ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούλη 2011
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Συστράτευση στη βάρβαρη πολιτική

Κάλεσμα συστράτευσης και υποταγής στην εφαρμοζόμενη βάρβαρη πολιτική απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλιας, συνεχίζοντας σταθερά να βάζει πλάτη στην κυβέρνηση και την πολιτική της.

Μετά την επικρότηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και στο πνεύμα της προτροπής «έφτασε η ώρα για δουλειά», που είχε απευθύνει στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε επί της ουσίας να επιταχυνθεί η εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι πρόκειται για μονόδρομο. Μάλιστα, έμμεσα πλην σαφώς, κάλεσε το λαό να το πάρει απόφαση και να υποταχθεί, προεξοφλώντας ότι «η νέα γενιά, που μεγάλωσε σε συνθήκες σχετικής και μεγαλύτερης ευημερίας, είναι η πρώτη που θα περάσει χειρότερα από την προηγούμενη». Το μόνο που μπορεί να γίνει λοιπόν σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι «να κάνουμε το αδύνατο δυνατό να διασφαλίσουμε ότι τα πέτρινα χρόνια της θα είναι όσο το δυνατόν λιγότερα»(!).

Στο πλαίσιο αυτό, στην ομιλία του για την 37η επέτειο από την πτώση της χούντας επανέλαβε τα γνωστά ευχολόγια περί πάταξης της φοροδιαφυγής, αφήνοντας στο απυρόβλητο την εφαρμοζόμενη πολιτική που διασφαλίζει τη νόμιμη φοροαπαλλαγή και φοροασυλία του κεφαλαίου, ενώ καλλιέργησε ψευδαισθήσεις ότι «όλοι συμμετέχουν στα βάρη της κρίσης». Το μέτωπο που ζήτησε ήταν κατά της φοροδιαφυγής, δηλαδή αυτών που «κρύβουν τα εισοδήματά τους, είτε είναι μεγαλοφοροφυγάδες με βαρείς λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού, είτε αποτελούν κομμάτι της αφορολόγητης μεσαίας τάξης». Συμμετέχοντας ουσιαστικά στην επικοινωνιακή καμπάνια της κυβέρνησης που έχει στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, ώστε να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα του Μνημονίου, ο Καρ. Παπούλιας ζήτησε να «υποστηρίξουμε την ενεργοποίηση των διατάξεων για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με άρση τραπεζικού απορρήτου όταν διαπιστώνεται δυσαναλογία περιουσιακών στοιχειών και δηλωθέντων εισοδημάτων, με αποκάλυψη των σκοτεινών ατραπών μέσα από τις οποίες κυκλοφορεί το μαύρο χρήμα», λες και εμποδίζει κανένας την κυβέρνηση να τα κάνει πράξη...

Από την άλλη, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας ζήτησε να διευκολυνθούν οι ξένες επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις, συνηγορώντας ουσιαστικά στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας που είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για την πολυπόθητη προσέλκυση των επενδύσεων. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθούν εδώ ξένες επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας εάν δεν κοπούν τα πολλά κεφάλια του τέρατος της γραφειοκρατίας και παρασιτικών μηχανισμών που καταπίνουν την υγιή επιχειρηματικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά, ζητώντας «διαφανείς και σύντομες διαδικασίες, απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, φιλικότερη, καθαρή και ευέλικτη διοίκηση, για να ανοίξουν δουλειές». Μεταφέροντας το όραμα της κυβέρνησης συμπλήρωσε ότι «μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε στην πράσινη ανάπτυξη, στην αγροτική παραγωγή και στον τουρισμό - για να μη μείνουμε στο έλεος του αέναου δανεισμού».

Καταλήγοντας ζήτησε έμμεσα πλην σαφώς συναίνεση των (αστικών) πολιτικών κομμάτων και λειτουργία του κράτους προκειμένου να αποφευχθεί «το εφιαλτικό ενδεχόμενο ανεξέλεγκτων κοινωνικών εντάσεων», όπως είπε. «Η οικονομική κρίση έγινε κρίση πολιτική, κρίση θεσμών και κάποιοι επιδιώκουν να γίνει κρίση της ίδιας της δημοκρατίας», τόνισε, διαπιστώνοντας ότι «ένας από τους μεγάλους κινδύνους σήμερα είναι η διέγερση αντανακλαστικών, φοβικών, μισαλλόδοξων, ακόμη και βίαιων, αντί του ορθού λόγου και της ψύχραιμης αναζήτησης λύσεων».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαρκής και αμείωτη αντιλαϊκή επίθεση
  • «Να μη χαθεί ούτε μια μέρα του καλοκαιριού» ζητά από τους υπουργούς ο πρωθυπουργός, δίνοντας το σύνθημα της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης
  • Στόχος να περάσει από τη Βουλή το σύνολο των βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου μέχρι το Σεπτέμβρη

Το σύνολο των βάρβαρων και αντιδραστικών μέτρων του μεσοπρόθεσμου, που κάνουν κόλαση τη ζωή του λαού, σχεδιάζει να περάσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες από τη Βουλή η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αξιοποιήσει το κλίμα τεχνητής «ανάσας» που δημιούργησε με αφορμή τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

Οσο όμως υποχωρεί ο κουρνιαχτός από το επικοινωνιακό μπαράζ της κυβέρνησης, τόσο περισσότερο φαίνεται καθαρά ότι μόνο κερδισμένο είναι το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μονοπωλιακοί όμιλοι, ενώ το λαό τον περιμένουν πολύ χειρότερες και εφιαλτικές μέρες.

Το σύνθημα της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης το δίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός που ζητά από τους υπουργούς «να μη χαθεί ούτε μία μέρα» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι δε θα δεχθεί καμία καθυστέρηση ή αναβολή στην υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων από το χρονοδιάγραμμα που καθορίζει το μεσοπρόθεσμο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μέχρι το Σεπτέμβρη θα περάσουν από τη Βουλή δεκάδες νομοσχέδια που τσακίζουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, θα επιταχύνουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Το μήνυμα της διαρκούς και αμείωτης επίθεσης κατά του λαού αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. «Αυτό το οποίο προέχει αυτήν τη στιγμή είναι η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου από όλους τους υπουργούς και από όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθούν δύο νομοσχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος για την «περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις» καθώς και ο «νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών». Επίσης θα συζητηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, καθώς και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού για την «αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, της φαρμακοδιέγερσης, των προσυνεννοημένων αγώνων».

Παράλληλα η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ζητά τη συστράτευση των άλλων αστικών κομμάτων προκειμένου να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα. «Κάνουμε μια έκκληση σε όλο τον πολιτικό κόσμο να συμπαραταχθεί στα σημεία στα οποία συμφωνεί. Εμείς, πριν πάμε στις Βρυξέλλες, ζητήσαμε να γίνει ένα εθνικό μέτωπο στο εξωτερικό της χώρας. Δεν το δέχθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα. Συνεχίζουμε να επιμένουμε στη συναίνεση», τόνισε ο Η. Μόσιαλος, περιγράφοντας ουσιαστικά το νόημα και το περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς μετά την αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο «κατάλογος» με τα βάρβαρα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση δεν έχει τέλος: Ατέλειωτες φοροεπιδρομές στα λαϊκά νοικοκυριά (μείωση του αφορολόγητου, έκτακτη εισφορά, «κεφαλικός» φόρος για αυτοαπασχολούμενους, αύξηση έμμεσων φόρων κ.ά.), δραστική μείωση των μισθών, αλλά και του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της «εφεδρικής εργασίας» αλλά και απευθείας απολύσεων, νέο μισθολόγιο, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων μέσω των διατάξεων που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, της ανανέωσης στο διηνεκές των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, την κατάργηση των ΒΑΕ, το πετσόκομμα στις επικουρικές συντάξεις και τις συντάξεις αναπηρίας κ.ο.κ.

Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η ψήφιση στη Βουλή των νομοσχεδίων που αφορούν: Τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα «εναρμονίζει» τους μισθούς στο Δημόσιο με αυτούς στον ιδιωτικό τομέα, τη συγχώνευση φορέων και κατάργηση οργανισμών του Δημοσίου και την απόλυση «του πλεονάζοντος προσωπικού», το νέο φορολογικό σύστημα με βασικό στόχο την παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

1. Σχέδιο νόμου: Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Γ. Παπακωνσταντίνου).

2. Σχέδιο νόμου: Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών (Γ. Παπακωνσταντίνου).

3. Σχέδιο νόμου: Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και άλλες διατάξεις (Φ. Γεννηματά).

4. Σχέδιο νόμου: Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια Δημοψηφίσματος (Χ. Καστανίδης).

5. Σχέδιο νόμου: Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, της φαρμακοδιέγερσης, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις (Π. Γερουλάνος).

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Στραγγαλίζουν το λαό για το κεφάλαιο

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ως... ανάσα και «σωτηρία της χώρας» παρουσιάζουν τα αστικά ΜΜΕ και στις διευρυμένες κυριακάτικες εκδόσεις τους τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, για το κρατικό χρέος της Ελλάδας. Μόνο που η ανάσα δεν είναι για το λαό, αλλά για το κεφάλαιο, το οποίο θα συνεχίσει να εφοδιάζεται με ακόμα πιο φτηνούς εργάτες, φέρνει νέα επίθεση, νέα φτώχεια.

Με το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο προωθήθηκαν και προωθούνται νέα βάρβαρα μέτρα που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα και τα δικαιώματα, με περικοπές μισθών, με νέα χαράτσια, με χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, με επίθεση σε Παιδεία - Υγεία - Πρόνοια που χτυπάει και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα λαϊκά στρώματα. Ας δούμε ενδεικτικά πώς εξελίχτηκε η αντιλαϊκή επιδρομή...

Η φορολογική επίθεση

Τους προηγούμενους μήνες πραγματοποιήθηκε μια άνευ προηγουμένου φορολεηλασία. Ενας μισθωτός με ένα παιδί και με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ (περίπου 1.000 ευρώ το μήνα) θα χάνει από το εισόδημά του σχεδόν δύο μισθούς μόνο από τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

1. Το Φλεβάρη του 2010, υπήρξαν μια σειρά από φορολογικά μέτρα, όπως:

-- Αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, από 19% σε 21%, από 9% σε 10% και από 4,5% σε 5%, από την 1η Απρίλη του 2010. Αύξηση από τα 41 στα 53 λεπτά του ευρώ του ειδικού φόρου κατανάλωσης για κάθε λίτρο βενζίνης, που μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ η αύξηση έφτασε τα 14 λεπτά το λίτρο.

-- Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα. Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά. Μείωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ, μέσω της υποχρεωτικής κατάθεσης αποδείξεων. Αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, μέσω της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Το Μάρτη του 2010, ήρθε νέο «πακέτο» φορολογικών μέτρων, που περιλάμβανε:

-- Νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, οι οποίοι διαμορφώθηκαν σε 5,5%, 11% και 23%. Νέα αύξηση, του ειδικού φόρου για καύσιμα, που τώρα έφτασε τα 61 λεπτά του ευρώ για κάθε λίτρο, με αποτέλεσμα ο ειδικός φόρος να επιβαρυνθεί με ακόμα 8 λεπτά το λίτρο και συνολικά 10 λεπτά μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ. Νέες αυξήσεις του ειδικού φόρου για ποτά και τσιγάρα. Επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση τα εισοδήματα του 2009.

-- Επίσης το Δεκέμβρη του 2010, στα πλαίσια της πρώτης αναθεώρησης του μνημονίου, έγινε νέα αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 13%.

3. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, προβλέπει νέα επιδρομή κατά του λαϊκού εισοδήματος. Ανάμεσα στα άλλα, και μέσα στο 2011, προβλέπονται:

-- Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000. Ως νέο αφορολόγητο ορίστηκε το ετήσιο εισόδημα των 8.000 ευρώ δηλαδή των... 570 ευρώ το μήνα, με αναδρομική ισχύ, με εφαρμογή από την 1η Γενάρη 2011.

-- Αρχίζει η σταδιακή κατάργηση του μειωμένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Φέτος, θα επιβληθεί αύξηση που θα ξεπερνά τα 6 λεπτά το λίτρο ή τα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η εξομοίωσή του με το πετρέλαιο κίνησης θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2013.

-- Αυξάνει, από την 1η του Σεπτέμβρη, ο ΦΠΑ (23% από 13%) στον κλάδο της εστίασης. Μετατάσσονται, από την 1η του Σεπτέμβρη, από το συντελεστή του 13% στο 23% τα εμφιαλωμένα νερά και τα αναψυκτικά. Μπαίνει ειδικός φόρος (που δεν υπήρχε) στο φυσικό αέριο των νοικοκυριών. Αυξάνουν οι ειδικοί φόροι στα τσιγάρα, ειδικότερα στις φτηνότερες μάρκες. Αυξάνουν τα τέλη των ΙΧ οχημάτων τουλάχιστον 10%.

Ενταση της εκμετάλλευσης και πιο φτηνοί εργάτες

Στο στόχαστρο κυβέρνησης, πλουτοκρατίας και τρόικας, βρίσκονται και οι εργασιακές σχέσεις. Ενδεικτικά είναι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τα οποία στόχο έχουν τη συμπίεση της εργατικής δύναμης στο κατώτερο επίπεδο - χτυπώντας ειδικά τους νέους - την ευλυγισία της και την προσαρμογή της στις ανάγκες των επιχειρήσεων, καθώς και την κατεδάφιση ακόμη και της ελάχιστης νομοθετικής προστασίας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα νέα μέτρα:

  • Οι νέοι εργαζόμενοι από 18 - 25 ετών θα αμείβονται με το 80% μόλις του κατώτερου μισθού, δηλαδή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με βάση τα ισχύοντα θα αμείβονται με 592 ευρώ και αυτά μεικτά.
  • Επιβάλλεται 10ωρη εργασία με επιπλέον δύο ώρες δουλειάς, χωρίς την προσαύξηση της υπερωρίας, στα πλαίσια της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Το μέτρο αυτό είναι βόμβα στα θεμέλια του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, ευθεία υπονόμευση του 8ωρου.
  • Επεκτείνονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που μπορούν να έχουν συνολική διάρκεια μέχρι 3 χρόνια, από 2 που ήταν μέχρι σήμερα. Για 3 τουλάχιστον χρόνια, ο εργαζόμενος θα απασχολείται χωρίς να κατοχυρώνει κανένα δικαίωμα. Θα είναι εργαζόμενος υπό προθεσμία και με τη λήξη της σύμβασης, μετά τρίχρονη εργασία, δε θα έχει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση.
  • Νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
  • Κατάργηση των ΒΑΕ, το πετσόκομμα στις επικουρικές συντάξεις και τις συντάξεις αναπηρίας κ.ο.κ.

Να σημειωθεί πως τα μέτρα αυτά προστίθενται στα εξής, που έχουν ήδη παρθεί:

  • Καθιέρωση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων.
  • Επέκταση της δοκιμαστικής περιόδου από τους 2 στους 12 μήνες.
  • Ενίσχυση της ενοικίασης εργαζομένων με την αύξηση του χρόνου από 18 μήνες στους 36.
  • Επέκταση του καθεστώτος της «μαθητείας», μέσω του οποίου παιδιά 15 έως 18 ετών δουλεύουν με το 70% της ΕΓΣΣΕ και χωρίς ένσημο.
  • Επέκταση των τριήμερων και τετραήμερων (εκ περιτροπής εργασία) από 6 μήνες σε 9 στη διάρκεια ενός έτους.

Χτυπήματα με τη λεγόμενη «απελευθέρωση επαγγελμάτων» δέχονται πέρα από τους μισθωτούς και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, που επιχειρείται να εκδιωχθούν από τους διάφορους κλάδους, ώστε οι μονοπωλιακοί όμιλοι να κυριαρχήσουν παντού.

ΟΙΚΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ «MOODΥ'S»
Ολα καλά ... με την ελληνική χρεοκοπία

Κατά τρεις μονάδες υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με χτεσινή του ανακοίνωση ο οίκος «Moody's», θέτοντάς τη σε καθεστώς «υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας».

Παρά ταύτα, η «Moody's» κινείται στη γενικότερη γραμμή του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωένωσης, καθώς το πλαίσιο λύσης που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα είχε τη σύμφωνη γνώμη και των τραπεζών, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπεί. Το κριτήριο που επικαλέστηκε για να δικαιολογήσει τη νέα υποβάθμιση είναι ότι η συμμετοχή των ιδιωτών (τραπεζών) στο νέο πακέτο στήριξης, που αποφασίστηκε την προηγούμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με τη μορφή της ανταλλαγής παλαιότερων ελληνικών ομολόγων με νέα, θα έχει ως συνέπεια οι ιδιώτες πιστωτές να υποστούν απώλειες, δεδομένου ότι το ελληνικό δημόσιο δεν θα εξοφλήσει το 100% του οφειλόμενου ποσού, αλλά θα καταβάλει μια χαμηλότερη τιμή.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει επίσης ότι το καθεστώς της χώρας θα επανεξεταστεί όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων, επισημαίνοντας: «Η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού προγράμματος και η δήλωση του IIF (διεθνούς ινστιτούτου που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μεγάλων τραπεζών) συνεπάγονται ότι η πιθανότητα μιας δύσκολης ανταλλαγής και ως εκ τούτου χρεοκοπίας σε ό,τι αφορά τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου είναι πρακτικώς 100%». Αναφέρει όμως στη συνέχεια ότι το πρόγραμμα της ΕΕ και η προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων με νέα 30ετούς διάρκειας αυξάνουν την πιθανότητα σταθεροποίησης και μείωσης του χρέους της Ελλάδας, εκφράζοντας έτσι τη συμφωνία της με τα μέτρα στήριξης της Ελλάδας που ανακοίνωσε η ΕΕ.

Η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας: «Οταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων, η "Moody's" θα επανεκτιμήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα αντανακλά το ρίσκο που σχετίζεται με το νέο πιστωτικό προφίλ της χώρας, συμπεριλαμβάνοντας την πιθανότητα για περαιτέρω αναδιαρθρώσεις χρέους». Θεωρεί δηλαδή πιθανή και μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους στο μέλλον.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μέτρα υπέρ της επιχειρηματικότητας

Νέα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, τα οποία μάλιστα τα λανσάρει ως μοναδική διέξοδο από την ύφεση, ζητά η ηγεσία της ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή συμπλέει με τα προωθούμενα από κυβέρνηση και τρόικα βάρβαρα μέτρα του «μεσοπρόθεσμου».

Προκειμένου να μη χαλάσει το κλίμα και δημιουργήσει προβλήματα στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, η ηγεσία της ΝΔ αποφεύγει ακόμα και τη φραστική αντιπαράθεση για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης και επιχειρεί «φυγή προς τα μπρος» υποστηρίζοντας ότι «δεν φτάνει η βελτίωση των όρων δανεισμού» και πως απαιτείται η υιοθέτηση και εφαρμογή των φιλομονοπωλιακών μέτρων που είχε προτείνει ο Αντ. Σαμαράς με το «Ζάππειο 2».

«Είναι γεγονός ότι πήραμε μια ανάσα, ότι έχουν βελτιωθεί οι όροι του δανεισμού, όμως όσο δεν αντιμετωπίζουμε τα ελλείμματα και όσο δεν έχουμε θετικό πρόσημο στους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, τόσο τα προβλήματα θα διογκώνονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας, χαρακτηρίζοντας θετικό γεγονός «το ότι έχει ενισχυθεί η ρευστότητα των τραπεζών και των ασφαλιστικών οργανισμών». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών δηλώνοντας (στη ΝΕΤ) ότι «διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να γίνουν κυρίως στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και να επενδύσουμε στις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης και φυσικά να γίνουν και αποκρατικοποιήσεις».

Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία της ΝΔ βάζει πλάτη στην κατεδάφιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Χαρακτηριστική είναι η στήριξη που πρόσφερε, διά στόματος του αρμόδιου τομεάρχη Εργασίας, στην κατεδάφιση των ΒΑΕ.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μήνυμα πυγμής

Διαβεβαιώσεις δίνει η ελληνική κυβέρνηση στους εκπροσώπους του αμερικανικού κεφαλαίου για την «αποφασιστικότητά της» να εφαρμόσει το αντιλαϊκό της πρόγραμμα.

Αυτά προκύπτουν από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ε. Βενιζέλου, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Στη διάρκεια της χτεσινής μέρας πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ακολούθησε στη συνέχεια συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών (IIF), ενώ ο κύκλος των επαφών ολοκληρώθηκε με συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ. «Πρέπει να στείλουμε από εδώ όλοι μας - το ΔΝΤ, το IIF, η αμερικανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η ΕΚΤ - ένα πεντακάθαρο και ισχυρό μήνυμα: Εχουμε ένα πρόγραμμα, πιστεύουμε στην εφαρμογή του και τις προοπτικές του και θα πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Η Ελλάδα αποτελεί μια ελκυστική υπόθεση ανασυγκρότησης, ελπίδας και αισιοδοξίας ενός ιστορικού έθνους», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ε. Βενιζέλος.

Στις επαφές που είχε, συζητήθηκαν και οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, και ειδικά το σκέλος της απόφασης που αφορά στη συμμετοχή των ιδιωτών (τραπεζών) στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σύσκεψη διεθνούς επιπέδου, την Πέμπτη 28 Ιούλη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργανωμένη πάλη

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην οικονομία αναφέρεται: «Είτε υποβαθμίζει είτε αναβαθμίζει η "Moody's" και οι άλλοι οίκοι του ιμπεριαλισμού, για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έρχονται μέρες κόλασης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συμπόρευση με το ΚΚΕ και την οργανωμένη πάλη που θα κάνει αφόρητη τη ζωή κυβέρνησης - ΝΔ - πλουτοκρατίας και θ' ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ