Τρίτη 26 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Στραγγαλίζουν το λαό για το κεφάλαιο

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ως... ανάσα και «σωτηρία της χώρας» παρουσιάζουν τα αστικά ΜΜΕ και στις διευρυμένες κυριακάτικες εκδόσεις τους τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, για το κρατικό χρέος της Ελλάδας. Μόνο που η ανάσα δεν είναι για το λαό, αλλά για το κεφάλαιο, το οποίο θα συνεχίσει να εφοδιάζεται με ακόμα πιο φτηνούς εργάτες, φέρνει νέα επίθεση, νέα φτώχεια.

Με το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο προωθήθηκαν και προωθούνται νέα βάρβαρα μέτρα που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα και τα δικαιώματα, με περικοπές μισθών, με νέα χαράτσια, με χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, με επίθεση σε Παιδεία - Υγεία - Πρόνοια που χτυπάει και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα λαϊκά στρώματα. Ας δούμε ενδεικτικά πώς εξελίχτηκε η αντιλαϊκή επιδρομή...

Η φορολογική επίθεση

Τους προηγούμενους μήνες πραγματοποιήθηκε μια άνευ προηγουμένου φορολεηλασία. Ενας μισθωτός με ένα παιδί και με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ (περίπου 1.000 ευρώ το μήνα) θα χάνει από το εισόδημά του σχεδόν δύο μισθούς μόνο από τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

1. Το Φλεβάρη του 2010, υπήρξαν μια σειρά από φορολογικά μέτρα, όπως:

-- Αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, από 19% σε 21%, από 9% σε 10% και από 4,5% σε 5%, από την 1η Απρίλη του 2010. Αύξηση από τα 41 στα 53 λεπτά του ευρώ του ειδικού φόρου κατανάλωσης για κάθε λίτρο βενζίνης, που μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ η αύξηση έφτασε τα 14 λεπτά το λίτρο.

-- Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα. Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά. Μείωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ, μέσω της υποχρεωτικής κατάθεσης αποδείξεων. Αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, μέσω της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Το Μάρτη του 2010, ήρθε νέο «πακέτο» φορολογικών μέτρων, που περιλάμβανε:

-- Νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, οι οποίοι διαμορφώθηκαν σε 5,5%, 11% και 23%. Νέα αύξηση, του ειδικού φόρου για καύσιμα, που τώρα έφτασε τα 61 λεπτά του ευρώ για κάθε λίτρο, με αποτέλεσμα ο ειδικός φόρος να επιβαρυνθεί με ακόμα 8 λεπτά το λίτρο και συνολικά 10 λεπτά μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ. Νέες αυξήσεις του ειδικού φόρου για ποτά και τσιγάρα. Επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση τα εισοδήματα του 2009.

-- Επίσης το Δεκέμβρη του 2010, στα πλαίσια της πρώτης αναθεώρησης του μνημονίου, έγινε νέα αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 13%.

3. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, προβλέπει νέα επιδρομή κατά του λαϊκού εισοδήματος. Ανάμεσα στα άλλα, και μέσα στο 2011, προβλέπονται:

-- Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000. Ως νέο αφορολόγητο ορίστηκε το ετήσιο εισόδημα των 8.000 ευρώ δηλαδή των... 570 ευρώ το μήνα, με αναδρομική ισχύ, με εφαρμογή από την 1η Γενάρη 2011.

-- Αρχίζει η σταδιακή κατάργηση του μειωμένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Φέτος, θα επιβληθεί αύξηση που θα ξεπερνά τα 6 λεπτά το λίτρο ή τα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η εξομοίωσή του με το πετρέλαιο κίνησης θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2013.

-- Αυξάνει, από την 1η του Σεπτέμβρη, ο ΦΠΑ (23% από 13%) στον κλάδο της εστίασης. Μετατάσσονται, από την 1η του Σεπτέμβρη, από το συντελεστή του 13% στο 23% τα εμφιαλωμένα νερά και τα αναψυκτικά. Μπαίνει ειδικός φόρος (που δεν υπήρχε) στο φυσικό αέριο των νοικοκυριών. Αυξάνουν οι ειδικοί φόροι στα τσιγάρα, ειδικότερα στις φτηνότερες μάρκες. Αυξάνουν τα τέλη των ΙΧ οχημάτων τουλάχιστον 10%.

Ενταση της εκμετάλλευσης και πιο φτηνοί εργάτες

Στο στόχαστρο κυβέρνησης, πλουτοκρατίας και τρόικας, βρίσκονται και οι εργασιακές σχέσεις. Ενδεικτικά είναι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τα οποία στόχο έχουν τη συμπίεση της εργατικής δύναμης στο κατώτερο επίπεδο - χτυπώντας ειδικά τους νέους - την ευλυγισία της και την προσαρμογή της στις ανάγκες των επιχειρήσεων, καθώς και την κατεδάφιση ακόμη και της ελάχιστης νομοθετικής προστασίας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα νέα μέτρα:

  • Οι νέοι εργαζόμενοι από 18 - 25 ετών θα αμείβονται με το 80% μόλις του κατώτερου μισθού, δηλαδή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με βάση τα ισχύοντα θα αμείβονται με 592 ευρώ και αυτά μεικτά.
  • Επιβάλλεται 10ωρη εργασία με επιπλέον δύο ώρες δουλειάς, χωρίς την προσαύξηση της υπερωρίας, στα πλαίσια της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Το μέτρο αυτό είναι βόμβα στα θεμέλια του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, ευθεία υπονόμευση του 8ωρου.
  • Επεκτείνονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που μπορούν να έχουν συνολική διάρκεια μέχρι 3 χρόνια, από 2 που ήταν μέχρι σήμερα. Για 3 τουλάχιστον χρόνια, ο εργαζόμενος θα απασχολείται χωρίς να κατοχυρώνει κανένα δικαίωμα. Θα είναι εργαζόμενος υπό προθεσμία και με τη λήξη της σύμβασης, μετά τρίχρονη εργασία, δε θα έχει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση.
  • Νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
  • Κατάργηση των ΒΑΕ, το πετσόκομμα στις επικουρικές συντάξεις και τις συντάξεις αναπηρίας κ.ο.κ.

Να σημειωθεί πως τα μέτρα αυτά προστίθενται στα εξής, που έχουν ήδη παρθεί:

  • Καθιέρωση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων.
  • Επέκταση της δοκιμαστικής περιόδου από τους 2 στους 12 μήνες.
  • Ενίσχυση της ενοικίασης εργαζομένων με την αύξηση του χρόνου από 18 μήνες στους 36.
  • Επέκταση του καθεστώτος της «μαθητείας», μέσω του οποίου παιδιά 15 έως 18 ετών δουλεύουν με το 70% της ΕΓΣΣΕ και χωρίς ένσημο.
  • Επέκταση των τριήμερων και τετραήμερων (εκ περιτροπής εργασία) από 6 μήνες σε 9 στη διάρκεια ενός έτους.

Χτυπήματα με τη λεγόμενη «απελευθέρωση επαγγελμάτων» δέχονται πέρα από τους μισθωτούς και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, που επιχειρείται να εκδιωχθούν από τους διάφορους κλάδους, ώστε οι μονοπωλιακοί όμιλοι να κυριαρχήσουν παντού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ