Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΧΙ στο Ευρώ !

Ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Δανίας

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Δανία είναι 53,1% κατά και 46,9% υπέρ του Ευρώ. Αυτό σημαίνει ένα ΟΧΙ από τους Δανούς σε ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, και επομένως ένα ΝΑΙ στην πιθανότητα μιας αυτόνομης οικονομικής πολιτικής.

Η καμπάνια για το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά τεταμένη, και στην πλευρά της καμπάνιας για το «ναι» υπήρξαν πολυάριθμες απειλές από την κυβέρνηση, από τα κόμματα της αστικής τάξης, και από τις επιχειρήσεις - απειλές για την αύξηση των επιτοκίων που θα οδηγήσουν σε υψηλότερη ανεργία και αύξηση των ενοικίων. Η προπαγάνδα υπέρ του «ναι» αρνήθηκε ότι υπήρχαν συνέπειες από την ολοκλήρωση στην ΕΕ για το δικό μας μοντέλο της χρηματοδότησης από τους φόρους, της αλληλεγγύης και βασισμένης στα συλλογικά κοινωνικά δικαιώματα πολιτικής.

Είχαν τη δύναμη και τα χρήματα, και η αντιπολίτευση τα επιχειρήματα. Ο λαός της Δανίας απέρριψε την προπαγάνδα του τρόμου και ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας.

Η ακόλουθη ανακοίνωση Τύπου εκδόθηκε χτες, από το ΚΚ Δανίας:

Το ΟΧΙ του δανικού λαού στην ανάπτυξη της ΕΕ πρέπει να αναγνωριστεί

Για τρίτη φορά, ο λαός της Δανίας έκανε σαφές ότι δεν επιθυμεί να αποτελέσει μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το 1992, το ΟΧΙ από πλευράς του λαού της Δανίας στη Συνθήκη του Μάαστριχτ ήταν η συνταγματική βάση. Το 1993 αυτό το ΟΧΙ επιβεβαιώθηκε από τις 4 εξαιρέσεις της Δανίας από το Μάαστριχτ, μία από τις οποίες ήταν η συμμετοχή στην τρίτη φάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην ΟΝΕ. Επιβεβαιώνεται για τρίτη φορά.

Τώρα οι πολιτικοί της Δανίας πρέπει να αναγνωρίσουν το μήνυμα αυτό και να δράσουν ανάλογα.

Ενα Νέο Κυβερνητικό Πρόγραμμα

Δύο φορές και εις μάτην η κυβέρνηση προσπάθησε να ανατρέψει το Δημοψήφισμα του 1992. Αυτή τη φορά, χρειάζεται ένα διαφορετικό κυβερνητικό πρόγραμμα, που να είναι συνεπές προς τη στάση του λαού της Δανίας προς την ΕΕ. Το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εισάγει:

Ενα νέο δημοσιονομικό νόμο

* Να προταθεί ένας νέος δημοσιονομικός νόμος σε συμφωνία με το μήνυμα από την πλειοψηφία του λαού όσον αφορά τη διατήρηση του μοντέλου μας για μια χρηματοδοτούμενη από τους φόρους, αλληλεγγύη και βασισμένη στα συλλογικά κοινωνικά δικαιώματα πολιτική.

Μια ανεξάρτητη οικονομική πολιτική

* Να σπάσει η συνεχιζόμενη εξάρτηση της οικονομίας της Δανίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μη υπογραφή της Συνθήκης της Νις

* Να παραιτηθεί η κυβέρνηση από τις διαπραγματεύσεις, και να μην υπογράψει στη Συνθήκη της Νις, αφού αυτή η συνθήκη θα σημάνει και νέα βήματα προς την ένωση, όπως για παράδειγμα τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται με βάση τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, και μια κοινή φορολογική, κοινωνική και εργασιακή πολιτική της αγοράς.

Μπράβο, Δανία!

Το ΟΧΙ της Δανίας νίκησε, παρά τη μαζική οικονομική και ιδεολογική προπαγάνδα υπέρ της ΟΝΕ, και παρά τις προσπάθειες από μέρους των υποστηρικτών της καμπάνιας του «ναι», να αποφύγουν το ζήτημα της Συνθήκης της Νις και τη σημασία του.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας συγχαίρει το λαό της Δανίας για το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα προβλήματά μας και να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις για την ανάπτυξη που θέλουμε για τη χώρα μας. Ταυτόχρονα, το δημοψήφισμα θα εμπνεύσει σε άλλους λαούς της Ευρώπης, που επίσης μάχονται ενάντια στην εξάρτηση από την ΕΕ στις χώρες τους, ελπίδα και δύναμη.

ΣΤΟΠ στην ΕΕ. ΟΧΙ στη Συνθήκη της Νις.

Για μια δημοκρατική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης.

Μπέττυ Φ. Κάρλσον

Πρόεδρος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ