Σάββατο 21 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΟΚ - ΑΟΥΤ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ
Απάντηση με συλλαλητήριο

Οργανώνεται  από τους συλλόγους των Αιγαιοπελαγιτών της Αθήνας στις 27.10.2000 στον Πειραιά

Αγώνας για να μην υπάρξουν ξανά τέτοιες σκηνές
Αγώνας για να μην υπάρξουν ξανά τέτοιες σκηνές
Με συλλαλητήριο στο λιμάνι του Πειραιά την ερχόμενη Παρασκευή 27.10.2000, ώρα 5μμ, και με πορεία που θα ξεκινήσει από τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά και θα καταλήξει έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας απαντούν οι οργανώσεις και οι σύλλογοι των Αιγαιοπελαγιτών της Αθήνας στη θρασύτατη ενέργεια των εφοπλιστών να κάνουν την ίδια μέρα λοκ - άουτ, δένοντας τα σαπιοκάραβά τους.

Οι νησιώτες της Αθήνας αξιώνουν καταρχήν την απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς υπαίτιους του ναυτικού εγκλήματος του «Εξπρές Σαμίνα» και την αποζημίωση των οικογενειών των πληγέντων. Κυρίως, όμως, αξιώνουν τη σύσταση Εθνικού Φορέα Ακτοπλοΐας με στόχο την εξυπηρέτηση των επιβατών που κινούνται από και προς τα νησιά με σύγχρονα, ταχύτερα και ασφαλέστερα πλοία. Ζητούν ακόμα τη δημιουργία διασωστικών ομάδων με έδρα στο κάθε νησί του Αιγαίου, καθώς επίσης και την ουσιαστικότερη αναβάθμιση των έργων υποδομής των λιμένων των νησιών.

Στο συλλαλητήριο οι νησιώτες δηλώνουν αποφασισμένοι να καταγγείλουν την εφοπλιστική ασυδοσία σε συνδυασμό με την κρατική συγκάλυψη, «οι οποίες έχουν αναγάγει την ελληνική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία σε βωμό κέρδους και σε βάρος της ανθρώπινης ζωής». Θα καταγγείλουν την απαράδεκτη και συνεχιζόμενη επί χρόνια υποχώρηση των εκάστοτε κυβερνήσεων στις αξιώσεις των εφοπλιστών, σχετικά με τον ελλιπή έλεγχο αξιοπλοϊας των πλοίων και τις αυθαίρετες άδειες σκοπιμότητας.

«Δε θα αφήσουμε να ξεχαστεί το ναυάγιο και να θαφτεί σε πολύχρονες δικαστικές διαμάχες. Ούτε θα ανεχτούμε τους εφοπλιστές εκεί που μας χρωστάνε να μας πάρουν και το βόδι, που λέει και η παροιμία. Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας η προσπάθεια για ασφαλή, ποιοτική και οικονομική προσιτή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία. Δε θα καθορίσουν λοιπόν τους όρους του παιγνιδιού οι μαφιόζοι του λιμανιού με τους εκβιασμούς τους», τονίζουν οι νησιώτες.

Η πρόταση για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου συλλαλητηρίου ανήκει στο Σύλλογο Νεολαίας Ικαρίας κι αμέσως στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν δεκάδες παροικιακές οργανώσεις: Η Πανικαριακή Αδελφότητα, η Πανικαριακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αθήνας και Ικαρίας, η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων, η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων, η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων, η Αδελφότητα Σαμίων Αθηνών, ο Σύλλογος Απανταχού Πατμίων, ο Σύλλογος Παρίων «Η Εκατονταπυλιανή» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρίων «Ο Αρχίλοχος».

Στο συλλαλητήριο προσκλήθηκαν και θα συμμετάσχουν τα ναυτεργατικά σωματεία «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΜΕΝ, ενώ ήδη υπάρχει ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Ηρακλείου να κατέβουν στο συλλαλητήριο με δικό τους πανό και με το σύνθημα: «Καλές συγκοινωνίες ακτοπλοϊκές, με τους σκυλοπνίχτες να πάνε οι εφοπλιστές».

Στην Πάρο

Μετά την Ικαρία και τη Σάμο, τη «σκυτάλη» των κινητοποιήσεων στο Αιγαίο παίρνει την ερχόμενη Τρίτη η Πάρος.

Μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού κάτοικοι και μαζικοί φορείς αποκλείουν για 24 ώρες το λιμάνι τους για όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες που συμμετέχουν στο λοκ - άουτ. Ο αποκλεισμός θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της Τρίτης, 24 Οκτώβρη, και θα διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα της 25ης Οκτώβρη. Μάλιστα έχει ήδη αποφασιστεί να γίνει στις 8 Νοέμβρη 2000 μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του παριανού λαού, σχετικά με τα ζητήματα της ακτοπλοΐας και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ