ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«Πρέπει να πετύχει ο αγώνας των Παλαιστινίων»

Σειρά περιοδειών και συναντήσεων είχε τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής της στα Κατεχόμενα ηαντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε και το νοσοκομείο της Ραμάλα

Οι Παλαιστίνιοι τελούν υπό καθεστώς καθημερινής, σιδηρόφρακτης πολιορκίας...

Associated Press

Οι Παλαιστίνιοι τελούν υπό καθεστώς καθημερινής, σιδηρόφρακτης πολιορκίας...
ΡΑΜΑΛΑ (της απεσταλμένης μας Ελένης ΜΑΥΡΟΥΛΗ ).-

«Ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού είναι πολυμέτωπος και ιδιαίτερα δύσκολος. Ομως η επιτυχής ολοκλήρωσή του είναι μια προοπτική με μείζονα σημασία, καθώς θα αποτελέσει σοβαρότατο πλήγμα στον τρόπο με τον οποίο η Νέα Τάξη Πραγμάτων "διευθετεί" τα προβλήματα που προκύπτουν σε διεθνές επίπεδο». Αυτό υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χτες, μετά το τέλος της σειράς συναντήσεων που είχε με απλούς Παλαιστίνιους πολίτες.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει από κοντά με κατοίκους αραβικών χωριών, λίγο έξω από τη Ραμάλα, και να διαπιστώσει τα τεράστια καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο πολίτης. Οι εβραϊκοί εποικισμοί έχουν αναπτυχθεί μεθοδικά σε απόσταση αναπνοής από κάθε αραβικό χωριό, αποκλείοντάς το όχι μόνο από την ελεύθερη πρόσβαση στις ελεύθερες περιοχές, αλλά και από την ίδια την αγροτική του περιουσία. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αγρότες δεν μπορούν να μεταβούν ούτε στα εναπομείναντα χωράφια τους, ακόμη κι αν έχουν εξασφαλίσει ειδική «άδεια» από τους «γείτονες» Ισραηλινούς εποίκους, αν η διάθεση των τελευταίων, που είναι ένοπλοι και δρουν ανεξέλεγκτα, δεν είναι... «καλή» τη συγκεκριμένη ημέρα.

Αυτός είναι και ο λόγος, υπογράμμισαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εκπρόσωποι της Επιτροπής για την Προστασία της Παλαιστινιακής Γης, που το Ισραήλ αρνείται μέχρι σήμερα να υπογράψει την τέταρτη Συμφωνία της Γενεύης, που απαγορεύει ρητά την οποιαδήποτε ανοικοδόμηση ή καλλιέργεια σε κατεχόμενη γη. Το αποτέλεσμα, όπως επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι να μετατρέπεται η παλαιστινιακή γη σε ολοένα και μικρότερες «νησίδες», που σιγά-σιγά «πνίγονται» από μια θάλασσα εποικισμών.

Ενα παιδί βοηθά στη μεταφορά των τροφίμων που διανέμει ο ΟΗΕ στους Παλαιστίνιους. Ο αποκλεισμός έχει τρομερές οικονομικές συνέπειες...

Associated Press

Ενα παιδί βοηθά στη μεταφορά των τροφίμων που διανέμει ο ΟΗΕ στους Παλαιστίνιους. Ο αποκλεισμός έχει τρομερές οικονομικές συνέπειες...
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Ραμάλας, όπου ενημερώθηκε από το ιατρικό προσωπικό για τις απώλειες των πρόσφατων συγκρούσεων (140 νεκροί, 4.000 τραυματίες) και συνομίλησε με τραυματίες που έχουν κρατηθεί για νοσηλεία. Ενδεικτική ίσως της οργής και της αποφασιστικότητας του παλαιστινιακού λαού είναι η σκηνή που διαδραματίστηκε στη μονάδα της εντατικής θεραπείας. Νεαρός διαδηλωτής που νοσηλεύεται με τραύμα από σφαίρα στο στήθος, απαντώντας, με νοήματα κυρίως, στη διαβεβαίωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την πλήρη συμπαράσταση και συμπάθεια του ελληνικού λαού, ζήτησε να σταλούν στους Παλαιστινίους «όπλα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ισραηλινές σφαίρες»...

Οπως ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ οι γιατροί του νοσοκομείου της Ραμάλα οι περισσότεροι τραυματίες νοσηλεύονται σε άλλες αραβικές χώρες ελλείψει χώρων και μέσων στα Αυτόνομα Εδάφη, ενώ οι περισσότεροι από τους τραυματίες έχουν υποστεί μόνιμες σοβαρές αναπηρίες.

Τη διάσταση της αποκατάστασης της διαστρεβλωμένης και ελλιπούς εικόνας για τα τεκταινόμενα στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη επισήμαναν από κοινού η χήρα του εκλιπόντος ΓΓ του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού, Μπασίρ Μπαρκουτί, και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη σύντομη συνάντηση που είχαν χτες το απόγευμα. Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι δυστυχώς η διεθνής κοινή γνώμη δεν έχει ενημερωθεί για τη δραματική καθημερινότητα που ζει ο παλαιστινιακός λαός, περικυκλωμένος από ισραηλινό στρατό και εποίκους, υποχρεωμένος να κλείνεται από φόβο στα σπίτια υπό τη συνεχή απειλή των όπλων, αλλά και της διακοπής του νερού, του ηλεκτρικού, των επικοινωνιών, του εμπορίου.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε ότι είναι τόσο ξεκάθαρα δίκαιο το αίτημα για παλαιστινιακή ανεξαρτησία, που ακόμα και ηγεσίες, όπως η ελληνική κυβέρνηση, που στην προσπάθειά τους να μην αντιταχθούν στα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, εξισώνουν θύτες και θύματα, δε φαίνεται, τελικά, να πείθουν τους λαούς όλου του κόσμου και κυρίως τον ελληνικό.

Η πιο συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή της χτεσινής δεύτερης μέρας της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ ήταν αναμφίβολα η συνάντηση με την οικογένεια ενός 15χρονου Παλαιστίνιου, που έχασε τη ζωή του πριν από τρεις μέρες. Οι γυναίκες της οικογένειας, που σύμφωνα με την παλαιστινιακή παράδοση είναι αυτές που δέχονται τα συλλυπητήρια, συνομίλησαν επί αρκετή ώρα με την Αλέκα Παπαρήγα στο ιδιαίτερο δωμάτιο που υπάρχει σε κάθε παλαιστινιακό σπίτι για τις γυναίκες. Καμία δεν μπορούσε να συγκρατήσει την οργή της για την αντίληψη που προωθείται τόσο από ισραηλινά ΜΜΕ και ηγετικά στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης, όσο και διεθνώς, ότι οι Παλαιστίνιες μητέρες στέλνουν προγραμματισμένα τα παιδιά τους στο θάνατο, και μάλιστα έχουν σημαντικές απολαβές γι' αυτό (!). Αφορμή έδωσε μια δήλωση της βασίλισσας της Σουηδίας, που μεταδόθηκε από τα παλαιστινιακά ΜΜΕ, και επαναλάμβανε τους ισραηλιτικούς ισχυρισμούς, εξοργίζοντας τις χαροκαμένες μητέρες, που υπογράμμιζαν ότι ο πόνος για το χαμό ενός παιδιού, ακόμη κι αν είναι για την απελευθέρωση της πατρίδας, είναι πάντα ανυπολόγιστος.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα διαβεβαίωσε ότι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα μεταφέρει στον ελληνικό λαό όχι μόνο τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, αλλά και τον ανείπωτης αξίας αγώνα και πόνο των Παλαιστινίων γυναικών που συνεχίζουν να παλεύουν με αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια και κουράγιο πολύ πίσω από τα οδοφράγματα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκβιάζει και πάλι ο Κλίντον

Παλαιστίνιος διαδηλωτής απαντά στις σφαίρες με τη σφεντόνα του...

Associated Press

Παλαιστίνιος διαδηλωτής απαντά στις σφαίρες με τη σφεντόνα του...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Ο Μπιλ Κλίντον δεν απέφυγε χτες τον πειρασμό να (ξανα)θυμίσει ότι θεωρεί εαυτόν το «μεγάλο αφεντικό» του διπλωματικού και γεωπολιτικού παιχνιδιού στη Μέση Ανατολή: Οπως ανέφερε ο ανταποκριτής του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN στο Λευκό Οίκο, Μέιτζορ Γκάρετ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε εκτεταμένες συνομιλίες του τηλεφωνικά τόσο με τον Γιάσερ Αραφάτ, όσο και με τον Εχούντ Μπάρακ τους κάλεσε για συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, προκειμένου «να αρθεί άμεσα το αδιέξοδο και να τερματιστεί η βία» στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, ούτε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ούτε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση - γεγονός που δείχνει με σαφήνεια ότι στη λογική της «ειρήνης» που προσπαθεί να επιβάλει, με καλοπιάσματα ή με πειθαναγκασμό, η αμερικανική διπλωματία, παρουσιάζονται πλέον μεγάλες ρωγμές.

Ανεπίσημες προτάσεις

Οι χτεσινές κινήσεις του Κλίντον απέχουν από το να αποτελούν «επίσημη πρόσκληση», σύμφωνα με το Λευκό Οίκο - μάλλον αποτέλεσαν περισσότερο μια προσπάθεια διερεύνησης προθέσεων: ωστόσο οι δύο ηγέτες έχουν όπως φαίνεται για την ώρα άλλες προτεραιότητες στην κορυφή της λίστας τους. Ο μεν Μπάρακ προσπαθεί αγωνιωδώς να συγκροτήσει ένα κυβερνητικό σχήμα που να διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή πριν ξαναρχίσουν οι εργασίες της την 29η του μήνα: προς τούτο διεξάγει σε εντατικό ρυθμό συνομιλίες με τον ακροδεξιό Αριέλ Σαρόν, τον ηγέτη του Λικούντ. (Κάτι που οι Παλαιστίνιοι, όπως και κάποιοι Αραβες ηγέτες, προειδοποιούν ότι θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου). Ο Αραφάτ από την πλευρά του δε μοιάζει διατεθειμένος να κάνει κι άλλες υποχωρήσεις, ούτε να ξαναρχίσει την «ειρηνευτική διαδικασία» καθήμενος στο τραπέζι με τον Μπάρακ σα να μη συνέβη τίποτα, σα να μην έχουν χαθεί πάνω από 140 ζωές Παλαιστινίων, με το μεγαλύτερο ποσοστό τους να είναι παιδιά...

Ο Κλίντον συναντήθηκε χτες στο Λευκό Οίκο, λίγο μετά τα τηλεφωνήματα που έκανε, με τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα, τον οποίο χαρακτήρισε «φωνή της λογικής και της ειρήνης» στην περιοχή. Πέρα από τα διμερή - που περιέλαβαν την άρση όλων των εμπορικών δασμών για τα επόμενα 10 χρόνια... - οι δύο άνδρες συζήτησαν και τα της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Παράλληλα με τη νέα προσπάθεια «διαμεσολάβησης» σημειωνόταν και η έκδοση νέας «ταξιδιωτικής οδηγίας» από τις ΗΠΑ, όσον αφορά το Ισραήλ, τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα.

Μπάρακ καλεί Σρέντερ

Στο μεταξύ, στο «διπλωματικό» επίπεδο πάντα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ κάλεσε την ευρωπαϊκή ηγεσία να πιέσει τον Αραφάτ (!!!) ώστε αυτός να κινηθεί προφανώς στην κατεύθυνση που του υπαγορεύει ο ίδιος και οι ΗΠΑ, να μην προχωρήσει δηλαδή στη μονομερή ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους τη 15η Νοέμβρη και να εφαρμόσει τις «συμφωνίες» που η ισραηλίτικη πλευρά δεν τηρεί...

Ο Μπάρακ, σε συνέντευξή του προς το περιοδικό «Stern», κάλεσε συγκεκριμένα τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ - η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος παροχέας βοήθειας προς την Παλαιστίνη - να ασκήσει πίεση προς τον Αραφάτ «ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Η καγκελαρία, αλλά και το γερμανικό ΥπΕξ απάντησαν ότι θα κρατήσουν «ίσες αποστάσεις».

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ θα περιοδεύσει, αρχής γενομένης από το Σάββατο, σε χώρες της Μέσης Ανατολής για 5 ημέρες: θα συναντηθεί με τον Μπάρακ και τον Αραφάτ, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αίγυπτο, το Λίβανο, την Ιορδανία και τη Συρία. Πηγές προσκείμενες στην καγκελαρία έκαναν λόγο για «διπλωματικό ναρκοπέδιο», σημειώνοντας πως ο Σρέντερ θα βαδίσει πολύ προσεκτικά, ώστε να μη θεωρηθεί πως «παίρνει θέση» - ακολουθώντας με άλλα λόγια μια πολιτική ίσων αποστάσεων, που εξισώνει, ολέθρια, θύτες και θύματα...

Ανήσυχη «ηρεμία»

Πληροφορίες που μετέδιδαν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία και δυτικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «ηρεμία» στα Κατεχόμενα, αφού υπήρξαν διαδηλώσεις, με Παλαιστίνιους που έριχναν πέτρες και Ισραηλινούς να «απαντούν» πυροβολώντας, αλλά όχι εκτεταμένες συγκρούσεις. Δεν υπήρχαν, ως το βράδυ χτες, αναφορές για τραυματισμούς ή θανάτους Παλαιστινίων ή Ισραηλινών, που από την 28η Σεπτέμβρη έχουν ξεπεράσει τους 140.

Ωστόσο, η καταγραφόμενη «ηρεμία» ήταν ανήσυχη. Η συνέχιση της διασποράς ειδήσεων που προκαλούν ένταση - χτες ήταν η «ανακάλυψη» των διεθνών πρακτορείων ότι «στελέχη της Φατάχ», της ένοπλης οργάνωσης, μαζί με στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής «συντονίζουν» τις διαδηλώσεις - μαζί με τις σαφείς προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού πως ετοιμάζεται για πόλεμο - ήδη ζήτησε έξτρα 600 εκατομμύρια δολάρια από την κυβέρνηση - αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια ότι η σύγκρουση έτη φωτός απέχει από τον τερματισμό της...

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Αρχηγός αντιπολίτευσης λέει πως «νίκησε»...

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-

Τηρουμένων των αναλογιών... αέρας «Βελιγραδίου» φάνηκε να πνέει μέσα στο τελευταίο 48ωρο στην Ακτή του Ελεφαντοστού... Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής αμφισβητήθηκε και καταγγέλθηκε ως νοθευμένο από την αντιπολίτευση, ιδιαίτερα αφότου ο στρατηγός Ρόμπερτ Γκέι (που είχε ανέλθει στην εξουσία με πραξικόπημα το Δεκέμβρη του '99) δήλωσε αδιαμφισβήτητος νικητής. Ακολούθως, κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο το μεγαλύτερο «Σοσιαλιστικό Κόμμα» του Λοράν Γκμπάγκμπο, κάλεσαν τους οπαδούς τους να ξεχυθούν στους δρόμους απαιτώντας την παραίτηση του στρατηγού Γκέι, με αποτέλεσμα να χάσουν προχτές τη ζωή τους από πυρά στρατιωτών δύο διαδηλωτές. Εως χτες, τα πράγματα παρέμεναν συγκεχυμένα.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου αντιπολιτευτικού κόμματος, Λοράν Γκμπάγκμπο, στη διάρκεια χτεσινής συγκέντρωσης εκατοντάδων υποστηριχτών του, υποστήριξε πως αυτός ήταν ο «πραγματικός νικητής» των εκλογών, αφού κατά τα δικά του εκλογικά αποτελέσματα (ανεπιβεβαίωτα από οιαδήποτε άλλη πηγή...) πήρε ποσοστό 59,31% έναντι του 32,91% που είπε πως πήρε ο αντίπαλός του, Ρόμπερτ Γκέι.

Μπορεί, ο Γκμπάγκμπο επίσης να ανακοίνωσε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, και να διαβεβαίωσε (!) τη διεθνή κοινότητα πως η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού (πρώτη χώρα του κόσμου σε παραγωγή κακάο) «θα σταθεροποιηθεί», δεν είναι όμως -για την ώρα... τουλάχιστον- βέβαιο, πως θα καταφέρει να γίνει και πρόεδρος... Αλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που απαγορεύτηκαν από τη συμμετοχή στις εκλογές(!), κατήγγειλαν τον Γκμπάγκμπο ως άνθρωπο της Γαλλίας (που είχε στο παρελθόν την Ακτή του Ελεφαντοστού ως αποικία) και συνεργάτη του στρατηγού Γκέι, διαβεβαιώνοντας πως θα ξεκινήσουν μαχητικές λαϊκές διαδηλώσεις στην -αναμενόμενη...- περίπτωση που ο Λοράν Γκμπάγκμπο τολμήσει να ανέβει στον προεδρικό θώκο της Ακτής του Ελεφαντοστού χωρίς να επαναληφθούν στη χώρα οι προεδρικές εκλογές!

Κάλεσμα έμπρακτης αλληλεγγύης

Την ανάγκη να υπάρξει ενεργός συμπαράσταση στους Παλαιστίνιους από τους μαζικούς και τους πολιτικούς φορείς της Ελλάδας τονίζει με δήλωσή της από τη Ραμάλα η ΓΓτης ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» απέναντι στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους στιγματίζει με δήλωσή της από τη Ραμάλα, όπου βρίσκεται αυτές τις μέρες με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα:

«Υπάρχει άμεση ανάγκη, αυτή τη στιγμή, οι μαζικές και πολιτικές οργανώσεις του ελληνικού λαού να στείλουν στην Παλαιστίνη αντιπροσωπείες τους, για να δουν ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην οποία ζουν οι Παλαιστίνιοι, για να δουν όλες εκείνες τις πλευρές που στην Ελλάδα αποκρύπτονται.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, με τις πλάτες των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ, προχωρεί στον πλήρη αποκλεισμό των παλαιστινιακών πόλεων, για να καταδικάσει τους κατοίκους τους ακόμη και στην πείνα.

Χτες βομβάρδισαν και πάλι τη Ραμάλα, για να υποχρεώσουν τους κατοίκους της σε φυγή, προκειμένου να την εποικίσουν!

Χρειάζεται ενεργός συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό και όχι ίσες αποστάσεις και από τους δύο».

Δηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Τη συμπαράστασή τους προς τους Παλαιστινίους εξακολουθούν να εκφράζουν το φιλειρηνικό κίνημα αλλά και μαζικές οργανώσεις της Ελλάδας.

Με ανακοίνωσή της, η Ενωτική Κίνηση Ειρήνης Δ. Αλίμου σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ «αποφάσισε παμψηφεί να καταγγείλει τη βάναυση Ισραηλινή στρατιωτική επίθεση από ξηράς και αέρος στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, με αποτέλεσμα να σκοτώνουν γυναίκες, γέρους και παιδιά, άοπλους Παλαιστίνιους, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ΔΣ της Επιτροπής αποφάσισε ακόμη να συγκεντρώσει και να αποστείλει φάρμακα στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.

Την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στον παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται για ένα ανεξάρτητο κράτος, εκφράζουν με ψήφισμά τους - μετά από πρόταση που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των ΠΚΣ - τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Σπουδαστών ΣΔΟ και ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Χαλκίδας.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Συνετρίβη ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό

ΜΟΣΧΑ.-

Ρωσικό αεροσκάφος που ανήκει στο ρωσικό υπουργείο Αμύνης, με 75 επιβαίνοντες, συντρίβη χτες στην ορεινή περιοχή του Καυκάσου, περίπου 25 χλμ. από το λιμάνι της Γεωργίας, Μπατούμι, ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο του υπουργείου Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης της Γεωργίας, Μαρίνα Ριλίνα.

Η γεωργιανή εκπρόσωπος διευκρίνισε επίσης ότι η συντριβή έγινε στις 17.22 - ρωσική ώρα - και ότι στο δικινητήριο μεταγωγικό αεροπλάνο «Ιλιούσιν» Ιl-18 επέβαιναν 11μελές πλήρωμα και 64 επιβάτες. Στην περιοχή έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία, αλλά ουδείς ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και να βεβαιώσει αν τυχόν υπάρχουν επιζώντες.

Στην περιοχή όπου συνετρίβη το ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο υπάρχει ρωσική στρατιωτική βάση. Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Τσκαλόφσκ, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα με προορισμό το Μπατούμι όπου και υπάρχει ρωσική στρατιωτική αεροπορική βάση. Η Ρωσία βρίσκεται σε διαδικασία απομάκρυνσης της στρατιωτικής υλικοτεχνικής υποδομής από δύο βάσεις στη Γεωργία, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απομάκρυνση ακόμη δύο βάσεων. Ολη η διαδικασία μεταφοράς προσωπικού και υποδομής γίνεται διά μέσου της βάσης στο Μπατούμι.

ΗΠΑ
Παιδιά, όμηροι ανηλίκου!

ΦΟΙΝΙΞ.-

Ενας ακόμη απεγνωσμένος ανήλικος μετέφερε το βίαιο κυκεώνα της τηλεοπτικής αλλά και της ωμής βίας που παράγει η χώρα του, μέσα στα λίγα τετραγωνικά ενός δημοτικού σχολείου, κρατώντας ομήρους τα παιδάκια, επιβεβαιώνοντας με αυτό το νέο κρούσμα ότι τα σχολεία είναι όχι τυχαία ή συμπτωματικά, «αναπαραγόμενα πεδία πολεμικών συγκρούσεων»...

Το μόνο θετικό στο νέο κρούσμα βίας, είναι ότι η κατάληψη του δημοτικού στην Πολιτεία της Αριζόνας, έληξε αναίμακτα, καθώς μετά από επέμβαση της αστυνομίας συνελήφθη ο ένοπλος μασκοφόρος που κρατούσε ομήρους τη δασκάλα και τους μαθητές του δημοτικού σχολείου στο προάστιο Γκλέντεϊλ του Φοίνιξ, χωρίς να πάθει κανείς το παραμικρό, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης - τοπική ώρα - η αστυνομία.

Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι ο δράστης είναι ένα αγόρι ηλικίας 13-14 ετών που είναι ή υπήρξε στο παρελθόν μαθητής του σχολείου αυτού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν οπλισμένος με ένα όπλο των εννέα χιλιοστών και τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να μπουν στο κτίριο και να ακινητοποιήσουν τον ανήλικο περίπου 90 λεπτά αφότου ο ίδιος εισέβαλε σε μια τάξη και κράτησε ομήρους τη δασκάλα και άγνωστο αριθμό μαθητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ