ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Μαχητική απάντηση στον αποπροσανατολισμό

Σε συνέντευξη Τύπου του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Για τη σημασία του μοναδικού νεανικού, πολιτικού και πολιτιστικού θεσμού, του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή», που φέτος αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, μίλησε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός. Κατήγγειλε την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης, που γίνεται στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, τονίζοντας ότι το Φεστιβάλ αποτελεί μια μαζική και μαχητική απάντηση σ' αυτήν. Παραθέτουμε εκτενή αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ:

«Ο θεσμός του Φεστιβάλ για 26η χρονιά κορυφώνεται από την Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια. Είναι ένας θεσμός που η νεολαία τον ξέρει, τον περιμένει κάθε χρόνο και τον αγκαλιάζει θερμά με την πλατιά συμμετοχή της.

Αυτή τη χρονιά το Φεστιβάλ κορυφώνει τις εκδηλώσεις του σε μια περίοδο που εντείνεται η επίθεση της κυβέρνησης στο σύνολο των δικαιωμάτων και της προοπτικής του λαού και της νεολαίας. Η κυβέρνηση επιχειρεί να γενικεύσει τις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, ελαστικοποιώντας το χρόνο και την αγορά εργασίας. Είναι ορατά τα αποτελέσματα της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στην παιδεία. Διαμορφώνεται παιδεία των ταξικών φραγμών, της μαζικής απόρριψης χιλιάδων μαθητών από το Λύκειο. Βρίσκονται σε εξέλιξη νέοι σχεδιασμοί για την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής των νεολαιίστικων και λαϊκών αγώνων.

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης, που υλοποιεί τους σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προωθείται μια μεγάλης έκτασης επιχείρηση αποπροσανατολισμού. Γίνεται κεντρικό θέμα η διαπλοκή χωρίς να θίγεται η ουσία της κυρίαρχης πολιτικής. Μιλάνε για διαπλοκή και διαπλεκόμενους κρύβοντας ότι η κυβερνητική πολιτική, στην οποία συναινούν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και ο ΣΥΝ, δε διαπλέκεται απλά με τα μονοπώλια, υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, της ντόπιας και της ξένης ολιγαρχίας πέρα από τις επιμέρους διαφορές που υπάρχουν ανάμεσά τους. Ταυτόχρονα, η ιεραρχία της Εκκλησίας επιδιώκει με θρησκευτικά δημοψηφίσματα να διχάσει το λαό μας, διαμορφώνοντας πλαστές διαχωριστικές γραμμές.

Πιστεύουμε ότι το Φεστιβάλ μας αποτελεί μια μαζική, μαχητική απάντηση σε αυτή την κυβερνητική επίθεση και στο κλίμα αποπροσανατολισμού. Αποδείχνει έμπρακτα ότι ενισχύεται η δυναμική της συλλογικότητας, της οργανωμένης πάλης, η ικανότητα που έχει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ να αγγίζουν, να προβληματίζουν, να πείθουν ολοένα και πιο πλατιά τμήματα της νεολαίας.

Το Φεστιβάλ δεν είναι μόνο το τετραήμερο των εκδηλώσεων στην Αθήνα. Κορυφώνεται στην Αθήνα μετά από μια μεγάλη διαδρομή με πάνω από 300 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Σ' αυτές συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες νέοι σε όλη την Ελλάδα. Μαζί τους συζητήσαμε πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις ανησυχίες και τις αναζητήσεις τους, τα αδιέξοδά τους, προτείνοντάς τους την ανυπότακτη και αγωνιστική στάση ζωής.

Η επιτυχία του Φεστιβάλ σχολιάστηκε, έγινε είδηση σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, αφήνοντας ένα σημαντικό απόηχο για τη δράση της ΚΝΕ σε όλα τα μέτωπα από δω και πέρα. Φέτος όμως το Φεστιβάλ δεν τελειώνει το Σάββατο στις 23 του Σεπτέμβρη. Ολο τον Οκτώβρη θα δώσουμε συνέχεια με εκδηλώσεις σε κάθε σχολή, στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ όλης της χώρας, έτσι ώστε να αφουγκραστεί η Οργάνωσή μας ακόμα καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φοιτητές και σπουδαστές, να συμβάλει στο δυνάμωμα και στην ανάταση του φοιτητικού-σπουδαστικού κινήματος για να απαντήσει στην επίθεση που ξεδιπλώνεται στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να τονίσουμε μια εξέλιξη που μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί ειδικά φέτος κατά τις μέρες του Φεστιβάλ της Αθήνας πραγματοποιούνται πλήθος από εκδηλώσεις και συναυλίες από άλλους φορείς. Δε θεωρούμε τυχαίες τις δωρεάν συναυλίες του Δήμου της Αθήνας και του ΥΠΕΧΩΔΕ τις ίδιες μέρες του Φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις που διαφημίζονται κατά κόρον από τα μίντια, την ίδια στιγμή που αποσιωπώνται εντελώς οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Είτε αρέσει είτε όχι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι η μεγαλύτερη νεανική, πολιτική, πολιτιστική διοργάνωση που γίνεται σε όλη τη χώρα. Ξέρουμε ότι ενοχλούνται πολλοί από αυτό. Εμείς λοιπόν θα τους μπούμε στο μάτι ακόμα πιο έντονα.

Εμείς δε στηρίζουμε την επιτυχία των εκδηλώσεων, που ξέρουμε ότι θα είναι μεγάλη, στις τηλεοπτικές κάμερες. Ηδη τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ έχουν σχεδόν έτοιμη την πολύχρωμη πολιτεία του Φεστιβάλ στην Πανεπιστημιούπολη. Χιλιάδες μέλη της Οργάνωσής μας φτάνουν το εισιτήριο, το πρόγραμμα σε κάθε νέο και νέα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Αυτή η πλατιά προπαγάνδιση και η πολύ μεγάλη προπώληση εισιτηρίων που ήδη έχουμε μαρτυρά ότι το φετινό Φεστιβάλ θα είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει στην 26χρονη διαδρομή του».

ΑΘΗΝΑ
Προετοιμάζεται το «κόκκινο» ραντεβού

Λίγες μέρες μείνανε μέχρι να ανοίξουν οι πύλες του 26ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή και όλα είναι σχεδόν έτοιμα στην «κόκκινη πολιτεία», που και φέτος στήνεται από τα μέλη και τους φίλους της Οργάνωσης στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Φοιτητικής Εστίας στα Ιλίσια.

Για τέσσερις μέρες στις 20, 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη η κόκκινη πολιτεία θα υποδεχτεί χιλιάδες νέους. Κορυφαία στιγμή του Φεστιβάλ είναι το Σάββατο 23 του Σεπτέμβρη, όπου στις 9 το βράδυ θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,Αλέκα Παπαρήγα. Μια μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 22 του Σεπτέμβρη, θα μιλήσει στις 9.30 μ.μ., ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός.

Αξιόλογες καλλιτεχνικές παρουσίες

Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει την Τετάρτη 20/9 μεγάλη συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου, ενώ την ίδια μέρα, στις τρεις σκηνές της νεανικής πολιτείας, θα τραγουδήσουν οι: Παντελής Θαλασσινός, «Συνήθεις Υποπτοι», «Υπόγεια Ρεύματα», Κ. Μάτζιος - Λ. Αλκαίου, Στέλιος Βαμβακάρης και Γιώτα Βέη.

Την Πέμπτη 21/9 συναυλίες θα δώσουν οι: «Πυξ - Λαξ», μαζί με τους ΟΝΑΡ, Μ. Φάμελο - Ν. Ζιώγαλα, Μπ. Τσέρτο, Μ. Πασχαλίδη, «Ενοχο Λα», Χ. Κροκίδη. Το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας περιλαμβάνει ακόμα τιμητική βραδιά στον Κ. Βίρβο και τον Θ. Δερβενιώτη, με τις Χ. Λαμπράκη, Θ. Στίγκα, Α. Παπαϊωάννου, Μάνο Παπαδάκη, Λ. Δήμογλου.

Την Παρασκευή22/9, μεγάλη συναυλία θα δώσουν ο Θάνος Μικρούτσικος με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, κι ακόμα στις σκηνές του Φεστιβάλ θα εμφανιστούν οι: Ν. Πορτοκάλογλου, «Magic de Spell», Β. Κορακάκης, Σ. Βαζούρα - Χάλκινα Γουμένιτσας, «Ενδελέχεια».

Τέλος, το Σάββατο 23/9 το πρόγραμμα του Φεστιβάλ κλείνει με τους Δ. Τσακνή - Λ. Μαχαιρίτσα, Μ. Κανά - Ορ. Περίδη, «Apurimac», «Closer», Γ. Ανδρεάτο - Δ. Λογαρά - Ν. Βουδούρη, Δ. Κοντογιάννη - Σ. Παπάζογλου.

Επίσης, το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερα αφιερώματα σε ανθρώπους της τέχνης που συνέδεσαν το έργο τους με το λαό και τους αγώνες του. Συγκεκριμένα:

  • Στον Γιάννη Ρίτσο , με την παράσταση «Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις». Σε μουσική επιμέλεια Στ. Ψαραδάκου και κείμενα - σκηνοθεσία της Λ. Δημητρακοπούλου. Τραγούδια από τους Γ. Λάρδη και Α. Δημητρακοπούλουκαι κείμενα από τους Κ. Ραβνιωτόπουλο και Λ. Κανάγιου.
  • Στον Γιάννη Σκαρίμπα , ποιήματα του οποίου μελοποίησε ο Σαράντης Κασσάρας και θα τα παρουσιάσει για πρώτη φορά μέσα από το Φεστιβάλ με τους Γ. Θωμόπουλο, Γ. Δαλαμπίρα και Α. Δημητρακοπούλου στο τραγούδι.
  • Στον Νίκο Καββαδία, με το συγκρότημα «Αντίθεσις ».
  • Στον Νίκο Ξυλούρη , με τον Χ. Γαργανουράκη.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα συμμετάσχουν ακόμα οι νέοι καλλιτέχνες: Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Τσεκούρας, Γιώργης Χριστοδούλου και τα συγκροτήματα«7 πέπλα», «Νυν και Αεί», «Σπτέτο Ανθών».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ενδιαφέρουσες συζητήσεις, οι οποίες είναι αφιερωμένες: στο ρόλο της θρησκείας, τον εργάσιμο χρόνο, τον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, την Ολυμπιάδα του 2004, τα προβλήματα των ξένων εργατών που δουλεύουν στη χώρα μας.

Οι αθλητικές δραστηριότητες δε θα μπορούσαν να λείπουν από το χώρο του Φεστιβάλ. Θα γίνουν αγώνες σκακιού, πινγκ - πονγκ, μπάσκετ, καθώς και λαϊκός δρόμος. Οπως κάθε χρόνο και φέτος θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ και θεραπευτικές κοινότητες, οι οποίες θα έχουν στο χώρο δικά τους «περίπτερα», καθώς και οργανώσεις και σύλλογοι μεταναστών και ξένων εργατών που ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας.

Επίσης, θα λειτουργεί και έκθεση σκίτσου με θέμα την Ολυμπιάδα του 2004 στην οποία θα συμμετέχουν γνωστοί σκιτσογράφοι. Και για τους φιλάθλους θα υπάρχει όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ οθόνη που θα μεταδίδει ζωντανά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οπως κάθε χρόνο ο χώρος θα περιλαμβάνει Διεθνούπολη. Πάνω από 20 αντιπροσωπείες ξένων οργανώσεων νεολαίας έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν και φέτος στο Φεστιβάλ, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο ο κατάλογος των συμμετοχών. Τη δική τους θέση θα έχουν στο χώρο της Διεθνούπολης ξένες Οργανώσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς επίσης και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν.

Το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη, την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η διαδήλωση στην Πράγα ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, στο χώρο της Διεθνούπολης θα υπάρχουν συνεχείς ζωντανές ανταποκρίσεις από τη διαδήλωση. Επίσης, την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν στη Διεθνούπολη συζητήσεις για την κατάσταση στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση.

Επίσης, οι αντιπροσωπείες των οργανώσεων που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη και την Πέμπτη το πρωί, συνάντηση με θέμα «ΟΝΕ και Νεολαία», που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχει επίσης και φέτος Παιδότοπος (με παραστάσεις Καραγκιόζη, κουκλοθεάτρου, κλόουν), Κινηματογράφος με καθημερινές προβολές , Βιβλιοπωλεία,θεατρικά δρώμενα. Μάλιστα, τις δυο πρώτες μέρες, τους επισκέπτες του Φεστιβάλ θα υποδέχεται η θεατρική ομάδα «Μπουφόνων», με παραστάσεις θεάτρου δρόμου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζική συμμετοχή στη γιορτή της νιότης

Διαψεύστηκαν και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Η συμμετοχή της νεολαίας και του λαού της πόλης στη χτεσινή πρώτη μέρα των τριήμερων εκδηλώσεων του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στη Θεσσαλονίκη, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το Πάρκο Νέας Παραλίας (περιοχή Μπότσαρη) ντυμένο στα κόκκινα, με το φεγγάρι να καθρεφτίζεται στα γαληνεμένα νερά του Θερμαϊκού, υποδέχτηκε τους χιλιάδες επισκέπτες που έδωσαν το «παρών» στη γιορτή της νιότης, της συλλογικής δράσης και του αγώνα. Ενώ σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις, αναμένεται να πλημμυρίσει ο χώρος από τα ανήσυχα και ανυπόταχτα νιάτα του νομού.

Ηταν εκεί οι πολίτες που με τη δράση τους ανέδειξαν την πόλη σε σύμβολο αντίστασης ενάντια στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Οι μαθητές, που βγήκαν στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας το δικαίωμά τους να μορφώνονται, να ερωτεύονται, να έχουν ελεύθερο χρόνο και να τον αξιοποιούν όπως θέλουν, οι εργάτες, που και πάλι θα μπουν μπροστά στον αγώνα για το δικαίωμά τους στην εργασία, για δουλιά με πλήρη δικαιώματα. Και είπαν «παρών» στο κάλεσμα που απεύθυνε ο Σοφοκλής Αλχαζίδης, μέλος της Τομεακής Οργάνωσης Σταυρούπολης - Πολίχνης της ΚΝΕ. Κάλεσμα συστράτευσης στον κοινό αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλιά, τη ζωή. «Γιατί η ζωή μας αξίζει πολλά. Πολλά περισσότερα από την κοστολόγηση που κάνουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι βιομήχανοι. Γι' αυτό και εμείς δεν την εξαργυρώνουμε. Σας καλούμε στην οργανωμένη πάλη, να παλέψετε μαζί μας στις μικρές και μεγάλες μάχες που δίνουμε για να μπορούμε αύριο να ζήσουμε σε μια άλλη κοινωνία. Σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για να έχουμε μια ζωή με δικαιώματα, παρόν και μέλλον».

Η άλλη πολιτιστική και πολιτική πρόταση της ΚΝΕ προς τη νεολαία, που κατατίθεται μέσα από τις εκδηλώσεις των Φεστιβάλ, βρίσκει ανταπόκριση και χρόνο με το χρόνο κερδίζει τις καρδιές χιλιάδων νέων, που με τη συμμετοχή τους πλαταίνουν το μέτωπο αντίστασης και ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Φάνηκε από τη συμμετοχή. Φάνηκε από το γεγονός πως η συζήτηση για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και τις αντιδράσεις του φιλειρηνικού κινήματος, αποτέλεσε το επίκεντρο της χτεσινής βραδιάς. Φάνηκε από το ενδιαφέρον με το οποίο επεξεργάζονταν τα κείμενα, τις εικόνες, τις πληροφορίες που υπήρχαν στα περίπτερα του χώρου. Στο περίπτερο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, της Ειρήνης, της Παιδείας, του Σοσιαλισμού, όπου ανάγλυφα γινόταν η σύγκριση με στοιχεία, με αριθμούς, ανάμεσα στη σοσιαλιστική προοπτική και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού.

Οι φανατικοί του διαδικτύου βρήκαν και αυτοί το χώρο τους, στο περίπτερο του «Ριζοσπάστη», όπου έχουν εγκατασταθεί ηλεκτρονικοί υπολογιστές για να μπαίνουν οι επισκέπτες στο ηλεκτρονικό SIDE της εφημερίδας. Παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα αποστολής e-mail στο χώρο του Φεστιβάλ, για μια ανοιχτή επικοινωνία των νέων και όλων των πολιτών με το χώρο της νεολαιίστικης γιορτής. (Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι kne@the.forthnet.gr).

ΛΑΡΙΣΑ
Νεανικό δυναμικό «παρών»

Σήμερα  η τιμητική εκδήλωση για τον κομμουνιστή αγωνιστή Κ.Λουλέ στην κεντρική εξέδρα στις 8.45 μμ

Με το σύνθημα της νιότης «Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση», ξεκίνησαν χτες, στο Κηποθέατρο, οι τριήμερες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ στη Λάρισα. Οι νέοι και οι νέες του νομού, έδωσαν το «παρών» τους στο ξεχωριστό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς, και δήλωσαν τη θέλησή τους να ακολουθήσουν το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα.

Στα πλαίσια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων σήμερα στις 9.30 το βράδυ θα μιλήσει στην κεντρική εξέδρα ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ χτες μίλησε ο Σωκράτης Παπαδόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος τόνισε: «Αυτοί που κυβερνούν σήμερα και οι υποστηρικτές τους, είναι που με τους νόμους τους και την πολιτική τους πετάνε τους μαθητές έξω από τα σχολεία, μεγαλώνουν την ανεργία και μας οδηγούν με τα σεμινάρια και τα ελαστικά ωράρια, στον εργασιακό μεσαίωνα. Η νεολαία μπορεί να διεκδικήσει για λογαριασμό της ένα άλλο μέλλον. Να παλέψει μαζί με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, όλο το λαό για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, για μια κοινωνία σοσιαλιστική».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Καλούμε τον κάθε νέο, να δώσει μαζί μας αυτή τη μάχη, να βρει τη διέξοδο μέσα από τη συλλογική, οργανωμένη δράση. Ο μοναχικός αγώνας δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Η δύναμή μας είναι στην ενότητά μας. Ολοι μαζί μπορούμε. Καλούμε κάθε νέο, κάθε νέα, να ενταχθεί στις γραμμές της ΚΝΕ, να νιώσει την ομορφιά της οργανωμένης συλλογικής πάλης, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας και να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα».

Χτες, επίσης, έγιναν: συζήτηση για τα ναρκωτικά, μεγάλη συναυλία με το συγκρότημα ΑΠΟΥΡΙΜΑΚ και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ στη Λάρισα είναι αφιερωμένες στον αείμνηστο κομμουνιστή Κώστα Λουλέ, και τιμητική εκδήλωση για τη ζωή και τη δράση του γίνεται σήμερα στις 8.45 μ.μ. στην κεντρική εξέδρα του Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σήμερα, συζήτηση για την κοινωνική ασφάλιση, μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη, γλέντι με την ορχήστρα «ΝΟΣΤΟΣ» και άλλα χορευτικά και ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα. Αύριο το πρωί θα γίνουν στο Κηποθέατρο αθλητικές εκδηλώσεις και το βράδυ μεγάλη συναυλία με τους Θάνο Μικρούτσικο και Βασίλη Παπακωνσταντίνου αύριο στο γήπεδο Αλκαζάρ.

Σε άλλες πόλεις

Πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην επαρχία, οι οποίες ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων του φεστιβάλ στο Ηράκλειο Κρήτης που ξεκίνησε χτες θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή, οπότε θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Πάρκο Γεωργιάδη.

Το σημερινό πρόγραμμα ξεκινά στις 8 μ.μ., με συζήτηση για τις νέες εργασιακές σχέσεις και το ρόλο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Θα ακολουθήσει ροκ συναυλία και στις 10 μ.μ. θα μιλήσει ο Ανδρέας Φραγκέας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Αμέσως μετά οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη μεγάλη συναυλία από τους «Συνήθεις Υποπτους».

Αύριο Κυριακή στις 8 μ.μ., το πρόγραμμα ξεκινά με ένα αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, ακολουθεί στις 9 μ.μ. η ομιλία του Σπ. Στριφτάρη και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με λατινοαμερικάνικη και αργότερα ρεμπέτικη μουσική.

Στη Χαλκίδα

Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων του κεντρικού διημέρου του Φεστιβάλ των οργανώσεων Εύβοιας της ΚΝΕ, που πραγματοποιείται στο πάρκο του Βούρκου, στη Χαλκίδα. Απόψε, το πρόγραμμα θ' ανοίξει με παραδοσιακούς χορούς και στις 8.45 μ.μ. θα μιλήσει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν τα συγκροτήματα «Abomination», «Carpe Diem», «Season», «Ιριδα» και οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με ρεμπέτικο γλέντι.

Στη Λαμία

Δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων σήμερα και για τη Λαμία. Στις 8 μ.μ. στην πλατεία Πάρκου, όπου έχει στηθεί το φεστιβάλ, θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με έντεχνο λαϊκό τραγούδι.

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Σάββατο, στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι οι εξής:

- Στην Αμφισσα, στις 8.30 μ.μ., η εκδήλωση έχει θέμα: «Παιδεία» και θα μιλήσει ο Μίλτος Βακαλόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ θα συμμετάσχει και ερασιτεχνικό μουσικό συγκρότημα.

- Στη Ζάκυνθο, στην πλατεία Σολωμού, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Νέες εργασιακές σχέσεις». Η εκδήλωση περιλαμβάνει συζήτηση, ομιλία και συναυλίες από νεανικά μουσικά συγκροτήματα.

- Στην παραλία της Ηγουμενίτσας, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, γραμματέας Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει συναυλία με νεανικό ερασιτεχνικό συγκρότημα.

- Στο Μεσολόγγι, στην πλατεία Δημαρχείου, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει η Ελένη Γεροπαναγιώτη, γραμματέας του ΝΣ Μεσολογγίου της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία από τοπικό μουσικό συγκρότημα.

- Στο Μενίδι Αττικής, στον καταυλισμό Λαθέα Β`, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση με θέμα τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού ένα χρόνο μετά.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Το αναλυτικό πρόγραμμα των σημερινών και αυριανών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη είναι το εξής:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΕΔΡΑ
Σήμερα Σάββατο

8.00 Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι

8.30 Η λαϊκή ορχήστρα της ΚΝΕ παρουσιάζει τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου. Ερμηνεύει ο Σωτήρης Μπαλλάς

9.45 Ομιλία από τον Ν. Σερετάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

10.15 Συγκρότημα κρουστών της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΙΘΑΚΗ»

10:45 Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Θάνο Μικρούτσικο

Αύριο Κυριακή

8:00 Μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη από το συγκρότημα Κρητικομακεδόνες και ερμηνευτή τον Βασίλη Τολιούδη

9:30 Ομιλία από τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

10:15 Συναυλία με τον Δημήτρη Μητροπάνο

ΛΑΪΚΟ ΠΑΛΚΟ
Σήμερα Σάββατο

8:00 Αφιέρωμα σε τραγούδια του προσφυγικού ελληνισμού από το Σύλλογο Γυναικών Τριανδρίας και παραδοσιακοί χοροί από το συγκρότημα «Δημήτρης Φωτιάδης»

10:15 Ρεμπέτικα τραγούδια από τα «Κουτσαβάκια»

11:00 Ξεφάντωμα με τη Μαριώ

Αύριο Κυριακή

8:00 Συζήτηση: «Ολυμπιακοί Αγώνες: Μύθοι και πραγματικότητα». Συμμετέχουν: Β. Βενιζέλος, τ. υπ. Πολιτισμού, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σ. Γιάτσης, καθ. ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, Κ. Ζουράρις, καθ. Πανεπιστημίου, Χρ. Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

10:15 Παραδοσιακό γλέντι με τον Παν. Δρακόπουλο και την ορχήστρα του

11:30 Λαϊκή βραδιά με τους Μακεδόνες

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Αύριο Σάββατο

8:00 Ξένο ροκ από τους «Little souls»

8:45 Ροκ εξάρσεις από τους Δευκαλίων

10:15 Ελληνικό έντεχνο και ροκ με τους ΑΤΜΑ

11:00 Κλασική ροκ από τους «Misty blue»

11:45 Ελληνικό ροκ από τους «Rock theatre»

12:30 Ελληνικό ροκ

Αύριο Κυριακή

8:00 Blues μουσική από το Rock Σχήμα

8:45 Blues διαδρομές με τους «Blues storm»

10:15 Hard Rock από τους «Black out»

11:00 Ροκ μουσική από τους «Διά Πυρός»

11:45 Metal από τους «Dimensional traces»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ