Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
Συνεχίζεται η σύγχυση για τα αποτελέσματα

Αλβανοί κάτοικοι της ΠΓΔΜ, την ώρα της ψηφοφορίας

Associated Press

Αλβανοί κάτοικοι της ΠΓΔΜ, την ώρα της ψηφοφορίας
ΣΚΟΠΙΑ.- Ενώ τόσο η κυβερνητική παράταξη, όσο κι η αντιπολίτευση αναφέρουν πως «νίκησαν» στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών σε 54 δήμους και την επανάληψη του πρώτου γύρου σε άλλους 27 - επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί - διεθνείς παρατηρητές καταγγέλλουν πως εμποδίστηκαν στην αποστολή τους, ενώ αναφέρουν σειρά παρατυπιών.

Αν και η σχετική έκθεση της Οργάνωσης για την Αμυνα και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αναφέρει ότι στην πλειοψηφία των δήμων οι εκλογές «διεξήχθησαν ομαλά», εντούτοις επισημαίνει ότι σε σημαντικό αριθμό δήμων, κυρίως σ' εκείνους που η μάχη ήταν σκληρή, οι παρατηρητές σημείωσαν πράξεις βίας και εκφοβισμού, «γεμίσματος» της κάλπης με ψήφους, καταστροφών της κάλπης, σε εξαναγκασμό των ψηφοφόρων σε ορισμένα εκλογικά τμήματα να δείξουν τα ψηφοδέλτιά τους σε εκπροσώπους της εφορευτικής επιτροπής πριν τα ρίξουν στην κάλπη, σε εξαφάνιση εκλογικών καταλόγων κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, σε ανάμειξη μη εξουσιοδοτημένων ατόμων στη διαδικασία, σε εκτεταμένη ομαδική ψηφοφορία, ψήφου δι' αντιπροσώπου και μη τήρηση του ελέγχου ταυτοτήτων.

Η έκθεση καταλήγει ότι οι εκλογές δεν ανταποκρίθηκαν πλήρως στις δεσμεύσεις της ΠΓΔΜ έναντι της ΟΑΣΕ για διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Το αλβανικό κόμμα Δημοκρατική Ευημερία απείχε από τις εκλογές, μετά τον τραυματισμό 8 οπαδών του από οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών, στον πρώτο γύρο των εκλογών (10 Σεπτεμβρίου). Ωστόσο, αναφέρθηκαν επεισόδια σε σλαβόφωνες περιοχές. Ο ηγέτης της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχασε τη νομική της υπόσταση» και «ξεκινά η διαδικασία για εκλογή νέας κυβέρνησης».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι διαφωνεί: Οι υποψήφιοι της συγκυβέρνησης, είπε, «κέρδισαν 72 δήμους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ