ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Με αγώνες απαντούν στην καταστολή και τη συκοφαντία

Ξανάστειλε την Αστυνομία η κυβέρνηση στη συγκέντρωση της ΠΕΜΕΝ

Από τη χτεσινή πορεία των ναυτεργατών, μαζί τους και ο Σύλλογος Φουρνιωτών
Από τη χτεσινή πορεία των ναυτεργατών, μαζί τους και ο Σύλλογος Φουρνιωτών
Τέσσερις ένστολοι αστυνομικοί εμφανίστηκαν χτες το πρωί μπροστά στην είσοδο της ΠΕΜΕΝ, ενώ ήταν σε εξέλιξη η προσέλευση των ναυτεργατών για την προγραμματισμένη τους συγκέντρωση μέσα στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης. Οπως ειπώθηκε από τους ίδιους τους αστυνομικούς, ήταν εκεί με εντολή του ταξίαρχου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά! Κάτω από την αποφασιστικότητα των ναυτεργατών, οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.

Ωστόσο, η παρουσία τους - και μάλιστα δεύτερη φορά σε ένα μήνα, στις 22 Φλεβάρη αστυνομικοί είχαν εμφανιστεί μέσα στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ - και η ομολογία τους ότι ήταν σε διατεταγμένη αποστολή σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ενισχύσει τον αυταρχισμό και την καταστολή απέναντι στους ναυτεργάτες. Εντείνοντας την πρόκληση, όχι μόνον εξακολουθεί να τους έχει επιστρατευμένους εδώ και μήνες, επειδή δε σκύβουν το κεφάλι μπροστά στις αξιώσεις των εφοπλιστών, αλλά από πάνω κατασυκοφαντεί τους αγώνες τους, με τελευταίο «κρούσμα» την κατάπτυστη γραπτή δήλωση της υφυπουργού ΘΥΝΑΛ, Ελ. Τσουρή, στις 17 Μάρτη, ότι για το θάνατο 55χρονου ασθενούς στο Αγαθονήσι ευθύνεται η απεργία των ναυτεργατών στις 23 Φλεβάρη!

Η χτεσινή συγκέντρωση των ναυτεργατών που διοργανώθηκε από τις ναυτεργατικές Ενώσεις Μηχανικών, Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Μαγείρων και πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών, από την Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών και την Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΑΕΝ, ήταν και για να δοθεί απάντηση στις συκοφαντίες της κυβέρνησης.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου, αφού κατήγγειλε την πολιτική του αυταρχισμού, της βίας, της τρομοκρατίας και της συκοφάντησης των αγώνων, κάλεσε τους ναυτεργάτες «σε συσπείρωση, οργάνωση δυνάμεων, να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, για την κλιμάκωση των αγώνων. Αγώνων λαϊκών, αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους εργάτες και μας το αποδεικνύουν καθημερινά οι δυνάμεις του κεφαλαίου, οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι, με την πολιτική τους και με τα «έργα» τους».

Στη συγκέντρωση μίλησαν οι εκπρόσωποι και των υπόλοιπων φορέων, ενώ συμμετείχε και μαζική αντιπροσωπεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Φουρνιωτών «Ο ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ».

Μετά τη συγκέντρωση, οι ναυτεργάτες ξεκίνησαν πορεία με πρώτο σταθμό την ΠΝΟ που δεν έχει «βγάλει κιχ» για τις δηλώσεις της Ελ. Τσουρή. Η πορεία κατέληξε στο κτίριο του ΥΘΥΝΑΛ στο Πασαλιμάνι όπου βρίσκεται το γραφείο της υφυπουργού, η οποία «υποδέχτηκε» τους ναυτεργάτες με την παράταξη δυνάμεων καταστολής μπροστά στο κτίριο και κατεβασμένα ρολά!

ΘΑΣΟΣ
Διώκονται 25 ναυτεργάτες

Σέρνονται αύριο στα δικαστήρια γιατί συμμετείχαν σε απεργία. Πεντάωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα δικαστήρια από το σωματείο τους

Συλλαλητήριο έκαναν χτες οι ναυτεργάτες της Θάσου, ενάντια στην ποινικοποίηση του αγώνα τους, αφού αύριο, 1η Απρίλη, σέρνονται στα δικαστήρια 25 μέλη του Σωματείου Ναυτεργατών Νομού Καβάλας, έπειτα από μήνυση του εφοπλιστή Μητσόπουλου (Ναυτιλιακή Εταιρεία Καβάλας - ΝΕΚ), επειδή οι ναυτεργάτες συμμετείχαν μαζικά και περιφρούρησαν την περσινή απεργιακή τους κινητοποίηση, στις 11 Μάρτη.

Χτες, λοιπόν, έγινε πορεία διαμαρτυρίας στο Λιμεναρχείο και παράσταση διαμαρτυρίας στη ΝΕΚ και στη συνέχεια στα γραφεία της Ναυτιλιακής Εταιρείας Θάσου (ΑΝΕΘ), όπου και ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις. Στο συλλαλητήριο ήταν εργαζόμενοι απ' όλους τους κλάδους, εκπρόσωποι της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ («Λαϊκή Συσπείρωση»), ενώ τη συμπαράσταση στον αγώνα των ναυτεργατών έχει εκφράσει και το Δημοτικό Συμβούλιο της Θάσου.

Στη συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυτεργατών, Μ. Μαλαμίδης, ο οποίος και τόνισε: «Είναι ξεκάθαρο ότι με μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση των κερδών τους μας θέλουν πειθήνιους, με σκυμμένο το κεφάλι και να πουλάμε όσο γίνεται πιο φθηνά την εργατική μας δύναμη, χωρίς δικαιώματα».

Με ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΝ καταδικάζει «τις ποινικές διώξεις κατ' εντολή των εφοπλιστών σε βάρος των 25 ναυτεργατών του πορθμείου Καβάλας - Θάσου, για τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 11ης Μάρτη 2010».

Σήμερα, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη με τους ναυτεργάτες της Θάσου με τη συμμετοχή του Θανάση Ευαγγελάκη, Α' γραμματέα της ΠΕΜΕΝ, ενώ αύριο, μέρα εκδίκασης της μήνυσης, οι ναυτεργάτες θα πραγματοποιήσουν 5ωρη στάση εργασίας (8.30 π.μ. - 1.30 μ.μ.), και ταυτόχρονα συγκέντρωση στα δικαστήρια στις 9.30 π.μ., καθώς και περιφρούρηση στο λιμάνι της Κεραμωτής.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΡΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κινητοποίηση ενάντια σε απόλυση

Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Διοίκησης των Ξενοδοχείων «Doretta» και «Αλεξία» στη Ρόδο, με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης της εργαζόμενης Αναστασίας Δημητριάδη από το ξενοδοχείο «Doretta», διοργάνωσε χτες η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ.

Σε συνάντηση συνδικαλιστών με τον διευθυντή του ξενοδοχείου ο δεύτερος ισχυρίστηκε ότι έχει αλλάξει η πελατεία του ξενοδοχείου και δουλεύει πλέον με Ρώσους και επειδή η εργαζόμενη δεν ξέρει ρώσικα γι' αυτό και απολύθηκε.

Βέβαια, όπως κατήγγειλε στο «Ρ» ο Κ. Γιαννόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου, η απόλυση οφείλεται στη συνδικαλιστική δράση της εργαζόμενης. Μάλιστα όπως υπογράμμισε, στη Γραμματεία έχουν φτάσει καταγγελίες εργαζομένων ότι η εργοδοσία πριν προσλάβει εργαζόμενο τον ρωτά αν είναι μέλος του ΠΑΜΕ. Σε κάθε περίπτωση οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ υπογράμμισαν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις για την ανάκληση της απόλυσης.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι: «οι μεγαλοξενοδόχοι απολύουν, μειώνουν μισθούς, κάνουν ατομικές συμβάσεις. Πολλοί συνάδελφοι θα μείνουν φέτος εκτός δουλειάς ενώ άλλοι θα δουλεύουν ήλιο με ήλιο με μισθούς πείνας. Αυτή είναι η λεγόμενη καλή σεζόν που διαλαλούν οι μεγαλοξενοδόχοι και το πολιτικό προσωπικό τους. Επειδή θέλουν τους εργάτες με το κεφάλι σκυμμένο προσπαθούν να απαλλαγούν πρώτα από αυτούς που αντιστέκονται».

Για τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία υπογραμμίζει ότι «το ξενοδοχείο "Doretta" ιδιοκτησίας Σουλούνια απολύει τη συναδέλφισσα Αναστασία Δημητριάδη γιατί είναι μέλος του ΠΑΜΕ και πρωτοστάτησε στην οργάνωση της περσινής απεργίας. Ξεκαθαρίζουμε ότι οι τρομοκρατικές απολύσεις θα μείνουν στα χαρτιά»!

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Εκδήλωση με θέμα το γυναικείο κίνημα πραγματοποιεί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, το Σάββατο 2 Απρίλη στις 18.00, στο Stretto cafe (28ης Οκτωβρίου, Αργος). Στην εκδήλωση θα μιλήσει στέλεχος του ΠΑΜΕ, θα προβληθεί σχετικό DVD, ενώ στο χώρο θα υπάρχει έκθεση με φωτογραφικό υλικό.

ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ: Σύσκεψη με ανέργους πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της Ενωσης (Αριστοτέλους 11 - 15, 6ος όροφος). Η ανεργία στον κλάδο λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, με την εργοδοσία να προχωρά στη μία απόλυση μετά την άλλη, αξιοποιώντας το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο το ταξικό συνδικάτο προχωρά στην οργάνωση της πάλης των ανέργων.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Την Κυριακή, 3 Απρίλη, ολοκληρώνονται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στην Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας. Καθημερινά και μέχρι το Σάββατο, οι συνταξιούχοι θα ψηφίζουν στα γραφεία του Σωματείου (Σωκράτους 23, 4ος όροφος) από τις 8 π.μ. έως τις 6 μ.μ., και την Κυριακή από τις 8 π.μ. έως τη 1 μ.μ. Επίσης, οι συνταξιούχοι μπορούν να ψηφίζουν και στα εξής παραρτήματα: Καισαριανή: Σήμερα, Πέμπτη, 8 π.μ. - 4 μ.μ. (Βρυούλων 150). Περιστέρι: Σάββατο, 2/4, 8 π.μ. - 4 μ.μ. (Αιμ. Βεάκη 36).

ΕΒΡΟΣ: Η Γραμματεία Νομού Εβρου του ΠΑΜΕ πραγματοποιεί σύσκεψη σήμερα, Πέμπτη 31 Μάρτη και ώρα 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης με θέμα «Οχι στο νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, όχι στη διαρκή λιτότητα και τον αυταρχισμό» και καλεί όλους του δημόσιους υπαλλήλους.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Καθημερινές περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Με περιοδείες, εξορμήσεις, ομιλίες και άλλες πολύμορφες δραστηριότητες σε χώρους δουλειάς, κυρίως στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, των ΟΤΑ, συνεχίζεται, στη Θεσσαλία, η καμπάνια του ΠΑΜΕ για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται με το «Νέο μισθολόγιο», αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα έντασης της ταξικής πάλης για την απόκρουσή τους.

Στη Λάρισα, ήδη, έγιναν περιοδείες και ομιλίες στα δημαρχεία των Δήμων Λαρισαίων και Τυρνάβου, στο αμαξοστάσιο, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, στα πλαίσια των οποίων αναπτύχθηκε πλούσιος και γόνιμος διάλογος με πλήθος εργαζομένων. Επίσης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπαιδευτικών και ακολουθούν, σήμερα το απόγευμα, οι συσκέψεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ για τους εργαζόμενους στην Υγεία και στους ΟΤΑ.

Στο Βόλο, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν περιοδεία στο ΙΚΑ, στην Εφορία και στους χώρους των ΟΤΑ. Η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ θα συνεχίσει τις δραστηριότητες, με καθημερινές εξορμήσεις, καλώντας τους εργαζόμενους να απορρίψουν τη σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας , να μην εμπιστευθούν τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ και να συσπειρωθούν με το ΠΑΜΕ, παλεύοντας για έναν άλλο δρόμο που υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ