Σάββατο 21 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Αμπάρι για 500

Στα νύχια των δουλεμπόρων έπεσαν άλλοι 500 οικονομικοί μετανάστες, πληρώνοντας ακριβά το τίμημα για μια «θέση στον ήλιο». Οι μετανάστες βρίσκονται στοιβαγμένοι στα αμπάρια του - όνομα και πράμα - φορτηγού πλοίου «FUNTA» με σημαία Τουρκίας, το οποίο εντοπίστηκε χτες το πρωί αγκυροβολημένο 1,5 ναυτικά μίλια δυτικά των ακτών της Χίου κοντά στο ακρωτήριο Μύτικας, προκειμένου να προστατευτεί από τη σφοδρή θαλασσοταραχή, καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 9 μποφόρ.

Το πλήρωμα του πλοίου είναι 7 Ουκρανοί. Αρχικά, με το ΥΕΝ επικοινώνησε ο πλοίαρχος, ο οποίος ζήτησε τον εφοδιασμό του πλοίου με τρόφιμα και νερό. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το μεσημέρι ένας από τους μετανάστες που επιβαίνουν στο πλοίο έπεσε στη θάλασσα και περισυνελέγη σώος από σκάφος του Λιμενικού που βρισκόταν στην περιοχή. Παράλληλα, μέσω του «Ελλάς Ράδιο», άτομο που φερόταν ως εκπρόσωπος των μεταναστών ανέφερε ότι το πλήρωμα του πλοίου είναι υπό περιορισμό και ζήτησε να επισκευαστεί η μηχανή του πλοίου, τρόφιμα και νερό, για να συνεχιστεί το ταξίδι τους, ενώ αρνήθηκε κάθε άλλη βοήθεια όπως ρυμούλκηση.

Μέχρι το βράδυ, γίνονταν προσπάθειες για τον ανεφοδιασμό του πλοίου, αλλά και - σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών - να επιστρέψει αυτό στο λιμάνι απόπλου του. Στην περιοχή βρίσκονταν ναυαγοσωστικά του Λιμενικού Σώματος και 2 αλιευτικά και κατευθυνόταν προς αυτό ρυμουλκό. Οι τοπικές αρχές της Χίου είχαν τεθεί σε επιφυλακή για να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ