Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς μια ακόμη «μεταβατική» συμφωνία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.-

Στη λύση της επίτευξης μιας προσωρινής μεταβατικής συμφωνίας φαίνεται ότι προσανατολίζονται Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, μετά από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες να συνταχθεί μία τελική «ειρηνευτική συμφωνία» και να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές που χωρίζουν, ακόμη, τις δύο πλευρές, αν και έχει, ήδη, εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο που έθετε η αρχική συμφωνία του Οσλο. Η συμφωνία αυτή φέρεται να περιλαμβάνει αναγνώριση της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας, παραχώρηση στην Παλαιστινιακή Αρχή της πλήρους διοίκησης στο 50% των κατειλημμένων περιοχών και την οριοθέτηση μιας νέας καταληκτικής ημερομηνίας.

Η φημολογία περί μεταβατικής συμφωνίας ενισχύθηκε από χτεσινές πληροφορίες που μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους, αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε βέβαιο. Παρ' όλα αυτά, το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να ενισχύει το γεγονός ότι εντός των ημερών ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, όπως επιβεβαίωσαν ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο και ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Αμί.

Η επιβεβαίωση της συνάντησης ήρθε μόλις ένα 24ωρο μετά από την άρνηση του Γιάσερ Αραφάτ να συναντηθεί με τον Μπάρακ, χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις για κατάθεση νέων ισραηλινών προτάσεων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, όμως, της αλλαγής στάσης του Γιάσερ Αραφάτ παρεμβλήθηκε ένα μεγάλο σε διάρκεια τηλεφώνημα της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη, του οποίου το περιεχόμενο δεν έγινε γνωστό.

Τις φημολογίες ενίσχυσε, με το δικό του τρόπο, και στενός σύμβουλος του Αιγυπτίου Προέδρου, ο Οσάμα αλ Μπαζ, ο οποίος, σχολιάζοντας τη χτεσινή συνάντηση του Σλόμο Μπεν Αμί με τον Χόσνι Μουμπάρακ, εκτίμησε ότι «σίγουρα υπάρχουν κάποια νέα στοιχεία, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει αισιοδοξία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ