Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Παίρνουν σάρκα και οστά τα σχέδια για κλειστή λίγκα

Κάθε άλλο παρά ελληνική υπόθεση θα αποτελούν σε λίγο οι κόντρες Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού

Icon

Κάθε άλλο παρά ελληνική υπόθεση θα αποτελούν σε λίγο οι κόντρες Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού
Σάρκα και οστά αρχίζουν να παίρνουν σιγά σιγά τα σχέδια των υπευθύνων της Ευρωλίγκας για μετατροπή της διοργάνωσης σε ένα πιο εμπορικό προϊόν, ανεξάρτητο και φυσικά με περισσότερα κέρδη για αυτούς που θα διαχειρίζονται τις τύχες της ή θα μετέχουν στη διοργάνωση. Το σχέδιο του ισχυρού άνδρα της Ευρωλίγκας, Ισπανού Τζόρντι Μπερτομέου, για τη δημιουργία μιας κλειστής λίγκας με μόνιμους συμμετέχοντες και ανεξάρτητη από τα εθνικά πρωταθλήματα, απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα προχωράει, και η φετινή διοργάνωση, που αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, μάλλον θα είναι η τελευταία με αυτή τη μορφή, τουλάχιστον για μια σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της.

Πρώτος στόχος του Μπερτομέου είναι να μεταφέρει την ημέρα διεξαγωγής των αγώνων, προκειμένου να γίνει το μπάσκετ πιο εμπορικό και πιο τηλεοπτικό προϊόν. Εν ολίγοις, από Τετάρτη και Πέμπτη οι αγώνες προβλέπεται να μεταφερθούν την Παρασκευή, το Σάββατο ή την Κυριακή. Αυτό δεν είναι οριστικοποιημένο, καθώς θα υπάρξουν συζητήσεις με τις ομάδες, έρευνες και ό,τι χρειάζεται για να διαπιστωθεί ποιες είναι η καλύτερες ημέρες μεταξύ των τριών. Η Παρασκευή πάντως (ημέρα που γίνονται πολλοί αγώνες στη Γαλλία) «παίζει» δυνατά, όπως βεβαίως και το Σάββατο. Η Τετάρτη και η Πέμπτη κρίνονται πλέον ως ακατάλληλες αφού εμπορικά το ενδιαφέρον μονοπωλείται από το ποδόσφαιρο και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Παράλληλα υπάρχει και το βέτο των τηλεοπτικών σταθμών που επενδύουν στη διοργάνωση και βλέπουν τα κέρδη τους να μην αυξάνονται. Βεβαίως, την ίδια στιγμή τα προβλήματα είναι σημαντικά... Πιο υψηλό εμπόδιο τα εθνικά πρωταθλήματα, που διεξάγονται τις ίδιες ημέρες και θα πρέπει να μετακινηθούν.

Πάντως, οι άνθρωποι της Ευρωλίγκας εξετάζουν το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας πρόωρης κλειστής λίγκας με αρχικές σκέψεις τη μείωση των ομάδων από 24 που είναι μέχρι τώρα. Συγκεκριμένος αριθμός δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, αλλά στόχος είναι η μείωση, που θα εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο αίτημα που έχουν οι περισσότερες ομάδες... «Περισσότερα ματς στην έδρα μου, με τους καλούς αντιπάλους»...

Μία τέτοια κατάσταση θα επέφερε περισσότερο ενδιαφέρον και ως εκ τούτου, χρήματα, σπόνσορες, τηλεοπτικά δικαιώματα. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιο συμφέρον για τους επιχειρηματίες να υπάρχουν λιγότεροι αγώνες, αλλά σχεδόν όλα ντέρμπι, με τις λεγόμενες ισχυρές ομάδες, παρά περισσότεροι αγώνες άνευ - γι' αυτούς - εμπορικής αξίας, όπως π.χ. αναμετρήσεις ισπανικών, ιταλικών ελληνικών ομάδων με αντίστοιχες της Σουηδίας, της Αγγλίας, του Βελγίου κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ