Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ
Πολυεπίπεδο φαινόμενο η βία

Ενα ακόμα γεγονός ήρθε να επιβεβαιώσει - διαψεύδοντας τους συνειδητά ή ασυνείδητα στρουθοκαμηλίζοντες - πως η βία στα γήπεδα αποτελεί πολυεπίπεδο φαινόμενο. Και εύκολες/ρηχές δικαιολογίες (διαιτητικό λάθος κλπ) κάνουν οτιδήποτε άλλο παρά να αναλύουν πραγματικά το φαινόμενο.

Σοβαρότατα επεισόδια έγιναν (και) στην Ελβετία. Οι οπαδοί της Γρασχόπερς και της Ζυρίχης συνεπλάκησαν, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να αναγκαστεί να διακόψει την αναμέτρηση στο 77ο λεπτό. Ομάδα νεαρών κουκουλοφόρων, σύμφωνα με τα ελβετικά ΜΜΕ, μπήκε στο ταρτάν του γηπέδου, πλησίασε το κομμάτι της εξέδρας (πέταλο) όπου κάθονταν οι οπαδοί της γηπεδούχοι και εκτόξευσαν μια φωτοβολίδα. Ακολούθησε αναστάτωση και «μάχες» σώμα με σώμα. Για να λάβει τέλος η κατάσταση απαιτήθηκε η επέμβαση της αστυνομίας...

Δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που επεισόδια συμβαίνουν από Ελβετούς οπαδούς. Τα κρούσματα - είτε σε εγχώριες, είτε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις - έχουν αυξηθεί πολύ. Ενδιαφέρον σημείο για σκέψη αποτελεί (εκτός των άλλων) και η «διαπίστωση» - σύμφωνα με τα ΜΜΕ - των ελβετικών ΠΑΕ ότι πρόκειται «για ένα κοινωνικό φαινόμενο και ότι ευθύνεται το κράτος». Με αίτημα φυσικά την αύξηση της αστυνομοκρατίας και των κατασταλτικών μέτρων, μηχανισμών και διατάξεων.

Επεισόδια - τα οποία από θετική σύμπτωση δεν είχαν ως συνέπεια νεκρό - σημειώθηκαν και στην άλλη... άκρη της γης, την Αργεντινή. Μετά το τέλος του ντέρμπι μεταξύ των Ιντεπετιέντε και Ράσινγκ Κλουμπ έγιναν σοβαρές συμπλοκές. Ο Νικολάς Σισέντε (οπαδός της πρώτης) πυροβόλησε στο μηρό του δεξιού ποδιού τον Φαμπιάν Καζαρέτα (οπαδό της δεύτερης) σε μπαρ της Αβεγιανέδα. Το θύμα έχει διαφύγει τον κίνδυνο, ενώ ο 23χρονος θύτης - που έχει συλληφθεί - αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 20 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ