ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απορρίπτεται το έγγραφο ντε Σότο

Απορρίπτει η πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης το έγγραφο του Αλβάρο Ντε Σότο για τη συνταγματική πτυχή του Κυπριακού, διότι βρίσκεται εκτός του πλαισίου ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών κορυφής για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, το έγγραφο απορρίπτεται, διότι οι εισηγήσεις που περιέχονται δεν είναι λειτουργικές και δε συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η απόφαση για την απόρριψη του εγγράφου λήφθηκε ομόφωνα από το Εθνικό Συμβούλιο και θα επιδοθεί αύριο από τον πρόεδρο Κληρίδη στη συνάντησή του με τον Αλβάρο Ντε Σότο.

Στο έγγραφο μεταξύ άλλων προτείνονται τρία πολιτειακά συστήματα: πρώτο, το ελβετικό μοντέλο, με συλλογική εκ περιτροπής προεδρία από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, δεύτερο, σύστημα προεδρίας και αντιπροεδρίας εκ περιτροπής από τις δύο κοινότητες και τρίτο, το γαλλικό σύστημα με πρόεδρο και πρωθυπουργό, με διαφορετικές εξουσίες.

Ικανοποιητική κρίνεται από την πλευρά μας η εισήγηση για τη συγκρότηση του ανωτάτου δικαστηρίου από τρεις Ελληνοκύπριους, τρεις Τουρκοκύπριους και τρεις ξένους δικαστές.

Δ. Χριστόφιας: Προς εκτρωματική λύση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι αν η εκτροπή στο Κυπριακό συνεχιστεί, θα μας οδηγήσει σε εκτρωματική λύση που δε θα μπορεί να λειτουργήσει. Εχουμε φτάσει στο σημείο, είπε, κάθε μέρα να γινόμαστε ολοένα και πιο δυσάρεστοι στον κυπριακό λαό.

Σε δηλώσεις χτες το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την άφιξή του από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι έχουμε αρχίσει να γευόμαστε τους πικρούς καρπούς της εκτροπής που άρχισε με τη δήλωση των G-8. Από τότε, πρόσθεσε, άρχισε η διολίσθηση.

Ο Δ. Χριστόφιας απέστειλε μήνυμα προς όσους, όπως είπε, κινούν τα νήματα και κινούνται στο παρασκήνιο, λέγοντας ότι ο κυπριακός λαός δεν είπε ακόμη την τελευταία του λέξη.

Οσον αφορά τις επικρίσεις που έχουν εκφραστεί εναντίον του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, ο Δ. Χριστόφιας είπε: «Ας μην τα φορτώσουμε όλα στον υπουργό Εξωτερικών, γιατί τότε θα είμαστε εκτός τόπου και χρόνου». Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η εκτροπή συντελέστηκε από τους Αγγλοαμερικανούς και για τυχόν αποδοχή της φέρει εις βάθος την ευθύνη η κυπριακή κυβέρνηση.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι θα πρέπει να συζητηθεί σε βάθος το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, διότι με αντιπαραθέσεις δεν πετυχαίνουμε τίποτε.

Σε ερώτηση με ποιους τρόπους ο κυπριακός λαός μπορεί να εκφράσει την αντίθεσή του στα όσα τεκταίνονται, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι υπάρχουν πλείστοι τρόποι να εκφραστεί ο λαός μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια και ένας ίσως τρόπος είναι να απασχολήσει τη Βουλή το Κυπριακό, ούτως ώστε να ακουστούν οι απόψεις των κομμάτων.

Χάσμα μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας

Επιχείρηση καθησυχασμού της κοινής γνώμης σε Ελλάδα και Κύπρο, οργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς πολλαπλασιάζονται οι ανησυχίες για την πορεία που ακολουθεί το Κυπριακό.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο υπουργός Εξωτερικών προσκάλεσε τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων να επισκεφτούν την Αθήνα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Ο Γ. Παπανδρέου, στις ξεχωριστές συναντήσεις που θα έχει με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων, σκοπεύει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει η στάση του στη Ν. Υόρκη, όταν πρωτοστάτησε στις πιέσεις προς τον Γλ. Κληρίδη να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, έστω κι αν ο ΓΓ του ΟΗΕ με γραπτή του δήλωση πρόσφερε αναγνώριση στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

Οπως λένε συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα προσπαθήσει να θέσει τα κυπριακά κόμματα ενώπιον των ευθυνών τους, καθώς στην Αθήνα επικρατεί η εκτίμηση ότι η Λευκωσία δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί μια ομοσπονδιακή λύση για την Κύπρο. Η στάση αυτή της Λευκωσίας, όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, υπονομεύει τις προσπάθειες αναζήτησης λύσης προσθέτοντας προβλήματα στην ήδη δυσχερή διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς.

Από την άλλη πλευρά, στη Λευκωσία έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται η αίσθηση ότι η Αθήνα είτε εγκατέλειψε το Κυπριακό, είτε συμφώνησε να οδηγηθεί η συζήτηση εκτός πλαισίων του ΟΗΕ. Η πραγματικότητα αυτή, περιγράφει με ακρίβεια την απόσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Μια απόσταση που, όπως παρατηρούν έμπειροι διπλωμάτες, κατά κύριο λόγο οφείλεται στην επιδίωξη της κάθε πλευράς να τοποθετήσει το κόστος των κοινών τους επιλογών, στην πλάτη της άλλης.

Προκειμένου να μεταφέρει από τις «πλάτες» του το κόστος των επιλογών του για το Κυπριακό, ο Γ. Παπανδρέου έχει ήδη ξεκινήσει μια «εκστρατεία ενημέρωσης». Σε αυτή την «επιχείρηση» εντάσσονται οι «εμπιστευτικές» συζητήσεις του υπουργού με δημοσιογράφους, καθώς επίσης και οι συναντήσεις που θα έχει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο με τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Προκλητικές δηλώσεις Τούρκου υπουργού

«Η ΕΕ από τις αρχές της δεκαετίας του '90 κάνει λάθη στο θέμα της Κύπρου...». «Η βούληση της Τουρκίας είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων με την Ελλάδα». Αυτό επανέλαβε χθες ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Τουρκίας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, ο οποίος, ωστόσο, αναφέρθηκε στην «υπόθεση Οτσαλάν» και υποστήριξε ότι «η Τουρκία παρ' όλα αυτά δημιούργησε κλίμα φιλίας με την Ελλάδα».

Μιλώντας στην τελετή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους στο «Πανεπιστήμιο Θράκης» στην Αδριανούπολη, ο Γκιουρέλ αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «η ΕΕ από τις αρχές της δεκαετίας του '90 κάνει λάθη στο θέμα της Κύπρου» και τόνισε ότι η τουρκική πλευρά «έχει αναφέρει στην ΕΕ ότι σε περίπτωση που δεχτούν ως μέλος την ελληνοκυπριακή διοίκηση, θα έχουν επικυρώσει το διαμελισμό της Κύπρου». Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι «το Κυπριακό πρέπει να εξεταστεί με άμεσες και περιεκτικές συνομιλίες». Πάντως, ο Γκιουρέλ υπογράμμισε ότι «η υπόσταση της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου δεν αναγνωρίζεται».

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στα Ελληνοτουρκικά, κάνοντας, μάλιστα, μια αναδρομή, με τρόπο, που, τουλάχιστον τον τελευταίο ένα χρόνο, δεν έχει κάνει κανένας Τούρκος αξιωματούχος. «Η Ελλάδα, είπε ο Γκιουρέλ, το 1999 ήταν ένα κράτος με καθόλου φιλική συμπεριφορά, που έκρυβε τον αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης και υποστήριζε με όλες του τις δυνατότητες την τρομοκρατική οργάνωση» και συνέχισε ως εξής: «Η Ελλάδα συνελήφθη επ' αυτοφώρω, με αποτέλεσμα να εκτεθεί διεθνώς. Παρ' όλα αυτά, η Τουρκία φρόντισε να βγάλει την Ελλάδα από το λάκκο, στον οποίο είχε πέσει. Ξέχασε τα γεγονότα αυτά και δημιούργησε με την Ελλάδα κλίμα φιλίας. Ομως, δεν έχουμε φτάσει σε σημείο να συζητάμε τα σημαντικά θέματα.

Η βούληση της τουρκικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα. Περιμένουμε την ίδια βούληση και εκ μέρους της Ελλάδας».

Οι Ελληνες επιχειρηματίες και το Κυπριακό

Τα απομεινάρια μιας μέρας..., ήταν μια ενδιαφέρουσα ταινία που προβλήθηκε πριν από λίγα χρόνια και στις αίθουσες των ελληνικών κινηματογράφων. Με πρωταγωνιστές τον Αντονι Χόπκινς και τη Βαννέσα Ρενγκρέιβ, η ταινία τοποθετείται ιστορικά λίγο πριν την έναρξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, όπου ο σκηνοθέτης καταπιάνεται με το πραγματικό γεγονός της συνεργασίας τμημάτων της μεγαλοαστικής τάξης της Αγγλίας με τη ναζιστική Γερμανία, με στόχο την ένταξη της πρώτης στο χιτλερικό στρατόπεδο.

***

Οι χαρακτηριστικές αυτές σκηνές ήρθαν στο νου, με αφορμή δύο γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τις ημέρες αυτές. Το πρώτο γεγονός αφορά το Κυπριακό. Ολες οι εφημερίδες, χτες, μιλούσαν για βαρύ κλίμα στις σχέσεις ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, με αφορμή τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό. Η κυπριακή πλευρά - σύμφωνα με όσα γράφηκαν χτες - θεωρεί ότι ΗΠΑ και ΟΗΕ τους έστησαν μια καλοστημένη παγίδα, δημιουργώντας τετελεσμένα με τις αμερικανόπνευστες δηλώσεις του χειραγωγούμενου από την Ουάσιγκτον Ανάν, περί πολιτικής ισότητας των δύο πλευρών. Καταλογίζουν μάλιστα στην ελληνική κυβέρνηση ( στο δίδυμο Σημίτη - Παπανδρέου) εγκατάλειψη της Κύπρου και πλήρη ταύτισή τους με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς... Λίγοι, ή μάλλον κανείς πλέον δεν αμφισβητεί, ότι η «διεθνής κοινότητα» με τα ενεργούμενά της, ωθούν το Κυπριακό στη λύση της νομιμοποίησης της τουρκικής εισβολής του 1974.

Και ενώ οι ιμπεριαλιστές διαμοιράζουν για δεύτερη φορά τα ιμάτια της Κύπρου, έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πως η μεγαλοαστική τάξη της Ελλάδας αντιδρά και συμπεριφέρεται στο χασάπη της κυπριακής τραγωδίας, το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας και την ομογάλακτη τουρκική μεγαλοαστική τάξη.

***

Τις ημέρες της κυπριακής κρίσης στην Αθήνα, στις 21 -23 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε ελληνοτουρκικό επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «διατραπεζικές σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας». Σας παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από την ομιλία του υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας Α.Βρανά στο συμπόσιο αυτό.

«Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και η Ενωση Τουρκικών Τραπεζών βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών, οι οποίες θα καταλήξουν στην επίτευξη επωφελών στόχων». Σε άλλο σημείο «... οι δυο χώρες προχωρούν η καθεμιά στην κατασκευή έργων υποδομής και υιοθέτησης σύγχρονων συστημάτων χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα. Τα παραπάνω δημιουργούν ευκαιρίες και προϋποθέσεις συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και τουρκικών τραπεζών...». Και αλλού «ένας τομέας ο οποίος γνωρίζει τελευταία ιδιαίτερη ανάπτυξη, είναι αυτός της συμμέτοχης ελληνικών τραπεζών σε κοινοπρακτικά δάνεια έκδοσης τουρκικών τραπεζών ή εταιριών». Και τέλος «έχουμε την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη των εν λόγω σχέσεων μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επωφελής τόσο για την Εθνική Τράπεζα, όσο και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της Τουρκίας».

Μετά από τις «ξεκάθαρες» αυτές τοποθετήσεις έχει κανείς αμφιβολία για τις λύσεις που επιφυλάσσουν στο Κυπριακό οι Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες και η εκλεκτή σ' αυτούς κυβέρνηση Σημίτη;


Θ.Κ.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902», σήμερα Τρίτη:

  • Στις 18.10 «Ματιές στον κόσμο», με θέμα: «Πράγα, κύμα αντίστασης ενάντια στη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση». Επιμέλεια παρουσίαση Αννα Μπαλλή.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις».Ο Κ. Καραχάλιος συνομιλεί με τους καλεσμένους του με θέμα:«Υγεία - χρόνια πάσχοντες»
  • Στις 23.15 θα μεταδοθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας της Α' Εθνικής κατηγορίας:ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ