ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Οχτώβρη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΟΚ - ΑΟΥΤ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ
Απάντηση με συλλαλητήριο

Οργανώνεται  από τους συλλόγους των Αιγαιοπελαγιτών της Αθήνας στις 27.10.2000 στον Πειραιά

Αγώνας για να μην υπάρξουν ξανά τέτοιες σκηνές
Αγώνας για να μην υπάρξουν ξανά τέτοιες σκηνές
Με συλλαλητήριο στο λιμάνι του Πειραιά την ερχόμενη Παρασκευή 27.10.2000, ώρα 5μμ, και με πορεία που θα ξεκινήσει από τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά και θα καταλήξει έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας απαντούν οι οργανώσεις και οι σύλλογοι των Αιγαιοπελαγιτών της Αθήνας στη θρασύτατη ενέργεια των εφοπλιστών να κάνουν την ίδια μέρα λοκ - άουτ, δένοντας τα σαπιοκάραβά τους.

Οι νησιώτες της Αθήνας αξιώνουν καταρχήν την απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς υπαίτιους του ναυτικού εγκλήματος του «Εξπρές Σαμίνα» και την αποζημίωση των οικογενειών των πληγέντων. Κυρίως, όμως, αξιώνουν τη σύσταση Εθνικού Φορέα Ακτοπλοΐας με στόχο την εξυπηρέτηση των επιβατών που κινούνται από και προς τα νησιά με σύγχρονα, ταχύτερα και ασφαλέστερα πλοία. Ζητούν ακόμα τη δημιουργία διασωστικών ομάδων με έδρα στο κάθε νησί του Αιγαίου, καθώς επίσης και την ουσιαστικότερη αναβάθμιση των έργων υποδομής των λιμένων των νησιών.

Στο συλλαλητήριο οι νησιώτες δηλώνουν αποφασισμένοι να καταγγείλουν την εφοπλιστική ασυδοσία σε συνδυασμό με την κρατική συγκάλυψη, «οι οποίες έχουν αναγάγει την ελληνική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία σε βωμό κέρδους και σε βάρος της ανθρώπινης ζωής». Θα καταγγείλουν την απαράδεκτη και συνεχιζόμενη επί χρόνια υποχώρηση των εκάστοτε κυβερνήσεων στις αξιώσεις των εφοπλιστών, σχετικά με τον ελλιπή έλεγχο αξιοπλοϊας των πλοίων και τις αυθαίρετες άδειες σκοπιμότητας.

«Δε θα αφήσουμε να ξεχαστεί το ναυάγιο και να θαφτεί σε πολύχρονες δικαστικές διαμάχες. Ούτε θα ανεχτούμε τους εφοπλιστές εκεί που μας χρωστάνε να μας πάρουν και το βόδι, που λέει και η παροιμία. Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας η προσπάθεια για ασφαλή, ποιοτική και οικονομική προσιτή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία. Δε θα καθορίσουν λοιπόν τους όρους του παιγνιδιού οι μαφιόζοι του λιμανιού με τους εκβιασμούς τους», τονίζουν οι νησιώτες.

Η πρόταση για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου συλλαλητηρίου ανήκει στο Σύλλογο Νεολαίας Ικαρίας κι αμέσως στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν δεκάδες παροικιακές οργανώσεις: Η Πανικαριακή Αδελφότητα, η Πανικαριακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αθήνας και Ικαρίας, η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων, η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων, η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων, η Αδελφότητα Σαμίων Αθηνών, ο Σύλλογος Απανταχού Πατμίων, ο Σύλλογος Παρίων «Η Εκατονταπυλιανή» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρίων «Ο Αρχίλοχος».

Στο συλλαλητήριο προσκλήθηκαν και θα συμμετάσχουν τα ναυτεργατικά σωματεία «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΜΕΝ, ενώ ήδη υπάρχει ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Ηρακλείου να κατέβουν στο συλλαλητήριο με δικό τους πανό και με το σύνθημα: «Καλές συγκοινωνίες ακτοπλοϊκές, με τους σκυλοπνίχτες να πάνε οι εφοπλιστές».

Στην Πάρο

Μετά την Ικαρία και τη Σάμο, τη «σκυτάλη» των κινητοποιήσεων στο Αιγαίο παίρνει την ερχόμενη Τρίτη η Πάρος.

Μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού κάτοικοι και μαζικοί φορείς αποκλείουν για 24 ώρες το λιμάνι τους για όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες που συμμετέχουν στο λοκ - άουτ. Ο αποκλεισμός θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της Τρίτης, 24 Οκτώβρη, και θα διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα της 25ης Οκτώβρη. Μάλιστα έχει ήδη αποφασιστεί να γίνει στις 8 Νοέμβρη 2000 μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του παριανού λαού, σχετικά με τα ζητήματα της ακτοπλοΐας και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν.

Πάντα ψηλά

Απέδειξαν με την επιτυχία τους πως δεν υπάρχουν όρια που να μην μπορείς να τα ξεπεράσεις. Απέδειξαν, όμως, πως οι υψηλοί στόχοι έχουν και υψηλό τίμημα...

Ο λόγος για τους τρεις Ελληνες ορειβάτες, Κώστα Τσιβελέκα, Γιώργο Αργύρη και Κώστα Αποστολόπουλο, που στις 10 Οκτώβρη 2000 κατόρθωσαν - κάτω από αντίξοες και οριακές καιρικές συνθήκες - να πατήσουν τη θρυλική κορυφή των Ιμαλαΐων Σίσα - Πάγμα (8.046 μέτρα). Μια κορυφή που στη γλώσσα των ορειβατών αποκαλείται «Ο τελευταίος των γιγάντων»!

Μαζί με την ελληνική αποστολή, ακόμη εννέα αποστολές άλλων χωρών προσπάθησαν το... ακατόρθωτο. Ολες τους υποχώρησαν και μόνο οι τρεις του Αθηναϊκού πέτυχαν την ανάβαση. Το τίμημα όμως του κατορθώματος σκληρό. Δύο μέλη της αποστολής, ο Γ. Αργύρης και ο Κ. Τσιβελέκας έπαθαν κρυοπαγήματα δεύτερου βαθμού και η κατάβαση από το βουνό υπήρξε δύσκολη και επίπονη. Στην Ελλάδα, πλέον, η ομάδα ορίζει τον επόμενο στόχο: η κορυφή Μακαλού στα 8.500 μέτρα!

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η μπόρα...

Απόγευμα του προπερασμένου Σαββάτου, βγαίνοντας μια βόλτα ως ένα σπίτι φίλων, άρχισαν οι ουρανοί να λικνίζονται στο γνώριμο γι' αυτούς χορό του φθινοπώρου. Τα σύννεφα φιλιόντουσαν, στέλνοντας προς εμάς, τους γήινους ιθαγενείς, τις πρώτες τους βρόχινες σταγόνες. Η μια γινόταν πιο δυνατή και πιο πυκνή από την άλλη κι όλες μαζί κατέληγαν σ' εμάς τους ανυποψίαστους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου, με τα λινά μας ακόμη, να μας ποτίζουν ως το κόκαλο. Δεν άργησε βέβαια να βρεθεί το κατάλυμα με τη μεγάλη βεράντα και το ζεστό καφέ και ώρα με την ώρα στέγνωνε και το νερό, αλλά και η λαχτάρα της τρεχάλας που μας προκάλεσε η φθινοπωρινή μπόρα. Περί ανέμων και υδάτων η κουβέντα και όλο και κάποια υπενθύμιση για τη γενικότητα της καθημερινότητας. Και να που ξάφνου ο καφές γινόταν πιο ...κρύος και ο καπνός απ' το τσιγάρο πιο πικρός. Εφταιγε εκείνη, η άτιμη η κουβέντα, που πετάχτηκε στα ξαφνικά, όπως όλα στο ξαφνικό και στο τυχαίο στη ζωή και στη σκέψη σου μπορεί να στ' αλλάξει όλα. «Τι να γίνονται με τη βροχή ετούτη, ρε παιδιά, κι εκείνοι οι έρμοι συντοπίτες μας, που ο περσινός Εγκέλαδος τούς έβγαλε έξω απ' τη ζωή τους και τους έβαλε μέσα στη ζωή του άγνωστου και της υπόσχεσης χωρίς αντίκρισμα;». Κι εκεί που η παρέα απολάμβανε την άπλα της βεράντας και χάζευε τις ζωγραφιές των αστραπών στους ουρανούς, ήρθαν στη σκέψη τα κοντέινερ, που βλέπω καθημερινά κάνοντας το δρομολόγιο για τη δουλιά μου. Συνηθίζει το μάτι τ' άτιμο στο καθημερινό θέαμα και κάνει το μυαλό να ξεχνάει. Μα, τώρα η υπενθύμιση, μ' αφορμή την ξαφνική μπόρα, ξύπνησε κάποιες χορδές της παρέας.

Μια ολιγόλεπτη παύση στη συζήτηση κι ένα αλληλοκοίταγμα στα μάτια, λες και είχαμε καταλήξει όλοι στο ίδιο συμπέρασμα, αλλά δεν τολμούσαμε να το βγάλουμε απ' τα χείλη μας.

«Η αλήθεια είναι πάνω απ' τη συμπόνια», όπως έλεγε ο Γκόρκι. Ξαναγυρίσαμε την κουβέντα στα πεζά και καθημερινά, επίτηδες για να δούμε αν μπορούμε να ξεχάσουμε. Αλλά η άτιμη η μπόρα, όλο και δυνάμωνε κι όλο και κρύωναν οι καρδιές απ' την προηγούμενη υπενθύμιση του φίλου.

Η επόμενη μέρα ήρθε με το συνήθη απολογισμό των δελτίων ειδήσεων. Πλημμύρισαν οι δρόμοι, δύο νεκροί συνάνθρωποί μας, χωριά και πόλεις αποκλείστηκαν, η κρατική μηχανή έσπευσε προς βοήθεια... Ηρθαμε στα ...ίσα μας και πάλι, μια απ' τα ίδια σκέφτηκα. Οι φωτιές κάνανε πάλι τη δουλιά τους. Ο Εγκέλαδος τη δική του και η κυβέρνηση συνέχισε το δικό της...

Την ησυχία του απολογισμού διέκοψε ο ήχος του τηλεφώνου και η φωνή του φίλου απ' την άλλη άκρη του σύρματος, που ρώτησε έτσι απλά: «Πάλι τα ίδια λες να έχουμε»;

Τι κι αν αυτό πω εγώ, φίλε μου; Φτάνει που το λένε οι ...φίλοι μας, του Μαξίμου.

Εμείς το μόνο που λέμε, είναι κάθε πέρσι και καλύτερα. Αλλά πού θα πάει φίλε μου;..


Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ