ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δολοφονία πολιτικού πυροδοτεί την ένταση

Ο πόλεμος από το Αφγανιστάν συνεχώς επεκτείνεται στο Πακιστάν με τα θύματα αμάχους να πληθαίνουν
Ο πόλεμος από το Αφγανιστάν συνεχώς επεκτείνεται στο Πακιστάν με τα θύματα αμάχους να πληθαίνουν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νεκρός από τις σφαίρες ενός από τους σωματοφύλακές του έπεσε, χτες, ο κυβερνήτης της πλέον πλούσιας και πολυπληθούς επαρχίας του Πακιστάν, Πουντζάμπ. Ο Σαλμάν Ταζίρ, σημαίνον στέλεχος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν και συνεργάτης του Προέδρου Ζαρντάρι, ήταν ένας από τους πλέον γνωστούς υπέρμαχους της κατάργησης της νομοθεσίας που προβλέπει θανατική ποινή για όποιον κατηγορηθεί για «βλασφημία σε βάρος του Ισλάμ» και αυτός είναι ο λόγος που φέρεται να επικαλείται ότι τον εξώθησε στη δολοφονία ο νεαρός δράστης. Ο Ταζίρ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος που δολοφονείται στο Πακιστάν μετά την Μπεναζίρ Μπούτο το 2007.

Η δολοφονία του Ταζίρ έρχεται να επιβαρύνει την κρίση στην οποία έχει περιέλθει η πολιτική σκηνή της χώρας μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του μεγαλύτερου εταίρου και την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από το πρώτο κόμμα, το Λαϊκό. Οι επαφές του πρωθυπουργού Γκιλάνι συνεχίζονται, ενώ είναι προφανές ότι η νέα δολοφονία πολιτικού πυροδοτεί τη θρησκευτική ένταση και είναι ένα πολύ καλό πρόσχημα αξιοποιήσιμο από διάφορες δυνάμεις και κυρίως από τους ιμπεριαλιστές στον λεγόμενο «αντιτρομοκρατικό πόλεμο».

Την ίδια ώρα, μία ακόμη βομβιστική επίθεση σημειωνόταν στην επαρχία Μπαλουχιστάν. Στόχος ήταν σχολικό λεωφορείο που μετέφερε τα παιδιά των συνοριακών φρουρών, εκ των οποίων τραυματίστηκαν πέντε, με τα τρία να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Νεκροί άμαχοι από μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Χτες, επίσης, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ορισμένα στοιχεία όσον αφορά στις απώλειες αμάχων εξαιτίας των αυξημένων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ στη γνωστή ως περιοχή των φυλών, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Θανάτων Αμάχων σε Συγκρούσεις, μεταξύ 2004-2010 από επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σκοτώθηκαν πάνω από 2.000 άμαχοι. Προφανώς τα στοιχεία είναι πίσω από την πραγματικότητα αφού πολλές φορές όπως και στο γειτονικό Αφγανιστάν τα θύματα άμαχοι συχνά εμφανίζονται ως «ένοπλοι μαχητές Ταλιμπάν»...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενδο-κυβερνητικοί «διαξιφισμοί» και νέα εγκλήματα

IEΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Το Εργατικό Κόμμα, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προειδοποίησε, διά του υπουργού Υποδομών Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, ότι «αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους μέσα στις αμέσως επόμενες βδομάδες», θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Αν το Εργατικό Κόμμα υλοποιήσει την απειλή του, παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλέον παρά η «σκιά του πάλαι ποτέ ισχυρού κόμματος» διαθέτοντας μόνο 13 έδρες στην 120μελή Βουλή, ο συνασπισμός υπό τον Νετανιάχου χάνει την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει τις πιέσεις των εταίρων του, δηλώνοντας ότι πιθανότατα στις 6 Γενάρη θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ για να συζητήσει το αδιέξοδο στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες. Επίσης, τόνισε ότι η ισραηλινή πλευρά «αποδέχτηκε το αίτημα παγώματος του εποικισμού στη βάση των ανταλλαγμάτων που η Ουάσιγκτον προσέφερε, αλλά τελικά οι ΗΠΑ έκαναν πίσω». Τα λεγόμενα Νετανιάχου δεν σχολιάστηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δήλωσε, στις αρχές Δεκέμβρη, ότι «εγκαταλείπει την προσπάθεια άμεσων και επανέρχεται στην τακτική των έμμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών επαφών». Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς, επιστρέφοντας εσπευσμένα στη Ραμάλα από την Τυνησία (πριν ήταν στη Βραζιλία) μετά το θάνατο του αδελφού του, επαναλάμβανε ότι είναι «έτοιμος για συνομιλίες, αν παγώσει ο εποικισμός»..

Νεκροί και επεισοδιακές απομακρύνσεις

Εντός των παλαιστινιακών εδαφών, πάντως, τα πνεύματα είναι σχετικά τεταμένα. Το Σάββατο, Παλαιστίνια διαδηλώτρια κατά του τείχους πέθανε στο Μπι'ιλίν από τα αέρια των ισραηλινών δακρυγόνων και φιλειρηνικές οργανώσεις μιλούν για «δολοφονία». Μία μέρα αργότερα, 20χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός σε σημείο ελέγχου έξω από τη Νάμπλους, μετά από συμπλοκή με στρατιώτες που αρνούνταν να του επιτρέψουν τη διέλευση. Τη Δευτέρα το πρωί στη Λωρίδα εισήλθε κομβόι 100 ακτιβιστών, στην πλειοψηφία τους Ινδών, με ανθρωπιστική βοήθεια, από τη Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, ενώ άλλα 150 - 160 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν από άλλα μεθοριακά περάσματα μετά από σχετική ισραηλινή άδεια.

Ενταση επικρατεί, όμως, και σε πολιτικό επίπεδο εντός των παλαιστινιακών εδαφών. Χθες, επιβεβαιώθηκε η απομάκρυνση του, πάλαι ποτέ, ισχυρού άνδρα της ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας, Μουχάμαντ Ντάχλαν, από όλα τα όργανα της «Φατάχ», ως υπόπτου για προσπάθεια ανατροπής του Προέδρου της Π. Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Λεπτομέρειες για το γιατί ακριβώς κατηγορείται ο Ντάχλαν δεν έγιναν γνωστές. Ο ίδιος αρνήθηκε τα πάντα κατηγορηματικά, δηλώνοντας «πιστός στην οργάνωση που θα συνεχίσει να υπηρετεί». Οι παλαιστινιακές αρχές διεξάγουν έρευνα και για τις συνθήκες πρωτοφανούς πλουτισμού του, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο Ντάχλαν υπήρξε «ο πλέον αγαπημένος συνομιλητής των ΗΠΑ», γεγονός που επίσης εξόργισε τους συμπατριώτες του.

  • Αύξηση των κατεδαφίσεων παλαιστινιακών σπιτιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ καταγγέλλει η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση «Ir Amim», υποστηρίζοντας ότι μόνο το τελευταίο 6μηνο του 2010 κατεδαφίστηκαν 55 σπίτια, εκ των οποίων τα 32 εντός Νοέμβρη και Δεκέμβρη.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες συγκρούσεις και εκκλήσεις για ηρεμία

Η κυβερνητική πολιτική και συμπεριφορά καλλιεργεί το έδαφος για τόση οργή και για τέτοιες επιθέσεις, καταγγέλλουν αιγυπτιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

KAΪΡΟ.--

Εξαιρετικά τεταμένα παραμένουν τα πνεύματα στην Αίγυπτο, όπου αργά το βράδυ της Δευτέρας σημειώθηκαν νέα σφοδρά επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και χριστιανούς Κόπτες που, εξοργισμένοι μετά την αιματηρή επίθεση καμικάζι στην εκκλησία τους στην Αλεξάνδρεια, διαδήλωναν στα βόρεια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επεισόδια άρχισαν όταν η αστυνομία απέκλεισε τους διαδηλωτές στα όρια της συνοικίας Σούμπρα, όπου είχαν συγκεντρωθεί αποκλείοντας κάθε δίοδο διαφυγής τους από το σημείο.

Ακολούθησαν πολύωρες συγκρούσεις, κατά τις οποίες, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων, πρέπει να τραυματίστηκαν 2 αξιωματικοί της αστυνομίας, 12 αστυνομικοί και 10 διαδηλωτές. Με παρέμβαση των τοπικών πολιτικών, αλλά και θρησκευτικών αρχών (μουσουλμανικών και χριστιανικών), η αστυνομία ήρε την περικύκλωση των διαδηλωτών και δόθηκε τέλος στις «μάχες».

Η ένταση σε ολόκληρη τη χώρα είναι στο «κόκκινο». Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν το θάνατο άλλων δύο θυμάτων της επίθεσης του καμικάζι στην κοπτική εκκλησία των Αγίων, το βράδυ της αλλαγής του χρόνου, με αποτέλεσμα να ανέβει στους 23 ο απολογισμός. Επανέλαβαν, επίσης, ότι ανακρίνουν κάποιους υπόπτους και ότι αναζητούν δίκτυα ισλαμιστών εξτρεμιστών που δρουν στην Αίγυπτο και έχουν διασυνδέσεις με την «αλ Κάιντα» και παρακλάδια της σε διάφορες αραβικές χώρες, και κυρίως στο Ιράκ.

Στο θέμα αναφέρθηκε, μιλώντας για πρώτη φορά μετά το μακελειό στα ΜΜΕ, και ο επικεφαλής των Αιγυπτιακών Κοπτικών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ο Πάπας Σχενούντα ο 3ος κάλεσε το ποίμνιό του ν' αποφύγει τη βία για να χρησιμοποιηθούν οι διαμαρτυρίες του για «αλλότριους πολιτικούς σκοπούς». Ταυτόχρονα, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις στα παράπονα των χριστιανών για διακρίσεις σε βάρος τους και να δώσει τέλος σε αυτήν την κατάσταση.

«Βολές» κατά της κυβέρνησης εκτόξευσαν και 12 αιγυπτιακές οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, κατηγορώντας την ότι «καλλιεργεί γόνιμο έδαφος για τέτοιου είδους φονικές επιθέσεις με την πολιτική της, καθώς επιμένει ν' αγνοεί την ύπαρξη διαδογματικής θρησκευτικής κρίσης στη χώρα και να μην την αντιμετωπίζει, ενώ αντίθετα κλιμακώνει κάθε είδους καταστολή προκειμένου να επιβάλλει τις αποφάσεις της». Κατήγγειλαν, επίσης, ότι οι δυνάμεις καταστολής δεν επιτρέπουν ούτε ειρηνικές συγκεντρώσεις, από μουσουλμάνους και χριστιανούς, που λειτουργούν ενωτικά.

Εκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί σε όλη τη χώρα, αλλά και γύρω από κοπτικές εκκλησίες σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Βρετανία, ενώ στην Ολλανδία οι οργανώσεις των Ολλανδών μουσουλμάνων προσφέρθηκαν ν' αναλάβουν τη φύλαξη των τριών κοπτικών εκκλησιών της χώρας, καταγγέλλοντας όσους δολοφονούν πιστούς στο όνομα του Ισλάμ.

ΙΡΑΝ
Επιλεκτική πρόσκληση για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις

TEXEΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Επιβεβαίωσε, χτες, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι απέστειλε πρόσκληση σε εκπροσώπους των διαφόρων «ομάδων» στο Συμβούλιο Κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας προκειμένου να επισκεφτούν πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν. Η πρόσκληση διατυπώθηκε αρχικώς, όπως διέρρευσε από διπλωματικές πηγές προσκείμενες στη ΔΕΑΕ, σε επιστολή της Τεχεράνης προς την Επιτροπή με ημερομηνία 27 Δεκέμβρη ενώ η επίσκεψη προγραμματίζεται για τις 15-16 Γενάρη, δηλαδή πριν από το δεύτερο γύρο συνομιλιών του Ιράν με την ομάδα των «6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα - και Γερμανία) στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Γενάρη.

Η Τεχεράνη προανήγγειλε ότι θα δημοσιοποιήσει εντός των ημερών τη λίστα «των προσκεκλημένων». Σύμφωνα, όμως, με την υπάρχουσα επιστολή καλούνται «εκπρόσωποι» της ομάδας των αδεσμεύτων χωρών στο Συμβούλιο των Κυβερνητών, και πιο συγκεκριμένα η Κούβα, της ομάδας του Αραβικού Συνδέσμου, πιο συγκεκριμένα η Αίγυπτος, της ομάδας των «6», οι Κίνα και Ρωσία, και εκ μέρους της ΕΕ προσκαλείται η έχουσα την προεδρία Ουγγαρία. Κατά την ίδια επιστολή, οι «καλεσμένοι» θα επισκεφτούν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Νατάνζ και του Αράκ.

Σχολιάζοντας την κίνηση που η Τεχεράνη χαρακτήρισε «χειρονομία καλής θέλησης» και οι αναλυτές «απόπειρα εντυπωσιασμού του Συμβουλίου των Κυβερνητών και διχασμού της ομάδας των "6"», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε για «γελοιότητα», που αποσπά την προσοχή από το μείζον θέμα της μη συμμόρφωσης του Ιράν.

  • Ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ ήταν έτοιμος να υπογράψει με την ομάδα των «6» συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου, πέρσι, στη βάση της συνεννόησης που είχαν πετύχει οι Βραζιλία και Τουρκία, αλλά εμποδίστηκε από τους «σκληροπυρηνικούς» του ιρανικού καθεστώτος που εκτίμησαν ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν διπλωματική ήττα» για το Ιράν. Αυτό αποκαλύπτει έγγραφο που δημοσιοποίησε το Wikileaks και όπου τα λόγια αυτά αποδίδονται στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ