Τρίτη 26 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ «MOODΥ'S»
Ολα καλά ... με την ελληνική χρεοκοπία

Κατά τρεις μονάδες υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με χτεσινή του ανακοίνωση ο οίκος «Moody's», θέτοντάς τη σε καθεστώς «υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας».

Παρά ταύτα, η «Moody's» κινείται στη γενικότερη γραμμή του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωένωσης, καθώς το πλαίσιο λύσης που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα είχε τη σύμφωνη γνώμη και των τραπεζών, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπεί. Το κριτήριο που επικαλέστηκε για να δικαιολογήσει τη νέα υποβάθμιση είναι ότι η συμμετοχή των ιδιωτών (τραπεζών) στο νέο πακέτο στήριξης, που αποφασίστηκε την προηγούμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με τη μορφή της ανταλλαγής παλαιότερων ελληνικών ομολόγων με νέα, θα έχει ως συνέπεια οι ιδιώτες πιστωτές να υποστούν απώλειες, δεδομένου ότι το ελληνικό δημόσιο δεν θα εξοφλήσει το 100% του οφειλόμενου ποσού, αλλά θα καταβάλει μια χαμηλότερη τιμή.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει επίσης ότι το καθεστώς της χώρας θα επανεξεταστεί όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων, επισημαίνοντας: «Η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού προγράμματος και η δήλωση του IIF (διεθνούς ινστιτούτου που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μεγάλων τραπεζών) συνεπάγονται ότι η πιθανότητα μιας δύσκολης ανταλλαγής και ως εκ τούτου χρεοκοπίας σε ό,τι αφορά τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου είναι πρακτικώς 100%». Αναφέρει όμως στη συνέχεια ότι το πρόγραμμα της ΕΕ και η προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων με νέα 30ετούς διάρκειας αυξάνουν την πιθανότητα σταθεροποίησης και μείωσης του χρέους της Ελλάδας, εκφράζοντας έτσι τη συμφωνία της με τα μέτρα στήριξης της Ελλάδας που ανακοίνωσε η ΕΕ.

Η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας: «Οταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων, η "Moody's" θα επανεκτιμήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα αντανακλά το ρίσκο που σχετίζεται με το νέο πιστωτικό προφίλ της χώρας, συμπεριλαμβάνοντας την πιθανότητα για περαιτέρω αναδιαρθρώσεις χρέους». Θεωρεί δηλαδή πιθανή και μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους στο μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ