Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σύγχυση και αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα

Απόλυτα δημοκρατική η διεξαγωγή της ψηφοφορίας

Καταμέτρηση ψήφων στο Μαυροβούνιο
Καταμέτρηση ψήφων στο Μαυροβούνιο
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (του απεσταλμένου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ).-

Σύγχυση και αβεβαιότητα επικρατούσε ως αργά χτες το απόγευμα στη Γιουγκοσλαβία σχετικά με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Τη σύγχυση αυτή ενίσχυσε σημαντικά το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε αποτέλεσμα από την κεντρική εκλογική επιτροπή που είχε και όλη την ευθύνη διενέργειας των εκλογών.

Η συνέντευξη μάλιστα της επιτροπής, που είχε ανακοινωθεί για τις 12 το μεσημέρι, αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχε σαφής εικόνα του αποτελέσματος και δεν μπορούσε να δοθεί υπεύθυνη τοποθέτηση επί του θέματος. Ετσι η πληροφόρηση του κοινού και των δημοσιογράφων αφέθηκε εντελώς στις αλληλοαντικρουόμενες δηλώσεις των κομμάτων. Για νίκη μιλούσε η αντιπολίτευση, για νίκη και το στρατόπεδο του σημερινού Προέδρου Σλ. Μιλόσεβιτς. Είναι όμως αλήθεια ότι από μεριάς του Σοσιαλιστικού Κόμματος οι τελευταίες δηλώσεις με εκλογικά αποτελέσματα έγιναν στις 3.30 τα χαράματα. Από εκεί και μετά επικράτησε μια σιγή που ερμηνεύτηκε ως παραδοχή ήττας και έδωσε την ευκαιρία στην παράταξη του Β. Κοστούνιτσα να αναγγείλει βέβαιη νίκη του υποψηφίου της και μάλιστα από τον πρώτο γύρο.

Η σιγή όμως αυτή έσπασε γύρω στις 4 μ.μ. όταν με κοινή συνέντευξη Τύπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα Μαυροβουνίου και η Γιουγκοσλαβική Αριστερά ανακοίνωσαν ότι με καταμετρημένο από μέρους τους το 31% των ψήφων ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς προηγούνταν του Β. Κοστούνιτσα κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (45% και 40% αντίστοιχα). Στην ίδια συνέντευξη οι εν λόγω δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κέρδισαν τα 2/3 της Ανω Βουλής της Γιουγκοσλαβίας.

Δε χωράει αμφιβολία πως μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα πάντα ήταν ρευστά στη Γιουγκοσλαβία. Εχει πάντως σημασία να τονιστεί πως ο γιουγκοσλαβικός λαός, τουλάχιστον στο Βελιγράδι όπου μπορούμε να έχουμε άμεση αντίληψη, όλη τη χτεσινή ημέρα υπήρξε ήρεμος και περίμενε το τελικό αποτέλεσμα με εύλογη αγωνία. Με την ίδια ηρεμία πήγε και ψήφισε την Κυριακή τους υποψηφίους της προτίμησής του, συμμετέχοντας σε μια εκλογική διαδικασία, η οποία, πανθομολογουμένως, υπήρξε άψογη. Οποιος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά τις προχτεσινές εκλογές στη γειτονική μας χώρα, ασφαλώς έμεινε έκπληκτος, δεδομένου ότι δεν υπήρχε το παραμικρό σημάδι που να επιβεβαιώνει, έστω και κατ' ελάχιστον, τη μαύρη ΝΑΤΟική προπαγάνδα όλων των προηγούμενων ημερών περί νοθείας και εξαναγκασμού της λαϊκής θέλησης. Οι μόνοι εξαναγκασμοί πάνω στη θέληση των Γιουγκοσλάβων ψηφοφόρων ήταν ΝΑΤΟικής αποκλειστικής προέλευσης όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και τις τελευταίες μέρες των εκλογών με ένταση των πιέσεων, της προπαγάνδας και τόσων άλλων γνωστών αντιδημοκρατικών μέσων που χρησιμοποίησαν.

Την επιβεβαίωση περί του αψόγου της διεξαγωγής των εκλογών στη Γιουγκοσλαβία έδωσαν όλοι οι ξένοι παρατηρητές. Μάλιστα μια ομάδα από αυτούς που παρακολουθούσε την ψηφοφορία στο Μαυροβούνιο δήλωσε στον Τύπο πως δε συνάντησε προβλήματα παρά μόνο από την αστυνομία του τοπικού Προέδρου Τζουγκάνοβιτς, τον οποίο όπως είναι γνωστό κατευθύνει ποικιλοτρόπως το ΝΑΤΟ.

Τον άψογα δημοκρατικό τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και η ομάδα παρατηρητών από το ΚΚΕ, όπως και οι υπόλοιποι Ελληνες παρατηρητές, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κάρολος Παπούλιας, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας κλπ. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο δημοκρατισμός ξεπερνούσε κάθε όριο.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, για παράδειγμα, Στρ. Κόρακας πήγε την Κυριακή το βράδυ να παρακολουθήσει σε εκλογικό τμήμα την καταμέτρηση ψήφων και προς έκπληξή του είδε να παραβρίσκεται μέσα στο τμήμα - κι ενώ είχαν κλείσει οι κάλπες - ανταποκριτής του «Ασοσιέιτεντ Πρες» με την κάμερα στο χέρι και μάλιστα εν λειτουργία.

Το άψογο κλίμα διεξαγωγής της ψηφοφορίας είχε και ως αποτέλεσμα να γίνουν την Κυριακή το βράδυ δυο συγκεντρώσεις στο κέντρο του Βελιγραδίου, χωρίς να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο. Οι οπαδοί της Αριστεράς είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Δημοκρατίας όπου παρακολουθούσαν συναυλία και λίγα μέτρα μακριά τους στη λεωφόρο Terazije βρίσκονταν οι οπαδοί της αντιπολίτευσης.

Ας συμπληρώσουμε την εικόνα με κάτι επιπλέον. Ολόκληρη την ημέρα των εκλογών, αλλά κι ολόκληρη τη χτεσινή μέρα που αναμενόταν το αποτέλεσμα, μόνο τροχονόμους έβλεπες στο Βελιγράδι. Η αστυνομία ήταν απούσα. Μόνο το βράδυ της Κυριακής εμφανίστηκε προληπτικά και διακριτικά στην πλατεία Δημοκρατίας και στη γύρω περιοχή, αλλά μετά το τέλος των συγκεντρώσεων εξαφανίστηκαν πάλι. Τι θα γινόταν άραγε αν οι εκλογές στη Γιουγκοσλαβία γίνονταν με παρουσία στρατού στα εκλογικά τμήματα, όπως συνέβαινε στην Ελλάδα μέχρι πριν μερικά μόλις χρόνια, ακόμα και μέσα στην τελευταία δεκαετία;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ