ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Ταφή Καντάφι και επαναφορά πετρελαϊκών μονοπωλίων

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σε άγνωστο σημείο της ερήμου, νοτίως της Μιζράτα, τάφηκαν οι σοροί του Λίβυου πρώην ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, του γιου του Μουτασίμ και του υπουργού Αμυνας Αμπού Μπακρ Γιούνις. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, από τη νέα «λιβυκή ηγεσία» επιλέχθηκε η μυστικότητα από φόβο μήπως και ο τάφος γίνει τόπος προσκυνήματος για τους οπαδούς του. Υποστήριζαν, δε, ότι ο Σαΐφ αλ Ισλάμ, έτερος γιος του Καντάφι, φέρεται, κατά τις ίδιες πηγές, να βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στα σύνορα του Νίγηρα, με τελικό στόχο να περάσει στη γειτονική χώρα και να παραμείνει ζωντανός.

Κατά τα άλλα, η νέα «ηγεσία» της Λιβύης προχωρά στην υλοποίηση του «προγράμματος» που εξήγγειλε την Κυριακή, σύμφωνα με το οποίο εντός ενός μήνα θα συσταθεί προσωρινή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές για συντακτική βουλή εντός 8μήνου, από την οποία θα εκπονηθεί νέο σύνταγμα και μετά από αυτό περίπου σε ένα χρόνο θα γίνουν νέες εκλογές για βουλή και προεδρία. Ολα αυτά θα γίνουν στη βάση νομοθεσίας που θα εκπορεύεται από τη σαρία (ισλαμικός νόμος), όπως κατέστησε σαφές ο Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, ένας εκ του ηγετικού διδύμου του Συμβουλίου, κάτι που θα φέρει τη Λιβύη «πιο κοντά σε χώρες όπως η Αίγυπτος, αλλά όχι όπως η Σ. Αραβία ή το Ιράν».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ισπανική εταιρεία «Repsol» ανακοίνωσε ότι άρχισε να επαναλειτουργεί τις εγκαταστάσεις της, κυρίως στην περιοχή Σχαράρα, παράγοντας περίπου 30.000 βαρέλια ημερησίως, περίπου το 10% της προπολεμικής της παραγωγής. Η «Repsol» είναι η δεύτερη εταιρεία μετά την ιταλική «ΕΝΙ» που επαναλαμβάνει τις δραστηριότητές της στη Λιβύη. Με στόχο να επιταχυνθεί ο ρυθμός της επανέναρξης της λειτουργίας όλων των ξένων επενδύσεων στη χώρα, ο υπουργός Πετρελαίου του Συμβουλίου, Αλί Ταρχούνι, καλούσε το ΝΑΤΟ «να παρατείνει τουλάχιστον για ένα μήνα την αποστολή του» προκειμένου υποτίθεται να επιτευχθεί πλήρης σταθερότητα και ασφάλεια. Χαρακτηριστική της αστάθειας, αλλά και της έλλειψης συντονισμού που επικρατεί είναι και η έκρηξη που σημειώθηκε, πριν τα ξημερώματα, χτες σε αποθήκη καυσίμων στην κεντρική Σύρτη. Οι πληροφορίες ως προς τους νεκρούς και τους τραυματίες είναι συγκεχυμένες καθώς μιλούν για 50 με 100 νεκρούς, αν και ορισμένες πηγές ανέφεραν μόνο τραυματίες.

Οι χοντρές μπίζνες του Μπλερ

Πρώην πρωθυπουργός, εν ενεργεία διπλωμάτης και κατά κύριο λόγο επιχειρηματίας... Ο λόγος για τον Τόνι Μπλερ, τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό, ειδικό απεσταλμένο του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, πρέσβη καλής θέλησης στην Αφρική, ιδρυτή της «Tony Blair Associates», σύμβουλο της «J. P. Morgan», σύμβουλο της «Zurich Insurance»... και πλέον και της κυβέρνησης του Καζαχστάν, με την ανάλογη, φυσικά, ανταμοιβή, των 8 εκατομμυρίων λιρών ετησίως ή 12,7 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph».

O Τόνι Μπλερ αναλαμβάνει καθήκοντα πολιτικού και οικονομικού συμβούλου της κυβέρνησης του Καζαχστάν για ενεργειακά θέματα, αλλά και για «ζητήματα κοινωνικο-οικονομικού εκσυγχρονισμού», όπως είπε ανώτατος σύμβουλος του προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. Ο Μπλερ έχει και συνοδεία τον Αλιστερ Κάμπελ εκπρόσωπος Τύπου του και τον πρώην προσωπάρχη του Τζόναθαν Πάουελ όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το «υψηλό κασέ» του Μπλερ δεν είναι τυχαίο, αφού το «βιογραφικό του είναι πλούσιο: Στο Ιράκ αλλά και ως απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή διαμεσολάβησε για τη συμφωνία της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας «Wataniya», θυγατρικής της «J.P. Morgan» για τη λειτουργία της στη Δυτική Οχθη. Στο Ιράκ έκλεισε συμφωνία με την «UI Energy Corporation», νοτιοκορεατική πετρελαϊκή εταιρεία.

Ο Μπλερ δεν είναι ο μόνος πρώην πολιτικός που εισπράττει εκατομμύρια για να προωθεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως άλλωστε το έκανε και όταν ήταν πρόεδρος. Ανάλογη καριέρα έχει και ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, με έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ετησίως, αλλά και ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, που σήμερα είναι πρόεδρος της διοίκησης του κονσόρτσιουμ «Nord Stream AG» (το πλειοψηφικό πακέτο έχει η ρωσική «Γκαζπρόμ») μετά την πρόσληψή του ως «παγκόσμιου μάνατζερ» της επενδυτικής τράπεζας «Ρότσιλντ».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Επτά μέλη των συριακών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα ΜΜΕ στη Συρία, σε συγκρούσεις με ενόπλους στα βορειοδυτικά της χώρας, ενώ αντικαθεστωτικοί κάνουν λόγο για βασανιστήρια οπαδών τους μέσα στα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα στη Δαμασκό αναμένεται ο Κινέζος απεσταλμένος, Γου Σάικ, πριν μεταβεί στην Αίγυπτο, με το Πεκίνο, που άσκησε βέτο στην τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε βάρος της Συρίας, να τάσσεται υπέρ «της άμεσης εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και υλοποίησης των αιτημάτων του συριακού λαού». Σήμερα, φθάνει στη Συρία και αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου με στόχο την εκπόνηση πλαισίου έναρξης διαλόγου και αποκλιμάκωσης, με την πλειοψηφία των αντικαθεστωτικών να απορρίπτει, εκ προοιμίου, το διάλογο.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ.-- Την απελευθέρωση 25 Αιγυπτίων κρατουμένων σε ανταλλαγή με αυτήν του 27χρονου Ισραηλινο-Αμερικανού Ιλάν Γκράπελ, που συνελήφθη στις 12 Ιούνη στο Κάιρο, με την κατηγορία ότι είναι πράκτορας της «Μοσάντ», κάτι που ο ίδιος και το Ισραήλ, αλλά και μεγάλη μερίδα του αιγυπτιακού Τύπου απορρίπτουν, ενέκρινε με πλειοψηφία το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο και είναι πιθανό να υλοποιηθεί μετά την πάροδο του 48ώρου.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Δυόμισι ώρες κράτησαν οι χτεσινές συνομιλίες Αμερικανών και Βορειοκορεατών αξιωματούχων με κεντρικό ζήτημα το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα και την επανέναρξη των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως γεφυρώθηκαν κάποιες διαφορές, αλλά όχι τόσες ώστε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες... Νωρίτερα,ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ιλ δήλωσε μετά την συνάντησή του με αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης πως η διακήρυξη του Σεπτέμβρη του 2005 στο Πεκίνο θα πρέπει να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης σε τυχόν συνομιλίες...

ΤΥΝΗΣΙΑ
Πρώτο αλλά όχι αυτοδύναμο το «Ενάχντα»

ΤΥΝΙΔΑ.--

Συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς η καταμέτρηση των πρώτων, μετά την εποχή Μπεν Αλι, εκλογών, αν και όλα τα πρώτα αποτελέσματα φέρνουν στην πρώτη θέση το ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα» το οποίο, όμως, δεν φαίνεται να μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία της συντακτικής Βουλής που προκύπτει από αυτές τις κάλπες. Σύμφωνα με τα πρώτα αυτά αποτελέσματα, το «Ενάχντα» εξασφαλίζει 27 από τις 62 έδρες, που έχουν ήδη κριθεί, δηλαδή περίπου 43% (μέχρι στιγμής, κάτι που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να καταλήξει να είναι λίγο μεγαλύτερο του 30% επί του συνόλου. Πληροφορίες έφεραν εκπροσώπους του «Ενάχντα» να έχουν, ήδη, αρχίσει ορισμένες πρώτες επαφές με το κεντρο-αριστερό «Κογκρέσο για τη Δημοκρατία», το οποίο επίσης νομιμοποιήθηκε μετά την εκδίωξη Μπεν Αλι, προκειμένου να τεθεί ένα πλαίσιο στοιχειώδους συνεργασίας που θα επιτρέψει το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης που θα διοικήσει τη χώρα μέχρις ότου εκπονηθεί από τη νέα Βουλή Σύνταγμα και γίνουν νέες εκλογές.

Σε ιδιόρρυθμο ρυθμιστή φαίνεται ν' αναδεικνύεται το, επίσης παράνομο επί Μπεν Αλι, κεντρο-αριστερό «Δημοκρατικό Φόρουμ για την Εργασία και τις Ελευθερίες» («Ετακατόλ»), που φέρεται να συγκεντρώνει περίπου 10% - 15%. Το «Ετακατόλ», προεκλογικά, ύψωσε αρκετά τους τόνους απέναντι στο «Ενάχντα» με αιχμή τον πυρήνα του προγράμματός του που είναι η θρησκεία. Το «Ενάχντα», εκτός από διαβεβαιώσεις περί οργάνωσης ενός καθαρά κοσμικού κράτους, έχει δώσει διαβεβαιώσεις και σε «ξένους οικονομικούς εταίρους και επενδυτές» και έχει προχωρήσει σε επαφές με εκπροσώπους ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, καλώντας σε ενίσχυση των επενδύσεων στη χώρα και μη αμφισβητώντας τις υπάρχουσες συμφωνίες.

ΙΤΑΛΙΑ
Κλονίζεται ο κυβερνητικός συνασπισμός

ΡΩΜΗ.--

Με το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης βρίσκεται αντιμέτωπος ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι καθώς ο κυβερνητικός εταίρος «Λίγκα του Βορρά» φέρνει αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, φυσικά για δικούς της λόγους δημαγωγίας, προβάλλοντας «ότι δε θα γίνει ό,τι θέλουν οι Γερμανοί». Η Λίγκα θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει η κυβέρνηση, προσβλέποντας σε προσφυγή στις κάλπες και όχι μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα εφαρμόσει τις «μεταρρυθμίσεις».

Οι συναντήσεις που είχε χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τζιάνι Λέτα ολοκληρώθηκαν χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο σχόλιο από τον Μπερλουσκόνι.

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε αργά το βράδυ της Δευτέρας το έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, όπου προσπαθούσε να περάσει πρόσθετα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα στο όνομα της μείωσης του χρέους και του ελλείμματος, που είναι διογκωμένο και δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα και στην ευρωζώνη και τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων που οξύνονται στην ΕΕ.

Διαιωνίζεται η ΝΑΤΟική παρουσία στη Λιβύη

Τη διαιώνιση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του στη Λιβύη μετά και την εξόντωση του Μ. Καντάφι σηματοδοτεί η σύσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα στην Ντόχα του Κατάρ των αρχηγών των γενικών επιτελείων των χωρών που συμμετέχουν από το Μάρτη στη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Unified Protector» (ενωμένος προστάτης). Στη σύσκεψη συμμετέχει και ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ι. Γιάγκος. Στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρεται πως «η σύσκεψη πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, με σκοπό την παροχή υποστήριξης στη χώρα λόγω των τελευταίων εξελίξεων» και πως «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα συζητηθούν θέματα όπως η οργάνωση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Λιβύης, το σχέδιο ανασυγκρότησης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, η μεταβίβαση του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και θέματα τα οποία θα αιτηθεί η πλευρά του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης». Στη ουσία, το ΝΑΤΟ περνάει στην επόμενη φάση των επιχειρήσεών του στη Λιβύη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ