ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ - ΔΕΗ ΑΕ
Εκοψαν το φως σε δύο πολύτεκνες οικογένειες άνεργων οικοδόμων

Δυνάμεις του ΠΑΜΕ απαίτησαν και πέτυχαν να επανασυνδεθεί το ρεύμα στις δύο οικογένειες που έχουν 5 και 3 παιδιά

Στιγμιότυπο από προηγούμενη παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο Δήμο Μενιδίου με αφορμή ότι η ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα σε απλήρωτη εργαζόμενη. Η κινητοποίηση έφερε αποτελέσματα. Το ρεύμα επανασυνδέθηκε. Οπως έγινε και χτες στην Πάτρα
Στιγμιότυπο από προηγούμενη παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο Δήμο Μενιδίου με αφορμή ότι η ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα σε απλήρωτη εργαζόμενη. Η κινητοποίηση έφερε αποτελέσματα. Το ρεύμα επανασυνδέθηκε. Οπως έγινε και χτες στην Πάτρα
Η ΔΕΗ ΑΕ έκοψε το ρεύμα σε δύο πολύτεκνες οικογένειες πριν μερικές μέρες! Οι δύο πατεράδες των οικογενειών είναι άνεργοι οικοδόμοι με 5 και 3 παιδιά και δεν κατάφεραν να πληρώσουν τους λογαριασμούς επειδή δεν είχαν λεφτά.

Προχτές το πρωί, μέλη και στελέχη της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου Οικοδόμων προχώρησαν σε μια δυναμική παρέμβαση στη Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου - Ηπείρου της ΔΕΗ ΑΕ στην Πάτρα και πέτυχαν την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια των δύο οικογενειών. Ακόμα, απαίτησαν να μην ξανακοπεί ποτέ η παροχή του ρεύματος σε κανέναν άνεργο ή εργαζόμενο.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου - Ηπείρου, Σπύρο Μυλωνά, ο οποίος δεσμεύτηκε πως το ρεύμα θα επανασυνδεθεί άμεσα και στις δύο οικογένειες, κάτι που τελικά έγινε.

Τα συγκεκριμένα περιστατικά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά ανάλογες περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις τις προηγούμενες μέρες. Συγκεκριμένα, την περασμένη βδομάδα η ΔΕΥΑ Πάτρας έκοψε την παροχή νερού σε άνεργο οικοδόμο πατέρα τριών παιδιών και η ΔΕΗ ΑΕ έκοψε το ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι μιας απλήρωτης συμβασιούχου στο Δήμο Μενιδίου. Και στις δύο περιπτώσεις, μετά από παρέμβαση στελεχών του ΠΑΜΕ στις αρμόδιες υπηρεσίες, το θέμα διευθετήθηκε και υπήρξε άμεση επανασύνδεση στις σχετικές παροχές.

Τέτοιου είδους περιστατικά δεν είναι δυνατόν να αφεθούν να αντιμετωπιστούν ατομικά αλλά πρέπει να γίνουν συλλογική υπόθεση του λαϊκού, του ταξικού κινήματος. Γι' αυτό και τα ταξικά συνδικάτα επιδιώκουν στην πράξη, την ανάπτυξη ενός κινήματος, με οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο, που θα υπερασπίζεται όλους εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν βασικά αγαθά που έχουν άμεση σχέση με την επιβίωση μιας οικογένειας. Είναι αδιανόητο να κόβεται το νερό, το ρεύμα, να ξεσπιτώνεται κόσμος. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ο αγώνας μετατοπίζεται μόνο στην απόκρουση των συνεπειών αλλά εντάσσεται σε ένα κίνημα, ολοκληρωμένο, με κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς επιθετικούς στόχους.

«Δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία νέα διακοπή σε ρεύμα και νερό από οικογένειες ανέργων»

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ σημειώνει πως «πλήθος άνεργοι και απολυμένοι, με το τιμολόγιο του ρεύματος στα ύψη και σε συνδυασμό με τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που εισπράττει η δημοτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΠ, αντικειμενικά οδηγεί χιλιάδες συναδέλφους μας σύντομα να μην μπορούν να πληρώσουν ρεύμα και νερό.

Αποδεικνύεται πολύ γρήγορα το δίκιο του συνθήματος του ΠΑΜΕ, "να πτωχεύσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός". Φαίνεται καθαρά - όπως και πρόσφατα στην περίπτωση της ΔΕΥΑΠ - το αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης στο ρεύμα και στο νερό, καθώς και η βαθιά αντιλαϊκή πρακτική της δημοτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ.

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν είμαστε επαίτες. Παράγουμε τον πλούτο σε αυτή τη χώρα. Δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία νέα διακοπή σε ρεύμα και νερό σε οικογένειες εργαζομένων και ανέργων, σε μικρούς εμπόρους και σε φτωχά λαϊκά στρώματα. Η διοίκηση της ΔΕΗ δεσμεύτηκε να διευθετήσει το ζήτημα με τις οικογένειες των ανέργων.

Η δημοτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ - όπως και στην περίπτωση της ΔΕΥΑΠ - κάνει την πάπια. Δεν πρόκειται όμως έτσι να κρύψει τις ευθύνες της, ούτε και να γλιτώσει από την οργή και την αγανάκτηση της εργατικής τάξης. Δεν αναγνωρίζουμε το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του. Δεν θα πτωχεύσουμε εμείς, ούτε θα πηγαίνουμε να παρακαλάμε για το ρεύμα και το νερό. Με οργάνωση, και ταξική ενότητα, μαζί με το ΠΑΜΕ, μπορούμε να τους σταματήσουμε».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Βήμα οργάνωσης του αγώνα

Μήνυμα συμπαράστασης στις εργαζόμενες στέλνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος

Σε μαζική συμμετοχή στη γενική συνέλευση, την Κυριακή, 1η Αυγούστου, στις 11 το πρωί, καλεί όλους τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στην επιχείρηση, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις και να καθορίσουν τα παραπέρα αγωνιστικά τους βήματα, με στόχο την υπεράσπιση της δουλειάς τους, να μη γίνει καμία απόλυση, να μη μείνει κανένας εργαζόμενος απλήρωτος.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η Επιτροπή μαζί με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και άλλα ταξικά συνδικάτα πραγματοποιούν εξορμήσεις στα καταστήματα, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για τη συνέλευση της Κυριακής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β, Αθήνα). Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία έχει καταθέσει αίτημα για υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99 του Ν. 3588/2007 (θα εκδικαστεί τον Οκτώβρη), για την προστασία από τους πιστωτές.

Μήνυμα συμπαράστασης από την ΟΓΕ

Μήνυμα συμπαράστασης στις εργαζόμενες των σούπερ μάρκετ ΑΤΛΑΝΤΙΚ στέλνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος. Με ανακοίνωσή της επισημαίνει: «H ΟΓΕ συμπαραστέκεται στις εργαζόμενες των σούπερ μάρκετ AΤΛΑΝΤΙΚ, που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, χωρίς δουλειά και χωρίς κανένα δικαίωμα αποζημίωσης ή επιδόματος ανεργίας.

Οι εργαζόμενες δεν έχουν άλλη επιλογή από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα, μέσα από το ταξικό σωματείο τους.

Το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα τις καλεί να προτάξουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, τη ζωή τους και τη ζωή των οικογενειών τους. Ολες μαζί οργανωμένα να παλέψουμε για μια κοινωνία όπου θα απολαμβάνουμε τον πλούτο που παράγουμε, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση».

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΑΜΑΣΑ ΑΕΒΕ»
Απέκλεισαν τα γραφεία του ΟΑΕΔ

Σε αποκλεισμό των γραφείων του ΟΑΕΔ στη Νέα Ιωνία της Θεσσαλονίκης προχώρησαν χτες, από τις 10 το πρωί, οι απολυμένοι εργάτες της επιχείρησης «ΑΜΑΣΑ ΑΕΒΕ», διεκδικώντας την ένταξή τους στο Ταμείο Ανεργίας και τα επιδόματα που δικαιούνται. Δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα, με τη στήριξη του κλαδικού συνδικάτου Βιομηχανικού Επισιτισμού και της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Οι απολυμένοι εργάτες καταγγέλλουν τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, η οποία τους ζητά να προσκομίσουν ένσημα για το 2010 προκειμένου να τους εντάξει στο Ταμείο Ανεργίας, ενώ γνωρίζει ότι πριν απολυθούν, βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας επί έντεκα μήνες κατά τη διάρκεια της οποίας επιδοτούνταν. Πού να τα βρουν λοιπόν τα ένσημα για το 2010; Μάλιστα, ο ΟΑΕΔ επιμένει να ζητά τα ένσημα, αρνούμενος να δεχθεί και αυτή ακόμη την έγγραφη βεβαίωση του ΙΚΑ με την οποία εγγυάται για το χρόνο εργασίας τους.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι έχουν υποβάλλει και τα σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση του επιδόματος αφερεγγυότητας - η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης - προκειμένου να πάρουν από τον ΟΑΕΔ τους τρεις μισθούς που προβλέπει ο νόμος σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «RANNIA ΑΕ»
Απέλυσε πρόεδρο συνδικάτου

Σε εκδικητική και παράνομη απόλυση της προέδρου του Συνδικάτου Ιματισμού Πάτρας, Μάρθας Αραβαντινού, προχώρησε η εργοδοσία

Σε παράνομη και εκδικητική απόλυση της προέδρου του Συνδικάτου Ιματισμού Πάτρας Μάρθας Αραβαντινού προχώρησε χτες ο ιδιοκτήτης της πλεκτοβιομηχανίας «Rannia ΑΕ», κ. Σωτηράκης. Νωρίτερα προσπάθησε ανεπιτυχώς μέσω αγωγών να την απολύσει.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψη της Μ. Αραβαντινού και επισημαίνει πως «η γνωστή πλεκτοβιομηχανία της Πάτρας, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια έχει μετατραπεί κυρίως σε εισαγωγική εταιρεία ενδυμάτων, μεταφέροντας την παραγωγή στην Τουρκία και στην Κίνα, όπου κι εξασφαλίζει μεροκάματα πείνας, προχώρησε έπειτα από εκβιασμούς και δικαστικές μεθοδεύσεις, που έπεσαν στο κενό, στην παράνομη κι εκδικητική απόλυση της εργάτριας Μάρθας Αραβαντινού η οποία είναι και πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου ιματισμού της Πάτρας.

Ο ιδιοκτήτης της είναι πιθανό να ενέργησε για λογαριασμό των βιομηχάνων στον κλάδο του Ιματισμού της Πάτρας, καθώς το κλαδικό συνδικάτο, στο οποίο η συναγωνίστρια Μάρθα Αραβαντινού είναι πρόεδρος, έχει υπερασπιστεί μαχητικά τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο, με αποκορύφωμα τις μάχες ενάντια στις απολύσεις στον "Δούρο", αλλά και σε πολλές ακόμα βιομηχανίες.

Στο πρόσωπό της η πλουτοκρατία της Πάτρας θέλει να χτυπήσει το ΠΑΜΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα. Και αυτή η απόπειρα θα πέσει στο κενό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ