ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόλλησε» το κυβερνητικό «βαμβακόμετρο»

Υπουργείο Γεωργίας και διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος όρισαν σκόπιμα χαμηλά όρια στρεμματικής απόδοσης και «απαγορεύουν» στους βαμβακοπαραγωγούς να πουλήσουν ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής τους

Για άλλη μια χρονιά, κυβέρνηση και διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος όρισαν σκόπιμα χαμηλή στρεμματική απόδοση στις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, στο όνομα δήθεν τις καταπολέμησης των πανωγραψιμάτων. Ομως, φέτος, το πράγμα δε σταμάτησε στο παραπάνω και καθιερώθηκε και «πλαφόν» ηρτημένης παραγωγής ανά παραγωγό.

Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί να μην μπορούν να πουλήσουν τις ποσότητες βαμβακιού που είναι πάνω από τα (σκοπίμως μικρά) ατομικά όρια ηρτημένης παραγωγής, που τους έβαλαν υπουργείο Γεωργίας και διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος, γιατί, αν το κάνουν, τότε χάνουν την επιδότηση. Ετσι, ξεκινάει πάλι ο μαραθώνιος της υποβολής ενστάσεων και κόντρα ενστάσεων και μέχρι να δικαιωθούν θα έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, με μεγάλες ποσότητες βαμβακιού να παραμένουν τα χέρια τους. Αυτό δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα για χιλιάδες μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς, που δεν έχουν πού να αποθηκεύσουν τα βαμβάκι και πολλές φορές αναγκάζονται να το αφήσουν αμάζευτο στο χωράφι ή να φτιάξουν πρόχειρους αποθηκευτικούς χώρους, ζώντας με το άγχος να μην πάθουν ζημιά αν χαλάσει ο καιρός. Μάλιστα, πολλοί βαμβακοπαραγωγοί εξαναγκάζονται να νοικιάσουν αποθήκες, πληρώνοντας τσουχτερά ενοίκια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση της ηρτημένης παραγωγής που έγινε στις αρχές του καλοκαιριού βασίστηκε στις τότε ενδείξεις ότι οι καιρικές συνθήκες δεν είναι και τόσο ευνοϊκές. Σε αυτό συνυπολογίστηκαν και οι παραγωγές των πέντε προηγούμενων χρόνων για να προκύψει στατιστικά, μετά από μαγειρέματα και μειώσεις, το όριο ηρτημένης παραγωγής του κάθε βαμβακοπαραγωγού. Μόνο όμως, που ο Σεπτέμβρης τα ...χάλασε κάπως για την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος, αφού οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν τη βαμβακοκαλλιέργεια και η πλειοψηφία των χωραφιών έχει πολύ καλές στρεμματικές αποδόσεις. Κι αν καιρικές συνθήκες δεν αλλάξουν, τότε εκτιμάται ότι η εκτίμηση παραγωγής για 1.250.000 τόνους που δόθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα ξεπεραστεί κατά πολύ.

Αλλη μια σοβαρή παράμετρος του όλου θέματος είναι το πώς θα εξελιχθεί το ατομικό όριο ηρτημένης παραγωγής. Γιατί, με βάση τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν αποκλείεται μέσα στο άμεσο μέλλον να μετατραπεί σε αμιγώς ατομικό πλαφόν παραγωγής, προκειμένου να περάσει έτσι η κυβερνητική πολιτική περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας.

ΕΟΤ
Διαχειρίζονται τα ... ιδιωτικά συμφέροντα

Το ρόλο του εξισορροπιστή των ιδιωτικών συμφερόντων, αναλαμβάνει επίσημα πλέον ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), ο οποίος αφού παρέδωσε την περιουσία του στο ιδιωτικό κεφάλαιο, τώρα μετατρέπεται σε ρυθμιστή των ιδιωτικών συμφερόντων. Με προχτεσινό επίσημο έγγραφο του Οργανισμού, προκηρύσσεται «πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» για τη δημιουργία υπερπολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων στην Αττική και οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να καταθέσουν τα... επενδυτικά τους πλάνα μέχρι τις 31 του Οκτώβρη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από το 1986 με σχετική ρύθμιση είχε ανασταλεί η ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων στην Αθήνα, με το αιτιολογικό του «κορεσμού», ενώ σήμερα, με το πρόσχημα της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μοιράσει «πακέτα» και «δουλιές» και σε άλλους επιχειρηματίες. Μπορεί βέβαια να χρειάζεται η αύξηση των κλινών ενόψει της Ολυμπιάδας, όμως από το 1986 μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει καμία επίσημη καταγραφή του ξενοδοχειακού δυναμικού, των υπηρεσιών που προσφέρουν, τη λειτουργικότητά τους, την παρεμπόδιση ή όχι στην εύρυθμη λειτουργία της Αθήνας, κλπ.

Η απόφαση του ΕΟΤ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας, οι οποίοι ουσιαστικά «κόπτονται» για το γεγονός ότι ανοίγει ο δρόμος για τη δραστηριοποίηση και άλλων επιχειρηματιών στο «χώρο» τους, που για πολλά χρόνια απολαμβάνουν την ιδιότυπη ασυλία τους.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
Σε ιδιώτες η προσφορά των υπηρεσιών

Την προώθηση θεσμικού πλαισίου για την είσοδο των ιδιωτών και στα έργα νομαρχιακού και περιφερειακού χαρακτήρα, ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά την ουσιαστική παράδοση των μεγάλων έργων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Για το θέμα αυτό, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, των υπουργών Εσωτερικών Β. Παπανδρέου, ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας Χ. Πάχτα και Οικονομικών Γ. Δρυ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Κ. Σημίτης ζήτησε από τους υπουργούς του, την προώθηση του θεσμικού πλαισίου, που θα επιτρέπει σε ιδιωτικούς φορείς να παρέχουν υπηρεσίες στις διευθύνουσες υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση των περιφερειακών και νομαρχιακών έργων. Σαν επιχείρημα για την είσοδο των ιδιωτών στο χώρο των υπηρεσιών, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την ανάγκη περιορισμού του δημοσίου τομέα...

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στους τομείς της εποπτείας και του ελέγχου των περιφερειακών έργων, προωθείται η διαδικασία αποκέντρωσης ορισμένων δραστηριοτήτων (περιβαλλοντικές μελέτες, απαλλοτριώσεις εκτάσεων κλπ). Συζητήθηκε, επίσης, και η πρόσληψη προσωπικού για την επάνδρωση των διευθύνσεων που παρακολουθούν την υλοποίηση των περιφερειακών έργων.

ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΑ ΔΑΣΗ
«Πανηγύρι» εκχώρησης

Υπογραφές... στον αέρα έβαλαν χτες 130 δήμαρχοι της Περιφέρειας με τον υπουργό Γεωργίας, για το θέμα της εκχώρησης των περιαστικών δασών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Στη συνάντηση που είχαν, προκειμένου να υπογραφεί το «πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης για τη διαχείριση των περιαστικών δασών», όπως το ονομάζει η κυβέρνηση, ο Γ. Ανωμερίτης έκανε λόγο για την αναγκαιότητα προστασίας και ανάπτυξης των περιαστικών δασών, υποστηρίζοντας ότι οι ΟΤΑ είναι οι μόνοι που μπορούν να κινηθούν για την προστασία αυτών των δασών.

Πάντως, η ουσία του θέματος - πέρα από το ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησης μέσα από αυτές τις ενέργειες είναι να μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κρίκο στην αλυσίδα της ιδιωτικοποίησης των περιαστικών δασών - είναι ότι οι υπογραφές που μπήκαν χτες δεν έχουν καμία νομική βάση. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαχειριστεί μόνο όσα δάση έχει ήδη στην αρμοδιότητά της και όχι όλα τα περιαστικά δάση. Ωστόσο, όμως, η κυβέρνηση φαίνεται να προτρέχει της αναθεώρηση του Συντάγματος και ειδικά του άρθρου 24 για δάση και δασικές εκτάσεις, φανερώνοντας ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαβαλκανική εταιρία ύδρευσης - αποχέτευσης

Υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη το επίσημο καταστατικό για την ίδρυση της Ενωσης Εταιριών Υδρευσης Αποχέτευσης Βαλκανικών χωρών από τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ και εκπροσώπους εταιριών ύδρευσης αποχέτευσης από τη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία και την ΠΓΔ Μακεδονίας. Οπως αναφέρεται στο καταστατικό, σκοπός αυτής της μη κυβερνητικής και μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, που θα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, θα είναι η προστασία και η διαχείριση των υδάτινων πόρων στις χώρες - μέλη.

Οπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Χρ. Τσόγκας, «δεν μπορούμε γειτονικά κράτη και εταιρίες να εξαντλούμε τις δυνάμεις μας σε πολλαπλές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ίδιων θεμάτων και δεν μπορούμε να ενεργούμε αποσπασματικά ούτε να αφήνουμε τις δυνατότητες της Ελλάδας στη διεκδίκηση πιστώσεων, ως χώρας της ΕΕ, ανεκμετάλλευτες».

Ακόμη τόνισε «ότι τα αναμενόμενα για την Ελλάδα και την ΕΥΑΘ οφέλη, έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα να παίξει η Εταιρία πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών και καταστάσεων, σε ζητήματα όπως η αξιοποίηση και η προστασία υδάτινων πόρων».

Τέλος υπογράμμισε ότι τα οφέλη αυτά παρέχουν τη δυνατότητα, «να προωθούμε ως χώρα, διακρατικά προγράμματα και τη δυνατότητα της ΕΥΑΘ με το συγκριτικά υψηλότερο επίπεδο από απόψεως τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και εμπειρίας, για την ανάληψη ή τη συμμετοχή στο σχεδιασμό και την εκτέλεση έργων στις γειτονικές χώρες».

Ετσι, ενόψει της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις, για να καταστεί περισσότερο ελκυστική από τους μελλοντικούς αγοραστές η Εταιρία. Οσον αφορά το πότε θα οδηγηθεί στην ιδιωτικοποίηση η ΕΥΑΘ, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Γ. Πασχαλίδης, που παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου, ανέφερε πως εντός των προσεχών ημερών θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίησή της που θα είναι παρόμοιες με αυτές που ακολουθήθηκαν με τη ΔΕΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ