ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
«Φαρμακερές» λίστες για τους ασφαλισμένους

Με την εισαγωγή τροπολογίας για τη «θετική λίστα φαρμάκων» θα εισαχθεί την προσεχή Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις Μεταμοσχεύσεις.

Η επαναφορά της θετικής λίστας - ίσχυε και στη δεκαετία του 1990 - όχι μόνο δε «συγκράτησε τη φαρμακευτική δαπάνη», που είναι το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, αλλά οδήγησε και σε ταλαιπωρία τους αρρώστους. Η θετική λίστα σημαίνει ότι οι γιατροί πρέπει να συνταγογραφούν μόνο απ' αυτή και να αποκλείονται άλλα φάρμακα, τα οποία θα πληρώνουν απ' την τσέπη τους οι άρρωστοι. Ηδη έχει καθιερωθεί και η «αρνητική λίστα» με περισσότερα από 1.100 φάρμακα που, ενώ συνταγογραφούνται απ' τους γιατρούς, τα πληρώνουν εξολοκλήρου οι ασφαλισμένοι απ' την τσέπη τους - το 2011 θα πληρώσουν 132 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν το 2011 και 20,9 εκατ. ευρώ για τα λεγόμενα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Βέβαια, με την εφαρμογή της θετικής λίστας είναι αντίθετοι και οι φαρμακοβιομήχανοι - αλλά κάτω απ' το πρίσμα της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, όπου η τιμή του φαρμάκου θα διαμορφώνεται ελεύθερα. Πάντως, είτε με λίστα είτε χωρίς, όταν το φάρμακο χρησιμοποιείται ως εμπόρευμα τότε η φαρμακοβιομηχανία θα βρει τους τρόπους και θα διαμορφώσει τους όρους ώστε να διατηρήσει την κερδοφορία της. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση πολυεθνικής που πέρυσι απέσυρε απ' την αγορά τις ινσουλίνες απ' τη χώρα μας γιατί οι τιμές δεν ευνοούσαν την κερδοφορία της. Ετσι συνολικά η φαρμακοβιομηχανία κατάφερε - παρά την κρίση - να έχει το 2009 περιθώρια του μεικτού κέρδους 34,33%, σύμφωνα με στοιχεία της ICAP (31.5.2011).

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΙΝΤΡΑΚΟΜ»
Σημαντικό αποτέλεσμα για τις ταξικές δυνάμεις

Θετικό ήταν το αποτέλεσμα για τις ταξικές δυνάμεις στις εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου στην Ιντρακόμ για την ανάδειξη νέο Διοικητικού Συμβουλίου. Το ψηφοδέλτιο των ταξικών δυνάμεων για το ΔΣ παρουσίασε άνοδο σε ψήφους και ποσοστά. Οπως σημειώνουν οι ίδιες οι ταξικές δυνάμεις που εκφράζονται μέσα από την «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» (ΑΕΕ) η άνοδος αυτή σημειώθηκε «μέσα σε συνθήκες όξυνσης της επίθεσης από την εργοδοσία - που εκφράστηκε με τρομοκρατία, απολύσεις, μειώσεις μισθών και εκβιασμούς - και της γενικότερης επίθεσης από την πλουτοκρατία, κυβέρνηση ΕΕ, ΔΝΤ και τα κόμματα του κεφαλαίου». Τα αποτέλεσμα για το ΔΣ έχουν ως εξής:

Η ΑΕΕ πήρε 251 ψήφους (27,11%) και έβγαλε 4 έδρες (από 238 ψήφους, 25,87% και 4 έδρες στις εκλογές του 2009). Η ΑΚΕ (ΠΑΣΚΕ) πήρε 367 ψήφους (39,63%) και πήρε 6 έδρες (345 ψήφους, 37,5% και 6 έδρες το 2009). Η «Πρωτοβουλία Γένοβα» πήρε 220 ψήφους (23,76%) και 4 έδρες (το 2009 η εν λόγω παράταξη είχε 223 ψήφους, 24,24% και 4 έδρες και η παράταξη «Ενωση Εργαζομένων» που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ είχε 37 ψήφους και φέτος ενώθηκε με την «Πρωτοβουλία Γένοβα» ). Ακόμα η παράταξη «Ενιαία Κίνηση Εργαζομένων Ιντρακόμ» πήρε 58 ψήφους (6,26%) και μία έδρα (77 ψήφους, 8,37% και μία έδρα το 2009).

Η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων σημειώνει η ΑΕΕ, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς η εργοδοσία είχε και έχει στόχο το χτύπημα του ΠΑΜΕ, «και φυσικά γιατί εκτός από το μηχανισμό που διαθέτει, είχε και έχει τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές ΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ που ακόμα και σήμερα προπαγανδίζουν ταξική συνεργασία με τον εργοδότη. Και ακόμα γιατί η "Πρωτοβουλία Γένοβα" καλλιεργεί τις αυταπάτες ότι με εργοδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες και χωρίς ταξική ενότητα σε επίπεδο κλάδου θα υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα».

Ακόμα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι εκλέξανε, και μάλιστα με πολλές ψήφους, στο ΔΣ του σωματείου την συναδέλφισσα Καμαριάρη Βασιλική, η οποία απολύθηκε διότι δεν υπέκυψε στον τρομοκρατικό εκβιασμό με εξώδικα της εργοδοσίας... «ή υπογράφεις τη μείωση μισθού ή απολύεσαι», όπως σημειώνει η ΑΕΕ.

Περιοδεία στην ΕΥΑΘ

Να απομονώσουν τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό που έβαλε και συνεχίζει να βάζει πλάτη στην υλοποίηση της πολιτικής που τσακίζει τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και παραδίδει στο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, τη δημόσια περιουσία, και ταυτόχρονα να συσπειρωθούν στο ταξικό κίνημα και να δυναμώσουν τον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, κάλεσαν τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ, τα στελέχη του ΚΚΕ, βουλευτές και σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στα γραφεία της εταιρείας στην Εγνατία.

Ο Α. Τζέκης, ο Γ. Ζιώγας, ο Σ. Ζαριανόπουλος, ο Μ. Κωνσταντινίδης και ο Γ. Χαβατζάς, αρχικά συναντήθηκαν με τα μέλη των διοικήσεων των δύο σωματείων εργαζομένων και υπαλλήλων της ΕΥΑΘ. Συζήτησαν μαζί τους για τις εξελίξεις και την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα για να μην περάσει η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να παραδώσει την Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Σημείωσαν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης και να επιστρέψει η ΕΥΑΘ κατά 100% στο Δημόσιο. Σήμερα ανήκει σε ιδιώτες το 25% και η κυβέρνηση σχεδιάζει να βγάλει στο σφυρί ακόμη 40% των μετοχών της ΕΥΑΘ. Επίσης, τα στελέχη του ΚΚΕ ενημέρωσαν για τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το Κόμμα στη Βουλή.

Μέσα από τη συζήτηση με τους συνδικαλιστές αλλά και στη συνέχεια με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες της ΕΥΑΘ, αναδείχθηκε η οργή και η αγανάκτησή τους απέναντι στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και η απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα, μαζί με το υπόλοιπο εργατικό λαϊκό κίνημα, μαζί με όλο το λαό της Θεσσαλονίκης για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του νερού.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Αμετακίνητη η κυβέρνηση

Να μην καταργηθεί η άδεια ακτινοπροστασίας, που αποτελεί μέσο πρόληψης ώστε να προστατεύονται οι εργαζόμενοι στα ακτινολογικά τμήματα απ' τους καρκίνους και τις λευχαιμίες που προκαλεί η ακτινοβολία που δέχονται λόγω της φύσης της δουλειάς τους, απαίτησαν χτες με συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι των ακτινολογικών τμημάτων απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

«Εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», «Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε», φώναξαν οι εργαζόμενοι. Απαίτησαν την απόσυρση της τροπολογίας, επισήμαναν τους τεράστιους κινδύνους στους οποίους εκθέτουν την υγεία τους και υπογράμμισαν ότι με την τροπολογία το υπουργείο Υγείας λέει ουσιαστικά στους εργαζόμενους: ακτινοβοληθείτε πρώτα και μετά εμείς θα σας δώσουμε την άδεια... Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, η Λέττα Μεθωνιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής.

Αντιπροσωπεία των ηγεσιών των συνδικαλιστικών ενώσεων των ακτινολόγων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη και το γενικό γραμματέα Αντώνη Δημόπουλο οι οποίοι επέμειναν ότι η τροπολογία δεν πρόκειται να αποσυρθεί και - χρησιμοποιώντας την παρελκυστική τακτική - είπαν ότι μπορούν να συζητήσουν μόνο σχετικά με κάποιους όρους για την εφαρμογή της απόφασης.

Μετά από αυτά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες κάλεσαν τους εργαζόμενους σε γενική συνέλευση στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας προκειμένου να τους πείσουν να συζητήσουν την εφαρμογή της τροπολογίας με κάποιους... όρους, ξεπουλώντας το βασικό αίτημα για την απόσυρση της τροπολογίας.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ: Η δεύτερη μέρα ήταν χτες της απεργίας των λιμενεργατών του ΟΛΠ οι οποίοι αντιδρούν στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Χτες το πρωί, στο πλαίσιο της απεργίας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας μαζί με άλλους κλάδους όπως των φορτοεκφορτωτών λαϊκών αγορών οι οποίοι με τη σειρά τους αντιδρούν στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων τους. Μπροστά στο υπουργείο Εργασίας τους εργαζόμενους περίμεναν δυνάμεις καταστολής, οι οποίες,μεταφέροντας στους εργαζόμενους την «απάντηση» της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματά τους επιτέθηκαν στους εργαζόμενους με χρήση χημικών.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Μέρος των δεδουλευμένων που τους χρωστάει η εργοδοσία - συνολικά η οφειλή είχε φτάσει τους τρεις μήνες - πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι στην εργολαβική εταιρεία του Δ. Μηλιτσόπουλου, μετά την επίσχεση εργασίας που πραγματοποίησαν. Στο πλευρό των εργαζομένων από την πρώτη στιγμή βρίσκεται το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Να μη γίνουν απολύσεις

Να μη γίνουν απολύσεις, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και να μη μειωθούν οι οργανικές θέσεις εργασίας απαιτεί η πρόσφατη έκτακτη συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Ηλιούπολης.

Αυτή τη στιγμή επτά συνάδελφοί τους που απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου βρίσκονται στον αέρα καθώς ο αρμόδιος επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου δεν υπογράφει τα εντάλματα για την πληρωμή των αποδοχών τους θεωρώντας ότι οι συμβάσεις τους δεν είναι σύννομες. Εδώ πρέπει να σημειωθεί και η προκλητική θέση του δημάρχου, Βασ. Βαλασόπουλου, που όπως καταγγέλλει το Σωματείο, χαρακτήρισε τους συμβασιούχους «απόνερα των κυβερνητικών πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας και των παράνομων συμβάσεων που υπογράφανε»! Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση την άλλη βδομάδα σε συντονισμό με τους μαζικούς φορείς της περιοχής.

Ακόμα η γενική συνέλευση ζητά από τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα να κηρύξουν απεργία τη μέρα που ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή για το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» ενώ αποφασίστηκε να μην εφαρμοστεί στην πράξη η αύξηση του ωραρίου εργασίας σε καμιά υπηρεσία του δήμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ