ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Διαδήλωση χιλιάδων φοιτητών

Χιλιάδες φοιτητές της βουλγαρικής πρωτεύουσας, της Σόφιας, πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας, απαιτώντας αύξηση της χρηματοδότησης της δημόσιας Παιδείας, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις δραστικές περικοπές των κρατικών δαπανών. Η καπιταλιστική παλινόρθωση διαλύει τα πάντα.

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΩΝ ΠΑΚΕΤΩΝ ΣΕ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ
Νέος γύρος τρομολαγνίας

Ενώ προετοιμάζεται επέμβαση της CIA στην Υεμένη

ΣΑΝΑ'Α - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε ένα νέο γύρο τρομολαγνίας που καλλιεργεί το έδαφος για νέα μέτρα ασφαλείας σε πτήσεις και αεροδρόμια, άφησαν να εννοηθεί ότι προσανατολίζονται αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά τον εντοπισμό παγιδευμένων πακέτων με εξαρτήματα υπολογιστή στα αεροδρόμια του Λονδίνου και του Ντουμπάι, την Παρασκευή, σε πτήσεις που είχαν ως προορισμό τις ΗΠΑ. Ο συναγερμός κλιμακώθηκε από το γεγονός ότι, όπως επιβεβαίωσε η εταιρεία «Qatar Airways», το πακέτο που εντοπίστηκε στο Ντουμπάι, μεταφέρθηκε εκεί με επιβατική πτήση της από τη Σάνα'α διά μέσου της Ντόχα (Κατάρ), τη στιγμή που οι αρχές διατείνονται ότι τα πακέτα περιείχαν εκρηκτική ύλη ικανή να τινάξει στο αέρα τα αεροσκάφη.

Λονδίνο, Παρίσι, και Βόννη ανακοίνωσαν, από το Σαββατοκύριακο, ότι πλέον δε θα δέχονται στα αεροδρόμια της επικράτειάς τους εμπορικές πτήσεις από την Υεμένη. Χτες, τα μέτρα αυξήθηκαν: η Βρετανία ανακοίνωσε ότι περιοριστικά μέτρα επεκτείνονται και στις εμπορικές πτήσεις που προέρχονται από τη Σομαλία, ενώ η Γερμανία επέκτεινε την απαγόρευση και στις επιβατικές πτήσεις από Υεμένη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μετά από σχετική υπουργική σύσκεψη, υποστήριξε ότι προκύπτει «επείγουσα η ανάγκη για περαιτέρω διεθνή συντονισμό».

Παρ' όλα αυτά, Βρετανοί αξιωματούχοι διέψευδαν ότι το Λονδίνο εξετάζει το ενδεχόμενο ν' αποστείλει στρατεύματα ή ειδικές δυνάμεις στην Υεμένη. Αντίθετα, αντίστοιχη φημολογία διογκώνεται σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Εξετάζεται άμεση εμπλοκή της CIA στην Υεμένη

Στις ΗΠΑ, που βρίσκονται στη δίνη των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, το θέμα των παγιδευμένων πακέτων δεν έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Εντούτοις, πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα «Wall Street Journal», ανέφεραν ότι πλέον η Ουάσιγκτον έχει θέσει στο στόχαστρό της τον 28χρονο Ιμπραχίμ Χασάν αλ Ασίρι, Σαουδάραβα που ζει στην Υεμένη, του οποίου ο αδελφός είχε ανατιναχθεί σε μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του επικεφαλής της σαουδαραβικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας πριν από μερικούς μήνες.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, οι Αμερικανοί επιτελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο «αλλαγής» της τακτικής που ακολουθούν στην Υεμένη, δηλαδή της αποστολής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας αφειδώς προς τις ντόπιες δυνάμεις, που πραγματοποιούν, από τις αρχές του χρόνου, αλλεπάλληλες «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις στις δύσβατες περιοχές της αραβικής χώρας. Επί τάπητος έχει τεθεί το ενδεχόμενο ν' αναλάβει κατευθείαν η CIA τον έλεγχο και τη διοίκηση των ειδικών δυνάμεων της Υεμένης, αναπτύσσοντας και δικούς της άνδρες στη χώρα, προκειμένου να επιταχυνθεί ο σχεδιασμός και η εκτέλεση των επιχειρήσεων.

Προς το παρόν, πάντως, η συγκεκριμένη προοπτική εμφανίζεται να είναι «σενάριο» καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σοβαρότατες αντιδράσεις εντός της Υεμένης, όπου ο ισλαμισμός έχει καλλιεργηθεί επισταμένα ως αντίβαρο στις ιδέες και αρχές της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Υεμένης, στο νότο, που εγκολπώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90 από το βορρά. Τέτοιου είδους αντιδράσεις θα προκαλέσουν, φυσικά, κλυδωνισμούς στη σύμμαχο, στις ΗΠΑ, ηγεσία Σάλεχ, ο οποίος επανέλαβε ότι θα «πλήξει αλύπητα τους τρομοκράτες», ενώ οι επιτελείς του ανακοίνωναν την ...παράδοση 14 μελών της «αλ Κάιντα» στην επαρχία Αμπιγιάν.

ΙΡΑΚ
Αιματηρές επιθέσεις καλλιεργούν θρησκευτική ένταση

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σε λουτρό αίματος μετατράπηκε η πρωινή λειτουργία στη συριακή καθολική εκκλησία της Βαγδάτης, όταν ένοπλοι εισέβαλαν και επί αρκετές ώρες κράτησαν ομήρους τους πιστούς. Η ομηρία έλαβε τέλος με επέμβαση του ιρακινού στρατού (και αμερικανικών δυνάμεων, όπως ανέφεραν πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως). Ο απολογισμός τραγικός: 58 νεκροί (εκ των οποίων οι 12 ήταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και δύο παπάδες) και 65 τραυματίες.

Ολα άρχισαν, το πρωί της Κυριακής, όταν ένοπλοι αποπειράθηκαν να επιτεθούν στο χρηματιστήριο (!) της Βαγδάτης και μετά από μικρή ανταλλαγή πυρών εισέβαλαν στην καθολική εκκλησία.Την ευθύνη φέρεται, εμμέσως, να ανέλαβε, την Κυριακή, η ισλαμιστική οργάνωση «Κράτος του Ισλάμ», καθώς στην ιστοσελίδα της αναρτήθηκε ανακοίνωση που αναφέρει ότι στόχος της επιχείρησης «σε αυτόν τον τόπο ειδωλολατρίας είναι να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι της "αλ Κάιντα"». Μάλιστα, στο κείμενο εμπεριέχεται απειλή «ολικής εξόντωσης όλων των χριστιανών του Ιράκ, αν εντός 48ώρου δεν αφεθούν ελεύθερες μουσουλμάνες που κρατούνται σε χριστιανικά μοναστήρια από την εκκλησία των χριστιανών κοπτών στην Αίγυπτο»!

Για «προσπάθεια όξυνσης της σεχταριστικής βίας και εκδίωξης των χριστιανών Ιρακινών από τη χώρα», έκανε λόγο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάλικι. Τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν σε όλες τις χριστιανικές συνοικίες και σε τόπους λατρείας σε Βαγδάτη, Μοσούλη, Κιρκούκ. Υπενθυμίζεται ότι στο Ιράκ ζούσαν πάντα πολλοί χριστιανοί, αλλά λόγω της αυξημένης επιθετικότητας εναντίον τους έχουν εγκαταλείψει κατά κύματα τη χώρα από το 2003, με αποτέλεσμα σήμερα να απομένουν μόνο 600.000.

Αυτό το μακελειό ήρθε να προστεθεί στην αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας, του Σαββάτου, σε καφέ του Μπάλαντ Ρουζ, όπου ζουν κυρίως Σιίτες Κούρδοι. Σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 72.

Σαουδαραβική πρόταση

Πρόταση πραγματοποίησης σύσκεψης όλων των ιρακινών πολιτικών δυνάμεων στο Ριάντ προκειμένου να συμφωνηθεί η σύσταση νέας κυβέρνησης, που εκκρεμεί από το Μάρτη, διατύπωσε ο Σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντουλάχ. Αρνητικές εμφανίστηκαν οι, κυρίως, σιιτικές δυνάμεις που έχουν καταλήξει σε συμφωνία υποστήριξης του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μάλικι.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκρηξη στην πλατεία Ταξίμ

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε την Κυριακή στην πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 32 άνθρωποι εκ των οποίων οι πέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Νεκρός είναι ο καμικάζι που πραγματοποίησε την επίθεση αυτοκτονίας, με τις αρχές να αναφέρουν ως στόχο της έκρηξης την αστυνομία. Οι αρχές αρχικά συνέδεσαν την επίθεση με το ΡΚΚ, καθώς η πρακτική είχε τη «σφραγίδα» - σύμφωνα με την αστυνομία - του κουρδικού κόμματος ή της «αλ Κάιντα». Το ΡΚΚ, αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση και παρέτεινε την εκεχειρία που είχε κηρύξει την Αύγουστο, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Μπεσίρ Αταλάι, ανέφερε ότι «από τη στιγμή που καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη δεν πρέπει να προχωράμε σε βιαστικές κρίσεις». Η επίθεση αναμένεται να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό, από τις τουρκικές αρχές, κατά το σύνηθες, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζει ότι «δε θα υπάρξει καμία επιείκεια στους δράστες». Την επίθεση καταδίκασε και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Την ίδια στιγμή, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί σε σχετική έκθεσή του την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί την νομοθεσία περί «τρομοκρατίας» εναντίον ειρηνικών κουρδικών κινητοποιήσεων, φυλακίζοντας διαδηλωτές.

Νέο φιλοϊσλαμικό κόμμα ιδρύθηκε στην Τουρκία, ως αποτέλεσμα διάσπασης στο Κόμμα Ευτυχίας, του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Νετσμετίν Ερμπακάν. Το νέο «Κόμμα της Φωνής του Λαού» εμφανίζεται να μην κρατά αποστάσεις από το κυβερνών κόμμα, με το οποίο - όπως και το Κόμμα Ευτυχίας - έχει κοινές ρίζες.

Οσον αφορά τα αμερικανικά σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα, η Τουρκία δε δηλώνει αντίθετη, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ωστόσο ζητά το σύστημα να ορίζεται ως «αμυντικό και όχι ως επιθετικό», προκειμένου να διατηρήσει άρρηκτες τις σχέσεις της με τη Ρωσία, το Ιράν ή τη Συρία, ζητώντας να αποστασιοποιηθούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια από την «ψυχροπολεμική ορολογία», που χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες χώρες ως απειλή.

ΣΕΡΒΙΑ
Ανακινείται θέμα Σαντζάκ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την αυτονομία των Μουσουλμάνων του Σαντζάκ ζήτησε χτες ο μουφτής της ισλαμικής κοινότητας στη Σερβία Μουάρεμ Ζούκορλιτς, ισχυριζόμενος ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφενός δεν αντιτίθεται στο Σύνταγμα, αφετέρου καλύπτεται από το πλαίσιο διοικητικής αποκέντρωσης που προωθεί η ΕΕ...

Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε ο Ζούκορλιτς ήταν ο ισχυρισμός του περί διακρίσεων που ασκούνται σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας στη Σερβία, καθώς και «διάφορες πιέσεις και διακρίσεις» με εθνικά και θρησκευτικά κριτήρια.

Κατηγόρησε μάλιστα τους πολιτικούς εκπροσώπους των Μουσουλμάνων στη σερβική κυβέρνηση πως αθέτησαν τις υποσχέσεις που έδωσαν προεκλογικά «και κατάντησαν να γίνουν εκπρόσωποι της σερβικής κυβέρνησης στη μουσουλμανική κοινότητα». Ο Μουάμερ Ζούκορλιτς δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ίδρυση νέων πολιτικών παρατάξεων στο Σαντζάκ, οι οποίες στους πολιτικούς τους στόχους θα έχουν την αυτονομία της περιοχής.

Επανέλαβε, μάλιστα, την απαίτησή του για αποστολή ξένων παρατηρητών στο Σαντζάκ, αναγγέλλοντας νέα πολιτική «εκστρατεία» στον ΟΗΕ και την ΕΕ για την προώθηση της αυτονομίας διότι «η Σερβία συμμορφώνεται μόνο όταν δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό»(!).

Το ίδιο 24ωρο, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν χαιρέτιζε την πληροφορία πως θα αρχίσει «σύντομα» ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας γιατί «θα ανοίξει νέα φάση στις σχέσεις των δύο πλευρών και θα βοηθήσει στην ισχυροποίηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή». Παράλληλα, κάλεσε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφύγουν «οιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες ανακινήσουν περισσότερο τα πάθη στην περιοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ