Καταλυτική η σημερινή μέρα για τις εξελίξεις καθώς η αντιπολίτευση καλεί σε νέες μεγάλες διαδηλώσεις στη ματωμένη, από τις σκληρές συγκρούσεις διαδηλωτών - παρακρατικών, πλατεία Ταχρίρ
Εκρηκτική ηρεμία επικράτησε, τελικά, αργά χτες βράδυ, στην πλατεία Ταχρίρ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, η οποία επί περισσότερο από ένα 24ωρο μετατράπηκε σε αιματηρό πεδίο μάχης ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και «υποστηρικτές» του Χόσνι Μουμπάρακ, οι οποίοι, κατά κύριο λόγο, ήταν αστυνομικοί με πολιτικά. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, μέχρι αργά το απόγευμα, παρέπεμπαν περισσότερο σε ιδιαίτερα σκληρές εμφύλιες συγκρούσεις, που σύμφωνα με ιατρικές πηγές στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό περισσοτέρων από 890.
Ο στρατός, αφού επί ώρες κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας αλλά και τις πρωινές ώρες χτες παρακολουθούσε ως θεατής τις αιματηρές μάχες, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν όλων των ειδών τα όπλα (μαχαίρια, στιλέτα, λοστοί, όπλα και ελεύθεροι σκοπευτές), τελικά ανέπτυξε άρματα μάχης και οχήματα στην περίμετρο, αλλά και στο κέντρο της πλατείας Ταχρίρ, δημιουργώντας μια «νεκρή ζώνη» αρκετών μέτρων. Κατά πολλούς, η αιματηρή αυτή κλιμάκωση δεν ήταν εντελώς εκτός ελέγχου και θα μπορούσε να έχει ως στόχο την καλλιέργεια ακόμη πιο πρόσφορου εδάφους για την ανάληψη ακόμη ενεργότερου ρόλου από το στρατό ως «μοναδική λύση», μια εκδοχή που σαφώς θα ικανοποιούσε, περισσότερο, σε πρώτη φάση, και το γειτονικό Ισραήλ που επανέλαβε, χτες, τις ανησυχίες του για «ισλαμοποίηση της Αιγύπτου».
Καταλυτική θεωρείται η σημερινή ημέρα για τις εξελίξεις καθώς η πλειοψηφία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης έχει καλέσει σε νέες μαζικές διαδηλώσεις τον αιγυπτιακό λαό, μετά τις καθιερωμένες προσευχές της Παρασκευής, μιλώντας για «Παρασκευή της αποχώρησης». Η ισχυρότερη αντιπολιτευτική οργάνωση, οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», ζήτησαν, χτες, εκ νέου και με κατηγορηματικό τρόπο την άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, υποστηρίζοντας ότι κάθε παραπάνω ώρα που μένει στην προεδρία, «θα χρησιμοποιηθεί για να εκδικηθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους». Η οργάνωση συμμετέχει στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, αλλά αν και έχει συνταχθεί, σε γενικές γραμμές, πίσω από το πρόσωπο του Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, δήλωσε ότι δεν τον υποστηρίζει απαραίτητα ως «επικεφαλής» της αντιπολίτευσης.
Εκτενή συνέντευξη - διάγγελμα παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση ο νεοδιορισθείς αντιπρόεδρος της χώρας (και πρώην επικεφαλής όλων των μυστικών υπηρεσιών) Ομάρ Σουλεϊμάν, που κάλεσε τους διαδηλωτές «να τερματίσουν τις διαμαρτυρίες τους γιατί εισακούστηκαν», ζητώντας να δοθεί χρόνος για να υλοποιηθούν τα αιτήματά τους. Αν και χαρακτήρισε «νόμιμες και λογικές τις διεκδικήσεις των έντιμων ανθρώπων» που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, συμπλήρωσε ότι «από ένα σημείο και μετά σε αυτές παρεισέφρησαν υποκινητές και όσοι επιμένουν στις διαδηλώσεις εξυπηρετούν στόχους ξένων δυνάμεων», αν και καταδίκασε, όπως και ο πρωθυπουργός Αχμαντ Σαφίκ, «τη βία των τελευταίων ωρών», ζητώντας συγνώμη και υποσχόμενος, γενικώς, «έρευνες και δίωξη των υπευθύνων».
Ο Σουλεϊμάν μίλησε ανοιχτά για «ξένες δυνάμεις» που προσπαθούν να «παρέμβουν στα εσωτερικά της Αιγύπτου», η οποία είναι διατεθειμένη «ν' ακούσει συμβουλές», αλλά «δε θα δεχτεί να της επιβληθούν». Αν και δεν έκανε περαιτέρω διευκρινίσεις, οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι αναφερόταν τόσο στις πιέσεις της Ουάσιγκτον, αλλά και σε ορισμένα αραβικά κράτη, όπως το Κατάρ, όπου εδρεύει και το «al Jazeera», το οποίο κατηγορήθηκε άμεσα για «υποκίνηση» διαδηλωτών και για «παραπληροφόρηση».
Τέλος, υποστήριξε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα αποχωρήσει από την προεδρία, όπως προβλέπεται, και δεν θα είναι υποψήφιος ούτε ο ίδιος, ούτε ο γιος του, προειδοποιώντας ότι αν αυτό συμβεί «πρόωρα, θα είναι βήμα προς το χάος». Επανέλαβε τα περί συνταγματικών αλλαγών και κάλεσε τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» σε διάλογο «για το καλό της χώρας», κάτι στο οποίο η οργάνωση δεν έχει ακόμη, σαφώς, απαντήσει, αν και επιμένει στην αποχώρηση Μουμπάρακ. Ενδιαφέρον έχει ότι και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε ότι οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» μπορούν «να παίξουν ρόλο στην παρούσα φάση και στην πολιτική σκηνή της χώρας».
Τη βία «καταδίκασαν» με κοινή ανακοίνωση οι Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα «άμεσης μεταβίβασης της εξουσίας», προσπαθώντας να κατευνάσουν τη λαϊκή οργή. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ολοι καταδίκασαν και το γεγονός ότι σε στόχο πρώτης γραμμής έχουν μετατραπεί οι δημοσιογράφοι από όλες τις χώρες, με τις καταγγελίες για τραυματισμούς, βιαιοπραγίες, ξυλοδαρμούς και κατασχέσεις εξοπλισμού να διαδέχονται η μία την άλλη. Καταγγελίες έχουν γίνει από τα δίκτυα «Associated Press», ABC, «France 2», «France 24», «Radio Canada», «al Jazeera», «al Arabya», Γαλλικό Πρακτορείο και το πολωνικό «TVP». Αν και επιθετικοί απέναντι σε δίκτυα που θεωρούν «φιλο-προεδρικά» εμφανίζονται και οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές, οι δημοσιογράφοι έχουν γίνει στόχος, κυρίως, παρακρατικών πιστών στον Μουμπάρακ, όπως συνέβη και με τους Ελληνες δημοσιογράφους Πέτρο Παπακωνσταντίνου («Καθημερινή»), που τραυματίστηκε στο πόδι και στο κεφάλι, αλλά είναι εκτός κινδύνου και Γιώργο Μουτάφη (φωτορεπόρτερ στο «ΒΗΜΑ») που τραυματίστηκε ελαφρά. Ωρα με την ώρα, το κλίμα «γινόταν βαρύτερο» για τους δημοσιογράφους, που ουσιαστικά πιέζονταν από το καθεστώς να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπέρμαχος μιας «δημοκρατικής νομιμότητας», που θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ιμπεριαλιστικών κέντρων και θα διαιωνίζει το σύστημα εκμετάλλευσης σε βάρος του αιγυπτιακού λαού, παρουσιάστηκε χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, ο Γ. Παπανδρέου τάχτηκε γενικά και αόριστα υπέρ της «νομιμότητας» και της «μετάβασης στη δημοκρατία», αποφεύγοντας επιμελώς να καταδικάσει τη σφαγή του αιγυπτιακού λαού από τον «ομοϊδεάτη» του Χ. Μουμπάρακ (το κόμμα του είναι μέλος της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς»).
«Η νέα γενιά της Αιγύπτου ζητά αλλαγή, ζητά δημοκρατικά δικαιώματα, ζητά ελευθερίες, ζητά κοινοβουλευτικά κόμματα. Και όλα αυτά χρειάζεται να κατοχυρωθούν ακόμα και συνταγματικά. (...) με αμεσότητα, με σταθερότητα και χωρίς βία», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, αλλά επιδίωξε να αποσυνδέσει τις όποιες εξελίξεις από τα αιτήματα του εξεγερμένου λαού της Αιγύπτου.
Στον αντίποδα και ευθυγραμμιζόμενος απόλυτα με τις παρεμβάσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ στην περιοχή, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε: «Θα πάρουμε κάθε πρωτοβουλία που θα χρειαστεί, για να συμβάλουμε και εμείς θετικά στην ομαλή πορεία αυτών των εξελίξεων, προς το συμφέρον, όχι μόνο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά πρωτίστως του ιδίου του αιγυπτιακού λαού».
Καθόλου τυχαία, ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να συνδέσει τη «μετάβαση προς τη δημοκρατία» στην Αίγυπτο με την «ενεργειακή πολιτική» στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (ανάμεσά τους και ελληνικών), ισχυριζόμενος ότι πρέπει να αποτελέσει «παράγοντα ειρήνης και συνεργασίας των κρατών και των λαών, και όχι αντικείμενο συγκρούσεων ή αντιπαραθέσεων». Κρύβοντας ότι οι δρόμοι του πετρελαίου είναι στρωμένοι με το αίμα των λαών.
Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε μια «δημοκρατική» εξέλιξη στην Αίγυπτο, που θα διασφαλίσει «τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά και το Παλαιστινιακό», υπονοώντας ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να συνεχίσει στη «γραμμή» που έχει χαράξει η κυβέρνηση Μουμπάρακ, προωθώντας τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την «ευρεία Μέση Ανατολή».
Σε συνέντευξή του αργότερα στο BBC ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι είπε στον Αιγύπτιο Πρόεδρο πως «αυτό που είναι απαραίτητο τώρα είναι να δούμε ότι το υπάρχον καθεστώς κάνει τις αναγκαίες κινήσεις και αλλαγές (...) ώστε να διασφαλιστεί ότι πρόκειται για μία αξιόπιστη μετάβαση (...) Εάν ο Πρόεδρος Mουμπάρακ παραμείνει ή όχι, αργά ή γρήγορα, θα έχει ιστορικά δευτερεύουσα σημασία εάν δεν υπάρχουν αλλαγές».
...προσπαθώντας να προλάβει χειρότερα
ΑΛΓΕΡΙ.--
Αρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ισχύει στη χώρα εδώ και περισσότερα από 19 χρόνια, «εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος», προανήγγειλε, χτες, ο Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. Οπως μετέδωσαν αλγερινά ΜΜΕ, ο Μπουτεφλίκα, εκτός της άρσης του συγκεκριμένου μέτρου, ανακοίνωσε ελεύθερη πραγματοποίηση διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, εκτός της πρωτεύουσας, καθώς και ελεύθερη παρουσίαση κομμάτων της αντιπολίτευσης στα κρατικά ΜΜΕ «με δεδομένο ότι και τα κόμματα αυτά θα λαμβάνουν υπ' όψιν τους την αναγκαιότητα σταθερότητας και ασφάλειας στη χώρα».
Εκτός αυτών, ο Μπουτεφλίκα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται, ήδη, μέτρα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για περαιτέρω μείωση των τιμών των βασικών τροφίμων. Οι εξαγγελίες αυτές ήρθαν ενώ κόμματα της αντιπολίτευσης προγραμματίζουν νέα διαδήλωση, στις 12 Φεβρουαρίου, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Οράν, διαμαρτυρόμενοι για τις τιμές των βασικών αγαθών, την αυξανόμενη ανεργία και την εντεινόμενη καταπίεση, δηλαδή με τα αιτήματα που κυριάρχησαν στους δρόμους πολλών πόλεων της Αλγερίας κατά τις ταραχές που τη συγκλόνισαν, στις αρχές του χρόνου, και είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και περισσότερους από 1.100 συλληφθέντες.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε ισχύ όταν, στις αρχές της δεκαετίας του '90, μετά την ακύρωση των εκλογών όπου είχαν επικρατήσει οι ισλαμιστές με το Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας, είχαν, ήδη, αρχίσει οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων ισλαμιστών και στρατού, οι οποίες εξελίχθηκαν σε έναν από τους αιματηρότερους εμφυλίους πολέμους στην ιστορία της περιοχής. Υπολογίζεται ότι τη δεκαετία του '90 στην Αλγερία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, κυρίως πολίτες, καθώς και οι δύο πλευρές επιδόθηκαν σε επιθέσεις κατά πολιτών.
ΣΑΝΑ'Α.--
Δεκάδες χιλιάδες Υεμενίτες διαδήλωσαν, χτες, στο κέντρο της πρωτεύουσας ζητώντας «άμεσα αλλαγές» από το καθεστώς Σάλεχ, με ορισμένους να προχωρούν ακόμη και στο ...τολμηρό αίτημα της άμεσης απομάκρυνσής του από την εξουσία, αν και η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμη υιοθετήσει μια τέτοια θέση. Παράλληλη διαδήλωση, όμως, πραγματοποίησαν και υποστηρικτές του Σάλεχ και μέλη του κόμματός του, του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική πλατεία της Σάνα'α (που επίσης ονομάζεται πλατεία Ταχρίρ (απελευθέρωσης) όπως στο Κάιρο), προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να εμποδίσουν τη συγκέντρωση των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών.
Τελικά, η συγκέντρωση της αντιπολίτευσης, που ήταν μαζικότερη από τις τελευταίες φορές, πραγματοποιήθηκε μπροστά στο πανεπιστήμιο. Οι δύο συγκεντρώσεις δε συναντήθηκαν παρά μόνο σε ένα σημείο και παρά τις μικρο-αψιμαχίες, δεν προκλήθηκαν επεισόδια και ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα. Το «Κοινό Φόρουμ», μια επιτροπή όπου εκπροσωπούνται τα πέντε μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και το ισλαμικό «Islah», αλλά και το Υεμενίτικο Σοσιαλιστικό Κόμμα, είχε προγραμματίσει σειρά συζητήσεων τις επόμενες μέρες προκειμένου να εξετάσει τις επόμενες κινήσεις του.
Εκπρόσωπος του «Φόρουμ» υποστήριζε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε, ένα 24ωρο νωρίτερα, ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, μιλώντας στο κοινοβούλιο, είναι ενθαρρυντικές, αλλά όχι επαρκείς. Ο Σάλεχ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, ούτε ο γιος του, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα εξαντλήσει την θητεία του που λήγει το 2013. Επίσης, προανήγγειλε αύξηση μισθών, σταθεροποίηση των τιμών των αγαθών, μείωση του φόρου εισοδήματος και σειρά άλλων μέτρων ανακούφισης προκειμένου να κατευνάσει τη λαϊκή οργή στη χώρα των 23,4 εκατομμυρίων πληθυσμού, όπου κάτω από το όριο της φτώχειας ζει ποσοστό μεγαλύτερο του 45,2% και η ανεργία αγγίζει το 35%.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης «χαιρετίζει τον αιγυπτιακό λαό που εδώ και δέκα μέρες διαδηλώνει θαρραλέα στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο αλλά και σε άλλες βασικές πόλεις της Αιγύπτου για το δικαίωμά του να καθορίζει την τύχη του σε μια ελεύθερη, δημοκρατική χώρα, ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και να αποφασίζει για το καθεστώς της χώρας του με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων και των φτωχών. Καταγγέλλουμε τις πρόσφατες ένοπλες ενέργειες ενάντια στις ειρηνικές διαδηλώσεις της πλατείας Ταχρίρ, όπου τραυματίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι και ζητάμε την άμεση λήξη των προκλήσεων της αστυνομίας ή των ένοπλων συμμοριών των υποστηρικτών του παλιού καθεστώτος. Το ΠΣΕ καταδικάζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ, της ΕΕ και όλων των άλλων που έχουν για χρόνια στηρίξει τις αιγυπτιακές κυβερνήσεις, και που τώρα επιχειρούν να επιβάλουν μια νέα πρόθυμη και φιλική προς τα συμφέροντά τους κυβέρνηση.
Η εξέγερση του αιγυπτιακού λαού είναι ένα γεγονός και μια σημαντική "επένδυση" για τους μελλοντικούς αγώνες του. Αποδεικνύει πως η Ιστορία γράφεται από τις μάζες που μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους, ακόμα και ενάντια σε πανίσχυρα καθεστώτα και τους ξένους υποστηρικτές τους.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο φιλειρηνικό λαό της Αιγύπτου και στην Επιτροπή Ειρήνης της Αιγύπτου και καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του ΠΣΕ να αποστείλουν μηνύματα στήριξης και αλληλεγγύης στους συνεργάτες μας στην Αίγυπτο».
Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης, σε ανακοίνωσή της για την εξέγερση του λαού της Αιγύπτου, τονίζει τα ακόλουθα:
«Η κοινωνική εξέγερση του αιγυπτιακού λαού αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο κουφόβραζε εδώ και δεκαετίες κάτω από μια πολιτική που δημιουργεί φτώχεια και ανεργία στο λαό της Αιγύπτου και είχε συντρίψει βασικά δημοκρατικά δικαιώματα.
Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον ελληνικό λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον πολύπαθο εξεγερμένο λαό της Αιγύπτου και να καταδικάσει το ρόλο της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι οποίες στήριζαν και συνεργάζονταν με την κυβέρνηση Μουμπάρακ, προβάλλοντάς τον ως υπόδειγμα δημοκρατίας. Να απαιτήσει να σταματήσουν οι διώξεις και το χτύπημα των εξεγερμένων λαϊκών μαζών. Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Επιτροπή Ειρήνης της Αιγύπτου και στον εξεγερμένο λαό της Αιγύπτου. Καταδικάζουμε τη βάρβαρη επίθεση παρακρατικών ομάδων στους χιλιάδες διαδηλωτές.
Τώρα που ο λαός ξεσηκώθηκε, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ και από δίπλα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποκριτικά κόπτονται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του, με στόχο να τον παραπλανήσουν και να παρέμβουν στον καθορισμό των εξελίξεων, ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής και της Μεσογείου.
Δυναμώνει ο κίνδυνος η Ελλάδα να εμπλακεί ακόμα πιο βαθιά στις αντιθέσεις και στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή για διανομή πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.ά.
Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, αλλά και στην Τυνησία και στις άλλες χώρες της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής, έρχονται να αποδείξουν για μια ακόμα φορά ότι όταν οι λαοί θέλουν, μπορούν να γίνουν οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων και να καθορίσουν με τη δράση τους τι είναι νόμιμο, δίκαιο και αναγκαίο για τα συμφέροντα των εργαζομένων, της νεολαίας και όλου του λαού».
ΡΩΜΗ.-- Την ανησυχητικά ανοδική τάση της ακρίβειας σε βασικά τρόφιμα διεθνώς διαπιστώνουν από μήνα σε μήνα ειδικοί αξιωματούχοι του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Οπως ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι, ο δείκτης ακρίβειας σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, τα μαγειρικά έλαια και η ζάχαρη ανέβηκε τον περασμένο Δεκέμβρη κατά μέσο όρο 3,4% σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, σημειώνοντας - τηρουμένων των αναλογιών - ρεκόρ 20ετίας. Μόνον οι τιμές κρέατος φάνηκαν να παραμένουν στάσιμες...
«Τα στοιχεία των τελευταίων επτά μηνών δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν υποχωρεί η ανοδική τάση στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων. Αυτές οι υψηλές τιμές είναι πιθανόν να διατηρηθούν και τους επόμενους μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο οικονομολόγος του FAO, Αμπντολρεζά Αμπασιάν.
Ειδικότερα, τα στοιχεία των ερευνητών του οργανισμού δείχνουν το Γενάρη αύξηση των τιμών των σιτηρών διεθνώς κατά 3% σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2010. Το ίδιο διάστημα η αύξηση στα μαγειρικά έλαια κυμάνθηκε στο 5,6%, στα γαλακτοκομικά έφθασε το 6,2% και στη ζάχαρη το 5,4%, προκαλώντας και πρόσφατα (όπως τη διετία 2007-08) «ασφυξία» και έντονες αντιδράσεις στους λαούς αναπτυσσόμενων χωρών που πλήττονται ιδιαίτερα από τη φτώχεια.
OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--
Ο πόλεμος στο Ιράκ άξιζε τον κόπο, καθώς «έβγαλε τα λεφτά» του, διατείνεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του, με τίτλο «Γνωστά και Αγνωστα» («Known and Unknown»), ο πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ. Κατά το σύνηθες, ο Ράμσφελντ δεν «στρογγυλεύει» τις απόψεις του, συνέχισε την προπαγάνδα υπεράσπισης του πολέμου λέγοντας ότι εάν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν είχε παραμείνει στην εξουσία, η κατάσταση θα ήταν σήμερα πολύ πιο επικίνδυνη σε όλη τη Μέση Ανατολή. Τα ειρωνικά σχόλια δε λείπουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς τα «συμπεράσματα» του Ράμσφελντ συμπίπτουν χρονικά με μία Μέση Ανατολή που φλέγεται στην κυριολεξία.
Το βιβλίο, που πρόκειται να κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα, περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας «The Washington Post» και οι μισές και πλέον από τις 800 σελίδες του είναι αφιερωμένες στα έξι χρόνια που ήταν επικεφαλής του Πενταγώνου. Εξηγεί λοιπόν τι πήγε στραβά στον πόλεμο στο Ιράκ κατά τον πρώτο χρόνο: «Δεν είχε γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για τη διαχείριση της μετάβασης από το ένα καθεστώς στο άλλο και γι' αυτό φταίει το γεγονός ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων, κυρίως μεταξύ Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πενταγώνου δεν είχε συνάφεια και αποδίδει ευθύνες στον Μπους επειδή δεν έκανε τίποτα για να επιλύει τις διαφωνίες που ξέσπαγαν ανάμεσα στους συμβούλους του»...
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει:
«Τελικά, με ποια νομιμότητα τάσσεται ο πρωθυπουργός; Με αυτή της κυβέρνησης Μουμπάρακ που βιαιοπραγεί κατά του αιγυπτιακού λαού και που το κόμμα του ανήκει στη Σοσιαλιστική Διεθνή; Με τη νομιμότητα του εξεγερμένου λαού της Αιγύπτου; Με τη νομιμότητα των απροκάλυπτων παρεμβάσεων των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ για να καθορίσουν τις εξελίξεις;
Ο εμπαιγμός των λαών έχει όρια. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ, ανάμεσά τους και η ελληνική, τα έχουν ξεπεράσει προ πολλού».