ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας την Τρίτη

Αποφάσεις συμμετοχής πήραν και οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά

Την απαίτηση για Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών θα διατρανώσουν στις 7 Σεπτέμβρη, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές. Το ΠΑΜΕ, η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και νήσων, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) καλούν σε συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας την Τρίτη στις 6.30 το απόγευμα.

Τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποφάσισαν χτες και οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά καλώντας Ενώσεις, Συλλόγους και γονείς να δώσουν μαζικά παρουσία.

Στο κάλεσμά τους οι γονείς της Αθήνας αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στις εξελίξεις που υπονομεύουν τα δικαιώματα και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων και σημειώνουν: «Και όμως η φτώχεια, η ανεργία και η αμορφωσιά δεν είναι η μοίρα μας! Δεν είναι το στοίχημα τούτου του αιώνα. Δεν είναι αυτό που ονειρευόμαστε για τα παιδιά μας. Ο πλούτος που βγαίνει από εμάς τους ίδιους είναι τεράστιος και ανήκει δικαιωματικά και μόνο σ' αυτούς που τον παράγουν».

Οι γονείς απαιτούν να παρθούν άμεσα μέτρα για τα εξής:

- Ολα τα παιδιά που οι γονείς τους το επιθυμούν να πάνε στους παιδικούς σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Καμία απόλυση εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς.

- Εκτακτοι μαζικοί διορισμοί μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών σε σχολεία - παιδικούς σταθμούς.

- Κανένα τμήμα με πάνω από 20 παιδιά.

- Αξιοποίηση όλων των αναξιοποίητων δημόσιων, δημοτικών χώρων και έκτακτο κονδύλι για ενοικίαση κατάλληλων χώρων για τη λύση των πρώτων κτιριακών αναγκών σε όλες τις βαθμίδες.

- Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων και καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, τροφείων κ.λπ. - Μέτρα για τους άνεργους γονείς (μειωμένα τιμολόγια ΔΕΚΟ, Θέρμανση) - Δωρεάν εξετάσεις σε όλα τα παιδιά στα δημόσια νοσοκομεία ανεξαρτήτως του ασφαλιστικού φορέα των γονιών τους. - Κανένα παιδί έξω από το δημόσιο σχολείο πριν τα 18 του χρόνια - όχι στην παιδική εργασία - κατάργηση του νόμου για τη μαθητεία.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Οργώνουν» τα σχολεία από Δευτέρα

Δεκάδες περιοδείες σε σχολεία οργανώνει από τη Δευτέρα το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, καλώντας σε συσπείρωση και οργάνωση της πάλης σε κάθε γωνιά, με άξονα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και αναγκών των λαϊκών οικογενειών και αναφορικά με τη μόρφωση των παιδιών και παράλληλα την εξασφάλιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Αναλυτικά, περιοδείες έχουν προγραμματιστεί στα εξής σχολεία:

Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη

28ο Γυμνάσιο - Λύκειο Αθήνας, 7ο Γυμνάσιο - Λύκειο Αθήνας, 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου, 6ο Δημοτικό Αργυρούπολης, 6ο Δημοτικό Αλίμου, 1ο - 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής, 13ο Δημοτικό Αθηνών, 10ο και 11ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, 7ο και 21ο Δημοτικά Ηλιούπολης, 4ο και 6ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, 4ο Λύκειο Ηλιούπολης, 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, 20ό Νηπιαγωγείο Αιγάλεω, 3ο Δημοτικό Χαϊδαρίου, 2ο Δημοτικό Χαϊδαρίου, 1ο Νηπιαγωγείο Χαϊδαρίου, 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου, 5ο και 6ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, 11ο και 15ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, 7ο και 20ό Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας και 10ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας, 65ο, 112ο και 132ο Δημοτικά Γκράβας, 103ο και 117ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών.

Επίσης, αντιπροσωπεία του σωματείου εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση «Βύρωνας» θα περιοδεύσει στη Λεόντειο Σχολή στη Νέα Σμύρνη.

Τρίτη 7 Σεπτέμβρη

2ο - 11ο, 9ο - 10ο και 13ο Δημοτικά Σχολεία Νέου Ηρακλείου, 5ο Λύκειο Νέας Ιωνίας, Γυμνάσια και Λύκεια Αμαρουσίου, 33ο και 78ο Δημοτικά Σχολεία Κυψέλης, 45ο - 123ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, 54ο - 55ο Γυμνάσια Αθηνών, 1ο και 2ο Λύκειο Καισαριανής, 5ο και 20ό Δημοτικά Ηλιούπολης, 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο Ηλιούπολης, 13ο Δημοτικό Ηλιούπολης, 5ο Λύκειο Ηλιούπολης, ΕΠΑΛ Ηλιούπολης, 1ο ΕΠΑΛ Περιστερίου.

Ενώ το σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση «Βύρωνας» οργανώνει περιοδείες σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης στο κέντρο της Αθήνας.

Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη

38ο και 120ό Δημοτικά Σχολεία Αθήνας, 133ο, 172ο και 29ο Γυμνάσια - Λύκεια Γκράβας, ΕΠΑΛ Καισαριανής, 1ο και 7ο Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης. Αντιπροσωπεία του σωματείου «Βύρωνας» θα περιοδεύσει στη «Λακωνική Σχολή».

Ελλείψεις σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

Με δυσμενείς όρους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ξεκινά η νέα χρονιά στην περιοχή Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα 9θέσιο δημοτικό στο οποίο σήμερα βρίσκονται μόνο ο διευθυντής και μία δασκάλα! Οπως καταγγέλλουν μάλιστα στελέχη του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, δόθηκε προφορική εντολή για κατάργηση 20 τμημάτων σε δημοτικά, στη συντριπτική πλειοψηφία τους στη Ν. Ιωνία.

Για το θέμα, κάτω από την πίεση του ΠΑΜΕ, συνεδρίασε το ΔΣ του τοπικού Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών που απέρριψε αυτή την εξέλιξη, αλλά και τις όποιες μετακινήσεις και υπερωρίες προσωπικού. Χτες, πραγματοποίησε και συνάντηση με τον προϊστάμενο και τους σχολικούς συμβούλους της περιοχής, κατά την οποία εκφράστηκε καθολική διαφωνία στα μέτρα που υπονομεύουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Με δυσκολίες ξεκινά η χρονιά και για τα νηπιαγωγεία της περιοχής, όπου υπολογίζεται ότι λείπουν 35 εκπαιδευτικοί σε σύνολο περίπου 120. Λόγω των κενών, παρατηρείται το φαινόμενο να μη γίνονται δεκτά στα νηπιαγωγεία πολλά προνήπια, ενώ ακόμα και για τα νήπια επιχειρήθηκε να γίνει κλήρωση για να επιλεχθούν τα παιδάκια που θα εγγραφούν. Η κλήρωση ματαιώθηκε μετά από παρέμβαση εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, που απαίτησαν την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς.

ΧΙΟΣ
Επιχειρείται κατάργηση σχολείου

Σε «μήλον της έριδος» επιχειρούν να μετατρέψουν το εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Λαγκάδας - Συκιάδας στη Χίο οι γαλαζοπράσινοι παράγοντες, τη στιγμή που η πολιτική τους υπονομεύει την εκπαιδευτική διαδικασία.

Το σχολείο λειτουργούσε μέχρι σήμερα εκ περιτροπής στα δύο χωριά. Με ρύθμιση που προωθήθηκε επί ΝΔ και εφαρμόζεται από την τωρινή κυβέρνηση, η έδρα του μεταφέρεται από τη Λαγκάδα στη Συκιάδα, ενώ «σπάει» σε δύο τριθέσια, με αρνητικές συνέπειες στο εκπαιδευτικό έργο, τις οποίες μάλιστα ανέδειξαν οι κάτοικοι της Λαγκάδας με κινητοποιήσεις τους.

Την ανάγκη ύπαρξης ενός εξαθέσιου σύγχρονου δημόσιου σχολείου με όλες τις υποδομές και τις δραστηριότητες που πρέπει να παρέχει, υποστηρίζει η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της για το θέμα, προειδοποιώντας ότι η υποβάθμιση ουσιαστικά του σχολείου σε δύο τριθέσια θα οδηγήσει στο να τα κλείσουν οριστικά ως οικονομικά ασύμφορα στο πλαίσιο του «Καλλικράτη».

Η ΝΕ Χίου καταγγέλλει ότι «οι τοπάρχες του δικομματισμού, στηριγμένοι σε ποταπά ψεύδη, σε συκοφαντίες, σε κουτσομπολιά, σε ανυπόστατες και αισχρές κατηγορίες μαζεύουν υπογραφές, ακόμα και σε λευκά χαρτιά, για να κηρύξουν ανεπιθύμητους τους εκπαιδευτικούς Γιώργη Αμπαζή και Στέφανο Τσίγκο, διευθυντή του σχολείου και πρόεδρο της Λαγκάδας αντίστοιχα», οι οποίοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των κατοίκων.

ΚΕΣΕΝ - ΑΕΝ
Αναβάλλονται τα μαθήματα λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών!

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε, αλλά το Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) και οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών το οποίο είχε έναρξη μαθημάτων στις 3 Σεπτέμβρη και σε ανακοίνωσή του αναγράφει: «Η έναρξη των κύκλων σπουδών για Α' και Β' Μηχανικούς αναβάλλεται προσωρινά. Οι ενδιαφερόμενοι για την παρακολούθηση των μαθημάτων παρακαλούνται να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τη γραμματεία του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών μετά την 9η Σεπτεμβρίου»...

Παρόμοια κατάσταση, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΝ, επικρατεί και στις ΑΕΝ, που οι ελλείψεις δημιουργούν δυσκολίες ακόμα και στην εξεταστική περίοδο, αφού δεν υπάρχουν καθηγητές σε αρκετά μαθήματα ώστε να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις! Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τα πρόσθετα οικονομικά βάρη στις πλάτες των σπουδαστών, των ναυτεργατών και των οικογενειών τους με επιμήκυνση του χρόνου σπουδών, με επιπλέον ενοίκια, φροντιστήρια, αλλά και χαμένα μεροκάματα.

Η κατάσταση στη ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, σημειώνει η ΠΕΜΕΝ, είναι αποτέλεσμα της απαξίωσης και της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των κομμάτων που την υπηρετούν, ΝΔ, ΣΥΝ, ΛΑ.Ο.Σ., που χτυπάνε το ναυτεργάτη, τον εργαζόμενο σε όλες τις πλευρές της ζωής του.

Η ΠΕΜΕΝ απαιτεί άμεση πρόσληψη καθηγητών με σταθερή μόνιμη σχέση εργασίας και αξιοκρατικά κριτήρια και μετεκπαίδευση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Καλεί τους σπουδαστές, τους ναυτεργάτες οργανωμένα, συλλογικά, με τις ταξικές δυνάμεις ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΑΜΕ «να αγωνιστούμε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να διεκδικήσουμε αιτήματα με βάση τις σύγχρονες και πραγματικές μας ανάγκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ