Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζική συμμετοχή στη γιορτή της νιότης

Διαψεύστηκαν και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Η συμμετοχή της νεολαίας και του λαού της πόλης στη χτεσινή πρώτη μέρα των τριήμερων εκδηλώσεων του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στη Θεσσαλονίκη, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το Πάρκο Νέας Παραλίας (περιοχή Μπότσαρη) ντυμένο στα κόκκινα, με το φεγγάρι να καθρεφτίζεται στα γαληνεμένα νερά του Θερμαϊκού, υποδέχτηκε τους χιλιάδες επισκέπτες που έδωσαν το «παρών» στη γιορτή της νιότης, της συλλογικής δράσης και του αγώνα. Ενώ σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις, αναμένεται να πλημμυρίσει ο χώρος από τα ανήσυχα και ανυπόταχτα νιάτα του νομού.

Ηταν εκεί οι πολίτες που με τη δράση τους ανέδειξαν την πόλη σε σύμβολο αντίστασης ενάντια στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Οι μαθητές, που βγήκαν στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας το δικαίωμά τους να μορφώνονται, να ερωτεύονται, να έχουν ελεύθερο χρόνο και να τον αξιοποιούν όπως θέλουν, οι εργάτες, που και πάλι θα μπουν μπροστά στον αγώνα για το δικαίωμά τους στην εργασία, για δουλιά με πλήρη δικαιώματα. Και είπαν «παρών» στο κάλεσμα που απεύθυνε ο Σοφοκλής Αλχαζίδης, μέλος της Τομεακής Οργάνωσης Σταυρούπολης - Πολίχνης της ΚΝΕ. Κάλεσμα συστράτευσης στον κοινό αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλιά, τη ζωή. «Γιατί η ζωή μας αξίζει πολλά. Πολλά περισσότερα από την κοστολόγηση που κάνουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι βιομήχανοι. Γι' αυτό και εμείς δεν την εξαργυρώνουμε. Σας καλούμε στην οργανωμένη πάλη, να παλέψετε μαζί μας στις μικρές και μεγάλες μάχες που δίνουμε για να μπορούμε αύριο να ζήσουμε σε μια άλλη κοινωνία. Σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για να έχουμε μια ζωή με δικαιώματα, παρόν και μέλλον».


Η άλλη πολιτιστική και πολιτική πρόταση της ΚΝΕ προς τη νεολαία, που κατατίθεται μέσα από τις εκδηλώσεις των Φεστιβάλ, βρίσκει ανταπόκριση και χρόνο με το χρόνο κερδίζει τις καρδιές χιλιάδων νέων, που με τη συμμετοχή τους πλαταίνουν το μέτωπο αντίστασης και ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Φάνηκε από τη συμμετοχή. Φάνηκε από το γεγονός πως η συζήτηση για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και τις αντιδράσεις του φιλειρηνικού κινήματος, αποτέλεσε το επίκεντρο της χτεσινής βραδιάς. Φάνηκε από το ενδιαφέρον με το οποίο επεξεργάζονταν τα κείμενα, τις εικόνες, τις πληροφορίες που υπήρχαν στα περίπτερα του χώρου. Στο περίπτερο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, της Ειρήνης, της Παιδείας, του Σοσιαλισμού, όπου ανάγλυφα γινόταν η σύγκριση με στοιχεία, με αριθμούς, ανάμεσα στη σοσιαλιστική προοπτική και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού.

Οι φανατικοί του διαδικτύου βρήκαν και αυτοί το χώρο τους, στο περίπτερο του «Ριζοσπάστη», όπου έχουν εγκατασταθεί ηλεκτρονικοί υπολογιστές για να μπαίνουν οι επισκέπτες στο ηλεκτρονικό SIDE της εφημερίδας. Παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα αποστολής e-mail στο χώρο του Φεστιβάλ, για μια ανοιχτή επικοινωνία των νέων και όλων των πολιτών με το χώρο της νεολαιίστικης γιορτής. (Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι kne@the.forthnet.gr).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από αύριο το μεγάλο νεολαιίστικο ραντεβού στην Αθήνα (2019-09-18 00:00:00.0)
Μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της ΚΝΕ (2014-09-19 00:00:00.0)
«Κόκκινη» πολιτεία πολιτικής και πολιτιστικής παρέμβασης (2000-09-22 00:00:00.0)
Αγκαλιάστηκε πλατιά από τη νεολαία και το λαό (2000-09-21 00:00:00.0)
«Κόκκινη Θεσσαλονίκη» (2000-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ