Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ - ΟΠΕΚ
Αλληλοδεσμεύσεις διαπραγματεύσεων και συνομιλιών

Αστυνομική βία κατα των απεργών

Associated Press

Αστυνομική βία κατα των απεργών
ΜΑΔΡΙΤΗ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Με τις δυνάμεις καταστολής αντιμετώπισε, χτες, η ισπανική κυβέρνηση αγρότες, αλιείς και οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι επιμένουν στους αποκλεισμούς και στα μπλόκα ζητώντας τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα. Την ίδια στιγμή, η πρόταση του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, για αποδέσμευση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της ΕΕ, δίχαζε το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ενωσης, το οποίο, τελικά, και δεν πήρε καμία απόφαση.

Μετά από συγκρούσεις και επεισόδια απομακρύνθηκαν αγρότες και οδηγοί φορτηγών από τις αποθήκες καυσίμων της Σεβίλλης και της Ταραγόνα, όπου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, έγιναν και 4 συλλήψεις. Παρά την ένταση, τα επεισόδια αποφεύχθηκαν στις αποθήκες καυσίμων της Βαρκελώνης, όπου αγρότες και αλιείς απομακρύνθηκαν προσωρινά με πολύωρες διαπραγματεύσεις. Παρ' όλα αυτά, σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζει όλη η επαρχία της Καταλονίας ενόψει της πανεθνικής κινητοποίησης που προετοιμάζεται για τις 4 του Οκτώβρη.

Στην πραγματοποίησή της επιμένουν όλοι αν και, μετά τις 2 μεγάλες αγροτικές ενώσεις της χώρας, σε συμφωνία με την κυβέρνηση κατέληξε και η Ενωση αλιέων. Και αυτή η συμφωνία αναφέρεται σε γενικές φοροαπαλλαγές και παροχή βοήθειας και όχι σε άμεση μείωση της φορολογίας των καυσίμων, με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί από τις τοπικές Ενώσεις αλιέων της Καταλονίας και της χώρας των Βάσκων.

Στο μεταξύ, βαθιά διχασμένη εμφανίζεται η ΕΕ απέναντι στην πρόταση της γαλλικής προεδρίας αλλά και της Ισπανίας για αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων της Ενωσης. Μετά τη λήξη της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών των χωρών - μελών, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Ενρί Γκρέθεν, τόνιζε ότι «ένα τέτοιο μέτρο δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα», ενώ οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, Λορέν Φαμπιούς και Γκέριτ Ζαλμ, υπογράμμιζαν ότι «υπάρχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τέτοιας επιλογής».


Associated Press

Την έναρξη συνομιλιών, τόσο για το πετρέλαιο όσο και για την ανάγκη παραγραφής του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών, θέτει ως προτεραιότητα για τον ΟΠΕΚ η, χτεσινή, τελική διακήρυξη της συνόδου των χωρών - μελών του, που πραγματοποιήθηκε στο Καράκας. Στο ανακοινωθέν, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θέτουν ως άμεσο στόχο την πτώση τους σε 22 - 28 δολάρια/βαρέλι, για την προστασία του περιβάλλοντος και για την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Παρά τις διαφορές που χωρίζουν τον Οργανισμό (διενέξεις Ιράκ - Ιράν, Ιράκ - Κουβέιτ, Ιράκ - Σ. Αραβία) ο νυν επικεφαλής, πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, υπογράμμισε τη σημαντικότητα επίτευξης ενιαίας στάσης, επιρρίπτοντας σοβαρές ευθύνες και στις δυτικές κυβερνήσεις για τη μεγάλη φορολογία που επιβάλλουν στα καύσιμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη σύνοδος του ΟΠΕΚ, σε αυτά τα 40 χρόνια ζωής του και ο Τσάβεζ τόνισε ότι θα επαναλαμβάνεται κάθε 5 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ