ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Το λόγο... ο υπαρχηγός

Με απόντα τον προπονητή της ομάδας Ζέλικο Ομπράντοβιτς αλλά και τον Οντέτ Κάτας, αναχώρησε χτες ο Παναθηναϊκός μέσω Ζυρίχης για τη Ρόγκλα της Σλοβενίας, όπου θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Οι υποχρεώσεις του Σέρβου προπονητή με την Εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ τον αναγκάζουν να βρίσκεται πολύ μακριά από εκεί που είναι η ομάδα του. Παρ' όλα αυτά, ο εκτελών χρέη προπονητή βοηθός του, Δημήτρης Ιτούδης, αν και τόνισε ότι δουλεύει χωρίς... σκονάκι, έχει πάρει τις απαραίτητες πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνει.

«Δε... δουλεύουμε με σκονάκι. Εχουμε συζητήσει με τον Ζέλικο για τη δουλιά και τα πλάνα που χρειάζονται και ξέρω τι πρέπει να κάνω. Δεν είναι δα και τόσο αρνητικό που είναι απών ο προπονητής και 2 παίκτες, αφού βρίσκονται μαζί, ενώ με τον Ρότζερς είμαστε σε επικοινωνία. Θα δουλέψουμε σε συγκεκριμένα πράγματα σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς και ελπίζω να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Πρέπει να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε» επισήμανε ο Ελληνας τεχνικός. Τέλος, ο Οντεν Κάτας αναμενόταν να συναντήσει την αποστολή στη Ζυρίχη, αφού είχε μεταβεί στο Τελ Αβίβ εκμεταλλευόμενος το ρεπό που του είχε δώσει ο Δημήτρης Ιτούδης.

  • «Χάπι έντ» είχε τελικά το φλερτ του Αρη με τον Μίλαν Γκούροβιτς, αφού από χτες ο παίκτης θα πρέπει να θεωρείται... κάτοικος Θεσσαλονίκης για τα δυο επόμενα χρόνια. «Θέλαμε έναν ηγέτη στην ομάδα. Και τον φέραμε. Για τα δύο επόμενα χρόνια ο Μίλαν Γκούροβιτς θα είναι παίκτης του Αρη» ήταν τα λόγια του προέδρου της ΚΑΕ, Γιάννη Καρακίτσου όταν ανακοίνωσε την απόκτηση του ομογενή φόργουορντ της Μπαρτσελόνα. Πλέον, το μόνο που απομένει είναι να εκπληρωθούν οι όροι που αναγράφονται στο συμβόλαιό του με την Μπαρτσελόνα, ώστε αυτή να τον αφήσει ελεύθερο. Θέμα τυπικό, όπως διαβεβαιώνουν και από την Ισπανία. Από το ταμείο των «κιτρίνων» θα βγουν 800 εκατομμύρια δραχμές για τον «ωραίο Μίλαν» (μαζί με τα πριμ και την Εφορία).
  • Με όνειρα, ελπίδες, αλλά και χαμηλούς τόνους, αναχώρησε η αποστολή του Ηρακλή για το Μπόρμιο της Ιταλίας, όπου θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της. Ο Μάκης Δενδρινός τόνισε ότι βασικός σκοπός είναι το δέσιμο της ομάδας και να διαπιστωθεί ο βαθμός ομοιογένειας. Κάποια προβλήματα μικροτραυματισμών των Καράσεβ, Σαντάντζελο και Καμαριώτη ξεπεράστηκαν και έχουν τεθεί στη διάθεση του Ελληνα τεχνικού.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Μόνο για κατέχοντες

«Στάχτη στα μάτια» των φιλάθλων του Παναθηναϊκού προσπάθησε να ρίξει χτες ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Αγγελος Φιλιππίδης. Την ταξική επιλογή της μετατροπής του συλλόγου σε δικαίωμα των λίγων κατεχόντων προσπάθησε να τη δικαιολογήσει, συνδέοντάς τη με υψηλές αγωνιστικές βλέψεις. Η αντιλαϊκή απόφαση της «τσουχτερής τιμής» στα εισιτήρια, που ουσιαστικά αποκλείει τους ασθενέστερους οικονομικά φιλάθλους, υποτίθεται ότι έγινε «για να φτάσουμε τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Πρέπει ν' αποκτήσουμε οικονομική αυτοδυναμία. Τα επόμενα χρόνια ο Παναθηναϊκός πρέπει να 'χει εισπράξεις της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων για να συναγωνιστεί τους μεγάλους συλλόγους». Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, οι πολλοί θα πληρώνουν και οι λίγοι ποικιλοτρόπως θα καρπώνονται... Οσο γι' αυτούς που δεν έχουν λεφτά, τι μας νοιάζει..;

Απέφυγε να πάρει θέση στη διαμάχη ΓΓΑ-ΕΠΑΕ, προτιμώντας να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τις δύο πλευρές. Περιορίστηκε να σχολιάσει... μακρόθεν, μάλιστα, «ευλογώντας τα γένια του», αφού παρουσίασε τον Παναθηναϊκό σαν σταυροφόρο της κάθαρσης: «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει σταθερές αξίες. Για εμάς σταθερή αξία αποτελεί η προώθηση των θεμάτων του ποδοσφαίρου και κυρίως η αξιοπιστία του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο φάρος του Παναθηναϊκού είναι η αξιοπιστία».

Αναφορικά με τα έξοδα ανακατασκευής στη «Λεωφόρο» υποστήριξε πως «ξοδεύτηκαν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές, εκ των οποίων το 1,5 δισ. το έδωσε ο Παναθηναϊκός και το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από την ΕΠΑΕ». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «στο ζήτημα της βίας θα είμαστε αμείλικτοι. Θα υπάρχει έλεγχος των φιλάθλων και οι ταραξίες θα συλλαμβάνονται». Και πρόσθεσε: «Η βία δεν προέρχεται μόνο από νεαρά άτομα, κατώτερης οικονομικής δύναμης, που ενδεχομένως μπορούν να δημιουργήσουν επεισόδια. Ταραξίες υπάρχουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα». Αναφερόμενος, παράλληλα, στον αγωνιστικό τομέα, ο Αγγελος Φιλιππίδης είπε πως «η διοίκηση του Παναθηναϊκού δεν έχει μετανιώσει για καμία από τις επιλογές της. Δεν είναι κανείς από τους νέους παίκτες εκτός ομάδας».

Στον «πατριωτισμό» τους;..

Hδήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Φλωρίδη είναι χτεσινή και διατυπώθηκε όπως διατυπώθηκε για να περιγράψει τις σχέσεις του υφυπουργού με παράγοντες του ποδοσφαίρου και κυρίως για να διαμηνύσει στο πανελλήνιο τη... «σθεναρή» στάση της κυβέρνησης απέναντί τους. Την παραθέτουμε: «... όταν πράγματι πειστεί ο κόσμος ότι το πρωτάθλημα είναι καθαρό ή έγινε καθαρό, τότε είμαι στη διάθεσή τους (σ.σ.: των παραγόντων) να κουβεντιάσουμε»!

***

Οκ. υφυπουργός τι λέει, ουσιαστικά εδώ (και το έχει πει κατ' επανάληψη τον τελευταίο καιρό;). Λέει ότι το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είναι «στημένο». Λέει ότι το πρωτάθλημα δεν είναι «καθαρό». Και αφού τα λέει αυτά, μετά... εξαντλεί την «αυστηρότητά του», περιοριζόμενος να διαμηνύσει πως όταν το πρωτάθλημα γίνει «καθαρό», τότε και η πολιτεία θα προστρέξει (σ.σ.: μετά την... «αυτοκάθαρσή του») στο πλευρό του. Αυτά «μήνυσε» ο κ. Φλωρίδης στους μεγαλοεπιχειρηματίες που ελέγχουν το ποδόσφαιρο.

***

Το θέμα, όμως, είναι αλλού: Το θέμα δεν είναι τα μηνύματα της κυβέρνησης προς τους μεγαλοπαράγοντες. Το θέμα είναι τα μηνύματα της κυβέρνησης προς την κοινωνία και μάλιστα, ειδικά, τη νεολαία. Διότι, σε λίγες μέρες αρχίζει το ελληνικό πρωτάθλημα. Και τίθεται το πρώτο ερώτημα: Γιατί η κυβέρνηση επιτρέπει τη διεξαγωγή ενός πρωταθλήματος που δεν είναι «καθαρό»; Τι ρόλο παίζει η κυβέρνηση; Το «διαιτητή» του «ακάθαρτου» πρωταθλήματος; Γιατί δέχεται να διεξαχθεί ένα πρωτάθλημα που είναι «στημένο»; Κι αφού είναι «στημένο», γιατί η κυβέρνηση συμμετέχει στην «ακαθαρσία» χρηματοδοτώντας ένα «στημένο» πρωτάθλημα; Γιατί παρέχει επιχορηγήσεις στους υπεύθυνους μιας μη «καθαρής» υπόθεσης; Γιατί βοηθά τη διεξαγωγή του; Γιατί παραχωρεί τα κρατικά γήπεδα να παιχτεί και τις κρατικές συχνότητες για να προβληθεί ένα «στημένο» πρωτάθλημα;

Επιπλέον: Ποιος είναι ο ρόλος της κυβέρνησης; Να προβαίνει σε συστάσεις περί «αυτοκάθαρσης» που απευθύνονται (πού;) στον... πατριωτισμό των υπαιτίων της «ακαθαρσίας»; Και πέραν τούτου ουδέν; Τίποτα; Κι αν, δηλαδή, δεν «αυτοκαθαρθούν»; Οι φίλαθλοι θα παρακολουθούν ένα όχι «καθαρό» πρωτάθλημα, αλλά η κυβέρνηση θα έχει κάνει το «χρέος» της, αφού πρώτα θα έχει «νομιμοποιήσει» στη συνείδηση των πολιτών την «ακαθαρσία» ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα έχει συνεισφέρει τα μέγιστα για να επιτευχθεί η «ανοχή» των πολιτών έναντι της «ακαθαρσίας»; Και κείνη η φράση του κ. Φλωρίδη για τους μεγαλοπαράγοντες, ότι «στα χέρια τους είναι όλα» (!), τι σημαίνει; 'Η μήπως έτσι δόθηκε - για μια φορά ακόμα - η απάντηση στο ερώτημα «ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο»; Αν αυτό ήταν το θέμα, έννοια σας κ. Φλωρίδη, όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ποιος κυβερνάει αυτόν τόπο. Οχι όμως και να αξιοποιείται τούτη η αλήθεια, η τόσο σύμφυτη με τον καπιταλισμό, για να εμφανίζονται ορισμένοι σαν Πόντιοι Πιλάτοι...


Ν.Μπ.

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
«Λύγισε» ο Κόκας

Το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε ο ασημένιος Ολυμπιονίκης της Ατλάντα στα 91 κιλά στην άρση βαρών, Λεωνίδας Κόκας, του στέρησε τελικά το ταξίδι στο Σίδνεϊ αλλά και τη συμμετοχή του στους 27ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Ελληνας αθλητής είχε τραυματιστεί στο γόνατο στη διάρκεια της προετοιμασίας της Εθνικής ομάδας που έγινε στην Κύπρο και αργότερα υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση στο μηνίσκο. Αν και από την 1η Αυγούστου άρχισε εντατικά προπόνηση, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει με επιτυχία την προετοιμασία και έτσι σε συνεργασία με τον ομοσπονδιακό προπονητή, Χρήστο Ιακώβου και το ιατρικό επιτελείο αποφασίστηκε να μην ταξιδέψει στην Αυστραλία.

«Είμαι πολύ στενοχωρημένος, δούλεψα σκληρά αυτά τα τέσσερα χρόνια και τώρα δεν μπορώ να διεκδικήσω το χρυσό μετάλλιο. Συνεχίζω να πονάω και δεν ξέρω ποιος φταίει. Ενα διάστημα όλα πήγαιναν καλά, αλλά τώρα ξαναγύρισαν οι πόνοι και δεν μπορώ να πάω στο Σίδνεϊ. Ημουν έτοιμος για το χρυσό μετάλλιο, αλλά τώρα δε θα συμμετάσχω καθώς δεν είναι δυνατόν ν' αγωνιστώ για να καταταγώ δέκατος. Ισως να φταίει η σκληρή προπόνηση, ίσως να φταίει κάτι άλλο. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω και δεν μπορώ να μιλήσω» δήλωσε.

ΣΙΔΝΕΪ 2000
«Εκτός απροόπτου»

Με το... βλέμμα στο βάθρο αναχώρησε ο Λάμπρος Παπακώστας για το Τόκιο που θα πραγματοποιήσει το τελικό στάδιο της προετοιμασίας του. Το μετάλλιο είναι μέσα στις δυνατότητές του, αρκεί να μην παρουσιαστούν απρόοπτα, όπως είπε: «Είμαι σε πολύ καλή κατάσταση. Τα 2.34 μέτρα με έχουν βάλει στους κορυφαίους αθλητές του κόσμου για φέτος και αυτό μου έχει ανεβάσει το ηθικό. Σωματικά αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε άριστη κατάσταση. Τη στιγμή που θα αγωνίζομαι θα παίξουν ρόλο πάρα πολλά πράγματα. Χρειάζεται και τύχη που αν με βοηθήσει θα επιστρέψω με μετάλλιο. Χωρίς απρόοπτα θα φτάσω ψηλά. Εκεί που μου αξίζει και ονειρεύομαι». Ο Ελληνας αθλητής εξήγησε ακόμα γιατί επέλεξε την πόλη της Ιαπωνίας για το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας του: «Στο Τόκιο η θερμοκρασία θα είναι αρκετά υψηλή και θέλω να συνηθίσω την αλλαγή της ώρας

ΙΠΠΑΣΙΑ

Με ποινή αποκλεισμού 18 μηνών από κάθε αθλητική δραστηριότητα τιμωρήθηκε από τη Δικαστική Επιτροπή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας η αθλήτρια Αννα Μυτιληναίου, επειδή σε έλεγχο αντιντόπινγκ το δείγμα του άλογο της, «Ιντιάνα», βρέθηκε θετικό. Μετά από αυτή την εξέλιξη, αφαιρέθηκε από την αναβάτη η πρώτη θέση που είχε καταλάβει στους 3ους Διασυλλογικούς Αγώνες Πρωταθλήματος που έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Ετσι, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Γιώτης Περίτζαλης, τη δεύτερη ο Γιώργος Φραγκογιάννης ενώ τρίτος είναι ο Αντώνης Πετρής.

ΠΙΝΓΚ - ΠΟΝΓΚ
«Καρέ χάλκινων»

Τέσσερα χάλκινα μετάλλια ήταν η συγκομιδή των ελληνικών ομάδων στο 4ο Μεσογειακό Κύπελλο του Πινγκ - Πονγκ που διεξήχθη στο Μέζε της Γαλλίας. Δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες είχαν 16 ομάδες οι οποίες συγκροτούνταν από ένα εκπρόσωπο των κατηγοριών ελπίδων, εφήβων/νεανίδων, παίδων/κορασίδων.

Ο Κώστας Λαγογιάννης στο ατομικό ελπίδων, ο Κώστας Μουτσάκης στο ατομικό παίδων, η Μαρία Κρουστάλλη στο ατομικό κορασίδων και η Κατερίνα Ντουλάκη ήταν οι Ελληνες αθλητές που ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Στα ομαδικά, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα των αγοριών κατέλαβε την 7η θέση καθώς πέτυχε μόνο μια νίκη (με τον Λίβανο 3-0), ενώ ηττήθηκε από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και το Ισραήλ με 2-1. Από την άλλη, η εθνική ομάδα των κοριτσιών, κατέλαβε την 5η θέση καθώς σημείωσε δύο νίκες με 3-0 επί του Ισραήλ και του Λιβάνου ενώ γνώρισε την ήττα από τη Γαλλία και την Ισπανία με 2-1.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
«Περίπατος» ΑΕΚ

Κάθε άλλο εκτός από πρόβα τζενεράλε ενόψει του πρώτου αγώνα με τη Βάσας για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ μπορεί να χαρακτηριστεί ο χτεσινός... περίπατος της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό Βόλου. Οι γηπεδούχοι συνέτριψαν τους Βολιώτες με 9-1 σε ένα παιχνίδι τυπικής διαδικασίας, όπου... μόνο ο «πορτιέρο» της «Ενωσης» δε σκόραρε.

Απέναντι στους αδύνατους ν' αντιδράσουν Βολιώτες, οι «κιτρινόμαυροι» έφτασαν χωρίς άγχος σε μια μεγάλη νίκη, που θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν ήταν και πιο εύστοχοι. Τα γκολ για την ΑΕΚ πέτυχαν οι Λάκης (36', 52', 73' ), Κωνσταντινίδης (47', 57'), Τσάρτας (41', 80') και Μαλαδένης (5', 38'), ενώ το γκολ της... τιμής για τους «ερυθρόλευκους» πέτυχε ο Μάντα στο 74'.

Από την 7η αγωνιστική δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις. Η Παναχαϊκή ηττήθηκε στην Πάτρα από τον Ατρόμητο με 2 - 1, ενώ ο Πανηλειακός παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία στη Λαμία. Δύο πολύτιμους βαθμούς άφησε στις Σέρρες και ο Αρης μετά το 0 - 0 με την τοπική ομάδα. Σ' άλλα παιχνίδια ΟΦΗ - Νάουσα 1-0, ΠΑΣ Γιάννενα - Προοδευτική 1-1, Τρίκαλα - Εθνικός Αστέρας 2-1, Καλαμάτα - Λεωνίδιο 4-1 και Ιάλυσος - Πανιώνιος 0-1 (εξ αναβολής).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ