ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Παίρνουν σάρκα και οστά τα σχέδια για κλειστή λίγκα

Κάθε άλλο παρά ελληνική υπόθεση θα αποτελούν σε λίγο οι κόντρες Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού

Icon

Κάθε άλλο παρά ελληνική υπόθεση θα αποτελούν σε λίγο οι κόντρες Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού
Σάρκα και οστά αρχίζουν να παίρνουν σιγά σιγά τα σχέδια των υπευθύνων της Ευρωλίγκας για μετατροπή της διοργάνωσης σε ένα πιο εμπορικό προϊόν, ανεξάρτητο και φυσικά με περισσότερα κέρδη για αυτούς που θα διαχειρίζονται τις τύχες της ή θα μετέχουν στη διοργάνωση. Το σχέδιο του ισχυρού άνδρα της Ευρωλίγκας, Ισπανού Τζόρντι Μπερτομέου, για τη δημιουργία μιας κλειστής λίγκας με μόνιμους συμμετέχοντες και ανεξάρτητη από τα εθνικά πρωταθλήματα, απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα προχωράει, και η φετινή διοργάνωση, που αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, μάλλον θα είναι η τελευταία με αυτή τη μορφή, τουλάχιστον για μια σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της.

Πρώτος στόχος του Μπερτομέου είναι να μεταφέρει την ημέρα διεξαγωγής των αγώνων, προκειμένου να γίνει το μπάσκετ πιο εμπορικό και πιο τηλεοπτικό προϊόν. Εν ολίγοις, από Τετάρτη και Πέμπτη οι αγώνες προβλέπεται να μεταφερθούν την Παρασκευή, το Σάββατο ή την Κυριακή. Αυτό δεν είναι οριστικοποιημένο, καθώς θα υπάρξουν συζητήσεις με τις ομάδες, έρευνες και ό,τι χρειάζεται για να διαπιστωθεί ποιες είναι η καλύτερες ημέρες μεταξύ των τριών. Η Παρασκευή πάντως (ημέρα που γίνονται πολλοί αγώνες στη Γαλλία) «παίζει» δυνατά, όπως βεβαίως και το Σάββατο. Η Τετάρτη και η Πέμπτη κρίνονται πλέον ως ακατάλληλες αφού εμπορικά το ενδιαφέρον μονοπωλείται από το ποδόσφαιρο και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Παράλληλα υπάρχει και το βέτο των τηλεοπτικών σταθμών που επενδύουν στη διοργάνωση και βλέπουν τα κέρδη τους να μην αυξάνονται. Βεβαίως, την ίδια στιγμή τα προβλήματα είναι σημαντικά... Πιο υψηλό εμπόδιο τα εθνικά πρωταθλήματα, που διεξάγονται τις ίδιες ημέρες και θα πρέπει να μετακινηθούν.

Πάντως, οι άνθρωποι της Ευρωλίγκας εξετάζουν το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας πρόωρης κλειστής λίγκας με αρχικές σκέψεις τη μείωση των ομάδων από 24 που είναι μέχρι τώρα. Συγκεκριμένος αριθμός δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, αλλά στόχος είναι η μείωση, που θα εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο αίτημα που έχουν οι περισσότερες ομάδες... «Περισσότερα ματς στην έδρα μου, με τους καλούς αντιπάλους»...

Μία τέτοια κατάσταση θα επέφερε περισσότερο ενδιαφέρον και ως εκ τούτου, χρήματα, σπόνσορες, τηλεοπτικά δικαιώματα. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιο συμφέρον για τους επιχειρηματίες να υπάρχουν λιγότεροι αγώνες, αλλά σχεδόν όλα ντέρμπι, με τις λεγόμενες ισχυρές ομάδες, παρά περισσότεροι αγώνες άνευ - γι' αυτούς - εμπορικής αξίας, όπως π.χ. αναμετρήσεις ισπανικών, ιταλικών ελληνικών ομάδων με αντίστοιχες της Σουηδίας, της Αγγλίας, του Βελγίου κλπ.

ΔΙΕΘΝΗ
Πολυεπίπεδο φαινόμενο η βία

Ενα ακόμα γεγονός ήρθε να επιβεβαιώσει - διαψεύδοντας τους συνειδητά ή ασυνείδητα στρουθοκαμηλίζοντες - πως η βία στα γήπεδα αποτελεί πολυεπίπεδο φαινόμενο. Και εύκολες/ρηχές δικαιολογίες (διαιτητικό λάθος κλπ) κάνουν οτιδήποτε άλλο παρά να αναλύουν πραγματικά το φαινόμενο.

Σοβαρότατα επεισόδια έγιναν (και) στην Ελβετία. Οι οπαδοί της Γρασχόπερς και της Ζυρίχης συνεπλάκησαν, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να αναγκαστεί να διακόψει την αναμέτρηση στο 77ο λεπτό. Ομάδα νεαρών κουκουλοφόρων, σύμφωνα με τα ελβετικά ΜΜΕ, μπήκε στο ταρτάν του γηπέδου, πλησίασε το κομμάτι της εξέδρας (πέταλο) όπου κάθονταν οι οπαδοί της γηπεδούχοι και εκτόξευσαν μια φωτοβολίδα. Ακολούθησε αναστάτωση και «μάχες» σώμα με σώμα. Για να λάβει τέλος η κατάσταση απαιτήθηκε η επέμβαση της αστυνομίας...

Δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που επεισόδια συμβαίνουν από Ελβετούς οπαδούς. Τα κρούσματα - είτε σε εγχώριες, είτε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις - έχουν αυξηθεί πολύ. Ενδιαφέρον σημείο για σκέψη αποτελεί (εκτός των άλλων) και η «διαπίστωση» - σύμφωνα με τα ΜΜΕ - των ελβετικών ΠΑΕ ότι πρόκειται «για ένα κοινωνικό φαινόμενο και ότι ευθύνεται το κράτος». Με αίτημα φυσικά την αύξηση της αστυνομοκρατίας και των κατασταλτικών μέτρων, μηχανισμών και διατάξεων.

Επεισόδια - τα οποία από θετική σύμπτωση δεν είχαν ως συνέπεια νεκρό - σημειώθηκαν και στην άλλη... άκρη της γης, την Αργεντινή. Μετά το τέλος του ντέρμπι μεταξύ των Ιντεπετιέντε και Ράσινγκ Κλουμπ έγιναν σοβαρές συμπλοκές. Ο Νικολάς Σισέντε (οπαδός της πρώτης) πυροβόλησε στο μηρό του δεξιού ποδιού τον Φαμπιάν Καζαρέτα (οπαδό της δεύτερης) σε μπαρ της Αβεγιανέδα. Το θύμα έχει διαφύγει τον κίνδυνο, ενώ ο 23χρονος θύτης - που έχει συλληφθεί - αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 20 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

ΣΤΙΒΟΣ
Υποψήφιοι ... κορυφαίοι

Δέκα αθλητές και δέκα αθλήτριες διεκδικούν τον τίτλο των κορυφαίων εκπροσώπων της χρονιάς στο ετήσιο gala της IAAF στο Μόντε Κάρλο.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ανακοίνωσε τη λίστα των ονομάτων των αθλητών που διεκδικούν τους τίτλους της κορυφαίας αθλήτριας και του κορυφαίου αθλητή της χρονιάς.

Στις 3 Οκτώβρη θα ανακοινωθούν τα ονόματα με τους νικητές να αναδεικνύονται και να τιμώνται στο ετήσιο gala στο Μόντε Κάρλο στις 12 Οκτώβρη.

Στους άνδρες φιγουράρουν τα ονόματα τόσο του Γιουσέιν Μπολτ, όσο και του παγκόσμιου πρωταθλητή στα 100 μέτρα, Γιόχαν Μπλέικ, καθώς και του νικητή του μαραθώνιου του Βερολίνου και κάτοχο της κορυφαίας επίδοσης όλων των εποχών, Πάτρικ Μακαου.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι:

ΑΝΔΡΕΣ

Γιόχαν Μπλέικ (Τζαμάικα)

Γιουσέιν Μπολτ (Τζαμάικα)

Μο Φάρα (Μεγάλη Βρετανία)

Ρόμπερτ Χάρτινγκ (Γερμανία)

Κίρανι Τζέιμς (Γρενάδα)

Πάτρικ Μακάου (Κένυα)

Κόζι Μοροφούσι (Ιαπωνία)

Ντέιβιντ Ρουντίσα (Κένυα)

Κρίστιαν Τέιλορ (ΗΠΑ)

Τζέσε Γουίλιαμς (ΗΠΑ)

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Μαρία Αμπακούμοβα (Ρωσία)

Βάλερι Ανταμς (Νέα Ζηλανδία)

Βερόνικα Κάμπελ Μπράουν (Τζαμάικα)

Τατιάνα Τσέρνοβα (Ρωσία)

Βίβιαν Τσερούιγιοτ (Κένυα)

Αννα Τσιτσέροβα (Ρωσία)

Λασίντα Ντέμους (ΗΠΑ)

Καρμελίτα Τζέτερ (ΗΠΑ)

Αμάντλ Μόντσο (Μποτσουάνα)

Σάλι Πίρσον (Αυστραλία).

ΒΟΛΕΪ
Διορία στον Ηρακλή

Διορία ως την Πέμπτη - ώστε να λύσει το πρόβλημα με το ΑΦΜ - πήρε από την ΕΕΑ το ΤΑΑ Ηρακλής, ώστε να μπορέσει να πάρει πιστοποιητικό συμμετοχής στην Α1 βόλεϊ των ανδρών της ερχόμενης περιόδου. Αν μέχρι τότε δεν προσκομίσει από την αρμόδια ΔΟΥ την απαραίτητη βεβαίωση πως το «κυανόλευκο» ΤΑΑ δε χρωστά στο Δημόσιο, τα πράγματα θα γίνουν πολύ άσχημα. Σύμφωνα με παράγοντες της ομάδας η μη έκδοση πιστοποιητικού, δηλαδή η αποβολή από τη Volley League, θα σημάνει τη διάλυσή της. Ταυτόχρονα την αποχώρησή της και από το Champions League, με συνέπεια (πάντα κατά τους ίδιους παράγοντες) ποινές για ολόκληρο το βόλεϊ.

Να θυμίσουμε πως το ΤΑΑ χρησιμοποιεί (από το 1995) το ΑΦΜ του Ερασιτέχνη. Ο οποίος εμφανίζεται να χρωστάει στην Εφορία 8 εκατ. ευρώ (5 εκατ. + 3 εκατ. προσαυξήσεις). Δεν μπορεί λοιπόν ούτε ο ερασιτέχνης, ούτε και το ΤΑΑ να πάρουν φορολογική ενημερότητα. Η προσπάθεια των στελεχών του τμήματος βόλεϊ είναι να εξασφαλίσουν βεβαίωση από τη ΔΟΥ πως δεν εμπλέκονται στο συγκεκριμένο χρέος.

Την ίδια ημέρα θα συζητηθούν, μετά από αίτηση των ανθρώπων της ΕΣΑΠ, οι φάκελοι και άλλων ομάδων οι οποίες δεν πήραν πιστοποιητικό, αλλά δεν ανησυχούν, αφού αιτία ήταν τυπικές εκκρεμότητες που να αναμένεται να επιλυθούν.

«Φρένο» στη διάλυση του αθλητισμού

Η είδηση των ημερών στο χώρο του αθλητισμού - επαγγελματικού και μη - δεν είναι οι εμίρηδες που έκαναν την εμφάνισή τους στην ποδοσφαιρική αγορά, ούτε και τα ύποπτα παιχνίδια, φαινόμενο άλλωστε ιδιαίτερα συνηθισμένο στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο (όπως δείχνουν τα παραδείγματα του παρελθόντος), αλλά η οριστική διάλυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Διάλυση η οποία έρχεται από το νέο πετσόκομμα του κρατικού προϋπολογισμού κατά 40% προς τις αθλητικές ομοσπονδίες οι οποίες έχουν την ευθύνη για την ανάπτυξη των 26 Ολυμπιακών Αθλημάτων.

Βέβαια αυτό δεν είναι κεραυνός εν αιθρία... Αντιθέτως, όσον αφορά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, το σχέδιο - στόχος για τη διάλυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού ξεκίνησε από τη δεκαετία του '90 επί υπουργίας του Γ. Λιάνη, συνεχίστηκε επί υπουργίας Ορφανού και Ιωαννίδη και ολοκληρώθηκε επί υπουργίας Γερουλάνου, με γγΑ τον Πάνο Μπιτσαξή. Είναι πλέον φανερό ότι βαδίζουμε ολοταχώς για έναν καθαρόαιμο ταξικό αθλητισμό. Επιστρέφουμε στις αρχές του περασμένου αιώνα, όταν ο αθλητισμός αποτελούσε υπόθεση αυστηρά της άρχουσας τάξης.

Και το ερώτημα: Πώς θα αντιδράσει η ΕΟΑ (Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή) και οι αθλητικές ομοσπονδίες; Ο δρόμος είναι ένας, άλλος δεν υπάρχει... Η δημιουργία ενός μεγάλου αθλητικού κινήματος που θα μετέχουν όλοι - ΕΟΕ, Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Σωματεία, αθλητές, προπονητές, οι εργαζόμενοι στο χώρο του αθλητισμού, όλοι αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι, όλος αυτός ο κόσμος ο οποίος αυτήβ τη στιγμή βρίσκεται μπροστά στην εξαφάνιση του πραγματικού αθλητισμού. Θα πρέπει να κατέβει στους δρόμους για τη ζωή τη δική του και των παιδιών του. Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού θα είναι καταστροφή για τις γενιές που έρχονται.


Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ