Τρίτη 26 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ
Αρχισαν οι συνεδριάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Αρχισαν οι συνεδριάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής, υπό το νομικό Πόλυ Πολυβίου, αναφορικά με την έκρηξη των 98 κοντέινερ, που οδήγησε στην τραγωδία της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί στην Κύπρο. Ο Π. Πολυβίου σε δηλώσεις του τόνισε ότι δεν είναι Δικαστήριο και δεν πρόκειται να αποδώσει ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες, αλλά πολιτικές και θεσμικές, για πράξεις ή παραλείψεις που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, που θα συνεργαστεί με τρεις δικηγόρους, δύο Αστυνομικούς και έναν εμπειρογνώμονα πυροτεχνουργό, διαβεβαίωσε ότι ουδείς εξαιρείται από τις έρευνες της Επιτροπής, περιλαμβανομένων του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών και εξέφρασε την ελπίδα ότι στις 30 Σεπτέμβρη 2011 θα έχει έτοιμο το πόρισμα, το οποίο και θα παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Την ίδια στιγμή, οι ανακριτές της κυπριακής αστυνομίας αξιολογούν το περιεχόμενο των καταθέσεων, που πήραν ενόψει της αυριανής σύσκεψης με τον Γενικό Εισαγγελέα, με σύγκριση του περιεχομένου των καταθέσεων. Μεταξύ όσων έχουν καταθέσει είναι οι τέως υπουργοί Αμυνας, Κώστας Παπακώστας και Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Λεωνίδας Παντελίδης.

Την ίδια στιγμή, σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Πολίτης», αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρότρυνε, γραπτώς, την κυπριακή κυβέρνηση να συνεργαστεί με άλλες χώρες, που είχαν την εμπειρία για την ασφαλή φύλαξη των κοντέινερ και την καταστροφή του επικίνδυνου φορτίου τους, αλλά η Λευκωσία αρνήθηκε. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυβέρνηση, με πολιτική απόφαση, το αρνήθηκε, γιατί «δεν ήθελε να δει ο ΟΗΕ τι είχαν μέσα τα κοντέινερ». Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τις πρώτες μέρες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε τονίσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απευθύνθηκε στον ΟΗΕ, για τη διαχείριση του φορτίου, χωρίς ανταπόκριση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ