Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΑ ΔΑΣΗ
«Πανηγύρι» εκχώρησης

Υπογραφές... στον αέρα έβαλαν χτες 130 δήμαρχοι της Περιφέρειας με τον υπουργό Γεωργίας, για το θέμα της εκχώρησης των περιαστικών δασών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Στη συνάντηση που είχαν, προκειμένου να υπογραφεί το «πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης για τη διαχείριση των περιαστικών δασών», όπως το ονομάζει η κυβέρνηση, ο Γ. Ανωμερίτης έκανε λόγο για την αναγκαιότητα προστασίας και ανάπτυξης των περιαστικών δασών, υποστηρίζοντας ότι οι ΟΤΑ είναι οι μόνοι που μπορούν να κινηθούν για την προστασία αυτών των δασών.

Πάντως, η ουσία του θέματος - πέρα από το ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησης μέσα από αυτές τις ενέργειες είναι να μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κρίκο στην αλυσίδα της ιδιωτικοποίησης των περιαστικών δασών - είναι ότι οι υπογραφές που μπήκαν χτες δεν έχουν καμία νομική βάση. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαχειριστεί μόνο όσα δάση έχει ήδη στην αρμοδιότητά της και όχι όλα τα περιαστικά δάση. Ωστόσο, όμως, η κυβέρνηση φαίνεται να προτρέχει της αναθεώρηση του Συντάγματος και ειδικά του άρθρου 24 για δάση και δασικές εκτάσεις, φανερώνοντας ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ