Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Κατά 100.000 περισσότεροι είναι οι άνεργοι στην Ισπανία, φτάνοντας τα 4,226 εκατομμύρια το Σεπτέμβρη, μια μηνιαία αύξηση της τάξης του 2,32%, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας της χώρας. Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές του Νοέμβρη, σε διάστημα ενός έτους ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 5,2%, δηλαδή 208.981 άνεργοι περισσότεροι από τα τέλη του Σεπτέμβρη του 2010.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Από 15 έως 25 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκαν 36 συλληφθέντες κατά τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις του περασμένου Φλεβάρη, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για σωρεία κατηγοριών, όπως «δολοφονικές επιθέσεις κατά του στρατού και της αστυνομίας», παρά το γεγονός ότι δεν προσκομίστηκαν σχετικά στοιχεία. Η ηγεσία του εμιράτου του Μπαχρέιν, του οποίου η σημασία είναι κομβική για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, οπότε και οι «ευαισθησίες περί δικαιωμάτων» εξαιρετικά περιορισμένες, κατέστειλε τις διαδηλώσεις με ιδιαίτερη βία, στηριζόμενη και στις δυνάμεις που απέστειλαν Σ. Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επέβαλε στρατιωτικό νόμο για καιρό και πλέον έχει επιδοθεί σε πογκρόμ κατά όσων την αμφισβητούν. Ετσι, την περασμένη βδομάδα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από 5 έως 15 χρόνια και γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό επειδή φρόντισαν τραυματίες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων!

KAMΠΕΡΑ.-- Η πρώτη δίκη του είδους της παγκοσμίως ξεκίνησε χτες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τον οίκο αξιολόγησης «Standard and Poor's» στο εδώλιο του κατηγορουμένου και μηνυτές 13 δήμους της Νέας Νότιας Ουαλίας, που κατηγορούν τον συγκεκριμένο οίκο ότι τους παραπλάνησε με τις αξιολογήσεις τιτλοποιημένων χρεωστικών υποχρεώσεων (collateralized debt obligations), με αποτέλεσμα να χάσουν σημαντικά ποσά (άνω των 15 εκατ. δολαρίων) κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Τρεις Αμερικανοί επιστήμονες μοιράζονται το φετινό Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη της επιταχυνόμενης επέκτασης του σύμπαντος μέσω παρατηρήσεων αστέρων που εκρήγνυνται (σούπερ νόβα). Το μισό του χρηματικού επάθλου των 10 εκατομμυρίων κορονών Σουηδίας (1,1 εκατ. ευρώ) παίρνει ο Σολ Περλμούτερ και το άλλο μισό ο Μπράιαν Σμιτ και ο Ανταμ Ρις.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Συμφωνία, με την οποία οι πολίτες της ΠΓΔΜ και της Σερβίας θα μπορούν να μεταβαίνουν στις δύο χώρες μόνο με την επίδειξη στα σύνορα της αστυνομικής τους ταυτότητας, υπέγραψαν στην πόλη Οχρίδα οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα και Ιβιτσα Ντάτσιτς, αντίστοιχα.

ΣΑΝΑ'Α.-- Κλιμακώνονται οι ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα σε τμήματα του στρατού που έχουν συμπαραταχθεί από τη μία με τις καθεστωτικές δυνάμεις, τον Πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ και τη Ρεπουμπλικανική Φρουρά του, και από την άλλη με την αντιπολίτευση, τον στρατηγό Αλί Μόχσεν και φυλάρχους. Τουλάχιστον δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο χτεσινός απολογισμός από τις μάχες στην πρωτεύουσα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Περισσότεροι από 130 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση χτες σε όλη την Τουρκία, με τις αστυνομικές αρχές να επικαλούνται «έρευνες» για πιθανές διασυνδέσεις τους με «Κούρδους αυτονομιστές» και το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ