ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σύγχυση και αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα

Απόλυτα δημοκρατική η διεξαγωγή της ψηφοφορίας

Καταμέτρηση ψήφων στο Μαυροβούνιο
Καταμέτρηση ψήφων στο Μαυροβούνιο
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (του απεσταλμένου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ).-

Σύγχυση και αβεβαιότητα επικρατούσε ως αργά χτες το απόγευμα στη Γιουγκοσλαβία σχετικά με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Τη σύγχυση αυτή ενίσχυσε σημαντικά το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε αποτέλεσμα από την κεντρική εκλογική επιτροπή που είχε και όλη την ευθύνη διενέργειας των εκλογών.

Η συνέντευξη μάλιστα της επιτροπής, που είχε ανακοινωθεί για τις 12 το μεσημέρι, αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχε σαφής εικόνα του αποτελέσματος και δεν μπορούσε να δοθεί υπεύθυνη τοποθέτηση επί του θέματος. Ετσι η πληροφόρηση του κοινού και των δημοσιογράφων αφέθηκε εντελώς στις αλληλοαντικρουόμενες δηλώσεις των κομμάτων. Για νίκη μιλούσε η αντιπολίτευση, για νίκη και το στρατόπεδο του σημερινού Προέδρου Σλ. Μιλόσεβιτς. Είναι όμως αλήθεια ότι από μεριάς του Σοσιαλιστικού Κόμματος οι τελευταίες δηλώσεις με εκλογικά αποτελέσματα έγιναν στις 3.30 τα χαράματα. Από εκεί και μετά επικράτησε μια σιγή που ερμηνεύτηκε ως παραδοχή ήττας και έδωσε την ευκαιρία στην παράταξη του Β. Κοστούνιτσα να αναγγείλει βέβαιη νίκη του υποψηφίου της και μάλιστα από τον πρώτο γύρο.

Η σιγή όμως αυτή έσπασε γύρω στις 4 μ.μ. όταν με κοινή συνέντευξη Τύπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα Μαυροβουνίου και η Γιουγκοσλαβική Αριστερά ανακοίνωσαν ότι με καταμετρημένο από μέρους τους το 31% των ψήφων ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς προηγούνταν του Β. Κοστούνιτσα κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (45% και 40% αντίστοιχα). Στην ίδια συνέντευξη οι εν λόγω δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κέρδισαν τα 2/3 της Ανω Βουλής της Γιουγκοσλαβίας.

Δε χωράει αμφιβολία πως μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα πάντα ήταν ρευστά στη Γιουγκοσλαβία. Εχει πάντως σημασία να τονιστεί πως ο γιουγκοσλαβικός λαός, τουλάχιστον στο Βελιγράδι όπου μπορούμε να έχουμε άμεση αντίληψη, όλη τη χτεσινή ημέρα υπήρξε ήρεμος και περίμενε το τελικό αποτέλεσμα με εύλογη αγωνία. Με την ίδια ηρεμία πήγε και ψήφισε την Κυριακή τους υποψηφίους της προτίμησής του, συμμετέχοντας σε μια εκλογική διαδικασία, η οποία, πανθομολογουμένως, υπήρξε άψογη. Οποιος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά τις προχτεσινές εκλογές στη γειτονική μας χώρα, ασφαλώς έμεινε έκπληκτος, δεδομένου ότι δεν υπήρχε το παραμικρό σημάδι που να επιβεβαιώνει, έστω και κατ' ελάχιστον, τη μαύρη ΝΑΤΟική προπαγάνδα όλων των προηγούμενων ημερών περί νοθείας και εξαναγκασμού της λαϊκής θέλησης. Οι μόνοι εξαναγκασμοί πάνω στη θέληση των Γιουγκοσλάβων ψηφοφόρων ήταν ΝΑΤΟικής αποκλειστικής προέλευσης όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και τις τελευταίες μέρες των εκλογών με ένταση των πιέσεων, της προπαγάνδας και τόσων άλλων γνωστών αντιδημοκρατικών μέσων που χρησιμοποίησαν.

Την επιβεβαίωση περί του αψόγου της διεξαγωγής των εκλογών στη Γιουγκοσλαβία έδωσαν όλοι οι ξένοι παρατηρητές. Μάλιστα μια ομάδα από αυτούς που παρακολουθούσε την ψηφοφορία στο Μαυροβούνιο δήλωσε στον Τύπο πως δε συνάντησε προβλήματα παρά μόνο από την αστυνομία του τοπικού Προέδρου Τζουγκάνοβιτς, τον οποίο όπως είναι γνωστό κατευθύνει ποικιλοτρόπως το ΝΑΤΟ.

Τον άψογα δημοκρατικό τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και η ομάδα παρατηρητών από το ΚΚΕ, όπως και οι υπόλοιποι Ελληνες παρατηρητές, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κάρολος Παπούλιας, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας κλπ. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο δημοκρατισμός ξεπερνούσε κάθε όριο.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, για παράδειγμα, Στρ. Κόρακας πήγε την Κυριακή το βράδυ να παρακολουθήσει σε εκλογικό τμήμα την καταμέτρηση ψήφων και προς έκπληξή του είδε να παραβρίσκεται μέσα στο τμήμα - κι ενώ είχαν κλείσει οι κάλπες - ανταποκριτής του «Ασοσιέιτεντ Πρες» με την κάμερα στο χέρι και μάλιστα εν λειτουργία.

Το άψογο κλίμα διεξαγωγής της ψηφοφορίας είχε και ως αποτέλεσμα να γίνουν την Κυριακή το βράδυ δυο συγκεντρώσεις στο κέντρο του Βελιγραδίου, χωρίς να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο. Οι οπαδοί της Αριστεράς είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Δημοκρατίας όπου παρακολουθούσαν συναυλία και λίγα μέτρα μακριά τους στη λεωφόρο Terazije βρίσκονταν οι οπαδοί της αντιπολίτευσης.

Ας συμπληρώσουμε την εικόνα με κάτι επιπλέον. Ολόκληρη την ημέρα των εκλογών, αλλά κι ολόκληρη τη χτεσινή μέρα που αναμενόταν το αποτέλεσμα, μόνο τροχονόμους έβλεπες στο Βελιγράδι. Η αστυνομία ήταν απούσα. Μόνο το βράδυ της Κυριακής εμφανίστηκε προληπτικά και διακριτικά στην πλατεία Δημοκρατίας και στη γύρω περιοχή, αλλά μετά το τέλος των συγκεντρώσεων εξαφανίστηκαν πάλι. Τι θα γινόταν άραγε αν οι εκλογές στη Γιουγκοσλαβία γίνονταν με παρουσία στρατού στα εκλογικά τμήματα, όπως συνέβαινε στην Ελλάδα μέχρι πριν μερικά μόλις χρόνια, ακόμα και μέσα στην τελευταία δεκαετία;

Θολό μετεκλογικό τοπίο «φωτογραφίζει» δεύτερο γύρο ...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Περίεργη και συγκεχυμένη ήταν η επόμενη μέρα των ομοσπονδιακών προεδρικών, κοινοβουλευτικών και σερβικών τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Εκπρόσωποι των κυριότερων πολιτικών μπλοκ που στήριξαν τις υποψηφιότητες των δύο μονομάχων για τη θέση του Προέδρου της ομοσπονδίας (Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τη Γιουγκοσλαβική Αριστερά, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, που υποστηρίζεται από 18 παρατάξεις της αντιπολίτευσης), υποστήριξαν πως - έκαστος - προηγείται στις εκλογές με προβάδισμα που οδηγεί στη νίκη. Εντούτοις, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δεν ήταν σε θέση να ξεδιαλύνει τις συγκεχυμένες εντυπώσεις για το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο στη Σερβία, καθώς η καταμέτρηση των εκλογικών αποτελεσμάτων είχε «παγώσει» από νωρίς χτες τα ξημερώματα έως αργά το απόγευμα, όταν εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν διαφωνίες στον τρόπο καταμέτρησης και κατανομής των ψηφοδελτίων που είχαν στείλει ταχυδρομικώς στρατιώτες και φυλακισμένοι.

Ωστόσο, από δηλώσεις και αντιδράσεις διαφόρων (κυρίως στελεχών του κυβερνητικού μπλοκ) προκύπτει πως, όσον αφορά στις προεδρικές εκλογές, μάλλον θα ακολουθήσει δεύτερος εκλογικός γύρος στις 8 του Οκτώβρη... Οσον αφορά στις δημοτικές, τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος παραδέχτηκαν πως έχασαν μερικούς δήμους, και υποστήριξαν πως στις βουλευτικές εκλογές τα πήγαν καλύτερα, συγκεντρώνοντας την πλειοψηφία των εδρών του νέου ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου... Αντίθετα, τα στελέχη της αντιπολίτευσης διατείνονταν πως πέτυχαν καθαρή νίκη και πως ο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα αναδεικνύεται Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 50% στις προεδρικές εκλογές.

Τα εκλογικά αποτελέσματα σύμφωνα με το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» και τη Γιουγκοσλαβική Αριστερά...

Χιλιάδες υποστηριχτές κυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων παρατάξεων πανηγύριζαν το βράδυ της Κυριακής μετά το κλείσιμο των κάλπεων για τη νίκη της παράταξής τους. Οι εντυπώσεις που άφηναν έως αργά χτες οι ανακοινώσεις και δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων και από τα δύο επιτελεία, θα μπορούσαν να συνθέσουν την ακόλουθη «μαγική εικόνα»: ικανοποίηση και αλλά και εμφανές «μούδιασμα» στο επιτελείο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (του Μιλόσεβιτς) και της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς (της συζύγου του Μιριάνα Μάρκοβιτς). Αίσθηση μεγάλης αλλά όχι συντριπτικής νίκης στο επιτελείο του προεδρικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης Βόγισλαβ Κοστούνιτσα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το απόγευμα η Γκόριτσα Γκάζεβιτς (γενική γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας) υποστήριξε πως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προηγείται στις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 45%.Η Γκάζεβιτς ανέφερε αυτό το ποσοστό λέγοντας πως προκύπτει από την καταμέτρηση του 37% των ψηφοδελτίων, και πρόσθεσε πως ο κυριότερος υποψήφιος της σερβικής αντιπολίτευσης, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, ακολουθεί με 40%.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Λιούμπισα Ρίστιτς, στέλεχος του - συνεργαζόμενου με τους Σοσιαλιστές - κόμματος της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς, ήταν λιγότερο αινιγματικός, καθώς δημιούργησε την εντύπωση ο νέος Πρόεδρος της χώρας να μην αναδειχτεί από τις προχτεσινές εκλογές αλλά στις 8 του Οκτώβρη...

«Αυτή τη στιγμή, το δείγμα είναι πολύ μικρό για να πούμε, όπως θα θέλαμε, πως ο υποψήφιός μας κέρδισε απ' τον πρώτο γύρο» δήλωσε ο Ρίστιτς, επιβεβαιώνοντας πως τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού υπέστησαν σημαντική ήττα στις δημοτικές εκλογές, αλλά ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές το οποίο θα μπορούσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στις έδρες του νέου ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου...

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι χτες τα ξημερώματα, το επιτελείο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (SPS) ανακοίνωσε τα δικά του αποτελέσματα που έφερναν και πάλι τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς να προηγείται με 44% έναντι 41% του Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Οι Σοσιαλιστές έδιναν στον υποψήφιο των «Ριζοσπαστών» Τόμισλαβ Νίκολιτς 4,8% και στον υποψήφιο του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης Βόισλαβ Μιχαΐλοβιτς 3%.

Αντίθετα, μία πολύ πιο «αισιόδοξη» εκδοχή έδινε το κόμμα της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς (JUL) ανακοινώνοντας πως ο Μιλόσεβιτς προηγείται με 56,3%, ακολουθεί ο Κοστούνιτσα με 31,4%, ο Νίκολιτς με 7,2 % και τέλος ο Μιχαίλοβιτς με 1,5 %...

Επιπλέον, στελέχη του μέχρι πρότινος συνεργαζόμενου με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμούΣερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόγισλαβ Σέσελι, δε δίστασαν να αλλάξουν πλευρό και να δώσουν συγχαρητήρια στον αντιπολιτευόμενο προεδρικό υποψήφιο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, λέγοντας πως με καταμετρημένο το 20% των ψήφων, ο Κοστούνιτσα προηγείται του Μιλόσεβιτς με ποσοστό 53,5% έναντι 37,9%... Μάλιστα, στέλεχος του Ριζοσπαστικού Κόμματος ανακοίνωσε πως ο αρχηγός της παράταξης Βόγισλαβ Σέσελι και ο προεδρικός υποψήφιος Τόμισλαβ Νίκολιτς σκοπεύουν να υποβάλουν την παραίτησή τους στο εκτελεστικό συμβούλιο του κόμματος.

Τα αποτελέσματα σύμφωνα με το επιτελείο του Κοστούνιτσα

Ενώ ο Σίνισα Νίκολιτς (στέλεχος αντιπολίτευσης και μέλος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής) παραπονιόταν για την πολύωρη αναστολή της επίσημης καταμέτρησης των αποτελεσμάτων, ενθουσιασμός επικρατούσε στα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αλλωστε, η Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας υποστήριζε πως ο Κοστούνιτσα προπορεύεται με 55% των ψήφων έναντι 36% του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο ίδιος ο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα δήλωνε από τα ξημερώματα ενθουσιωδώς νικητής των εκλογών. «Σήμερα χαράζει η αυγή της ελευθερίας μας» δήλωσε, ενώ χιλιάδες υποστηριχτές τους πανηγύριζαν τα ξημερώματα.

Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τα σχέδιά του «μόλις αναλάβει Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας» (!), ο Κοστούνιτσα είπε: «Προτεραιότητά μου είναι να επαναφέρω τη Γιουγκοσλαβία σε Οργανισμούς, στους οποίους παλιότερα υπήρξε ιδρυτικό μέλος, όπως τα Ηνωμένα Εθνη, ο ΟΑΣΕ και το... Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Αφού ευχαρίστησε... ευγενικά την προθυμία της ΕΕ να «βοηθήσει οικονομικά» τη μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς χώρα του, ο Κοστούνιτσα υποστήριξε πως... « η Γιουγκοσλαβία δεν πρέπει να γίνει προτεκτοράτο κανενός».

Ερωτηθείς για τις επόμενες κινήσεις της αντιπολίτευσης σε περίπτωση νίκης του Μιλόσεβιτς, ο Κοστούνιτσα ανήγγειλε πως η απάντηση δε θα είναι άλλη από «διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις».

Ο απόηχος των γιουγκοσλαβικών εκλογών στο εξωτερικό

Αν και αναμενόμενες σε ένα μεγάλο βαθμό οι αντιδράσεις μερίδας της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας, δεν έλειψαν κάποιες «μικροεκπλήξεις». Οπως το γεγονός ότι αξιωματούχοι της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (όπως ο κοινοτικός επίτροπος Κρις Πάτεν) δεν αμφισβήτησαν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. 'Η η στάση της - συμμάχου με την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας - Ρωσίας, η οποία, όπως φάνηκε από την τελευταία επαφή ανάμεσα στον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, επέλεξε να εκφράσει τις όποιες αντιδράσεις για τη στάση των κραταιών δυνάμεων της Δύσης διά... της συναίνεσης ή ακόμη και διά της σιωπής. Κατά τ' άλλα, τα βέλη της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας εστιάστηκαν στο κατά πόσο νόμιμη θα είναι η διαδικασία καταμέτρησης των εκλογικών αποτελεσμάτων.

«Είναι σαφές ότι ο σερβικός λαός ψήφισε για την πολιτική άνοιξη της χώρας» δήλωσε χτες το απόγευμα ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, Κρις Πάτεν, προσθέτοντας πως με την «ψήφο του ο λαός της Σερβίας απαιτεί μια νέα αρχή για τη χώρα του. Εννοείται πως ο Πάτεν έσπευσε να καταδικάσει κάθε ενέργεια του Προέδρου Μιλόσεβιτς να ανακηρυχτεί νικητής, λέγοντας πως αυτό θα ήταν «τουλάχιστον απάτη».

Λιγότερο «διπλωματικός» ήταν ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, που είπε πως θα είναι «ανεύθυνο» εκ μέρους του Μιλόσεβιτς «να αυτοανακηρυχτεί νικητής» των εκλογών.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ εξέφραζαν φόβους πως ο «Μιλόσεβιτς θα νοθεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα» και ανησυχίες «για τη δυνατότητα του Μιλόσεβιτς να εξαπατά».

«Βασιλικότεροι του βασιλέως» ήταν... η βρετανική κυβέρνηση και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, έσπευσε να μιλήσει για «συντριπτική νίκη» του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Βόισλαβ Κοστούνιτσα, όπερ έκανε και ο Χαβιέ Σολάνα, που δήλωσε πως οι «Σέρβοι ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της αλλαγής».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η «μεγάλη συμμετοχή και ο τρόπος της εκλογικής διαδικασίας» στη Σερβία «δείχνουν την ωριμότητα του εκλογικού σώματος», εκφράζοντας την ελπίδα ότι η όλη διαδικασία «θα ολοκληρωθεί ομαλά και με αναγκαία διαφάνεια».

ΤΣΕΧΙΑ
Η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων ετών

Συνεχίζονται σήμερα οι συγκεντρώσεις, παρά τα σκληρά αστυνομικά μέτρα και την εχθρική προπαγάνδα

Διαδηλωτές στο κέντρο της Πράγας

Associated Press

Διαδηλωτές στο κέντρο της Πράγας
ΠΡΑΓΑ (Του απεσταλμένου μας: ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΟΚΑ).-

Ολοκληρώνονται σήμερα Τρίτη στην τσέχικη πρωτεύουσα οι πολύμορφες διαδηλώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο μοντέλο παγκοσμιοποίησης της οικονομίας που έχουν επιλέξει και προωθούν οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια με τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) και άλλων ιμπεριαλιστικών ιδρυμάτων και οργανισμών με την αναμενόμενη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πράγα, όπου θα μετέχουν διαδηλωτές και από την Ελλάδα.

Το περασμένο Σάββατο 22 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην παγκοσμιοποίηση που οργανώθηκε από την «Πρωτοβουλία ΣΤΟΠ στο ΔΝΤ» και μετείχαν η Κομμουνιστική Νεολαία, τα Κόκκινα Συνδικάτα και άλλες οργανώσεις. Την εκδήλωση στήριξε το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας - Μοραβίας.

Στη συγκέντρωση του Σαββάτου μετείχαν διαδηλωτές από κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις - εκτός της Τσεχίας - των παρακάτω χωρών: Ισραήλ, Τουρκίας, Κύπρου, Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Σλοβακίας, Αυστρίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Σουηδίας, Νορβηγίας, Γερμανίας, ΗΠΑ και Γαλλίας (ένας συνδικαλιστής από τους σιδηροδρόμους).

Η συγκέντρωση του Σαββάτου ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στην Πράγα από το 1989 και διαψεύστηκαν οι προβλέψεις των ελεγχόμενων από το κυβερνών κόμμα ΜΜΕ αλλά και δυτικών ΜΜΕ ότι θα γίνουν αιματηρά επεισόδια και μαζικές καταστροφές από τους διαδηλωτές. Στη συγκέντρωση του Σαββάτου ξεχώρισαν και καταχειροκροτήθηκαν τα μπλοκ των Ιταλών και Ελλήνων διαδηλωτών - από την Ελλάδα μετείχαν περίπου 60 συνδικαλιστές από το ΠΑΜΕ - καθώς και Ελλήνων μεταναστών από τη Γερμανία και άλλες χώρες που ήταν και τα πολυπληθέστερα. Στη συγκέντρωση μετείχε και χαιρέτισε ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές της περασμένης βδομάδας η Πράγα θύμιζε πρωτεύουσα σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», καθώς οι κυβερνώντες - πρωταγωνιστές της «Ανοιξης της Πράγας», οι οποίοι διακήρυτταν το 1968 ότι οραματίζονται και αγωνίζονται για «σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο» - είχαν θέσει σε επιφυλακή όλες τις αστυνομικές δυνάμεις και τμήματα του στρατού, που μαζί με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών είχαν αναλάβει την προστασία από τους διαδηλωτές, των τραπεζιτών, των υπουργών και άλλων συνέδρων του ΔΝΤ και της ΠΤ που βρίσκονται στην τσέχικη πρωτεύουσα.

Μερικά από τα μέτρα που είχαν επιβληθεί είναι τα εξής:

  • Απαγορεύσεις της κυκλοφορίας κοντά στους δρόμους που πραγματοποιείται το συνέδριο και στα ξενοδοχεία που διέμεναν οι σύνεδροι.
  • Απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τσεχία τεσσάρων Ιταλών που (έρχονταν από το Μιλάνο με άλλους 500 περίπου Ιταλούς), για να διαδηλώσουν και ενός Αμερικάνου δημοσιογράφου. Η απαγόρευση της εισόδου των παραπάνω προκάλεσε αντιδράσεις στους Ιταλούς που απέκλεισαν για 17 ολόκληρες ώρες τη συνέχιση του ταξιδιού του τρένου στην Πράγα, προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο. Το επεισόδιο έληξε με την επιστροφή των τεσσάρων Ιταλών στην Αυστρία, τους οποίους έπεισε η Ιταλική κυβέρνηση υπακούοντας στη Συνθήκη του Σένγκεν. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας ομολόγησε δημόσια πως η κυβέρνησή του, δίνοντας διαπιστευτήρια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς απαγόρευσε την είσοδο στους τέσσερις Ιταλούς «επειδή μετείχαν πέρσι στις διαδηλώσεις του Σιάτλ»!
  • Ελικόπτερα της Αστυνομίας πετάνε από το πρωί μέχρι το βράδυ πάνω από την πανέμορφη πρωτεύουσα της Πράγας, ενώ διάσπαρτοι σε όλους τους κεντρικούς δρόμους είναι και δεκάδες αστυνομικοί των μυστικών υπηρεσιών, με πολιτικά.
  • Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Πράγας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους την περασμένη βδομάδα και πήγαν στα εξοχικά τους ή σε συγγενείς στην επαρχία, πιστεύοντας τα ΜΜΕ που προέβλεπαν από το Σάββατο ότι θα αρχίσουν οδομαχίες μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας.
  • Δεκάδες καταστηματάρχες στο κέντρο της πόλης έκλεισαν τα καταστήματά τους και ασφάλισαν τις βιτρίνες με ειδικά προστατευτικά από φόβο ότι οι διαδηλωτές θα τους κάψουν τα μαγαζιά!
  • Τέλος, με απόφαση του υπουργού παιδείας έκλεισαν όλα τα σχολεία της πρωτεύουσας (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Πανεπιστήμια) και δόθηκε μία βδομάδα άδεια στους μαθητές, τους σπουδαστές, τους φοιτητές και καθηγητές, προκειμένου να διευκολυνθούν οι «ομαλές» διαδικασίες του ΔΝΤ και της ΠΤ.

Την Κυριακή συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο ΔΝΤ, ενώ σήμερα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις με τη συγκέντρωση, στην οποία θα μετέχουν και πάλι δεκάδες αντιπροσωπείες από διάφορες χώρες του κόσμου.

Η σημερινή συγκέντρωση διοργανώνεται από το IPEG και μετέχουν συνδικαλιστές από κόμματα και οργανώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διοργανωτές του IPEG αρνήθηκαν πεισματικά κάθε συνεργασία με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας - Μοραβίας.

Στη σημερινή συγκέντρωση μετέχει νέο γκρουπ από την Ελλάδα, καθώς το προηγούμενο που μετείχε στις διαδηλώσεις του Σαββάτου ήδη επέστρεψε στην Αθήνα. Το σημερινό γκρουπ των Ελλήνων που θα διαδηλώσουν στην Πράγα με τους Τσέχους και τους εργαζόμενους άλλων χωρών αποτελείται από 50 συνδικαλιστές μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και άλλων σωματείων από διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι αργά χτες το βράδυ επιτρεπόταν η συγκέντρωση αλλά με απόφαση της Αστυνομίας απαγορευόταν η πορεία στο συνεδριακό κέντρο!

ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΝΤ-ΠΤ
Ευρώ - πετρέλαιο: Οι πονοκέφαλοι της Συνόδου

ΠΡΑΓΑ.-

Οι εργασίες της Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας συνεχίζονται, με το φάντασμα της πετρελαϊκής κρίσης να κατατρύχει τους συνέδρους, αλλά και τις φωνές χιλιάδων διαδηλωτών που καταδίκασαν και θα συνεχίσουν να καταδικάζουν την πολιτική των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ανεξέλεγκτα οδηγούν το άρμα της παγκοσμιοποίησης, ενώ οδηγούν με γεωμετρική πρόοδο την πλειοψηφία της οικουμένης στην απόλυτη ένδεια.

Οι διαδηλωτές που και χτες περικύκλωσαν το Συνεδριακό Κέντρο δεν πείστηκαν από τις πολύκροτες ανακοινώσεις των ιθυνόντων για στροφή του δόγματος της ανάπτυξης... προς την «ποιοτική ανάπτυξη»! Συγκεκριμένα, η ΠΤ φαίνεται να έκανε κάποιου είδους αυτοκριτική, αναγνωρίζοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας δε συνοψίζεται μόνον σε αριθμούς... αλλά και στην εξέλιξη μιας κοινωνίας, όπου μετράνε εξίσου παράμετροι όπως η εκπαίδευση, η Δικαιοσύνη και η ποιότητα της διατροφής. Η «ποιοτική στροφή» ήταν το θέμα του επικεφαλής οικονομολόγου της ΠΤ Νίκολας Στερν, παρουσιάζοντας στην Πράγα μελέτη με τίτλο «η ποιότητα της ανάπτυξης».

Οπως υποστηρίζει ο Στερν, αυτές οι σκέψεις δεν είναι κάτι καινούριο(!) αλλά απασχολούν την ΠΤ τα τελευταία 10-15 χρόνια, ενώ προσθέτει ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι χρήσιμο να φρενάρει η ανάπτυξη του ΑΕΠ, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή οι όροι μιας διατηρήσιμης ανάπτυξης. Ο Στερν έσπευσε όμως να τονίσει ότι η εξέλιξη στη φιλοσοφία της ΠΤ δε θέτει σε αμφισβήτηση την αναγκαιότητα για την άσκηση μιας προσεκτικής οικονομικής πολιτικής με χαμηλό πληθωρισμό και χωρίς εξωτερικές ανισορροπίες. Αλλά η κλασική συνταγή των διεθνών οικονομικών οργανισμών-ιδιωτικοποιήσεις και απορυθμίσεις- πρέπει να συνοδεύεται από την παράλληλη ενίσχυση της ποιότητας των θεσμών μιας χώρας. Οσο για τη σχέση εκπαίδευσης και ανάπτυξης, η μελέτη του διεθνούς οργανισμού υπογραμμίζει ως προτεραιότητα για τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης την εκπαίδευση του γυναικείου πληθυσμού.

Παρ' όλα αυτά, όμως, τα δύο ακανθώδη ζητήματα που πονοκεφαλιάζουν τους Συνέδρους είναι η τρελή πορεία της τιμής του πετρελαίου και οι δυσμενείς επιπτώσεις που έχει στις οικονομίες των χωρών, αλλά και η πορεία του Ευρώ.

Τα δύο αυτά ζητήματα εκτός της Συνόδου, απασχόλησαν το G7, την Ομάδα των Επτά Περισσότερο Ανεπτυγμένων Βιομηχανικά Χωρών δηλαδή, η οποία εξαναγκάστηκε να κάνει παρέμβαση με ανακοίνωση, όπου τονίζει ότι παραμένει δεσμευμένη στην παρακολούθηση των εξελίξεων στις ξένες χρηματαγορές και θα συνεργαστεί ανάλογα, όπως δήλωσε χτες από την Πράγα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι το G7 ανησυχεί για το ευρώ και θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά την απόδοση του νομίσματος ύστερα από την επέμβαση, την Παρασκευή, της Κεντρικής Τράπεζας, για ενίσχυση του δοκιμαζόμενου και συνεχώς εξασθενιζόμενου νομίσματος.

Το G7 επίσης αναφέρει ότι θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να μην έχουν αρνητικές συνέπειες στη διεθνή οικονομία που βρίσκεται σε άνοδο οι ψηλές τιμές του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι «είναι κρίσιμο για τη διεθνή οικονομία που ο ΟΠΕΚ και οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες λαμβάνουν μέτρα, για να συμβάλλουν στη μείωση των τιμών του πετρελαίου και για μεγαλύτερη σταθερότητα στις αγορές πετρελαίου»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ