Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων ετών

Συνεχίζονται σήμερα οι συγκεντρώσεις, παρά τα σκληρά αστυνομικά μέτρα και την εχθρική προπαγάνδα

Διαδηλωτές στο κέντρο της Πράγας

Associated Press

Διαδηλωτές στο κέντρο της Πράγας
ΠΡΑΓΑ (Του απεσταλμένου μας: ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΟΚΑ).-

Ολοκληρώνονται σήμερα Τρίτη στην τσέχικη πρωτεύουσα οι πολύμορφες διαδηλώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο μοντέλο παγκοσμιοποίησης της οικονομίας που έχουν επιλέξει και προωθούν οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια με τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) και άλλων ιμπεριαλιστικών ιδρυμάτων και οργανισμών με την αναμενόμενη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πράγα, όπου θα μετέχουν διαδηλωτές και από την Ελλάδα.

Το περασμένο Σάββατο 22 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην παγκοσμιοποίηση που οργανώθηκε από την «Πρωτοβουλία ΣΤΟΠ στο ΔΝΤ» και μετείχαν η Κομμουνιστική Νεολαία, τα Κόκκινα Συνδικάτα και άλλες οργανώσεις. Την εκδήλωση στήριξε το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας - Μοραβίας.

Στη συγκέντρωση του Σαββάτου μετείχαν διαδηλωτές από κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις - εκτός της Τσεχίας - των παρακάτω χωρών: Ισραήλ, Τουρκίας, Κύπρου, Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Σλοβακίας, Αυστρίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Σουηδίας, Νορβηγίας, Γερμανίας, ΗΠΑ και Γαλλίας (ένας συνδικαλιστής από τους σιδηροδρόμους).

Η συγκέντρωση του Σαββάτου ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στην Πράγα από το 1989 και διαψεύστηκαν οι προβλέψεις των ελεγχόμενων από το κυβερνών κόμμα ΜΜΕ αλλά και δυτικών ΜΜΕ ότι θα γίνουν αιματηρά επεισόδια και μαζικές καταστροφές από τους διαδηλωτές. Στη συγκέντρωση του Σαββάτου ξεχώρισαν και καταχειροκροτήθηκαν τα μπλοκ των Ιταλών και Ελλήνων διαδηλωτών - από την Ελλάδα μετείχαν περίπου 60 συνδικαλιστές από το ΠΑΜΕ - καθώς και Ελλήνων μεταναστών από τη Γερμανία και άλλες χώρες που ήταν και τα πολυπληθέστερα. Στη συγκέντρωση μετείχε και χαιρέτισε ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές της περασμένης βδομάδας η Πράγα θύμιζε πρωτεύουσα σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», καθώς οι κυβερνώντες - πρωταγωνιστές της «Ανοιξης της Πράγας», οι οποίοι διακήρυτταν το 1968 ότι οραματίζονται και αγωνίζονται για «σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο» - είχαν θέσει σε επιφυλακή όλες τις αστυνομικές δυνάμεις και τμήματα του στρατού, που μαζί με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών είχαν αναλάβει την προστασία από τους διαδηλωτές, των τραπεζιτών, των υπουργών και άλλων συνέδρων του ΔΝΤ και της ΠΤ που βρίσκονται στην τσέχικη πρωτεύουσα.

Μερικά από τα μέτρα που είχαν επιβληθεί είναι τα εξής:

  • Απαγορεύσεις της κυκλοφορίας κοντά στους δρόμους που πραγματοποιείται το συνέδριο και στα ξενοδοχεία που διέμεναν οι σύνεδροι.
  • Απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τσεχία τεσσάρων Ιταλών που (έρχονταν από το Μιλάνο με άλλους 500 περίπου Ιταλούς), για να διαδηλώσουν και ενός Αμερικάνου δημοσιογράφου. Η απαγόρευση της εισόδου των παραπάνω προκάλεσε αντιδράσεις στους Ιταλούς που απέκλεισαν για 17 ολόκληρες ώρες τη συνέχιση του ταξιδιού του τρένου στην Πράγα, προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο. Το επεισόδιο έληξε με την επιστροφή των τεσσάρων Ιταλών στην Αυστρία, τους οποίους έπεισε η Ιταλική κυβέρνηση υπακούοντας στη Συνθήκη του Σένγκεν. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας ομολόγησε δημόσια πως η κυβέρνησή του, δίνοντας διαπιστευτήρια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς απαγόρευσε την είσοδο στους τέσσερις Ιταλούς «επειδή μετείχαν πέρσι στις διαδηλώσεις του Σιάτλ»!
  • Ελικόπτερα της Αστυνομίας πετάνε από το πρωί μέχρι το βράδυ πάνω από την πανέμορφη πρωτεύουσα της Πράγας, ενώ διάσπαρτοι σε όλους τους κεντρικούς δρόμους είναι και δεκάδες αστυνομικοί των μυστικών υπηρεσιών, με πολιτικά.
  • Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Πράγας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους την περασμένη βδομάδα και πήγαν στα εξοχικά τους ή σε συγγενείς στην επαρχία, πιστεύοντας τα ΜΜΕ που προέβλεπαν από το Σάββατο ότι θα αρχίσουν οδομαχίες μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας.
  • Δεκάδες καταστηματάρχες στο κέντρο της πόλης έκλεισαν τα καταστήματά τους και ασφάλισαν τις βιτρίνες με ειδικά προστατευτικά από φόβο ότι οι διαδηλωτές θα τους κάψουν τα μαγαζιά!
  • Τέλος, με απόφαση του υπουργού παιδείας έκλεισαν όλα τα σχολεία της πρωτεύουσας (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Πανεπιστήμια) και δόθηκε μία βδομάδα άδεια στους μαθητές, τους σπουδαστές, τους φοιτητές και καθηγητές, προκειμένου να διευκολυνθούν οι «ομαλές» διαδικασίες του ΔΝΤ και της ΠΤ.

Την Κυριακή συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο ΔΝΤ, ενώ σήμερα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις με τη συγκέντρωση, στην οποία θα μετέχουν και πάλι δεκάδες αντιπροσωπείες από διάφορες χώρες του κόσμου.

Η σημερινή συγκέντρωση διοργανώνεται από το IPEG και μετέχουν συνδικαλιστές από κόμματα και οργανώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διοργανωτές του IPEG αρνήθηκαν πεισματικά κάθε συνεργασία με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας - Μοραβίας.

Στη σημερινή συγκέντρωση μετέχει νέο γκρουπ από την Ελλάδα, καθώς το προηγούμενο που μετείχε στις διαδηλώσεις του Σαββάτου ήδη επέστρεψε στην Αθήνα. Το σημερινό γκρουπ των Ελλήνων που θα διαδηλώσουν στην Πράγα με τους Τσέχους και τους εργαζόμενους άλλων χωρών αποτελείται από 50 συνδικαλιστές μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και άλλων σωματείων από διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι αργά χτες το βράδυ επιτρεπόταν η συγκέντρωση αλλά με απόφαση της Αστυνομίας απαγορευόταν η πορεία στο συνεδριακό κέντρο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ