ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Οχτώβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Προς υιοθέτηση της «εταιρικής σχέσης προσχώρησης» με την Τουρκία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μαςΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν αναμένεται να υιοθετήσει την «εταιρική σχέση προσχώρησης» της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), την 8η Νοέμβρη, και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα Μεσούτ Γιλμάζ είχε χτες διμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο Γερμανό επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Πρόκειται για βασικό κείμενο - πλαίσιο που θα ρυθμίζει τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας τα επόμενα χρόνια και η επίσκεψη Μ. Γιλμάζ έκλεισε μια περίοδο έντονης δραστηριότητας της τουρκικής διπλωματίας, που είχε αρχίσει με την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Ισμ. Τζεμ στις Βρυξέλλες, πριν ένα μήνα. Ο Γκ. Φερχόιγκεν χαρακτήρισε τη συνάντηση «φιλική» και «εποικοδομητική», ενδεικτικό του «θετικού» κλίματος που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Αγκυρα «μετά το Ελσίνκι».

Η «εταιρική σχέση προσχώρησης» αποτελεί, ακριβώς, το βασικό «άξονα» υλοποίησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι (Δεκέμβρης 1999) από πλευράς της ΕΕ, η οποία θα συνδυαστεί με ένα «εθνικό πρόγραμμα για την αποδοχή του κοινοτικού κεκτημένου» εκ μέρους της Τουρκίας. Οπως τόνισε ο Γκ. Φερχόιγκεν η ΕΕ δίνει μια «ώθηση» στη σχέση με την Τουρκία και αναμένει ανταπόδοση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις «μέσα στο 2001», κάτι το οποίο ο επίτροπος χαρακτήρισε ως «μη ρεαλιστικό». Εκκρεμεί, εξάλλου, μια βασική προϋπόθεση, αυτή της «εκπλήρωσης των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης». Η Τουρκία έχει καταθέσει περί αυτού «σχέδιο» στην Κομισιόν, για το οποίο ο επίτροπος αναφέρθηκε θετικά και δήλωσε ότι αν υλοποιηθεί τότε «η κατάσταση αλλάζει». Βασική προϋπόθεση η κατάργηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία. Ολα αυτά θα κριθούν εκ νέου στην επόμενη «έκθεση προόδου» της Κομισιόν για την Τουρκία, αυτή του 2001. Σ' αυτή τη φάση το βασικό είναι η υιοθέτηση της «εταιρικής σχέσης», για το οποίο συμφώνησαν και ο επίτροπος και ο Μ. Γιλμάζ.

Απομένει εκκρεμές το ζήτημα των διαφορετικών «ερμηνειών» των αποφάσεων του Ελσίνκι από ελληνικής και τουρκικής πλευράς. Σημεία αιχμής η βελτίωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά δείχνει διατεθειμένη να προβεί σε όλες τις αναγκαίες υποχωρήσεις αρκεί να υιοθετηθεί η «εταιρική σχέση προσχώρησης». Οπως δήλωσε ο Μ. Γιλμάζ «η Τουρκία δεν βιάζεται» να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Περισσότερο ενδιαφέρεται για την «οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ για την προσαρμογή» της Τουρκίας, γεγονός που αναμένεται να υιοθετηθεί από την ΕΕ ως «κοινοτική προενταξιακή χρηματοδοτική ενίσχυση».

Οσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό η Τουρκία θα μπορούσε να συμφωνήσει σε γενικόλογες αναφορές «στο πνεύμα του Ελσίνκι», που δε θα θίγουν τις στρατηγικές επιδιώξεις της Αγκυρας. Ετσι κι αλλιώς τα ζητήματα αυτά είναι «άλλου παπά ευαγγέλιο».

Παραιτήθηκε η πρόεδρος του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ

Επισημαίνει  αντιδεοντολογικές συμπεριφορές που δεν επιτρέπουν σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του Πειθαρχικού Συμβουλίου

Την παραίτησή της υπέβαλε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ η πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ Ελένη Τράιου. Μια παραίτηση στην οποία, ουσιαστικά, οδηγήθηκε υποχρεωτικά, διαπιστώνοντας, όπως αναφέρει, ότι οι συμπεριφορές και οι ενέργειες ορισμένων μελών του Συμβουλίου, δεν επιτρέπουν τη σωστή λειτουργία του οργάνου.

Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσω στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ότι παραιτούμαι από μέλος του ΠΠΣ, αναφέρει στην επιστολή παραίτησης η Ε. Τράιου, καταγράφοντας συγκεκριμένες αντιδεοντολογικές ενέργειες που την οδήγησαν σε παραίτηση.

Αναφορά γίνεται στον Γ. Δόγα, πρόεδρο του β'βάθμιου ΠΣ, ο οποίος συγκάλεσε το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογίας, ερήμην του Προέδρου του ΠΠΣ ο οποίος είναι ο αναπληρωτής πρόεδρος, ενημερώνοντας απλώς την τελευταία στιγμή διά της γραμματέως για τη σύγκλισή του.

Επίσης, αναφέρεται σε έγγραφο του μέλους του ΠΠΣ Μ. Γαρυφαλλάκη, το οποίο απέστειλε στην πρόεδρο του ΠΠΣ που έλειψε εκείνη τη μέρα - αρρώστησε ξαφνικά - ζητώντας έκτακτη σύγκλιση του ΠΠΣ «χωρίς να ειδοποιηθώ και ενώ δεν επρόκειτο για κάποιο επείγον περιστατικό, αλλά για κάτι που ανέκυψε κατά την εξέταση (όπως πληροφορήθηκα εκ των υστέρων) μάρτυρα που είχε κληθεί από το Συμβούλιο. Είναι προφανές ότι η διατύπωση, πρωτοκόλληση και, κυρίως, το ύφος με το οποίο είναι συντεταγμένο αυτό το έγγραφο αποτελούν πράξη αντιδεοντολογική, προσβλητική και, συνεπώς απαράδεκτο», αναφέρει η Ε. Τράιου, η οποία προσθέτει:

«Από την αρχή της λειτουργίας του Συμβουλίου, ο Μ. Γαρυφαλλάκης με διάφορα προσχήματα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην μου χωρίς να το επιβάλλει κάποια επείγουσα ανάγκη... Δε λείπουν και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η τακτική αυτή δημιουργεί αμφισβητήσεις ή αμφιβολίες για το τι ακριβώς είχε αποφασιστεί».

«Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με άλλες παράτυπες ενέργειες που έχουν προηγηθεί και προκαλούσαν δυσλειτουργία του οργάνου, με υποχρεώνει να σας υποβάλω την παρούσα (παραίτηση) θεωρώντας ότι δεν αφήνονται περιθώρια για τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του οργάνου...».

Αξίζει να αναφερθεί, εκτός των άλλων, ότι την περίοδο αυτή γίνεται έρευνα για τη διαφάνεια της συμμετοχής αθλητικών συντακτών σε διάφορες επιτροπές του υπουργείου Αθλητισμού (ΠΡΟΠΟ, ΠΡΟΤΟ, ΛΟΤΤΟ κλπ.), κατά πόσο είναι παράτυπες και αντιδεοντολογικές, σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε με την επιμονή της Ε. Τράιου και παρά τις αντιδράσεις κάποιων μελών του ΠΠΣ (υπάρχει και κοινό έγγραφο των μελών του ΠΠΣ Γαρυφαλλάκη - Βενάρδου που... προδικάζει ότι δεν υπάρχει παρανομία!).

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
Συσπείρωση της «εκκλησιαστικής αντιπολίτευσης»

Σύναξη της «εκκλησιαστικής αντιπολίτευσης», των αντιπάλων δηλαδή του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, πραγματοποιήθηκε χτες στο Περιστέρι, με αφορμή την υποδοχή του πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος, σε τελετή που έγινε, εγκαινίασε το νέο μητροπολιτικό μέγαρο Περιστερίου. Παρόντες 20 ιεράρχες, ανάμεσά τους οι μητροπολίτες Περιστερίου Χρυσόστομος, Θηβών Ιερώνυμος, Ζακύνθου Χρυσόστομος και Ιωαννίνων Θεόκλητος. Επίσης παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Γιαννόπουλος.

Ο πατριάρχης χτες το απόγευμα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ενώ το πρωί είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Α. Κακλαμάνη, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε άφησε σαφείς αιχμές για τον αρχιεπίσκοπο. «Η σεμνότητά σας, είπε απευθυνόμενος στον πατριάρχη, δείχνει μεγαλείο. Αντιθέτως, η αλαζονεία και η αμετροέπεια είναι δείγμα κενοδοξίας». Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του αρχιεπισκόπου, ο οποίος από την Κεφαλονιά ανέφερε: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε το κεφάλαιο της πίστης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση καμία πίεση δεν ασκεί για να απωθήσουμε την πίστη, αυτά είναι καμώματα εκείνων που έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους, ο λαός μας δεν τα προσυπογράφει, δεν τα υιοθετεί».

Στο μεταξύ το παιχνίδι των σχέσεων ιεραρχίας - κυβέρνησης παίζεται στο επίπεδο των γευμάτων του πρωθυπουργού, όπου θα παρακαθήσει και ο αρχιεπίσκοπος. Την Τρίτη θα παραθέσει γεύμα στο Μέγαρο Μαξίμου προς τιμήν του πατριάρχη, όπου θα παρευρεθεί και ο αρχιεπίσκοπος. Ο αρχιεπίσκοπος έχει απευθύνει πρόσκληση στον πρωθυπουργό, για να παρακαθήσει στο δείπνο που παραθέτει η Εκκλησία της Ελλάδος προς τιμήν του πατριάρχη το βράδυ της ίδιας μέρας στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χτες ρωτήθηκε για το αν θα παραστεί ο πρωθυπουργός στο δείπνο και είπε ότι θα υπάρξει απάντηση την κατάλληλη ώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ