ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ
Η μεγάλη απόρριψη!
  • Το 53,1% των Δανών είπε «ΟΧΙ» στην ΟΝΕ
  • Μουδιασμένες, αλλά προσεκτικές οι πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους της Ευρώπης

Υποστηρικτές του «ΟΧΙ» έτοιμοι να κάψουν τη σημαία της ΕΕ

Associated Press

Υποστηρικτές του «ΟΧΙ» έτοιμοι να κάψουν τη σημαία της ΕΕ
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Η επόμενη μέρα για την Ευρώπη, μετά την απόρριψη των Δανών να ενταχθούν στην ΟΝΕ και στη ζώνη του Ευρώ, βρήκε τους οικονομικούς υπουργούς της ΕΕ να συναντώνται στις Βρυξέλλες και να συζητούν διεξοδικά πώς να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του «ΟΧΙ» των Δανών σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα χτες, οι Δανοί είπαν «ΟΧΙ» στο Ευρώ με ποσοστό 53,1% έναντι 46,9% των φιλικά προσκείμενων στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, κατά το δημοψήφισμα που διεξήχθη την Πέμπτη. Μάλιστα, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα ανήλθε σχεδόν στο 90%.

Η επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων και κυρίως το αρνητικό για την κυβέρνηση αλλά και την ΕΕ κλίμα που διαμορφώνεται ήρθε από τα ίδια τα χείλη του Δανού πρωθυπουργού, Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν , που αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων και πολύ ενδεικτικών αποτελεσμάτων παραδέχτηκε την προσωπική αποτυχία της προσπάθειάς του να πείσει τους Δανούς να υιοθετήσουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. «Δε θα πρέπει να κρύψω το γεγονός ότι είμαι απογοητευμένος από το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Δανός πρωθυπουργός στα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και συμπλήρωσε πολύ χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για προσωπική μου ήττα, αλλά και ήττα για όλους μας». Ωστόσο, ο Ράσμουσεν πρόσθεσε ότι η κορόνα της Δανίας θα συνεχίσει να συνδέεται με το Ευρώ, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Πρώτες παρενέργειες σε Σουηδία και Βρετανία

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων άρχισαν οι πανηγυρισμοί

Associated Press

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων άρχισαν οι πανηγυρισμοί
Η διαμάχη πια μεταφέρεται σε άλλες χώρες, καθώς τόσο η Βρετανία όσο και η Σουηδία σχεδιάζουν να διεξαγάγουν δημοψήφισμα για το ίδιο ζήτημα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Χρόνος που δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά ίσως μετατεθεί ακόμη μακρύτερα, για να μπορέσει η λήθη να αναλάβει το ρόλο του συνηγόρου των φιλικών διακείμενων προς το Ευρώ...

Προσπάθεια ανατροπής του αρνητικού κλίματος που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων και τη δήλωση του Δανού πρωθυπουργού ότι «είναι απογοητευμένος από το αποτέλεσμα», επιχείρησε η βρετανική κυβέρνηση, που ανακοίνωσε χτες ότι η απόφαση αυτή της Δανίας να μη συμμετάσχει στη ζώνη του Ευρώ δεν αλλάζει τη δική της θέση για είσοδό της στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Κατ' αρχήν είμαστε υπέρ της επιτυχημένης ένταξής μας στο ενιαίο νόμισμα, πρακτικά όμως πρέπει να ανταποκριθούμε σε πέντε οικονομικά τεστ. Αν η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο συστήσουν την ένταξή μας στο Ευρώ, η τελική απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επαφίεται στο βρετανικό λαό», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Πάντως, ο σκιώδης πρωθυπουργός των Τόρις, Μάικλ Πορτίγιο, δήλωσε ότι τώρα υφίστανται ακόμη λιγότεροι λόγοι για το βρετανικό λαό να φοβάται ότι θα απομονωθεί αν παραμείνει έξω από την ΟΝΕ και τη ζώνη του Ευρώ.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος, από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον δήλωσε στη βρετανική τηλεόραση ότι η ψήφος των Δανών κατά της ένταξης της χώρας τους στο Ευρώ δε θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα της Σουηδίας για το ανάλογο δημοψήφισμα. «Σίγουρα η απόφαση αυτή των Δανών θα έχει κάποια επίπτωση στη συζήτηση για το θέμα στη Σουηδία, αλλά δεν πρόκειται να επηρεάσει την απόφασή μας για το εάν θα προχωρήσουμε σε δημοψήφισμα και πότε» τόνισε ο Πέρσον στο BBC.

Γεγονός παραμένει ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Σουηδίας έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην ένταξη της χώρας στη ζώνη του Ευρώ, αλλά δεν έχει προσδιορίσει το χρόνο ένταξης. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν αναμένουν τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το 2002

Αγωνία για το Ευρώ

Οι πρώτες εντυπώσεις μετά το δημοψήφισμα δείχνουν να διαψεύδουν τους φόβους που υπήρχαν στους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους ότι μια αρνητική ετυμηγορία των Δανών θα αποτελούσε πλήγμα για το ασθενές Ευρώ και θα επηρέαζε αρνητικά τις άλλες χώρες που σχεδιάζουν παρόμοια δημοψηφίσματα, όπως είναι η Σουηδία και η Βρετανία.

Αντεξε τελικά το Ευρώ, καθώς σημείωσε χτες μόλις οριακή πτώση έναντι του δολαρίου, παρά την άρνηση των Δανών στην ΟΝΕ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα εμφάνισε ανθεκτικότητα λόγω των προσδοκιών ότι η Ομάδα των Επτά και οι κεντρικές τράπεζες θα επαναλάβουν την παρέμβαση της περασμένης βδομάδας, στην περίπτωση που πέσει κάτω από τα 87 σεντς. Εξάλλου, το «όχι» των Δανών ήταν αναμενόμενο και είχε προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές.

Από την άλλη πλευρά, η χρηματαγορά της Δανίας διατηρήθηκε ήρεμη ιδιαίτερα μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 0,50% για να ανέβει στο 5,60% σήμερα το πρωί. Η εξήγηση της δανικής κεντρικής τράπεζας ήταν ότι παρενέβη για να αποτρέψει την αστάθεια της ισοτιμίας της κορόνας. Στις Βρυξέλλες, ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που μετείχε στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, επέμεινε ότι η χτεσινή ήταν «μια συνηθισμένη ημέρα» για το Ευρώ, όταν ρωτήθηκε για το δημοψήφισμα της Δανίας. «Λυπούμαι για το αποτέλεσμα», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. «Ο λαός της Δανίας επέλεξε να στερήσει από τον εαυτό του τα οφέλη της συμμετοχής στην ΟΝΕ»! «Ωστόσο, σημείωσα με ικανοποίηση την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της Δανίας και της κεντρικής της τράπεζας να ακολουθήσουν την πολιτική μιας ισχυρής και σταθερής πρόσδεσης στο Ευρώ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ευρώπη των δύο ταχυτήτων

Ουσιαστικά το αρνητικό κλίμα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, που θα διαμορφωθεί μεσοπρόθεσμα εξαιτίας αυτής της άρνησης των Δανών να ενταχθούν στο Ευρώ, που είναι ουσιαστικά μία απόρριψη συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, θα φανεί με την ενδεχόμενη νομιμοποίηση και εγκαθίδρυση της «Ευρώπης των δύο ταχυτήτων», όπου οι χώρες που αποτελούν τον πυρήνα της ΕΕ θα έχουν πολύ στενές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις και οι υπόλοιπες θα λειτουργούν εν είδει δορυφόρων. Εξάλλου, είναι μία σκέψη εκπεφρασμένη από τις «ατμομηχανές» και που εναγωνίως προσπαθούν να το επιτύχουν επί μακρό χρονικό διάστημα, ακόμη και διά της πλαγίας οδού.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Λοράν Φαμπιούς, που εξέφρασε τη «λύπη» του, αλλά και «σεβασμό» για την έκβαση του δημοψηφίσματος, τονίζοντας παράλληλα ότι «η οικονομία της Δανίας εκπροσωπεί το 2% αυτής της Ευρωζώνης». Ως εκ τούτου θα είναι μικρές οι επιπτώσεις στα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα και στις προοπτικές του ενιαίου νομίσματος.

Οσον αφορά το μείζον ζήτημα που έθεταν και οι πολιτικοί αναλυτές, τις επιπτώσεις για την επέκταση της ΕΕ προς Ανατολάς, μια πρώτη απάντηση δόθηκε από το Ελσίνκι, από τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ για θέματα Διεύρυνσης Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος διαβεβαίωσε χτες ότι η απόρριψη της ΟΝΕ από τους Δανούς δε θα επηρεάσει τη διεύρυνση προς την Ανατολική Ευρώπη. Ο Ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε πάντως ότι το δημοψήφισμα έδειξε την αναγκαιότητα για περισσότερη διαφάνεια των αποφάσεων της ΕΕ και μεγαλύτερη προσέγγισή της στο λαό, που σημαίνει ότι οι ελίτ των Βρυξελλών πρέπει να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να εξηγήσουν τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ - ΟΠΕΚ
Αλληλοδεσμεύσεις διαπραγματεύσεων και συνομιλιών

Αστυνομική βία κατα των απεργών

Associated Press

Αστυνομική βία κατα των απεργών
ΜΑΔΡΙΤΗ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Με τις δυνάμεις καταστολής αντιμετώπισε, χτες, η ισπανική κυβέρνηση αγρότες, αλιείς και οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι επιμένουν στους αποκλεισμούς και στα μπλόκα ζητώντας τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα. Την ίδια στιγμή, η πρόταση του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, για αποδέσμευση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της ΕΕ, δίχαζε το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ενωσης, το οποίο, τελικά, και δεν πήρε καμία απόφαση.

Μετά από συγκρούσεις και επεισόδια απομακρύνθηκαν αγρότες και οδηγοί φορτηγών από τις αποθήκες καυσίμων της Σεβίλλης και της Ταραγόνα, όπου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, έγιναν και 4 συλλήψεις. Παρά την ένταση, τα επεισόδια αποφεύχθηκαν στις αποθήκες καυσίμων της Βαρκελώνης, όπου αγρότες και αλιείς απομακρύνθηκαν προσωρινά με πολύωρες διαπραγματεύσεις. Παρ' όλα αυτά, σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζει όλη η επαρχία της Καταλονίας ενόψει της πανεθνικής κινητοποίησης που προετοιμάζεται για τις 4 του Οκτώβρη.

Στην πραγματοποίησή της επιμένουν όλοι αν και, μετά τις 2 μεγάλες αγροτικές ενώσεις της χώρας, σε συμφωνία με την κυβέρνηση κατέληξε και η Ενωση αλιέων. Και αυτή η συμφωνία αναφέρεται σε γενικές φοροαπαλλαγές και παροχή βοήθειας και όχι σε άμεση μείωση της φορολογίας των καυσίμων, με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί από τις τοπικές Ενώσεις αλιέων της Καταλονίας και της χώρας των Βάσκων.

Στο μεταξύ, βαθιά διχασμένη εμφανίζεται η ΕΕ απέναντι στην πρόταση της γαλλικής προεδρίας αλλά και της Ισπανίας για αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων της Ενωσης. Μετά τη λήξη της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών των χωρών - μελών, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Ενρί Γκρέθεν, τόνιζε ότι «ένα τέτοιο μέτρο δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα», ενώ οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, Λορέν Φαμπιούς και Γκέριτ Ζαλμ, υπογράμμιζαν ότι «υπάρχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τέτοιας επιλογής».

Associated Press

Την έναρξη συνομιλιών, τόσο για το πετρέλαιο όσο και για την ανάγκη παραγραφής του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών, θέτει ως προτεραιότητα για τον ΟΠΕΚ η, χτεσινή, τελική διακήρυξη της συνόδου των χωρών - μελών του, που πραγματοποιήθηκε στο Καράκας. Στο ανακοινωθέν, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θέτουν ως άμεσο στόχο την πτώση τους σε 22 - 28 δολάρια/βαρέλι, για την προστασία του περιβάλλοντος και για την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Παρά τις διαφορές που χωρίζουν τον Οργανισμό (διενέξεις Ιράκ - Ιράν, Ιράκ - Κουβέιτ, Ιράκ - Σ. Αραβία) ο νυν επικεφαλής, πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, υπογράμμισε τη σημαντικότητα επίτευξης ενιαίας στάσης, επιρρίπτοντας σοβαρές ευθύνες και στις δυτικές κυβερνήσεις για τη μεγάλη φορολογία που επιβάλλουν στα καύσιμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη σύνοδος του ΟΠΕΚ, σε αυτά τα 40 χρόνια ζωής του και ο Τσάβεζ τόνισε ότι θα επαναλαμβάνεται κάθε 5 χρόνια.

ΟΧΙ στο Ευρώ !

Ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Δανίας

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Δανία είναι 53,1% κατά και 46,9% υπέρ του Ευρώ. Αυτό σημαίνει ένα ΟΧΙ από τους Δανούς σε ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, και επομένως ένα ΝΑΙ στην πιθανότητα μιας αυτόνομης οικονομικής πολιτικής.

Η καμπάνια για το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά τεταμένη, και στην πλευρά της καμπάνιας για το «ναι» υπήρξαν πολυάριθμες απειλές από την κυβέρνηση, από τα κόμματα της αστικής τάξης, και από τις επιχειρήσεις - απειλές για την αύξηση των επιτοκίων που θα οδηγήσουν σε υψηλότερη ανεργία και αύξηση των ενοικίων. Η προπαγάνδα υπέρ του «ναι» αρνήθηκε ότι υπήρχαν συνέπειες από την ολοκλήρωση στην ΕΕ για το δικό μας μοντέλο της χρηματοδότησης από τους φόρους, της αλληλεγγύης και βασισμένης στα συλλογικά κοινωνικά δικαιώματα πολιτικής.

Είχαν τη δύναμη και τα χρήματα, και η αντιπολίτευση τα επιχειρήματα. Ο λαός της Δανίας απέρριψε την προπαγάνδα του τρόμου και ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας.

Η ακόλουθη ανακοίνωση Τύπου εκδόθηκε χτες, από το ΚΚ Δανίας:

Το ΟΧΙ του δανικού λαού στην ανάπτυξη της ΕΕ πρέπει να αναγνωριστεί

Για τρίτη φορά, ο λαός της Δανίας έκανε σαφές ότι δεν επιθυμεί να αποτελέσει μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το 1992, το ΟΧΙ από πλευράς του λαού της Δανίας στη Συνθήκη του Μάαστριχτ ήταν η συνταγματική βάση. Το 1993 αυτό το ΟΧΙ επιβεβαιώθηκε από τις 4 εξαιρέσεις της Δανίας από το Μάαστριχτ, μία από τις οποίες ήταν η συμμετοχή στην τρίτη φάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην ΟΝΕ. Επιβεβαιώνεται για τρίτη φορά.

Τώρα οι πολιτικοί της Δανίας πρέπει να αναγνωρίσουν το μήνυμα αυτό και να δράσουν ανάλογα.

Ενα Νέο Κυβερνητικό Πρόγραμμα

Δύο φορές και εις μάτην η κυβέρνηση προσπάθησε να ανατρέψει το Δημοψήφισμα του 1992. Αυτή τη φορά, χρειάζεται ένα διαφορετικό κυβερνητικό πρόγραμμα, που να είναι συνεπές προς τη στάση του λαού της Δανίας προς την ΕΕ. Το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εισάγει:

Ενα νέο δημοσιονομικό νόμο

* Να προταθεί ένας νέος δημοσιονομικός νόμος σε συμφωνία με το μήνυμα από την πλειοψηφία του λαού όσον αφορά τη διατήρηση του μοντέλου μας για μια χρηματοδοτούμενη από τους φόρους, αλληλεγγύη και βασισμένη στα συλλογικά κοινωνικά δικαιώματα πολιτική.

Μια ανεξάρτητη οικονομική πολιτική

* Να σπάσει η συνεχιζόμενη εξάρτηση της οικονομίας της Δανίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μη υπογραφή της Συνθήκης της Νις

* Να παραιτηθεί η κυβέρνηση από τις διαπραγματεύσεις, και να μην υπογράψει στη Συνθήκη της Νις, αφού αυτή η συνθήκη θα σημάνει και νέα βήματα προς την ένωση, όπως για παράδειγμα τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται με βάση τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, και μια κοινή φορολογική, κοινωνική και εργασιακή πολιτική της αγοράς.

Μπράβο, Δανία!

Το ΟΧΙ της Δανίας νίκησε, παρά τη μαζική οικονομική και ιδεολογική προπαγάνδα υπέρ της ΟΝΕ, και παρά τις προσπάθειες από μέρους των υποστηρικτών της καμπάνιας του «ναι», να αποφύγουν το ζήτημα της Συνθήκης της Νις και τη σημασία του.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας συγχαίρει το λαό της Δανίας για το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα προβλήματά μας και να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις για την ανάπτυξη που θέλουμε για τη χώρα μας. Ταυτόχρονα, το δημοψήφισμα θα εμπνεύσει σε άλλους λαούς της Ευρώπης, που επίσης μάχονται ενάντια στην εξάρτηση από την ΕΕ στις χώρες τους, ελπίδα και δύναμη.

ΣΤΟΠ στην ΕΕ. ΟΧΙ στη Συνθήκη της Νις.

Για μια δημοκρατική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης.

Μπέττυ Φ. Κάρλσον

Πρόεδρος

Οι «Βίκινγκς... »

Βλέποντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 28ης Σεπτέμβρη στη Δανία, δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε: Μα, καλά, οι Δανοί, οι κάτοικοι μιας χώρας καθ' όλα Ευρωπαϊκής (και που επανειλημμένα χρησιμοποιήθηκε και σαν πρότυπο αυτής της έννοιας), μέλους της τότε ΕΟΚ και σημερινής ΕΕ αρκετά χρόνια πριν την Ελλάδα, έγιναν, εντελώς ξαφνικά, λιγότερο Ευρωπαίοι από μας; Δεν αισθάνονται, αλήθεια, καθόλου την ανάγκη να πείσουν εαυτούς και αλλήλους ότι όχι μόνο είναι αλλά και αισθάνονται «Ευρωπαίοι»; Ακόμη περισσότερο, δεν εννοούν, ύστερα από εμπειρίες 25 συναπτών ετών και άλλων παγκοσμιοποιητικών μαθημάτων, να πειστούν για «μονόδρομο» και πλέον... ού;

Είναι να μην απορεί κανείς με όλα αυτά; Συνεπώς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι... «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».

Δεν είναι επίσης δύσκολο να καταλάβει κανείς και πιο ακριβώς είναι αυτό το «σάπιο». Καθώς πλησίαζε η ημέρα του δημοψηφίσματος, ορισμένοι σχολιαστές μάς το υπέδειξαν, ότι πρόκειται για τους γνωστούς καιροσκόπους Δανούς, οι οποίοι, αποσκοπώντας στην απόσπαση πλεονεκτημάτων, κάνουν διάφορες ενέργειες.

Πολύ κακώς! Κανονικά, θα έπρεπε να ακολουθήσουν το δικό μας παράδειγμα. Το παράδειγμα εκείνων που δε διστάζουν να πουν καθαρά και εις επήκοον όλων ότι, όχι, αυτοί δε θέλουν τίποτε, τους αρκεί η Γαλάτεια και μια καλύβη, είναι πρόθυμοι να κάνουν οποιαδήποτε θυσία όχι μόνο για να μπουν στην ΟΝΕ αλλά και για να μείνουν σ' αυτήν. Μόνη τους ικανοποίηση είναι ο δάφνινος κότινος, η ένταξη στη λέσχη των ισχυρών, η ισχυρή Ελλάδα, που συζητά από θέση ισχύος όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο, στη Θράκη κλπ. Δεν έχουν, συνεπώς, ανάγκη καιροσκοπικών ελιγμών. Δε διστάζουν να πουν ανοιχτά και προς όλους ότι η θέση τους είναι εδώ και τίποτε δε θα μπορέσει να τους αποσπάσει.

Αλλά τι να περιμένει κανείς από τους βαρβάρους Βίκινγκς, που δεν ξέρουν να εκτιμήσουν ούτε καν την αξία των φώτων που πήραν από άλλους. Δυστυχώς, αυτή είναι η τραγική κατάσταση. Ακριβώς γι' αυτό, είναι πια καιρός να καταλάβουμε το μέγεθος της ευθύνης μας. Ηλθε η ώρα να γίνουμε και πάλι το φωτεινό παράδειγμα εκείνων που δεν υποχωρούν σε εκμαυλιστικές Σειρήνες, αλλά κρατούν το λάβαρο της Ευρωπαϊκής Πορείας αντί της ευρωπαϊκής εμπορίας.

Εμπρός λοιπόν, Ευρωέλληνες! Ο από βορρά κίνδυνος δε θα περάσει!


Θ. Π.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Πέθανε ο Πιερ Ελιότ Τριντό

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-

Μεσίστιες κυματίζουν από χτες το πρωί οι σημαίες σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια του Καναδά μετά την αναγγελία του θανάτου του πρώην πρωθυπουργού, Πιερ Ελιότ Τριντό. Ο, επί χρόνια, πρωθυπουργός της χώρας, σημαντική φυσιογνωμία των Φιλελευθέρων και υπέρμαχος της ενότητας της χώρας, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 80 χρόνων. Ο Τριντό παρέμεινε στο «τιμόνι» του Καναδά από το 1968, οπότε πρωτοεκλέχτηκε, μέχρι και το 1984, οπότε και αποχώρησε από τον πολιτικό στίβο, με μοναδική διακοπή ένα διάστημα 9 μηνών ανάμεσα στα 1979 - 1980. Το εγκώμιο του εκλιπόντος πρωθυπουργού έπλεξε ο νυν πρωθυπουργός Ζαν Κρετιέν, ο οποίος διέκοψε περιοδεία του στην Καραϊβική για να επιστρέψει στη νεκρώσιμη τελετή που θα γίνει για τον Τριντό την Τρίτη, αλλά και ο, αντίπαλος των ιδεών του περί ενότητας, ηγέτης των γαλλόφωνων αυτονομιστών, Λισιέν Μπουσάρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ