ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
26ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ολα έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή

Για τέσσερις μέρες «τραγουδάμε κι αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση», μαζί με τα παιδιά της ΚΝΕ που για άλλη μια χρονιά φέτος στήνουν μια μεγάλη, νεανική γιορτή. Η κορύφωση του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»,στην Αθήνα, ξεκινάει την Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη και μέχρι το Σάββατο 23 του μήνα η μεγάλη κόκκινη πολιτεία του Φεστιβάλ θα είναι ανοιχτή για χιλιάδες νέους, νέες και ανθρώπους κάθε ηλικίας στο γνώριμο χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια.

Κορυφαία στιγμή για το τετραήμερο των εκδηλώσεων θα είναι η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη, στις 9 το βράδυ. Μια μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη, στις 9.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός.

Δένοντας την ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, τις θέσεις της ΚΝΕ στη γλώσσα της νέας γενιάς, με μια ποιοτική πρόταση για τον πολιτισμό, το Φεστιβάλ αναμένεται και φέτος να αποτελέσει ένα μοναδικό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός, που θα αγγίξει τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες του. Στόχος της ΚΝΕ μέσα από το 26ο Φεστιβάλ, που πριν την ολοκλήρωσή του έχει κάνει με μεγάλη επιτυχία το γύρο της Ελλάδας, είναι να αγγίξει, να προβληματίσει, να κερδίσει ακόμα πιο πλατιά τμήματα νέων με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, στο δρόμο των αγώνων για τα δικαιώματά τους, στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία, δίκαιη και ανθρώπινη.

Τα νιάτα στα χρόνια και την ψυχή θα πλημμυρίσουν και πάλι την Πανεπιστημιούπολη (στιγμιότυπο από το 25ο Φεστιβάλ)
Τα νιάτα στα χρόνια και την ψυχή θα πλημμυρίσουν και πάλι την Πανεπιστημιούπολη (στιγμιότυπο από το 25ο Φεστιβάλ)
Ολο αυτό το διάστημα οι Οργανώσεις του Λεκανοπεδίου εξορμούν σε κάθε γωνιά της Αθήνας και του Πειραιά, με την ανακοίνωση, το πρόγραμμα και το εισιτήριο του Φεστιβάλ στο χέρι, υπόσχονται να μη μείνει ούτε ένα νέος που να μη μάθει για το μεγάλο νεανικό γεγονός και θα αξιοποιήσουν γι' αυτή τη δουλιά μέχρι και το τελευταίο λεπτό πριν ανοίξουν οι πόρτες της κόκκινης πολιτείας.

Παράλληλα, οι νέοι της ΚΝΕ είναι αυτοί που στήνουν μόνοι τους όλες τις κατασκευές, τα περίπτερα, τις εξέδρες, χτίζουν μόνοι τους τη μεγάλη πολιτεία. Κι αυτό είναι ένα στοιχείο που κάνει το Φεστιβάλ της ΚΝΕ να ξεχωρίζει. Χωρίς χορηγούς και σπόνσορες, μόνο με το μεράκι και τον ενθουσιασμό αυτών των παιδιών, οργανώνεται κάθε χρόνο η μεγαλύτερη νεολαιίστικη γιορτή στην Ελλάδα. Οι εργασίες στην Πανεπιστημιούπολη προχωράνε με εντεινόμενους ρυθμούς και ήδη ο χώρος που πριν ήταν απλά κάποια μισο-εγκαταλειμμένα γήπεδα, τώρα έχει καθαριστεί, έχει αλλάξει όψη για να υποδεχτεί τους χιλιάδες επισκέπτες του.

Στο φετινό Φεστιβάλ θα συμμετάσχουν δεκάδες αντιπροσωπείες ξένων Οργανώσεων Νεολαίας και από το χώρο της Διεθνούπολης θα εκφράσουν την έμπρακτη στήριξή τους στη μεγάλη διαδήλωση στην Πράγα ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Σάββατο 23/9. Τη δική τους συμμετοχή θα έχουν, επίσης, με περίπτερα στο χώρο του Φεστιβάλ, ξένοι εργάτες που δουλεύουν στη χώρα μας, καθώς και θεραπευτικές κοινότητες που δίνουν μάχη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Ενας μεγάλος χώρος θα είναι αφιερωμένος στα δικαιώματα της νεολαίας, με περίπτερα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τους νέους εργαζόμενους και ανέργους, την κατάρτιση, τους νέους στρατευμένους, την ειρήνη, τον αθλητισμό.

Το δικό τους ξεχωριστό πρόγραμμα θα έχουν ο παιδότοπος, με παραστάσεις Καραγκιόζη, κουκλοθέατρου, κλόουν, με εκθέσεις και θεατρικά παιχνίδια, καθώς και ο κινηματογράφος με καθημερινές προβολές. Θα πραγματοποιηθούν μια σειρά αθλητικών εκδηλώσεων και αγώνων, με πινγκ πονγκ, σκάκι, λαϊκό δρόμο και μπάσκετ. Επίσης, έχει οργανωθεί έκθεση σκίτσου για την Ολυμπιάδα του 2004 και θα υπάρχει οθόνη για την προβολή της Ολυμπιάδας του Σίδνεϊ. Εκεί θα είναι, ακόμα, με τα δικά τους περίπτερα, ο «Ριζοσπάστης», ο «902», οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Τη δική του ιδιαίτερη θέση στο χώρο θα έχει όπως πάντα το βιβλίο, με τη λειτουργία βιβλιοπωλείων και παρουσιάσεις βιβλίων, ενώ θεατρικά δρώμενα θα παρουσιαστούν στο λαϊκό στέκι και σ' άλλους χώρους του Φεστιβάλ.

Ενθουσιασμός, κέφι και συντροφικότητα

Τα παιδιά της ΚΝΕ που χτίζουν την κόκκινη πολιτεία στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου μιλάνε στο «Ρ»

Στα πανιά η δουλιά έχει «ανάψει»...
Στα πανιά η δουλιά έχει «ανάψει»...
Ενθουσιασμός, κέφι, δημιουργικότητα, πρωτοβουλία, οργάνωση και πρόγραμμα είναι στοιχεία που ξεχωρίζουν στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, που τις τελευταίες μέρες έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο εργοτάξιο, ένα μελίσσι κυριολεκτικά, όπου ατομικά και συλλογικά, όλοι οι σύντροφοι, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ χτίζουν τη δική τους πολιτεία, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή» που ανοίγει τις πύλες του την ερχόμενη Τετάρτη.

Σε αυτό το χώρο βρεθήκαμε και εμείς από το «Ρ» για να διαμορφώσουμε το δικό μας περίπτερο και να μιλήσουμε με τα παιδιά της ΚΝΕ, που τα δίνουν όλα για να είναι όλα έτοιμα για το μεγάλο ραντεβού της χρονιάς. Και είναι ξεχωριστή στιγμή, πραγματικός πλούτος η συζήτηση με τις νέες και τους νέους, που στήνουν, ζωγραφίζουν, ομορφαίνουν, καταθέτουν κάτι από τον εαυτό τους.

«Συμβάλλουμε στη μεγάλη γιορτή της Οργάνωσης»

Κυριακή 10 Σεπτέμβρη μεσημέρι και το οδοιπορικό στην αναγειρόμενη πολιτεία του Φεστιβάλ αρχίζει. Δίπλα στο «Διοικητήριο» (το χώρο όπου είναι εγκαταστημένο το επιτελείο με τους συντρόφους που συντονίζουν, αρχιτέκτονες κλπ.) βρίσκεται ο χώρος όπου προετοιμάζονται τα πανιά που ομορφαίνουν τις κατασκευές και τα περίπτερα των επιμέρους χώρων. Οι κοπελιές, φοιτήτριες από την Οργάνωση της Σπουδάζουσας, που είναι εκεί έχουν ριχτεί στη δουλιά, αφού οι «παραγγελίες» είναι πολλές. Τους ξεκλέβουμε όμως λίγα λόγια, για το τι σημαίνει για αυτές να δουλεύουν στο Φεστιβάλ. Η Αννα Θεοδόση μας λέει «συμβάλλουμε σε μια μεγάλη γιορτή που γίνεται στην κορύφωση ενός γεμάτου χρόνου με αγώνες της Οργάνωσης και του νεολαιίστικου κινήματος και στην αρχή μιας χρονιάς που προμηνύει επίσης μεγάλους αγώνες, αφού σε όλους τους τομείς τα μέτωπα είναι ανοιχτά. Παρά την περίοδο, που είναι εξεταστική, με μεγάλη χαρά προσφέρουμε και εμείς για την επιτυχία του Φεστιβάλ». Και η Γιώτα Καλογεροπούλου συμπληρώνει «βάζουμε το λιθαράκι μας για τους στόχους της Οργάνωσης και το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς. Εκτός από τον κόσμο που θα φέρουμε στο Φεστιβάλ, το στήνουμε οι ίδιοι. Είναι δικό μας από την αρχή μέχρι το τέλος».

«Στήνουμε το δικό μας χώρο από το μηδέν»

Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, τα πάντα γίνονται από τους συντρόφους. Οι έμπειροι οικοδόμοι πάντα χρήσιμοι
Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, τα πάντα γίνονται από τους συντρόφους. Οι έμπειροι οικοδόμοι πάντα χρήσιμοι
Στο χώρο της κεντρικής εξέδρας, εκεί που θα είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Κόμματος, και το περίπτερο του «Ριζοσπάστη», συναντάμε άλλη μια παρέα από συντρόφισσες που το διασκεδάζουν, με πειράγματα και αστεία, καθώς τα πινέλα τους δίνουν χρώμα στις σωλήνες των κατασκευών. Και οι δικές τους απαντήσεις δείχνουν το ενθουσιασμό τους για τη δική τους προσφορά στο Φεστιβάλ. «Το να στήνεις το Φεστιβάλ, μας λέει η Νίκη Παπανικολάου, είναι ωραία εμπειρία. Το γεγονός ότι μαζί με άλλους νέους που έχεις τις ίδιες ιδέες ξεκινάς να διαμορφώνεις ένα χώρο τόσο δικό σου από το μηδέν, κάτι που το εκθέτεις σε χιλιάδες κόσμο. Εχεις βάλεις σε αυτό κάτι από τον εαυτό σου, δεν είναι απρόσωπο. Δεν έχει ανάγκη από σπόνσορες, δεν το κάνει άλλος για μας». Η Αγγελική Κοσμοπούλου βάζει τη δική της «πινελιά». «Δουλεύοντας συλλογικά αναπτύσσεται η συντροφικότητα, νιώθεις ότι παράγεις έργο, κάτι που συμβάλλει στους γενικότερους πολιτικούς στόχους της Οργάνωσης. Βοηθάς να φτάσει η φωνή της ΚΝΕ πιο μακριά, να ανοίξει ο δρόμος για να γίνουν ριζικές αλλαγές για τη ζωή μας, τη ζωή όλων των νέων και του λαού».

«Κάνουμε ό,τι δεν κάνουμε στη Σχολή»

Πιο κάτω στο χώρο της «Διεθνούπολης», τα πράγματα φαίνεται πως έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο. Το ρεύμα είναι το μόνο που λείπει. Και εκεί ακριβώς συναντήσαμε σε ένα μικρό διάλειμμα, δύο παιδιά «παθιασμένα» με το ρεύμα. Σπουδαστές και οι δύο στη ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά. Ο Χρήστος Σταμουλτάς δουλεύει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ και με βλέμμα που «σπινθηροβολεί» μας λέει: «Είναι ευχάριστο να κάνεις κάτι δημιουργικό. Να κάνεις κάτι για σένα, την Οργάνωσή σου, τους συντρόφους σου, τους φίλους σου. Να βοηθάς για ένα σκοπό». Και με ενδιαφέρον ακούμε και την επόμενη ατάκα του Χρήστου. «Είναι ωραίο να δουλεύεις έξω από το γραφείο. Μας έχει φάει το θρανίο, οι υπολογιστές, η θεωρία. Στη σχολή μας δεν υπάρχει σύνδεση με την πράξη. Λείπουν τα κονδύλια ακόμα και για τη λειτουργία των πολύμετρων που χρησιμοποιούμε, αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε τις μπαταρίες! Εδώ κάνουμε ό,τι δεν κάνουμε στη σχολή».

...Με το πινέλο στο χέρι, στην σκαλωσιά, ομορφαίνοντας το δικό τους χώρο, οι συντρόφισσες της Σπουδάζουσας
...Με το πινέλο στο χέρι, στην σκαλωσιά, ομορφαίνοντας το δικό τους χώρο, οι συντρόφισσες της Σπουδάζουσας
Ο Παναγιώτης Μίνος, από μικρός «τρελός για το ρεύμα», που έχει δουλέψει πολλές φορές στο στήσιμο του Φεστιβάλ, προσθέτει: «Είναι καλό για μας να δουλεύουμε χειρωνακτικά, να βάζουμε το μυαλό μας να σκεφτεί, να βρίσκουμε λύσεις πρακτικές στο χώρο, να δίνουμε τη δική μας αισθητική στο χώρο, γιατί ο φωτισμός είναι απαραίτητο στοιχείο για τη συνολική εικόνα του κάθε περιπτέρου. Θα έλεγα ότι και οι σύντροφοί μας από τις πιο θεωρητικές σχολές έχουν πολλά να πάρουν από την πρακτική, δημιουργική δουλιά».

Αυτά είναι τα παιδιά της ΚΝΕ.

Βήμα γόνιμου, ζωντανού διαλόγου

Η πολιτεία του Φεστιβάλ αποτελεί παραδοσιακά ένα πλατύ βήμα διαλόγου και γόνιμης ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στη νεολαία. Ετσι και φέτος, οι συζητήσεις που οργανώνονται στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης αγγίζουν πολλά ζητήματα, αποτελούν αφορμή για παραπέρα προβληματισμό και μαχητική απάντηση από την πλευρά του μαζικού λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος.

«Ο ρόλος της θρησκείας και οι θέσεις του λαϊκού κινήματος» είναι το θέμα της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, στη Νεανική Σκηνή. Την ίδια μέρα, στο χώρο των Δικαιωμάτων, όπου θα υπάρχει ξεχωριστό περίπτερο αφιερωμένο στους στρατευμένους νέους, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων».

Την Πέμπτη, η εξέδρα της Νεανικής Σκηνής θα φιλοξενήσει συζήτηση με θέμα «Ο εργάσιμος χρόνος», ενώ την ίδια μέρα στο χώρο του αθλητισμού θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με θέμα «Ολυμπιάδα 2004: μύθοι και πραγματικότητα».

Συζήτηση για τους ξένους εργάτες που εργάζονται στη χώρα μας, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, τρίτη μέρα των εκδηλώσεων, στο χώρο που θα φιλοξενεί τα περίπτερα των αντιπροσωπειών από τους συλλόγους των αλλοδαπών εργαζομένων.

Επίσης, χώρος γόνιμου διαλόγου θα είναι και η Διεθνούπολη του Φεστιβάλ, όπου την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, οργανώνονται συζητήσεις για την κατάσταση στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από τις ξένες Οργανώσεις Νεολαίας που θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ.

Αφιερώματα σε ανθρώπους της Τέχνης

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερα ξεχωριστά αφιερώματα σε ανθρώπους της Τέχνης, που με το δικό τους τρόπο συνέβαλαν στο μετερίζι των λαϊκών αγώνων. Το Φεστιβάλ τιμά με ιδιαίτερα αφιερώματα τον Γιάννη Ρίτσο, τον Γιάννη Σκαρίμπα, τον Νίκο Καββαδία και τον Νίκο Ξυλούρη.

Συγκεκριμένα, ως αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, τον ποιητή της ρωμιοσύνης, που όσο ζούσε ποτέ δεν έλειψε από τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση με τίτλο: «Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις». Η μουσική επιμέλεια του έργου είναι του Στ. Ψαραδάκου και τα κείμενα και η σκηνοθεσία της Λ. Δημητρακοπούλου. Πρόκειται για μια παράσταση που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στην Αθήνα και αλλού και μάγεψε το κοινό. Στο Φεστιβάλ θα παιχτεί την Παρασκευή, στη Λαϊκή Σκηνή.

Επίσης την Παρασκευή, στην Κεντρική Σκηνή, θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη, που κι ο ίδιος είχε τιμήσει με τη συμμετοχή του το Φεστιβάλ και φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατό του. Τα τραγούδια του μεγάλου ερμηνευτή, που συναντήθηκαν και με τους αγώνες του λαϊκού κινήματος κι έγιναν σύμβολο, θα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ ο Χ. Γαργανουράκης.

Ενα ξεχωριστό αφιέρωμα στον ανατρεπτικό λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στη Λαϊκή Σκηνή όσοι επισκεφτούν το Φεστιβάλ το Σάββατο. Πρόκειται για ποιήματα του Γ. Σκαρίμπα, που μελοποιούνται για πρώτη φορά από τον Σαράντη Κασσάρα και, μάλιστα, η πρώτη τους παρουσίαση θα γίνει μέσα από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Στην ερμηνεία των τραγουδιών θα είναι οι: Γ. Θωμόπουλος, Γ. Δαλαμπίρα και Α. Δημητρακοπούλου.

Το συγκρότημα «Αντίθεσις» , αποτελούμενο από νέους αξιόλογους καλλιτέχνες, θα παρουσιάσει επίσης, πέρα από τα δικά του τραγούδια, ένα αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή της θάλασσας, Νίκο Καββαδία, που έχει ετοιμάσει ειδικά για το Φεστιβάλ. Το αφιέρωμα αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα της Παρασκευής, στη Νεανική Σκηνή.

Μεγάλη συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών

Για άλλη μια φορά από τις τρεις σκηνές του Φεστιβάλ θα περάσουν και τις τέσσερις μέρες μια σειρά καταξιωμένοι και κορυφαίοι καλλιτέχνες, με πλούσια προσφορά στο ποιοτικό ελληνικό τραγούδι. Μαζί τους θα τραγουδήσουν οι χιλιάδες νέοι και νέες επισκέπτες, θα γλεντήσουν, θα περάσουν αξέχαστες στιγμές. Ομως και για τους ερμηνευτές, πολλοί από τους οποίους είναι πιστοί στη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις της ΚΝΕ τα τελευταία χρόνια, το κλίμα και η ζεστασιά που βρίσκουν στο νεανικό κοινό του Φεστιβάλ αποτελούν μοναδικά στοιχεία.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανοίξει την Τετάρτη 20/9, με μια μεγάλη συναυλία, ο Δημήτρης Μητροπάνος. Επίσης, την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, στις τρεις σκηνές του Φεστιβάλ, θα τραγουδήσουν οι: Παντελής Θαλασσινός, «Συνήθεις Υποπτοι», «Υπόγεια Ρεύματα», Κ. Μάτζιος - Λ. Αλκαίου, Στέλιος Βαμβακάρης και Γιώτα Βέη.

Την Πέμπτη 21/9 από το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι συναυλίες των «Πυξ - Λαξ», μαζί με το συγκρότημα «ΟΝΑΡ», κι ακόμα συναυλίες των: Μ. Φάμελου - Ν. Ζιώγαλα, Μπ. Τσέρτου, Μ. Πασχαλίδη, «Ενοχο Λα», Χ. Κροκίδη. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί τιμητική βραδιά στον Κ. Βίρβο και τον Θ. Δερβενιώτη, με τις Χ. Λαμπράκη, Θ. Στίγκα, Α. Παπαϊωάννου και Λ. Δημόγλου.

Το καταπληκτικό τους πρόγραμμα θα παρουσιάσουν την Παρασκευή ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Θάνος Μικρούτσικος. Την ίδια μέρα συναυλίες θα δώσουν, επίσης, ο Ν. Πορτοκάλογλου, οι «Magic de Spell», ο Β. Κορακάκης, η Σ. Βαζούρα με τα Χάλκινα Γουμένιτσας, οι «Ενδελέχεια».

Τέλος, το Σάββατο 23/9, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ κλείνει με τους Δ. Τσακνή - Λ. Μαχαιρίτσα, Μ. Κανά - Ορ. Περίδη, «Apyrimac», «Closer», Γ. Ανδρεάτο - Δ. Λογαρά - Ν. Βουδούρη, Δ. Κοντογιάννη - Σ. Παπάζογλου.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα συμμετάσχουν επίσης και πολλοί νέοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα, ανάμεσα στους οποίους οι: Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Τσεκούρας, Γιώργης Χριστοδούλου, «7 πέπαλ», «Νυν και Αεί», «Σεπτέτο Ανθών», «Αρόδο».

Ρεπορτάζ: Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ