Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Θολό μετεκλογικό τοπίο «φωτογραφίζει» δεύτερο γύρο ...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Περίεργη και συγκεχυμένη ήταν η επόμενη μέρα των ομοσπονδιακών προεδρικών, κοινοβουλευτικών και σερβικών τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Εκπρόσωποι των κυριότερων πολιτικών μπλοκ που στήριξαν τις υποψηφιότητες των δύο μονομάχων για τη θέση του Προέδρου της ομοσπονδίας (Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τη Γιουγκοσλαβική Αριστερά, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, που υποστηρίζεται από 18 παρατάξεις της αντιπολίτευσης), υποστήριξαν πως - έκαστος - προηγείται στις εκλογές με προβάδισμα που οδηγεί στη νίκη. Εντούτοις, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δεν ήταν σε θέση να ξεδιαλύνει τις συγκεχυμένες εντυπώσεις για το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο στη Σερβία, καθώς η καταμέτρηση των εκλογικών αποτελεσμάτων είχε «παγώσει» από νωρίς χτες τα ξημερώματα έως αργά το απόγευμα, όταν εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν διαφωνίες στον τρόπο καταμέτρησης και κατανομής των ψηφοδελτίων που είχαν στείλει ταχυδρομικώς στρατιώτες και φυλακισμένοι.

Ωστόσο, από δηλώσεις και αντιδράσεις διαφόρων (κυρίως στελεχών του κυβερνητικού μπλοκ) προκύπτει πως, όσον αφορά στις προεδρικές εκλογές, μάλλον θα ακολουθήσει δεύτερος εκλογικός γύρος στις 8 του Οκτώβρη... Οσον αφορά στις δημοτικές, τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος παραδέχτηκαν πως έχασαν μερικούς δήμους, και υποστήριξαν πως στις βουλευτικές εκλογές τα πήγαν καλύτερα, συγκεντρώνοντας την πλειοψηφία των εδρών του νέου ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου... Αντίθετα, τα στελέχη της αντιπολίτευσης διατείνονταν πως πέτυχαν καθαρή νίκη και πως ο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα αναδεικνύεται Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 50% στις προεδρικές εκλογές.

Τα εκλογικά αποτελέσματα σύμφωνα με το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» και τη Γιουγκοσλαβική Αριστερά...

Χιλιάδες υποστηριχτές κυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων παρατάξεων πανηγύριζαν το βράδυ της Κυριακής μετά το κλείσιμο των κάλπεων για τη νίκη της παράταξής τους. Οι εντυπώσεις που άφηναν έως αργά χτες οι ανακοινώσεις και δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων και από τα δύο επιτελεία, θα μπορούσαν να συνθέσουν την ακόλουθη «μαγική εικόνα»: ικανοποίηση και αλλά και εμφανές «μούδιασμα» στο επιτελείο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (του Μιλόσεβιτς) και της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς (της συζύγου του Μιριάνα Μάρκοβιτς). Αίσθηση μεγάλης αλλά όχι συντριπτικής νίκης στο επιτελείο του προεδρικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης Βόγισλαβ Κοστούνιτσα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το απόγευμα η Γκόριτσα Γκάζεβιτς (γενική γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας) υποστήριξε πως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προηγείται στις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 45%.Η Γκάζεβιτς ανέφερε αυτό το ποσοστό λέγοντας πως προκύπτει από την καταμέτρηση του 37% των ψηφοδελτίων, και πρόσθεσε πως ο κυριότερος υποψήφιος της σερβικής αντιπολίτευσης, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, ακολουθεί με 40%.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Λιούμπισα Ρίστιτς, στέλεχος του - συνεργαζόμενου με τους Σοσιαλιστές - κόμματος της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς, ήταν λιγότερο αινιγματικός, καθώς δημιούργησε την εντύπωση ο νέος Πρόεδρος της χώρας να μην αναδειχτεί από τις προχτεσινές εκλογές αλλά στις 8 του Οκτώβρη...

«Αυτή τη στιγμή, το δείγμα είναι πολύ μικρό για να πούμε, όπως θα θέλαμε, πως ο υποψήφιός μας κέρδισε απ' τον πρώτο γύρο» δήλωσε ο Ρίστιτς, επιβεβαιώνοντας πως τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού υπέστησαν σημαντική ήττα στις δημοτικές εκλογές, αλλά ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές το οποίο θα μπορούσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στις έδρες του νέου ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου...

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι χτες τα ξημερώματα, το επιτελείο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (SPS) ανακοίνωσε τα δικά του αποτελέσματα που έφερναν και πάλι τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς να προηγείται με 44% έναντι 41% του Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Οι Σοσιαλιστές έδιναν στον υποψήφιο των «Ριζοσπαστών» Τόμισλαβ Νίκολιτς 4,8% και στον υποψήφιο του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης Βόισλαβ Μιχαΐλοβιτς 3%.

Αντίθετα, μία πολύ πιο «αισιόδοξη» εκδοχή έδινε το κόμμα της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς (JUL) ανακοινώνοντας πως ο Μιλόσεβιτς προηγείται με 56,3%, ακολουθεί ο Κοστούνιτσα με 31,4%, ο Νίκολιτς με 7,2 % και τέλος ο Μιχαίλοβιτς με 1,5 %...

Επιπλέον, στελέχη του μέχρι πρότινος συνεργαζόμενου με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμούΣερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόγισλαβ Σέσελι, δε δίστασαν να αλλάξουν πλευρό και να δώσουν συγχαρητήρια στον αντιπολιτευόμενο προεδρικό υποψήφιο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, λέγοντας πως με καταμετρημένο το 20% των ψήφων, ο Κοστούνιτσα προηγείται του Μιλόσεβιτς με ποσοστό 53,5% έναντι 37,9%... Μάλιστα, στέλεχος του Ριζοσπαστικού Κόμματος ανακοίνωσε πως ο αρχηγός της παράταξης Βόγισλαβ Σέσελι και ο προεδρικός υποψήφιος Τόμισλαβ Νίκολιτς σκοπεύουν να υποβάλουν την παραίτησή τους στο εκτελεστικό συμβούλιο του κόμματος.

Τα αποτελέσματα σύμφωνα με το επιτελείο του Κοστούνιτσα

Ενώ ο Σίνισα Νίκολιτς (στέλεχος αντιπολίτευσης και μέλος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής) παραπονιόταν για την πολύωρη αναστολή της επίσημης καταμέτρησης των αποτελεσμάτων, ενθουσιασμός επικρατούσε στα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αλλωστε, η Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας υποστήριζε πως ο Κοστούνιτσα προπορεύεται με 55% των ψήφων έναντι 36% του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο ίδιος ο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα δήλωνε από τα ξημερώματα ενθουσιωδώς νικητής των εκλογών. «Σήμερα χαράζει η αυγή της ελευθερίας μας» δήλωσε, ενώ χιλιάδες υποστηριχτές τους πανηγύριζαν τα ξημερώματα.

Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τα σχέδιά του «μόλις αναλάβει Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας» (!), ο Κοστούνιτσα είπε: «Προτεραιότητά μου είναι να επαναφέρω τη Γιουγκοσλαβία σε Οργανισμούς, στους οποίους παλιότερα υπήρξε ιδρυτικό μέλος, όπως τα Ηνωμένα Εθνη, ο ΟΑΣΕ και το... Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Αφού ευχαρίστησε... ευγενικά την προθυμία της ΕΕ να «βοηθήσει οικονομικά» τη μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς χώρα του, ο Κοστούνιτσα υποστήριξε πως... « η Γιουγκοσλαβία δεν πρέπει να γίνει προτεκτοράτο κανενός».

Ερωτηθείς για τις επόμενες κινήσεις της αντιπολίτευσης σε περίπτωση νίκης του Μιλόσεβιτς, ο Κοστούνιτσα ανήγγειλε πως η απάντηση δε θα είναι άλλη από «διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ