής ύδρευσης σε άνεργο οικοδόμο που είχε διακοπεί γιατί δεν είχε λεφτά να πληρώσει το λογαριασμό.

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους

Στη συνέχεια έγινε πορεία στο κέντρο της Αθήνας προς το υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας και απαίτησαν να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τους ανέργους.

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, οι απαντήσεις του υπουργού ήταν προκλητικές: «Αρνείται τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας στους άνεργους, τους στερεί το δικαίωμα στην υγεία, στην ιατρική, φαρμακευτική περίθαλψη, τους στερεί το δικαίωμα να πάνε τα παιδιά τους στο γιατρό. Αρνείται έκτακτο επίδομα ανεργίας στον κλάδο, τη στιγμή που δισεκατομμύρια ευρώ τα σπρώχνει μέσω ΟΑΕΔ στους μεγαλοκαρχαρίες. Αρνείται συνολικά την ικανοποίηση των αιτημάτων που θέσαμε».

Η διέξοδος για την εργατική τάξη, τονίζει η Ομοσπονδία, «βρίσκεται στην ενίσχυση του μετώπου της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, στην καταδίκη του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, στην οργάνωση της κοινωνίας σε άλλη βάση, που τον παραγόμενο πλούτο δε θα τον διαφεντεύουν τα παράσιτα, αλλά θα διατίθεται για τις σύγχρονες και διευρυνόμενες ανάγκες της εργατικής τάξης. Σ' αυτήν την κοινωνία θα βρει οριστική λύση το πρόβλημα της ανεργίας και συνολικά τα λαϊκά προβλήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ