ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«EUROBALKER»
Αποκαλύφθηκε κομπίνα του ιδιοκτήτη

Προσπάθεια νομιμοποίησης επιστολής για παύση της εκπροσώπησης του πλοίου στις 21 του Αυγούστου, τέσσερις μέρες μετά το ναυάγιο

Σκανδαλώδης παρανομία, προκειμένου να αποποιηθεί τις σοβαρές, όπως αποκαλύπτεται, ευθύνες του, επιχειρήθηκε από τον Στ. Ηλία, ιδιοκτήτη της εταιρίας «ARROW FINANCE INC», στην οποία ανήκει το φορτηγό πλοίο «EUROBALKER 10», το οποίο βούλιαξε στη 1 του Σεπτέμβρη στο Λευκαντί Εύβοιας και είχε αποτέλεσμα το θάνατο ενός ναυτεργάτη και την πρόκληση τεράστιας οικολογικής καταστροφής!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στις 5 του Σεπτέμβρη, τέσσερις μέρες μετά το ατύχημα, κατατέθηκε από την εκπρόσωπο της διαχειρίστριας εταιρίας του πλοίου, Ε. Καραμολέγκου, επιστολή του Στ. Ηλία στην αρμόδια Διεύθυνση Ναυτιλιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης, με την οποία γνωστοποιούσε ότι η παραπάνω εταιρία σταμάτησε να διαχειρίζεται το πλοίο από τις 21 του Αυγούστου!!!

Η βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής έγινε χωρίς την παρουσία του Στ. Ηλία αλλά με την προσκόμιση της ταυτότητάς του, από τον πλωτάρχη Λιμενικού Σώματος Ειδικών Υπηρεσιών, Ε. Βλάχο, που υπηρετεί στο Τμήμα Ναυτολογίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. Αν το περιστατικό αυτό δεν εντοπιζόταν, τότε τυπικά δε θα είχε καμία ευθύνη ο εφοπλιστής!

Το γεγονός αναφέρθηκε από τον ίδιο τον Ε. Βλάχο και έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι εισαγγελείς. Με εντολή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρ. Παπουτσή, και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Σ. Συρίγου, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ξεκίνησε τη διενέργεια προανάκρισης και κάλεσε τον Στ. Ηλία και την Ε. Καραμολέγκου σε απολογία. Στον αξιωματικό που βεβαίωσε την υπογραφή του Στ. Ηλία μετά την ολοκλήρωση της προανάκρισης θα ασκηθεί ποινική και πειθαρχική δίωξη.

  • Στο μεταξύ, χτες το πρωί άλλο ένα πλοίο της παραπάνω εταιρίας, το «EUROBALKER 4» με σημαία Βικεντίας, προσάραξε στις 8 το πρωί σε ακτή κοντά στο λιμάνι «Porto Vesme» Σαρδηνίας. Το πλοίο είχε αποπλεύσει έμφορτο με κάρβουνο από την Ουκρανία με προορισμό το «Porto Vesme». Από την πρόσκρουση δεν τραυματίστηκε κανείς από το 17μελές πλήρωμα (όλοι αλλοδαποί), ενώ κοντά στο πλοίο βρίσκονται τρία ρυμουλκά.
ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Αγριο χαράτσι στους σπουδαστές

Τους ζητούν να πληρώσουν 400.000 δραχμές σε δυο δόσεις

Το ποσό των 400.000 δραχμών το χρόνο ως δίδακτρα καλούνται να καταβάλλουν από φέτος οι σπουδαστές των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΣΤΕ) (πρώην Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων).

Το ποσό αυτό ζητά η Γραμματεία Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων -υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης- με συστημένες επιστολές που έστειλε προς τους Δευτεροετείς σπουδαστές, που αυτήν την περίοδο κάνουν πρακτική άσκηση. Η καταβολή του ποσού των 400.000 δραχμών ετησίως, το οποίο θα καταβάλλεται σε δύο δόσεις, η πρώτη με την έναρξη του εκπαιδευτικού έτους και η δεύτερη την 1η Μάρτη 2001.

Μέχρι και πέρσι οι σπουδαστές δεν πλήρωναν για τη φοίτησή τους. Ομως απ' ό,τι φαίνεται, την ιδιωτικοποίηση που έχει «οραματιστεί» η κυβέρνηση και θέλει να επιβάλει σε όλους τους τομείς, την προχωρά ακάθεκτα. Στις πρώτες αντιδράσεις οι υπεύθυνοι απάντησαν ότι τα δίδακτρα αυτά θα τα πληρώσουν οι νεοεισερχόμενοι στις σχολές και όχι όσοι ήδη φοιτούν. Πάντως, σύμφωνα με νεότερες μαρτυρίες γονέων που απευθύνθηκαν στη Γραμματεία των Σχολών, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα πληρώσουν ή όχι οι δευτεροετείς.

Τέτοιες σχολές λειτουργούν στην Ανάβυσσο, στο Γαλαξείδι, στη Ρόδο, στην Κρήτη και στη Μακεδονία. Πάντως σε κάποιες από αυτές τις σχολές οι σπουδαστές πληρώνουν το χρόνο για τις στολές τους περίπου 15.000 δραχμές και πάνω από 12.000 για τα βιβλία τους.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι σχολές αυτές «με τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε, προχωρούν σε πλήρη αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα σπουδών». Η λεγόμενη αναβάθμιση αφορά πρόσθετα μέτρα που πάρθηκαν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των σπουδαστών και συγκεκριμένα αναφέρεται στη δυνατότητα διαμονής και διατροφής στα οικοτροφεία των ΣΤΕ, η οποία θα γίνεται υποχρεωτικά.

Ομως από αυτή τη «δυνατότητα διαμονής και διατροφής» εξαιρούνται οι μαθητές των Στελεχών Τουριστικών Γραφείων, Στελεχών Οργάνωσης Ψυχαγωγίας και Τμημάτων Εξειδίκευσης, οι οποίοι θα φοιτούν ως εξωτερικοί και «εφόσον χρησιμοποιούν μεταφορικό μέσο της σχολής θα καλύπτουν το κόστος μεταφοράς τους με τα ιδιωτικά μισθωμένα πούλμαν».

Πανάκριβα τα σχολικά είδη

Δύο μέρες πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους και χιλιάδες γονείς αναγκάστηκαν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα σχολικά είδη.

«Η πιο φθηνή σχολική τσάντα αγγίζει τις 6.000-7.000 δραχμές. Θέλουμε τουλάχιστον 30.000 για τα απαραίτητα και ποιος ξέρει πόσα θα προκύψουν στην πορεία», λέει η Εφη Μουζακίτου, μητέρα ενός παιδιού του δημοτικού.

Λίγο πιο πέρα συναντήσαμε τη Μαρία Τσάγγα με το γιο της, ο οποίος φέτος θα πάει πρώτη Λυκείου. «Τα έξοδα είναι πολλά και είναι δύσκολο να ανταποκριθούμε οικονομικά σε τσάντες, βοηθητικά βιβλία, φροντιστήρια, ξένες γλώσσες. Πώς θα τα βγάλουμε πέρα;», αναρωτιόταν η Μαρία.

Εκτός όμως από τις ελληνικές οικογένειες, τα σχολικά είδη έχουν πυροδοτήσει και φέτος τις σχέσεις μεταξύ των βιβλιοπωλών και των πολυκαταστημάτων. «Εκτός από μας, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, πρέπει να υπερασπιστούμε και τον κόσμο, την ελληνική οικογένεια. Τα σχολικά είδη είναι μια σοβαρή υπόθεση, επειδή έχει να κάνει με ένα σημαντικό κομμάτι του οικογενειακού προϋπολογισμού. Δε γίνεται να το διαχειρίζονται ψιλικατζήδες ή πολυκαταστήματα. Είναι αδύνατο να δουλευτεί από όλους αυτούς. Είναι αδύνατο η οικογένεια να βοηθηθεί να σταθεί όρθια», επισήμανε ο Γιώργος Στεφάνου, πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοπωλών.

Σήμερα, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου, στα σχολικά είδη έχουν τη δυνατότητα να «αλωνίζουν» τα σούπερ μάρκετ και μεγάλες επιχειρήσεις τα οποία διαφημίζονται ως «ευκαιρίες». «Οι γονείς σήμερα πέφτουν θύματα κερδοσκοπίας. Με διαφημίσεις, με την παρελκυστική τιμολογιακή πολιτική, εξαπατούν τους μαθητές και τους γονείς τους. Κάποια από τα περσινά εμπορεύματα χρησιμοποιούνται ως "κράχτες" και στα υπόλοιπα που δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης οι τιμές φθάνουν στα ύψη».

Ομως «μερίδιο από την πίτα» διεκδικούν και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια, τα οποία πουλούν και διακινούν σχολικά είδη μέσα στους φροντιστηριακούς χώρους προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημά τους, παρά το γεγονός ότι υπάρχει υπουργική απόφαση 682/77 που τους απαγορεύει τη διακίνηση σχολικών ειδών. Δυστυχώς αυτή η υπουργική απόφαση δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Μερικά από τα σημαντικότερα αιτήματα των βιβλιοπωλών είναι η θέσπιση νόμου που θα τους προστατεύει από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, να μπει φρένο στην παρελκυστική τιμολογιακή πολιτική που αποσκοπεί στην αποπλάνηση των καταναλωτών καθώς και την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης 682/77.

«Ολα αυτά έχουν επίπτωση στη γνώση, το παιδί, την οικογένεια. Είναι η συνέχεια της σκοταδιστικής αντίληψης που επικρατεί στην παιδεία. Η «στήριξη» της οικογένειας είναι ευκαιριακή. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι για να δουλέψεις τα σχολικά είδη, απαιτείται γνώση και παιδεία», κατέληξε ο Γ. Στεφάνου.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αγοράζει το μειοψηφικό πακέτο της ΔΕΘ

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αρχίζει τις διαδικασίες για την αγορά του μειοψηφικού πακέτου της ΔΕΘ και ανάληψης του μάνατζμεντ της «Ελληνικές Εκθέσεις-HELLEXPO ΑΕ», ανακοίνωσε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος της πόλης, Β. Παπαγεωργόπουλος.

Για το σκοπό αυτό ζήτησε να ανατεθεί σε ερευνητικό γραφείο η εκπόνηση οικονομικοτεχνικής μελέτης, για να διαπιστωθεί η σκοπιμότητα και η βιωσιμότητα του εγχειρήματος, πρόταση που εγκρίθηκε από το Σώμα. Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανάκληση των παλαιών αποφάσεών του, σύμφωνα με τις οποίες παραχωρούνταν με ανταλλαγή οι εκτάσεις των 15 στρεμμάτων στη ΔΕΘ.

Στην ίδια συνεδρίαση έγινε δεκτή η πρόταση που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη-Αντεπίθεση Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης, για την πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίασης με θέμα το μοντέλο ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης. «Σε μια εποχή που τόσα ανέξοδα υπόσχονται για την πόλη μας, θα πρέπει να ασχοληθεί το Σώμα με το τι πόλη θέλουμε, ποιοι αποφασίζουν για την ανάπτυξη που αυτή ακολουθεί και τι πρέπει να γίνει από την πλευρά μας», τόνισε ο Αγ. Σαχίνης.

Οσον αφορά στο πρώτο θέμα σημειώνεται ότι και στο παρελθόν το Δημοτικό Συμβούλιο είχε προβεί σε ανάκληση αποφάσεων που σχετίζονται με την παραχώρηση εκτάσεων στη ΔΕΘ, αλλά οι διοικήσεις της Εκθεσης έκαναν προσφυγή και δικαιώθηκαν. Συγκεκριμένα, την απόφαση της επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που δικαίωνε τη ΔΕΘ, ο δήμαρχος τη χαρακτήρισε διάτρητη, παράνομη και πλαστογραφημένη και εναντίον της έκανε προσφυγή στο υπουργείο Εσωτερικών. Το υπουργείο απέρριψε το αίτημα, με το αιτιολογικό ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πριν πάρει την απόφασή του θα έπρεπε να καλέσει προς ενημέρωση τη διοίκηση της ΔΕΘ.

Με τον τρόπο αυτό, είπε ο Β. Παπαγεωργόπουλος, «τσαλακώνουν» τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τις πετούν στον κάδο απορριμμάτων. Ακόμη ο δήμαρχος χαρακτήρισε υβριστική τη στάση της διοίκησης της ΔΕΘ, η οποία αν και κλήθηκε να παραστεί στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου γινόταν συζήτηση για το θέμα της ΔΕΘ, δεν ανταποκρίθηκε.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου, ώρα 11.30 π.μ., στο Νεκροταφείο Ν. Σμύρνης τελούμε μνημόσυνο στη μνήμη των λατρευτών μας

ΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΕΚΑΣ ΚΑΤΣΕΛΗ

Τα παιδιά: Νόρα - Νάσος, Λούκα - Γεράσιμος. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Συγκέντρωση στο Μενίδι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί μεθαύριο Κυριακή η Επιτροπή Συλλόγου Βορείου Μενιδίου, για τη συνεχή υποβάθμιση της περιοχής με τη δημιουργία κρατητηρίων ανηλίκων και αλλοδαπών γυναικών, κέντρου προσωρινής φύλαξης αλλοδαπών και πάρκο κεραιών στην Πάρνηθα.

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο 11ο Δημοτικό Σχολείο στην οδό Κορίνθου - απέναντι από τις Σχολές Αστυνομίας.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, καλεί τα μέλη της και όλους τους αγωνιστές και τους φίλους της Αντίστασης την Κυριακή 10/9/2000, στις 10.30 πμ, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση τιμής και μνήμης του ηρώα Νίκου Πλουμπίδη, στον τόπο όπου στις 14-8-1954, έγινε η εκτέλεσή του, στο Αλσος πίσω από τη Μονή Δαφνίου, όπου υπάρχει και το μνημείο του.

- Πούλμαν αναχωρούν: Από Κάνιγγος στις 9 πμ (συμμετοχή στα τηλ. 8234.296 και 8831.369). Από το Παλατάκι Χαϊδαρίου στις 9.45 και στάσεις στο μετρό και το Μουσείο ΕΑ.

Την Κυριακή 10.9.2000, οργανώνονται, επίσης, οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Το Παράρτημα Χαλκίδας - Αλιβερίου της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνει στο χώρο του μνημείου της «Λαμπούσας», εκδήλωση για την 56η επέτειο της νικηφόρας μάχης του ΕΛΑΣ κατά των ναζί, που έγινε στις 3/9/1944.

- Πούλμαν για τη Λαμπούσα από την Πλατεία Αγοράς Χαλκίδας, στις 9.30 πμ.

  • Το Παράρτημα Ροδόπης της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Σαππών, διοργανώνουν, ώρα 11 πμ, στη θέση «Αλώνια», ΒΑ των Σαππών, εκδήλωση για την 56η επέτειο της απελευθέρωσης των Σαππών από τους Βουλγάρους φασίστες κατακτητές. θα γίνουν αποκαλυπτήρια πλάκας με τα ονόματα των 11 αγωνιστών της ΕΑ που δολοφονήθηκαν από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής την περίοδο 1941-'44.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ