ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις από Πανέτα, ενώ «πάγωσε» η αμερικανική βοήθεια

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες για χτες επαφές του Αμερικανού υπουργού Αμυνας σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά εδάφη, πριν μεταβεί στην Αίγυπτο. Ο Πανέτα μετέβει στη Ραμάλα, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς και τον πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, ενώ εκτός από τον Ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπαράκ, συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Βασικοί άξονες των επαφών Πανέτα οι πιέσεις για επανέναρξη ισραηλινο - παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων και για βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με Τουρκία - Αίγυπτο, καθώς όπως υποστήριξε «εν μέσω τόσο σημαντικών αλλαγών στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ απομονώνεται ολοένα περισσότερο και αυτό δεν είναι θετικό».

Ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συναντήσεις αυτές, γνωστοποιήθηκε η απόφαση του Κογκρέσου να «παγώσει» τα εναπομείναντα 200 εκατομμύρια δολάρια από την ετήσια «βοήθεια» προς την Παλαιστινιακή Αρχή, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων ως αντίδραση στην απόφαση των Παλαιστινίων να καταθέσουν αίτημα μονομερούς αναγνώρισης ανεξαρτησίας στον ΟΗΕ.

Την απόφαση έσπευσαν να επικρίνουν τόσο ο Λίον Πανέτα όσο και η Βικτόρια Νούλαντ, ως εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποστηρίζοντας ότι είναι «αντιπαραγωγική» και ότι δε «βοηθά καθόλου στην παρούσα φάση που η αμερικανική διπλωματία πιέζει και τις δύο πλευρές να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Την έντονη απογοήτευσή τους εξέφρασαν και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, τονίζοντας ότι το δρόμο για τέτοιου είδους αποφάσεις άνοιξε η απειλή άσκησης βέτο στο παλαιστινιακό αίτημα που διατύπωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Ο Λίον Πανέτα από χτες βράδυ βρίσκεται στην Αίγυπτο όπου θα έχει επαφές με τη στρατιωτική ηγεσία, που έχει τα ηνία της χώρας αλλά και με τη μεταβατική κυβέρνηση. Εκτός του Παλαιστινιακού και των σχέσεων Αιγύπτου - Ισραήλ, ο Πανέτα αναμενόταν να ζητήσει και την απελευθέρωση του Αμερικανού Εβραίου υπηκόου Ιλάν Γκράπελ, που συνελήφθη στο Κάιρο ως κατάσκοπος της «Μοσάντ», κάτι που το Ισραήλ αρνείται.

Απεργία πείνας

Διευρύνεται το κύμα απεργίας πείνας Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές για τις συνθήκες κράτησης με τη συμμετοχή πλέον περισσοτέρων από 500 κρατουμένων. Η απεργία πείνας άρχισε την περασμένη βδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους ακόμη αυστηρότερους κανόνες κράτησης που επέβαλε η κυβέρνηση Νετανιάχου ως μέσο πίεσης κυρίως προς τη «Χαμάς» στη Γάζα ν' απελευθερώσει τον Γκιλάτ Σαλίτ, τον Ισραηλινό στρατιώτη που αιχμαλωτίστηκε τον Ιούνιο του 2006. Υπενθυμίζεται ότι στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται περίπου 6.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

ΣΥΡΙΑ
Εν μέσω πιέσεων συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε ψηφοφορία επρόκειτο να τεθεί, αργά χτες βράδυ τελικά, στο Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιο ψηφίσματος των Γαλλίας, Βρετανίας, Πορτογαλίας, Γερμανίας, που ζητά άμεσο τερματισμό «των παραβιάσεων κάθε είδους δικαιωμάτων στη Συρία καθώς και της καταστολής». Οι τέσσερις εμπνευστές του σχεδίου ψηφίσματος, το οποίο υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ, απάλειψαν από το περιεχόμενό του τη νύξη περί «επιβολής νέων κυρώσεων» και περί «συνεπειών», προκειμένου να εκμαιεύσουν την υποστήριξη, καταρχάς, των Ρωσίας και Κίνας, που ως μόνιμα μέλη έχουν και δικαίωμα βέτο.

Τελικά, μετά από περισσότερο από μία εβδομάδα, άκαρπων, όπως αποδείχτηκε, διαπραγματεύσεων, το σχέδιο προωθείται προς ψήφιση χωρίς να έχει διασφαλιστεί κάποιου είδους συναίνεση. Η Κίνα δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της. Η Μόσχα, διά του υφυπουργού Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, χαρακτήρισε το σχέδιο «απαράδεκτο», υποστηρίζοντας ότι «δεν περιέχει σαφή ρήτρα για δέσμευση μη ανάμειξης στα εσωτερικά της Συρίας υπό οποιαδήποτε μορφή». Δε διευκρίνισε, όμως, αν η Μόσχα απλώς θα καταψηφίσει ή θα θέσει βέτο.

Στο πλαίσιο των γενικότερων πιέσεων, νέα επίθεση κατά της συριακής ηγεσίας εξαπέλυσε, χτες, η γαλλική διπλωματία. Κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι διά μέσου των πρεσβειών της «παρενοχλεί και απειλεί» τους Σύρους αντικαθεστωτικούς που διαδηλώνουν στο εξωτερικό. Παράλληλα με τα διπλωματικά παζάρια και τις πιέσεις, σκληρές μάχες σημειώνονταν χτες στη βορειοδυτική περιοχή Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια, μεταξύ στρατού και ενόπλων συμμοριών. Αναφέρονταν τουλάχιστον τέσσερις νεκροί, ενώ συγκρούσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις σημειώνονταν και στην πόλη Ταλμπισέχ.

Ο Σύρος υπουργός Οικονομικών και Εμπορίου, τέλος, ανακοίνωσε, χτες, ότι αίρεται η απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων με δασμούς άνω του 5% γιατί εδώ και ένα μήνα που εφαρμόστηκε το μέτρο σε μια προσπάθεια διατήρησης των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος, οι τιμές πολλών προϊόντων εκτοξεύτηκαν, προκαλώντας λαϊκή δυσφορία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Κατά 100.000 περισσότεροι είναι οι άνεργοι στην Ισπανία, φτάνοντας τα 4,226 εκατομμύρια το Σεπτέμβρη, μια μηνιαία αύξηση της τάξης του 2,32%, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας της χώρας. Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές του Νοέμβρη, σε διάστημα ενός έτους ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 5,2%, δηλαδή 208.981 άνεργοι περισσότεροι από τα τέλη του Σεπτέμβρη του 2010.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Από 15 έως 25 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκαν 36 συλληφθέντες κατά τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις του περασμένου Φλεβάρη, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για σωρεία κατηγοριών, όπως «δολοφονικές επιθέσεις κατά του στρατού και της αστυνομίας», παρά το γεγονός ότι δεν προσκομίστηκαν σχετικά στοιχεία. Η ηγεσία του εμιράτου του Μπαχρέιν, του οποίου η σημασία είναι κομβική για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, οπότε και οι «ευαισθησίες περί δικαιωμάτων» εξαιρετικά περιορισμένες, κατέστειλε τις διαδηλώσεις με ιδιαίτερη βία, στηριζόμενη και στις δυνάμεις που απέστειλαν Σ. Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επέβαλε στρατιωτικό νόμο για καιρό και πλέον έχει επιδοθεί σε πογκρόμ κατά όσων την αμφισβητούν. Ετσι, την περασμένη βδομάδα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από 5 έως 15 χρόνια και γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό επειδή φρόντισαν τραυματίες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων!

KAMΠΕΡΑ.-- Η πρώτη δίκη του είδους της παγκοσμίως ξεκίνησε χτες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τον οίκο αξιολόγησης «Standard and Poor's» στο εδώλιο του κατηγορουμένου και μηνυτές 13 δήμους της Νέας Νότιας Ουαλίας, που κατηγορούν τον συγκεκριμένο οίκο ότι τους παραπλάνησε με τις αξιολογήσεις τιτλοποιημένων χρεωστικών υποχρεώσεων (collateralized debt obligations), με αποτέλεσμα να χάσουν σημαντικά ποσά (άνω των 15 εκατ. δολαρίων) κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Τρεις Αμερικανοί επιστήμονες μοιράζονται το φετινό Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη της επιταχυνόμενης επέκτασης του σύμπαντος μέσω παρατηρήσεων αστέρων που εκρήγνυνται (σούπερ νόβα). Το μισό του χρηματικού επάθλου των 10 εκατομμυρίων κορονών Σουηδίας (1,1 εκατ. ευρώ) παίρνει ο Σολ Περλμούτερ και το άλλο μισό ο Μπράιαν Σμιτ και ο Ανταμ Ρις.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Συμφωνία, με την οποία οι πολίτες της ΠΓΔΜ και της Σερβίας θα μπορούν να μεταβαίνουν στις δύο χώρες μόνο με την επίδειξη στα σύνορα της αστυνομικής τους ταυτότητας, υπέγραψαν στην πόλη Οχρίδα οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα και Ιβιτσα Ντάτσιτς, αντίστοιχα.

ΣΑΝΑ'Α.-- Κλιμακώνονται οι ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα σε τμήματα του στρατού που έχουν συμπαραταχθεί από τη μία με τις καθεστωτικές δυνάμεις, τον Πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ και τη Ρεπουμπλικανική Φρουρά του, και από την άλλη με την αντιπολίτευση, τον στρατηγό Αλί Μόχσεν και φυλάρχους. Τουλάχιστον δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο χτεσινός απολογισμός από τις μάχες στην πρωτεύουσα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Περισσότεροι από 130 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση χτες σε όλη την Τουρκία, με τις αστυνομικές αρχές να επικαλούνται «έρευνες» για πιθανές διασυνδέσεις τους με «Κούρδους αυτονομιστές» και το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

ΚΥΠΡΟΣ
Δεν παραιτείται ο Δ. Χριστόφιας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Κύπρο, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του προέδρου της μονομελούς Επιτροπής, Πόλυ Πολυβίου, αναφορικά με την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι. Η έκρηξη σημειώθηκε σε κοντέινερ με πυρομαχικά, που είχαν προορισμό τη Συρία με αποστολέα το Ιράν και κατασχέθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, κατόπιν αμερικανικών πιέσεων. Σύμφωνα με το πόρισμα του Π. Πολυβίου, το οποίο γεννά σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τη σκοπιμότητα του συμπεράσματός του, αποδίδει κατηγορηματικά την κύρια ευθύνη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, δίνοντας έναυσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν την άμεση παραίτησή του και πρόωρες εκλογές.

Ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος δηλώνει ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, ενώ τη στήριξη στο πρόσωπό του εξέφρασε και το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά τη συνεδρίασή του προχτές.

Οι προσπάθειες απομάκρυνσης του Δ. Χριστόφια από την προεδρία ξεκίνησαν ήδη με ενορχηστρωτή το ΔΗΣΥ. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης απαίτησε εκ νέου από τον Δ. Χριστόφια να παραιτηθεί ή να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, και έθεσε ζήτημα μη «νομιμοποίησης του προέδρου ως διαπραγματευτή στο Κυπριακό».

Και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ (που από τον Αύγουστο απέσυραν την στήριξή τους στον Δ. Χριστόφια) απαιτούν παραίτηση του Κύπριου προέδρου. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, χαρακτήρισε όλες αυτές τις κινήσεις «πολιτικό πραξικόπημα». Σε ανακοίνωση του ΠΓ του ΑΚΕΛ, καλεί το λαό «να παραμείνει ενωμένος και συσπειρωμένος γύρω από τους κοινούς και συλλογικούς μας στόχους, διασφαλίζοντας ότι η Κύπρος θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα και θα προχωρήσει μπροστά. Τον καλούμε να αφήσει πίσω του τα κηρύγματα μίσους, φανατισμού, πόλωσης και διχόνοιας και «να ανοίξει δρόμο για την επανένωση και ευημερία της Κύπρου».

ΣΟΜΑΛΙΑ
Δεκάδες άμαχοι νεκροί από βομβιστική επίθεση ισλαμιστών

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Νέο αιματοκύλισμα αμάχων προκάλεσαν χτες το πρωί ισλαμιστές βομβιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, πυροδοτώντας ένα φορτηγό 10 τόνων γεμάτο εκρηκτικά έξω από κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενούσε το υπουργείο Παιδείας και άλλα τρία υπουργεία. Το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον 70 νεκροί - οι περισσότεροι μαθητές λυκείου που μαζί με τους γονείς τους περίμεναν τα αποτελέσματα υποτροφιών για σπουδές στο εξωτερικό! - και πάνω από 50 τραυματίες, αρκετοί σε σοβαρή κατάσταση.

Οι ισλαμιστές της «Αλ Σαμπάμπ» έσπευσαν να αναλάβουν αμέσως την ευθύνη για την επίθεση, ισχυριζόμενοι ότι οι «Μουτζαχεντίν μαχητές» τους «μπήκαν σε ένα μέρος όπου μένουν υπουργοί και ξένοι στρατιώτες» από την αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης (AMISOM). Ομως, τα θύματα της επίθεσής τους, που θεωρείται μία από τις πιο αιματηρές αφότου ανέλαβαν ένοπλη δράση την τελευταία πενταετία, δεν ήταν ούτε υπουργοί, ούτε στρατιώτες, αλλά μαθητές λυκείου, φοιτητές, γονείς και διερχόμενοι περαστικοί... Η προηγούμενη, εξίσου αιματηρή, επίθεση ισλαμιστών της «Αλ Σαμπάμπ» έγινε τον Ιούλη του 2010 στην Ουγκάντα (χώρα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην αποστολή της AMISOM) με αποτέλεσμα 76 νεκρούς...

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) καταδίκασε την κλιμάκωση της βίας στη Σομαλία, σημειώνοντας ότι επιδεινώνει την ήδη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ