Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χάσμα μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας

Επιχείρηση καθησυχασμού της κοινής γνώμης σε Ελλάδα και Κύπρο, οργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς πολλαπλασιάζονται οι ανησυχίες για την πορεία που ακολουθεί το Κυπριακό.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο υπουργός Εξωτερικών προσκάλεσε τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων να επισκεφτούν την Αθήνα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Ο Γ. Παπανδρέου, στις ξεχωριστές συναντήσεις που θα έχει με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων, σκοπεύει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει η στάση του στη Ν. Υόρκη, όταν πρωτοστάτησε στις πιέσεις προς τον Γλ. Κληρίδη να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, έστω κι αν ο ΓΓ του ΟΗΕ με γραπτή του δήλωση πρόσφερε αναγνώριση στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

Οπως λένε συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα προσπαθήσει να θέσει τα κυπριακά κόμματα ενώπιον των ευθυνών τους, καθώς στην Αθήνα επικρατεί η εκτίμηση ότι η Λευκωσία δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί μια ομοσπονδιακή λύση για την Κύπρο. Η στάση αυτή της Λευκωσίας, όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, υπονομεύει τις προσπάθειες αναζήτησης λύσης προσθέτοντας προβλήματα στην ήδη δυσχερή διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς.

Από την άλλη πλευρά, στη Λευκωσία έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται η αίσθηση ότι η Αθήνα είτε εγκατέλειψε το Κυπριακό, είτε συμφώνησε να οδηγηθεί η συζήτηση εκτός πλαισίων του ΟΗΕ. Η πραγματικότητα αυτή, περιγράφει με ακρίβεια την απόσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Μια απόσταση που, όπως παρατηρούν έμπειροι διπλωμάτες, κατά κύριο λόγο οφείλεται στην επιδίωξη της κάθε πλευράς να τοποθετήσει το κόστος των κοινών τους επιλογών, στην πλάτη της άλλης.

Προκειμένου να μεταφέρει από τις «πλάτες» του το κόστος των επιλογών του για το Κυπριακό, ο Γ. Παπανδρέου έχει ήδη ξεκινήσει μια «εκστρατεία ενημέρωσης». Σε αυτή την «επιχείρηση» εντάσσονται οι «εμπιστευτικές» συζητήσεις του υπουργού με δημοσιογράφους, καθώς επίσης και οι συναντήσεις που θα έχει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο με τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ