ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Εδωσαν έγκριση για ιδιωτικό χωριό σε παραλία

Παρά την αρνητική εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ανακοίνωση - καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα, με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο, επιχείρησε η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ.) κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης, όταν, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, έφερε προς ψήφιση μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τελικά την ενέκρινε, παρά την αρνητική εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας και τις αντιδράσεις πολλών περιφερειακών συμβούλων. Μάλιστα, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποχώρησαν πριν την ψηφοφορία για να μη νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τη σχετική απόφαση.

Το θέμα αφορά την ανέγερση παραθεριστικών οικισμών σε παραθαλάσσια έκταση 114 στρεμμάτων στην περιοχή Πετροθάλασσα του Δήμου Ερμιόνης στην Αργολίδα που επιθυμεί διακαώς επιχειρηματίας, αλλά σκοντάφτει στην αρνητική εισήγηση της Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας. Αποτελεί πάγια πρακτική, για υποθέσεις που οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν αρνητική γνωμοδότηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο να τις απορρίπτει χωρίς να γίνεται καμία συζήτηση.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου», «είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ο περιφερειάρχης ούτε κάποιος αντιπεριφερειάρχης πήρε την ευθύνη να υπογράψει θετική εισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού οι υπηρεσίες εισηγούνταν αρνητικά. Εφεραν την ώρα της συνεδρίασης ένα πρόχειρο χαρτί των επιχειρηματιών, το οποίο ονόμασαν τεχνικό υπόμνημα και με βάση αυτό επιχείρησαν και υπέκλεψαν την ψήφο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μπροστά σ' αυτές τις μεθοδεύσεις, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης", που στηρίζει το ΚΚΕ, πριν την ψηφοφορία, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση για να μη νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τέτοιες αποφάσεις.

Συμμετοχή σ' αυτές τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. στο Περιφερειακό Συμβούλιο είχε και η παράταξη της ΝΔ. Την ίδια ώρα που γράφουν στα "παλιά τους τα παπούτσια" ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων (όπως της Επιδαύρου, της Κορίνθου και της Πύλου - Νέστορος για τις υδατοκαλλιέργειες ή της Μεγαλόπολης για το λιγνιτόσημο), την ίδια ώρα φέρνουν για εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα κουρελόχαρτο ιδιώτη επιχειρηματία, αρνούμενοι να αναλάβουν και προσωπικά τις ευθύνες τους.

Αποδεικνύεται ότι σε μια περίοδο που δεινοπαθεί η εργατική - λαϊκή οικογένεια, υπάρχει τεράστιος πλούτος σε επιχειρηματίες που ζητά διέξοδο για να επενδυθεί, που διευκολύνεται ακόμα και με παρανομίες και μεθοδεύσεις σαν τις χτεσινές στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που δε σέβονται όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά ούτε και τους νόμους που αυτοί έχουν θεσπίσει.

Είναι ανάγκη τα φτωχά λαϊκά στρώματα να βγάλουν συμπεράσματα μαζί με τον αγώνα για την υπεράσπιση των συνθηκών ζωής τους, να εγκαταλείψουν μαζικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., να οργανώσουν την πάλη τους, ώστε η γη, η θάλασσα, οι υδάτινοι πόροι, να γίνουν λαϊκή περιουσία».

Εκθεση επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

Στις υπηρεσίες οικονομικής διαχείρισης των φορέων του Δημοσίου εντοπίζει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιτζής τα σημαντικότερα προβλήματα κακοδιοίκησης και διαφθοράς, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του για το 2010 που παρέδωσε χτες στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 34,8% των υποθέσεων που εξέτασε ο Γενικός Επιθεωρητής το 2010 αφορά στην οικονομική διαχείριση φορέων του Δημοσίου, το 13,8% αφορά πολεοδομικά ζητήματα, το 9,8% θέματα Υγείας και Πρόνοιας, το 7,9% θέματα περιβάλλοντος, το 4,5% θέματα δημοσίων έργων, το 4,1% θέματα Παιδείας, το 3,8% θέματα ασφαλιστικών ταμείων κ.ο.κ.

Ανά υπηρεσία - σύμφωνα με τη νομική της μορφή - οι υποθέσεις που εξέτασε ο Επιθεωρητής κατανέμονται ως εξής: Το 23,3% των υποθέσεων αφορά σε υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης του κράτους. Το 19,1% αφορά δήμους και κοινότητες, το 16% τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το 7,7% εποπτευόμενους φορείς από το κράτος, το 6,8% αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, το 6% υπουργεία κ.ο.κ.

Ενδιαφέρον σημείο στην έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή είναι ότι χαρακτήριζε την κατάσταση στον τομέα της Υγείας πρόβλημα «δυσεπίλυτο διότι οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να σταματήσει τη ροή της προμήθειας του υγειονομικού υλικού, αλλά ένας λεπτομερής διασταυρούμενος έλεγχος μεταξύ των προμηθειών, φαρμακευτικών εταιρειών και των παροχών τους προς τους ιατρούς, μπορεί να αποκαλύψει ενδιαφέρουσες υπόγειες διαδρομές με κατευθυνόμενη συνταγογραφία και διόγκωση της δαπάνης».


ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Αντικομμουνισμός, διαρροές, προβοκάτσιες

Διαρροή κόσμου, κλίμα προβοκάτσιας και αντικομμουνισμός χαρακτηρίζουν τις τελευταίες συνελεύσεις «αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα. Χαρακτηριστικό ότι καταψηφίστηκε πρόταση «να καταδικάσει η λαϊκή συνέλευση την ατομική στοχοποίηση και τους προπηλακισμούς κατά βουλευτών». Υπερψηφίζονται προτάσεις όπως να πάνε με ντουντούκα στο σπίτι του Παπουτσή, εκφράζονται άλλες όπως «Να πάμε έξω από τα σπίτια των βουλευτών, να τους κάνουμε να φοβούνται».

Ταυτόχρονα στις συνελεύσεις προβληματίζονται γιατί η συμμετοχή του κόσμου φθίνει. Π.χ.: «Να προβληματιστούμε γιατί είμαστε τόσο λίγοι. Καταρχήν οι ομάδες με τις συνελεύσεις τους κουράζουν τον κόσμο», ή «Μειώνεται ο κόσμος, γιατί ενώ υπάρχει θέληση, δεν έχουμε στόχο, δεν ξέρουμε πού οδεύει. Θα ξεφουσκώσει επειδή δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Δεν ξέρουμε αν θέλουμε κυβέρνηση και ποια θέλουμε. Δεν ξέρουμε τι εννοούμε με την άμεση δημοκρατία. Ολοι να ερχόμαστε εδώ και να προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις. Π.χ. εγώ είχα προτείνει κυβέρνηση προσωπικοτήτων».

Σημειωτέον ότι κυβέρνηση προσωπικοτήτων έχει προτείνει ο Καρατζαφέρης. Μετά τις απόψεις τους πώς να μην εμφιλοχωρεί στην πλατεία και ο αντικομμουνισμός; Ειπώθηκαν χαρακτηριστικά στις τελευταίες συνελεύσεις: «Δεν θέλω να είναι από πίσω μου το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Αν ήθελαν αυτοί, ας φέρνανε εδώ κόσμο. Οι απόψεις τους φταίνε. Οχι η αγωνιστικότητα των παιδιών. Πολεμάνε με όπλα που έχουνε συντριβεί (...) Τα κόμματα είναι απαρχαιωμένα». 'Η «Να μπορέσουμε να καταφέρουμε τα κόμματα, η Παπαρήγα, ο Τσίπρας, ο Καρατζαφέρης (σ.σ: βολικότατο τσουβάλιασμα) να μην έχουν οπαδούς»...

Αποθήκες με «μαϊμούδες»

Στον εντοπισμό δύο αποθηκών με μεγάλες ποσότητες προϊόντων απομίμησης προχώρησε χτες το μεσημέρι η Αστυνομία στην περιοχή του Βοτανικού, στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη αποθήκη, στη συμβολή των οδών Ευρυμέδοντος και Παραμυθιάς, σε ένα χώρο 2.000 τετραγωνικών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τουλάχιστον 2 εκατ. τεμάχια (ρούχα, παπούτσια, τσάντες, γυαλιά και ρολόγια), που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπιστεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Στη δεύτερη αποθήκη, στην οδό Αρτεμισίου 14, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από 500.000 κομμάτια με προϊόντα απομίμησης.

Σημειώνεται ότι από τον Οκτώβρη του 2010 μέχρι σήμερα, η ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και τη Δημοτική Αστυνομία, έχει εντοπίσει πάνω από 50 αντίστοιχες αποθήκες, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, και έχει κατασχέσει περίπου 9 εκατ. τεμάχια.

Ποινικά τμήματα προτείνουν οι εισαγγελείς

Τη λειτουργία ποινικών τμημάτων στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας (Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη), όπου οι δικαστές θα απασχολούνται αποκλειστικά με την εκδίκαση ποινικών υποθέσεων, εισηγείται η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, στις προτάσεις της Ενωσης για την ταχεία λειτουργία της ποινικής Δικαιοσύνης περιλαμβάνονται: Υλοποίηση οργανωμένων προανακριτικών τμημάτων στις μεγάλες Εισαγγελίες Πρωτοδικών, ώστε η διερεύνηση δύσκολων μορφών εγκληματικότητας να γίνεται γρήγορα και να εξαλειφθούν οι υποψίες που βαρύνουν τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης για την αργή διεκπεραίωση αυτών των υποθέσεων. Η αναλογία προσλήψεων 1 προς 5 ή 1 προς 10 για την κάλυψη των κενών δεν μπορεί να ισχύσει για τη Δικαιοσύνη. Αναμόρφωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Ποινικού Κώδικα και κατάργηση διατάξεων για τις οποίες κρίνεται ότι οι διοικητικές κυρώσεις είναι ικανές να ρυθμίσουν διάφορες παραβατικές συμπεριφορές.

Τέλος, η Ενωση Εισαγγελέων αναφέρει ότι η λειτουργική ανεξαρτησία του εισαγγελέα έχει επανειλημμένα παρερμηνευθεί από την εκτελεστική εξουσία και προτείνει την επανεξέταση της συγκεκριμένης διάταξης.

Και εταιρείες δικαστικών επιμελητών

«Πράσινο φως» για τη σύσταση μεγάλων εταιρειών στο χώρο των δικαστικών επιμελητών ανάβει το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Ειδικότερα, έκρινε ότι το Προεδρικό Διάταγμα που επιτρέπει την ίδρυση μεγάλων εταιρειών αποκλειστικά από δικαστικούς επιμελητές, είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα. Η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει την υπαλληλοποίηση των δικαστικών επιμελητών σε μεγάλα γραφεία και εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά στην εξαίρεση των δικαστικών επιμελητών από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων (ν. 3919/2011), το ΣτΕ αναφέρει ότι αυτοί συνιστούν ειδική μορφή άσκησης δημόσιας εξουσίας και πως οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους συμβάλλουν στην ασφάλεια των συναλλαγών, των νομικών, δικαστικών και εξωδικαστικών ενεργειών και γι' αυτό η εξαίρεσή τους από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων δεν αντίκειται στο Σύνταγμα.

Τέλος, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη που προέβλεπε τη μη υπέρβαση του 35ου έτους, προκειμένου να διορισθεί κάποιος δικαστικός υπάλληλος.

Πυρκαγιές

Σε μερικό έλεγχο τέθηκε η χτεσινή πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή, στη Βίγλα Δομοκού Φθιώτιδας, ανάμεσα σε δυο οικισμούς, οι οποίοι ωστόσο δεν απειλήθηκαν.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς πήραν μέρος δυο αεροπλάνα τύπου καναντέρ, 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων.

Εξάλλου σε εξέλιξη ήταν μέχρι το βράδυ πυρκαγιές στα Ψαχνά Ευβοίας και στα Ανωγιατά Πρέβεζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ