Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκλητικές δηλώσεις Τούρκου υπουργού

«Η ΕΕ από τις αρχές της δεκαετίας του '90 κάνει λάθη στο θέμα της Κύπρου...». «Η βούληση της Τουρκίας είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων με την Ελλάδα». Αυτό επανέλαβε χθες ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Τουρκίας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, ο οποίος, ωστόσο, αναφέρθηκε στην «υπόθεση Οτσαλάν» και υποστήριξε ότι «η Τουρκία παρ' όλα αυτά δημιούργησε κλίμα φιλίας με την Ελλάδα».

Μιλώντας στην τελετή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους στο «Πανεπιστήμιο Θράκης» στην Αδριανούπολη, ο Γκιουρέλ αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «η ΕΕ από τις αρχές της δεκαετίας του '90 κάνει λάθη στο θέμα της Κύπρου» και τόνισε ότι η τουρκική πλευρά «έχει αναφέρει στην ΕΕ ότι σε περίπτωση που δεχτούν ως μέλος την ελληνοκυπριακή διοίκηση, θα έχουν επικυρώσει το διαμελισμό της Κύπρου». Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι «το Κυπριακό πρέπει να εξεταστεί με άμεσες και περιεκτικές συνομιλίες». Πάντως, ο Γκιουρέλ υπογράμμισε ότι «η υπόσταση της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου δεν αναγνωρίζεται».

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στα Ελληνοτουρκικά, κάνοντας, μάλιστα, μια αναδρομή, με τρόπο, που, τουλάχιστον τον τελευταίο ένα χρόνο, δεν έχει κάνει κανένας Τούρκος αξιωματούχος. «Η Ελλάδα, είπε ο Γκιουρέλ, το 1999 ήταν ένα κράτος με καθόλου φιλική συμπεριφορά, που έκρυβε τον αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης και υποστήριζε με όλες του τις δυνατότητες την τρομοκρατική οργάνωση» και συνέχισε ως εξής: «Η Ελλάδα συνελήφθη επ' αυτοφώρω, με αποτέλεσμα να εκτεθεί διεθνώς. Παρ' όλα αυτά, η Τουρκία φρόντισε να βγάλει την Ελλάδα από το λάκκο, στον οποίο είχε πέσει. Ξέχασε τα γεγονότα αυτά και δημιούργησε με την Ελλάδα κλίμα φιλίας. Ομως, δεν έχουμε φτάσει σε σημείο να συζητάμε τα σημαντικά θέματα.

Η βούληση της τουρκικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα. Περιμένουμε την ίδια βούληση και εκ μέρους της Ελλάδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ