Σάββατο 21 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Μεταθέτει στο δικαστήριο το θέμα των μεταναστών

Στο αρμόδιο Τριμελές Πλημμελειοδικείο μεταθέτει ο υπουργός Δικαιοσύνης την επίλυση του θέματος με τους μετανάστες που κρατούνται στις φυλακές.

Σε χτεσινή -δεύτερη στη σειρά- επιστολή προς την εφημερίδα μας ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος αναφέρει: «Σε σχέση με το από 20.10.2000 δημοσίευμά σας με τον τίτλο "Κρατούμενοι μετανάστες - Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί", επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι ανήκει στο συνολικό προγραμματισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα των κρατούμενων αλλοδαπών να μεριμνήσει, ώστε το αρμόδιο Τριμελές Πλημμελειοδικείο (το οποίο άλλωστε θα δικάσει σε συμβούλιο) να επιληφθεί των σχετικών υποθέσεων σε συντομότατο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστέρηση η αποφυλάκιση των κρατουμένων αλλοδαπών, ενδεχομένως (κατά την κρίση του δικαστηρίου) με περιοριστικούς όρους».

Σχετικά με την επιστολή του υπουργού θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Αυτή τη στιγμή στις φυλακές Κορυδαλλού βρίσκονται 130-140 κρατούμενοι, εκ των οποίων ένας αρκετά μεγάλος αριθμός για μικροπαραβάσεις. Μερικοί από αυτούς θα μπορούσαν να αποφυλακιστούν με βάση την προσφάτως εκδοθείσα σχετική κοινή υπουργική απόφαση (12.10.2000).

Ωστόσο, όμως και αρκετοί κρατούμενοι, για τους οποίους, ενώ έχει αποφασιστεί από τα αρμόδια δικαστήρια η αναστολή της εκτέλεσης της ποινής τους, με την προϋπόθεση ότι θα απελαθούν αμέσως στις χώρες τους, παραμένουν στη φυλακή διότι: Δεν είναι δυνατόν να απελαθούν και συνεχίζει να μην ισχύει η αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους. Γι' αυτούς τους κρατούμενους η κοινή υπουργική απόφαση, δεν προβλέπει κάποια λύση και το γεγονός ότι αυτό οφείλεται σε άρθρα του Ποινικού Κώδικα, δεν αναιρεί τις πολιτικές ευθύνες του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο θα έπρεπε να είχε προβλέψει εγκαίρως να προβεί στην κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση, ώστε να σταματήσει αυτή η σκανδαλώδης διάκριση σε βάρος των αλλοδαπών κρατουμένων.

Η ουσία, εν τέλει, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ